Van Abdolah naar de Blokkers

Afgelopen donderdagavond waren manlief en ik ruimschoots op tijd in de bibliotheek voor de lezing van Kader Abdolah, die om 19.30 uur zou beginnen. Jammer, de schrijver bleek onderweg vanuit Groningen naar het ‘diepe’ zuiden vast te zitten in Eindhoven. Het verwachtte half uurtje vertraging werd uiteindelijk een uur. De tijd werd gedood met de nodige kopjes thee en koffie. Om 20.30 uur kon Kader Abdolah van start gaan. In het kort vertelde hij over zijn ervaring van zijn laatste drie boeken; Het huis van de moskee, De Koran en De boodschapper. Ik zeg bewust kort, want om 21.00 uur was er abrupt een pauze van een kwartier. Wellicht had hij een lange dag achter de rug en wilde Abdolah het kort houden deze avond. De bezoekers kregen vanaf 21.15 uur een klein half uurtje de gelegenheid om vragen te stellen. Kort samengevat kan ik zeggen dat Abdolah zeer tevreden is over zichzelf, en een goede verteller is. Zijn lezing eindigde hij met de volgende zin: ‘Lees mijn boek, dat is goed voor u en voor mij.’

Van Abdolah gaan we naar de Blokkers. Omdat zijn zoon Bas een dubbele afspraak had gemaakt, kwam Jan Blokker sr zelf naar het zuiden voor een lezing bij boekhandel Koops. Hij en zijn zoon Jan werden gisteravond geïnterviewd door Frans Pollux. Oorspronkelijk zouden alleen beide zoons komen. Vader Blokker (1927) reist vanwege zijn leeftijd niet meer graag door het land. Maar omdat Bas een dubbele afspraak had gemaakt, verving senior hem.
Als eerste kwam de presidentsverkiezing in Amerika aan bod. Pa Blokker schreef gisteren een column over dit onderwerp in NRC Handelsblad. Ze zijn zeer verguld met Barack Obama als de nieuwe president. De resterende tijd van de avond werd gevuld door uitgebreid in te gaan op hun nieuwste boek Nederland in twaalf moorden. Teleac maakte hier een twaalfdelige tv-serie over. Beide heren waren zeer onderhoudend. Leuk dat Jan Blokker sr altijd nog iets kwajongensachtigs over zich heeft. Zo kort als de donderdagavond was, zo lang was de vrijdagavond. Het verschil was aanmerkelijk!

22 gedachten over “Van Abdolah naar de Blokkers

 1. Blokker , ik zie hem weer en hoor z,n stem .
  Allemaal maar verder dromen en tot morgen !

 2. Als je een stukje leest haalt ieder er wat anders uit. Een regel blijft mij bij, deze Abdolah is zeer tevreden over zichzelf, daar is heel veel mee gezegd.
  Vader Blokker heeft met zijn komst de dubbele boeking van zijn zoon maar weer mooi gered en jullie een fijne avond bezorgd.
  Nu een persoonlijk woord gericht tot Gerrie, wij genieten zo enorm van je verhalen, je kennis en herinneringen aan vroeger. Wij wensen dat je hier nog lang mee door kunt gaan en hopen op weinig storing in het internetgebeuren.
  Elma

 3. Haha, een beroemdheid in het echt meemaken valt niet altijd mee. Wat denk je, Berthi, zal dat korte literaire avondje met Abdolah iets afdoen aan de waardering die je voor zijn boeken hebt?

 4. Berthi heeft een literaire week….
  Mij viel ook het zinnetje op: dat Abdolah zeer tevreden is over zichzelf.

 5. Het moge duidelijk zijn van welke avond je het meest hebt genoten.
  Ik vind Blokker sr. ook een zeer onderhoudende man.

 6. Subtiel Berthi, zoals jij Abdolah omschrijft ;-))
  iedereen een hele fijne zondag.

 7. Zoals je Abdolah beschrijft,kan ik me er iets bj voorstellen.
  Ben zelf naar een lezing geweest.
  Bij het vragenuurtje kregen de vragen- stellers zeer oppervlakkige antwoorden.

 8. Als ik het goed begrijp, was de lezing van de Blokkers zoveel aangenamer dan die van Abdohla. Ach ja, het kan niet altijd feest zijn. Soms zit het mee, soms zit het tegen.

 9. @els, een reactie van een bezoeker dat mij ten gehore kwam:
  Hij pakt je in met mooie woorden, maar een duidelijk antwoord krijg je niet op je vraag.

 10. Het is dat mijn man persé de volkskrant wilde houden, anders was het abonnement onmiddellijk na het vertrek van Jan Blokker opgezegd. Ik mis hem…Wat leuk dat je een lezing van hem hebt kunnen bijwonen.

 11. Oh Berthi wat heb je het verschil tussen beide lezingen weer op een leuke manier duidelijk gemaakt en ik kan me er alles bij voorstellen. Ik heb met heel veel genoegen “Het huis van de moskee” gelezen en zal zijn andere boeken ook zeker nog ter hand nemen als ik de kans krijg, maar dat is me genoeg. In een interview op de televisie had ik ook dezelfde indruk als jij over zijn tevredenheid met zichzelf, ik krijg altijd hetzelfde gevoel bij b.v. Mulisch en ik hou persoonlijk ook wel van iets meer bescheidenheid, ieder z’n meug zal ik maar zeggen. Ik denk vooral dat het gevoel voor humor van de Blokkers een groot voordeel is bij zo’n lezing en dat is ook precies wat ik tot nu toe in de interviews met de beide andere sprekers mis.

 12. Berthi, daar ben ik alweer! Nu om je uit te nodigen om naar “de Hollandsche Schone” op mijn weblog te komen kijken, het werk van mijn handwerkvriendin aan dat prachtige borduurstuk.

 13. Heerlijk al dat boeken nieuws…wij hebben pas in de Bibliotheek Japin gehoord…vorig jaar was Rosita Steenbeek er ….leuk !! dan kan je sommige dingen uit de boeken met elkaar in verband brengen.
  Toen Rosita kwam was het net die avond dat het vreselijke sneeuwde ze was met de trein en bij het station reed zelfs geen taxi…dus kwam er een wanhopig telefoontje…ik ben met een kennis inde auto gesprongen en voorzichtig naar R,dam-Lombardijen gereden. Zodoende was het nog een extra’tje want dan krijg je leuke gesprekken op de heen en terug wegin de auto.
  Prompt gaf ze de chauffeur een gesigneerd(gratis) boek kado. Dus vergeten we haar nooit meer en volgen haar in de krant en op TV .
  groetjes van Lies

 14. @Lies Huizer, een prachtig verhaal dat je niet snel meer vergeet. Heel aardig van Rosita Steenbeek om de chauffeur (dat was jij!?) een gesigneerd boek te geven.

 15. haha, heel subtiel. Drie keer ‘kort’ dik gedrukt 😉 Het is dat je me het verhaal hebt verteld, anders had ik het er nooit uit gehaald ;-))

 16. om kort te gaan : zijn boeken zijn geweldig, een rasverteller,van de man zelf inclusief snor griezel ik soms…en jij nu ook blijkbaar…jammer he

 17. er zijn 30 pieten in het boekje
  (waar al het speelgoed in staat)
  groedjes ché-leila

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *