Brideshead Revisited


De aankondiging van de film Brideshead Revisited las ik in kranten en tijdschriften. Helaas wordt de film in niet veel zalen vertoond. Geduldig bleef ik wachten totdat dit kostuumdrama in mijn woonplaats te zien zou zijn. Gisteravond kon ik mijn fiets pakken om naar het filmhuis te gaan. Brideshead Revisited vertelt het verhaal van de opklimmende student Charles Ryder. Van eenvoudige student uit de middenklasse wordt hij opgenomen in de steenrijke katholieke adellijke familie Flyte. Charles koestert gevoelens voor broer en zus.
Het speelt in de tijd van de jaren twintig van de vorige eeuw tot de Tweede Wereldoorlog. Aan het einde van de film zien we Charles in een legeruniform en kan hij alleen maar concluderen dat alles aan zijn persoonlijkheid een leugen is. De enige oprechte emotie die hij aan zichzelf wil toeschrijven, is schuldgevoel.
Behalve de opklimmende student zie je de ondergang van de steenrijke acristocratische familie Flyte.

Brideshead Revisited is een prachtig kostuumdrama. Zeker de moeite waard om te gaan zien, mocht deze bij je in de buurt vertoond worden.

16 gedachten over “Brideshead Revisited

 1. Berthi, een aantal weken geleden was deze film op de BBC te zien, maar het was heel laat dus heb ik niet gekeken.Ik had het willen opnemen maar helaas vergeten.Ik had je ook nog een mailtje willen sturen maar ook dat ben ik vergeten.

 2. @willy, mooi dat ik hem nu gisteren heb kunnen zien. Ik hoop dat jij ook nog de kans krijgt om dit prachtige kostuumdrama te zien.

 3. Ik heb hem als serie op de televisie gezien. Dat was jaren geleden. Het staat in mijn geheugen als een prachtige serie.

 4. ik wil um deze week nog gaan zien in rotjeknor, zelf heb ik nooit de serie op tv gezien…de film haalde het niet bij de serie volgens kenners,daar word ik dus niet door gehinderd…;))

 5. De serie op T.V. vond ik prachtig.
  De serie( uit 1981) was 11 uur lang ,de film ruim 2 uur.Daardoor is het verschil in benadering en uitwerking van het verhaal en de personages natuurlijk groot.
  Zou ik dan wel naar deze nieuwe filmversie toe willen? Na wat ik er over gezien en gelezen heb : JA. Degelijk Brits vakwerk ,prachtig kostuumdrama ,de film( net als de serie) opgenomen in Castle Howard in noord engeland,schitterende locatie.

 6. @Hilly, je kunt natuurlijk in 2 uur niet zoveel laten zien als in 11 uur. In een recensie las ik dat de film het meer moet hebben van shots dan van scènes. Daar ben ik het niet mee eens. Het verhaal wordt goed verteld en zoals Mien zegt, hebben we te maken met Brits vakwerk. Ik vond de film absoluut de moeite waard.
  Helaas heb ik de serie in 1981 niet op tv gezien. Misschien goed dat de serie herhaald wordt!

 7. Dag Berthi, ik geniet met volle teugen van jouw verhalen en foto’s. Het is zo leuk om via deze weg met mensen in aanraking te komen. Daarom ben ik ook onlangs mijn eigen weblog gestart. Ik kom zeker nog vaak langs. Veel succes!

 8. Geen aktie, daar wil niemand mee naartoe .
  Wacht wel op de DVD maar ik heb genoten van het boek en de T.V.serie.

 9. ik ga sowieso ,heb altijd lak aan recencies (ook met boeken),ik wil t altijd zelf ervaren….
  zag je net de breiende man op tv? volgens mij had hij ook een weblog…het was bij “man bijt hond”

 10. De film lijkt me heel leuk, zal ik eens in de gaten houden!
  Ik hou ook wel van degelijk Brits vakwerk.
  Wel mooi om te lezen dat castle Howard nog steeds door dezelfde familie wordt bewoond.
  Dat heeft toch iets speciaals.

 11. gelukt ,gezien in cinerama….enne niet lachen hoor ,weet je wat ik het allermooist vand????de kanten rolgordijnen bij pa zijn sterfbed, wat een mooi motief…ook gezien ????ik zou ze zo willen hebben…
  fijne dag morgen!

 12. @Hilly, hahaha, weet jij waar mijn oog op viel? De merklap die in de kamer hing bij grootmoeder. In het begin van de film gaat Sebastiaan met Charles op bezoek bij haar op Brideshead!
  De kanten rolgordijnen heb ik gemist! Jammer!!!
  Ik was veel te veel gefocust op de manier hoe hectisch iedereen was, en zich zorgden maakten of pa wel een kruis zou maken voordat hij zou sterven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *