Crisistijd… kleding ruilen


De economische crisis hoeft geen gevolgen te hebben voor je garderobe, doe aan kleding ruilen. In de VS en Australië is dit verschijnsel al langer bekend en komt nu naar West-Europa toe. De kledingruil begon als een vorm van recycling. Inmiddels zien jonge modemensen het als een manier om hun garderobe op te fleuren. Organiseer een ruilfeest en nodig mensen uit om te komen. De meegebrachte schone kleding wordt opgehangen aan de kledingrekken. Zoek zelf kleding uit die je leuk vindt, pas ze, en neem ze mee zonder te betalen. In Londen zijn dit soort evenementen niet kleinschalig. Sommige vinden plaats in nachtclubs, andere worden in lokale pubs georganiseerd. Kleding die overblijft gaat naar een liefdadigheidsinstelling. Zie je geen kans om naar een ruilfeest te gaan, dan biedt internet oplossingen. Bij Whatsmineisyours.com hoef je niet per se te betalen. Je biedt bijvoorbeeld een trui voor een trui aan.

Het artikel Swap till you drop van Susie Rushton staat te lezen in
The Independent. De foto is gemaakt door Rex Features.

18 gedachten over “Crisistijd… kleding ruilen

 1. Kledingruil heb ik nog nooit gedaan. Wel tweedehandskleding gekocht bij de kringloop of tweedehandskinderkleding winkel. Ik vind het leuk als ik daar voor weinig geld iets moois kan kopen. Er hangen zulke leuke spullen soms zelfs nog met prijskaartje eraan.
  In Nederland heb ik wel gehoord van
  http://www.noppes.nl/npps/index.php

 2. Een artikel naar m’n hart Berthi! In de familie ruilen we al jaren kleding, meubelstukken, boeken, tijdschriften: het is een druk circuit door heel Nederland! De rest van mijn kleding komt gedeeltelijk van de Kringloop, zelf gemaakt van de goedkoopste lappen van de markt of – àls het uit een winkel komt – voor de helft van de helft.

 3. Wat een goed initiatief.
  In kleine kring gebeurt het hier al volop. En niet alleen met kleding maar ook met fietsen, meubels en boeken.

 4. Prima initiatief
  In deze wegwerp maatschappij is nog zóveel wat her bruikt kan worden.
  Ruilen heb ik met kleding nog niet echt gedaan.
  Wel spullen met familie en buren.
  Kleding werd wel doorgegeven aan elkaar. Vooral van de kinderen.

 5. Toen ik in de UK woonde hielp ik vaak in 2dehandswinkels. Vrijdag kwamen er jonge meisjes binnen die kochten voor een paar pond een leuke outfit en gingen daar in uit tijdens het week-einden dat rouleerde dan onder de vriendinnen en als ze er genoeg van hadden dat brachten ze het terug, om weer iets nieuws aan te schaffen.
  Hier in Zweden breng kleding of huis houd spullen naar een winkel die verkopen het voor me en ik krijg 50% terug of ik geef het hier aan een vriendin. Weg gooien doe ik niet mee, er zijn genoeg goede doelen winkels hier, waar mijn kleding dan naar toe gaat, wat niet verkocht kan worden.
  Groetjes Joke

 6. @willy, Noppes was nog niet bekend bij mij. Een geweldig initiatief!
  @basje, een oud fenomeen wordt nu nieuw leven ingeblazen.
  @Francisca R, prachtig dat er bij jou in de familie al jaren ruilfeesten zijn! Op deze manier bespaar je veel kleding, meubelen etc. dat weggegooid wordt. Goed voor het milieu en tevens goed voor je geweten.
  @marian’ne m, ik heb altijd kinderkleding weggeven, en nu geef ik de kleding van Thijmen nog steeds weg. Hij zit in de groei en zodra hij eruit is gegroeid is zijn kleding niet versleten.
  Onlangs had ik blauw geverfde bloempotten over. Mooi dat ik iemand hier blij mee kon maken. Er wordt al zoveel weggegooid.

 7. Ik wist niet anders dat kleding en andere dingen door gegeven werden. Ook werd er veel kleding geleend en uitgeleend. Had je een feestje dan dook ik bij mijn tantes in de kasten. Later toen ik mijn eigen kleding kon kopen (vooheen maakte mijn moeder mijn kleding altijd) werd mijn kleding kast regelmatig geplunderd door mijn tantes. Pas toen ik in het Noorden kwam wonen kwam ik de eerste tweedehands kledingszaken tegen. In de stad Groningen hadden ze een winkel waar je kleding kon kopen van de modeacademie. Ook op de markt in Groningen hadden ze kanten blousjes van het merk swiss te koop. Ik moest dan wel de armsgaten groter maken, biasband vernieuwen of het achterpand vernieuwen maar de blousjes zijn nog altijd in mijn bezit.

 8. Ook in mijn kast hangt een aantal kledingstukken van Hilda waar ik altijd erg blij mee ben.
  Elma

 9. Ja ook hier in het dorp is een winkeltje met 2ehands merkkleding. In dat winkeltje van de foto zou ik best wel eens rond willen neuzen ;-))

 10. Een goed initiatief, maar niet goed voor het bestrijden van een economische crisis. Daarvoor moet er juist gekocht worden.

 11. @Annelies, daar zeg me wat! De mensen houden hun geld vast! Ze zijn bang om te investeren. Ze weten niet wat de toekomst brengt.

 12. Knap initiatief.
  Ik heb veel kledij die mij te klein is, er zitten mooie stukken tussen(mantels, pakjes, rokken, broeken, bloesjes etc., schoenen mt. 39). Maat 38/40/42. te ruilen tegen lekker katteneten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *