Leny Noordijk

Leny Noordijk (28-8-1913 – 1-4-2004): ‘In mijn opleiding voor NS (middelbare vakopleiding voor handwerken) maakte ik voor het eerst kennis met het vak weven. Wij kregen les in de grondbeginselen van het weven en leerden onder andere ook uit het boekje van Ellis M. Rogge en Geertruid de Graaff. Ik heb dat boekje nog. Na mijn opleiding, het was 1934, moest ik een baantje bij het onderwijs zien te vinden. Daar had ik tenslotte voor geleerd, maar dat baantje lukte niet erg, want in de dertiger jaren was er geen behoefte aan onderwijzeressen met diverse handwerkdiploma’s. De werkloosheid was heel groot, ook in het onderwijs.

Om toch wat te verdienen ben ik gaan weven bij de Firma Gispen (stalen meubelen). Deze firma was gevestigd in Den Haag op het Noordeinde nummer 40 (vlak naast de koningin).
’t Weefatelier was op zolder, boven de meubelzaak. Er stonden vijf weeftoestellen (merk Vink’s ) voorzien van stalen hevels. Er kwamen twee meisjes die ik het weven bij moest brengen. Wij hebben daar heel leuk gewerkt, hoewel de accomodatie niet geweldig was. Maar we hebben er best aardige weefsels gemaakt, onder andere meubelstoffen, wandkleden en ook vloerkleden.

… Na de oorlog ben ik bij het onderwijs terecht gekomen. Onder andere bij een lagere school in Leidschendam, een mavo in Vlaardingen en na een verhuizing naar Zaandam, naar een mavo in Zaandam en Wormer.

… Na een tijdje ontdekte ik de Linnenkring, waar ik toen ook lid van geworden ben, waardoor ik wat meer met linnen ben gaan weven. Ik hoop, dat ik nog lang lid van de Linnenkring mag blijven en ik feliciteer jullie met het 25-jarig bestaan.’

Dit is een korte samenvatting van het artikel dat Leny Noordijk schreef voor het 25-jarig bestaan van de Linnenkring in 2000. De foto’s laten werkstukjes zien uit haar opleiding.

21 gedachten over “Leny Noordijk

 1. Mooi om dit te lezen .
  Ik was er niet van op de hoogte dat er ook een linnenkring bestond .
  Linnen is zo,n prachtig natuurprodukt .
  Ik zou Lenie haast gekend kunnen hebben . Ik zal nog eens aan oudere leidschendammers informeren of ze misschien nog les van haar hebben gehad . De prachtig monogrammen en de kroon wat een mooi precieziewerk .
  Er is geen steekje mis .
  Ik ruik het linnen . . .
  GOD GAF ONS NIET HET LINNEN MAAR HET VLAS OM TE SPINNEN
  Dit zag ik eens op een grote tentoonstelling in Enschede waar ook een grote collectie oud linnen te zien was .

 2. MOOI !!
  Wat een werk elk stukje linnen draadje voor draadje geweven.
  Deze dames kunnen ons zo veel vertellen/leren.

 3. Wat een interessant verhaal, het geeft een heel tijdsbeeld. En mooie afbeeldingen van handwerk.

 4. Wat een prachtig handwerk deze monogrammen en die bijzonder mooie kroon.
  Ik was bijzonder verrast te lezen over het weven van Leny bij de Firma Gispen. Op het bedrijf waar ik vroeger werkte stonden in de gastenkamers Gispenmeubels met prachti geweven bekleding. Toen mij vader, die ook altijd bij hetzelfde bedrijf had gewerkt, overleed, kocht ik als allereerste een Gispenstoel met hocker en ik kijk er iedere dag met heel veel plezier naar. Leuk om dit hier te lezen.

 5. Wat een interessant artikel, ik heb de link gelijk bij mijn favorieten gezet.
  en wat een prachtig borduurwerk, in december ga ik juist een workshop monogram borduren volgen. Dit artikel komt dus precies op tijd.

 6. Wat mooi dat Leny dit stukje op 87 jarige leeftijd heeft geschreven voor het jublileum van de linnenkring en samen met haar proefstukjes bewaard is gebleven. De kroon vind ik super en die zien jullie vast nog wel eens terug in een werkstuk.
  Elma

 7. Attentie, attentie
  Voor de quiltliefhebbers , mijn magneetgevoel bracht mij net even naar de site van de QUILTMANIA . Het nieuwe nummer is verschenen en ziet er prachtig uit .
  De site is wat vernieuwd en ik hoop dan voor iedereen dat het vertaalde nummer voor ons ook klaar ligt .
  http://www.quiltmania.com

 8. @Annemieke, prachtig dat dit verhaal voor je op het juiste moment komt!
  Ik wens je alvast veel borduurplezier!
  @Elma, de kroon vind ik ook zó mooi, en krijgt dus misschien nog een vervolg…?:-)
  @Gerrie, ik maak de link even aanklikbaar:
  http://www.quiltmania.com/
  Ik ga in de winkel op zoek naar het nieuwe nummer!

 9. Hebben jullie het ook gezien. Bij tijd voor Max vanmiddag, een kort stukje over breien en S&B Utrecht en ook Carla Meijsen kwam aan ’t woord.
  Ik had de bollen breigaren op de tafel zien liggen en bleef dus even kijken.
  Handwerken cq. breien is weer hot was de boodschap.
  Maar dát weten wij allang ;-))

 10. Handwerken zonder grenzen kwam ook even in beeld .
  Meestal is er de volgende dag een herhaling van deze uitzendingen . En nu zie ik dat er in de gids staat om 11.10 morgenochtend dus op Ned 2 , Max maakt mogelijk .
  Ik weet niet wanneer ze de uitzending van vanavond zullen herhalen . Anders maar naar uitzendinggemist .

 11. Ik zag het ook heel toevallig. Gelukkig kwamen ook relatief jonge breisters in beeld. En ik zag zowel ervaren/snelle als beginnende/haperende breisters in beeld komen. Belangrijk om twijfelende potentiële SnB-ers over de streep te trekken.

 12. Berthi,
  We zagen elkaar zaterdag in Nijkerk. Ik ben Belgische en wilde u eigenlijk nog een paar dingen vragen over de lappen. Misschien vindt u het niet gepast om dit via de website te doen maar ik heb uw mail-adres niet. Via dit bericht kunt u me echter wel bereiken.
  Bedankt op voorhand
  groetjes
  Marleen.

 13. @Marleen Meersseman, als je mij een berichtje stuurt via het mailformulier, dan heb ik je e-mailadres. Via deze reactie lukt het niet.
  Het mailformulier is linksboven op mijn weblog vinden.
  Natuurlijk wil ik graag je vragen beantwoorden.

 14. @ine, wat jammer dat ik dit heb gemist. Dat wordt voor mij ‘uitzending gemist’ opzoeken.
  Goed dat er overal zoveel aandacht wordt besteed aan handwerken.
  @Gerrie, mooie reclame voor HzG!
  @Saskia, inderdaad. Als je alleen de meest ervaren breisters laat zien, kan het een drempel zijn om naar een SnB-avond te gaan.

 15. Berthi misschien morgen al de herhaling. En anders idd uitzending gemist. Via de website van omroep Max was ik al aan het dwalen bij Carla en Stitch&Bitch en verder.
  ze geven de links dus das makkelijk.

 16. De witte monogram vind ik schitterend en wat een geduld moet je hebben om dat zo mooi te krijgen. Ik ben helemaal met Gerrie eens , je kunt zo heerlijk aan linnen even ruiken. Bij Elma koop ik linnen op een rolletje daar maak ik voor mijn alle dierbaren het geurzakje voor de kerst van. Toch nog een stukje nostalgie wat in ere blijft

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *