Ine in haar smockjurkje


Hier had ik het over de Oranjes en de smockjurkjes. Ine schreef in een reactie dat ze nooit heeft leren smocken. Maar… ‘ik herinner me wel een klein jurkje wat, volgens het verhaal, door mij is gedragen als peuter mét smockwerk. Een mooi wit met rode stipjes. En dan het smockwerk in rood garen. Al mijn zusjes zullen het wel gedragen hebben, dus daarom heb ik er nog een beeld bij. Zou er een foto van zijn?’ Ine ging op zoek en vond een prachtige foto die in de nazomer van 1959 is gemaakt. ‘Het is helaas niet heel erg duidelijk, mijn moeder had meer aandacht voor het vastleggen van de interactie tussen mijn broertje en ik dan voor dat jurkje, maar met een loep kon ik toch nog wat zien. Voor zover ik me herinner, liep het rokgedeelte (laat ik het zo maar noemen) ruim plooiend naar beneden vanaf de smockpas.’

Door de foto van Ine werd Elma geprikkeld om ook een smockjurkje boven water te halen. Elma: ‘Bij het trouwen van mijn jongste broer kreeg ik het groene jurkje wat bij een communie gebruikt was. Zelf heb ik voor de jongste dochter het lila jurkje gemaakt en ook het voorpandje gesmockt. Ze liggen nog in de doos met kleding die ik wil bewaren.’

18 gedachten over “Ine in haar smockjurkje

 1. Een erg lieve foto . Leuk dat er toch nog een smockfoto gemaakt kon worden al is het natuurlijk niet zo heel duidelijk , maar het is toch net goed te zien dat het wel smockerig is , klink een beetje oneerdbiedig voor zulke mooie steekjes . En helaas waren er in die tijd niet van die gemakcamera,s waar we nu mee rondwandelen .

 2. Berthi, wat leuk dat een logje zoveel herinneringen oproept. Ine aan het zoeken naar een foto van haar smockjurk. Het smockwerk is wel te zien hoor. Ik met mijn logje over handwerkles op school waar ik toen ook een smockjurkje heb gemaakt.

 3. Ine énige foto, en wat Gerrie zegt ik zie ook iets smokkerigs.
  Zal morgen mijn loupe opzoeken 🙂 !!
  En voor mij als leeftijd genoot zó herkenbare details.
  Die wagen, je haartjes, het is net of ik mij zelf zie in mijn geval met een ‘zusje’ in de wagen.
  EN je jurkje, nu herinner ik mij opeens ook in zo’n jurkje !!
  O jee, dat wordt zoeken naar foto’s.

 4. Leuke foto’s! Nostalgie!
  Ik merk op dat het smockwerk op de tweede foto louter een versierende functie heeft, terwijl het op de eerste foto tevens zorgt voor de plooien in het rokgedeelte eronder.

 5. Wat een vertederende foto van Ine, kijkend naar haar broertje. Dat was in een tijd dat baby’s nog veel in het wit gekleed werden. Als je nu in de kinderwagens kijkt zie je veel kleur.
  De foto van Ine bekeken en gelijk aan het zoeken in de oude creme emaille broodtrommel waar wij alle losse foto’s in bewaren. (ik ben nooit zo fotoplakkerig geweest)
  Bij het huwelijk van mijn broer werden wij door de fotograaf in de houding gezet voor de foto.
  Het was 1977 dat onze dochters deze jurkjes droegen. Doordat het geen jurkjes waren die je dagelijks kon dragen zijn ze nu nog in prima staat.
  Elma

 6. Hee leuk nóg een foto erbij.
  Knap gedaan Elma.
  In die tijd (jaren 70?) was dat dus ook al Retro.
  Want de eerste foto is van de jaren 50.
  En nu dus weer.
  In de serie van “Het complete Handwerken” staat ook een duidelijke smock uitleg.

 7. Zeer mooie foto’s van beide dames.
  De eerste foto zie ik niet alleen het kunstige smochwerk maar ook de mooie kinderwagen. Had voor voor onze jongste ook zo iets.
  De tweede foto kijk ik toch even terug met weemoet. Wat een prachtige gezinnetje. Elma en mister T. jullie staan er knap op. Dat hij nait verkeerd doan.

 8. Gisteren was DH jarig. Dus kon ik mijn moeder navragen hoe het zat met dat jurkje. Ze kon zich niet meer herinneren of ze dit zelf maakte of dat het een (kraam)kadootje was. “Want ja, je kreeg wel eens wat van de ene of andere…..”
  Saskia, je hebt helemaal gelijk, zo herinner ik me dit jurkje ook.
  Maar ik vind die van Elma ook heel leuk. Hier kun je het smockwerk ook beter zien!

 9. Wat herkenbaar, ik had ook een smockjurkje. Een rose ruitje.
  Ik ga ook een even zoeken of ik er een foto van kan vinden.
  Leuk.

 10. Ooit heb ik als meisje van een jaar of negen een vestje gebreid met smockwerk.Donkerblauw,met een tailleboord en schouderpasjes in een recht ,twee averecht en dan bijeengesmockt met gekleurde wol Onvoorstelbaar toch? Leuk ,al die herinneringen. Leida

 11. Prachtig al dat smockwerk,sta zelf ook nog ergens op, als 3 jarige met een smockwerkjurkje.Een van de weinige foto’s waar ik als kind op sta.M,n moeder was ook een echte handwerkster.Zelf heb ik het nog nooit gedaan,met 2 zonen lag het ook niet zo voor de hand.Maar het is een prachtig stukje handwerk.

 12. Kijk, dat is nu zo ontzettend leuk aan een weblog. Een log die veel los maakt, zoals het onderwerp smocken! Erg leuk!
  Iedereen gaat zoeken naar een foto of naar een bestaand smockjurkje!
  Mooie herinneringen komen naar boven!

 13. In 1972 (zo ongeveer) maakte ik voor onze dochter een nachthemd met smockwerk. De lap met stipjes kwam bij Jan Sikkes vandaan. Het was een plaatje maar…..de stof was vreselijk synthetisch en volgens iemand erg brandgevaarlijk. Oei, ze heeft het lange hemd (meer mooi dan praktisch) nooit weer gedragen maar er is wel ergens een foto….die zoeken we op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *