Pronkjournaal I

Vanaf vandaag hebben we een nieuw onderwerp op mijn weblog: Pronkjournaal. Elma heeft hiervoor het initiatief genomen, dat ik zeer op prijs stel. We weten dat Elma in het noorden van het land al een poos bezig is om met haar cursisten meerdere pronkrollen te maken. Jeanny is in het zuiden van het land met een groepje bezig om ook een pronkrol(len) te maken. En laten deze twee mensen elkaar nu gevonden hebben. Mooier kan niet. Hoe Elma en Jeanny elkaar vonden, kun je in deze log lezen. Ze hebben het plan om de gezamenlijke pronkrollen 340 m te maken. Of dit gaat lukken en hoe dit gaat verlopen, kun je vanaf nu regelmatig op mijn weblog lezen.

In de rechter kolom heb ik Pronkjournaal als een nieuw onderwerp toegevoegd. Telkens als er een log verschijnt voeg ik de link toe zodat je gemakkelijk alle logs over de pronkrol terug kunt vinden.

Pronkjournaal I

Het eerste resultaat tussen de 340 m noord–zuid PRONKROLLEN is er. Na haar vakantie en het bezoek bij Elma wil Jeanny graag verder met haar pronkrol. De stof is uitgezocht in een prachtige donkerrode VENEZIA voeringstof. Als herinnering aan haar bezoek heeft ze gevraagd of het begin van de pronkrol (het schoolmerklapje) door Elma op patroon wordt gezet. Jeanny heeft het lapje met een heel bijzonder warm (nog steeds vakantie?) gevoel geborduurd.

De maat van het schoolmerklapje is 102 x 102 kruisjes. Na de beginrandjes worden de namen, geboortedatum en plaats op patroon gezet. De letters en cijfers die niet in de naam voorkomen worden onder de randjes getekend. Zo komt het hele alfabet en alle cijfers op het lapje voor. De ruimte aan de kanten kun je gebruiken voor een paar kleine motiefjes. Er wordt geen lapje gelijk door alle verschillende namen. Doordat Jeanny in Echt geboren is, een plaats met weinig letters, paste het schuine randje er op. Voor de pronkrol wordt niet het stramien met rode rand gebruikt maar een mooie aftelbare handwerkstof. Hoe fijn je de stof kiest is vrij, je moet er met plezier aan werken.

Jeanny en Elma

Eigentijdse pronkrollen staan in deze log en in deze log pronkt de pronkrol uit het rode kistje!

33 gedachten over “Pronkjournaal I

 1. GEWELDIG, dat is goed nieuws !!
  2009 wordt het jaar van de pronkrol !!?
  Het mooie boek komt dan uit(zie Marcella) .
  En dan hier zóveel meter te kunnen volgen. Wat een uitdaging zeg, zo’n lengte.
  Dames succes !!!
  Ik hoop dat jullie ons ook tips doorgeven aangaande de te gebruiken materialen.

 2. Als Elma en Jeanny, twee kanjers op handwerkgebied, gaan samenwerken, dan wordt het resultaat zondermeer ongelofelijk prachtig en historisch belangrijk.
  Ik heb zelf niet de ambitie om een pronkrol te maken, maar heb er mateloze bewondering voor.
  Kortom, ik kijk rijkhalzend uit naar de pronkjournalen.

 3. Prachtig deze samenwerking, had het hele verhaal al van jullie gelezen.
  En nu kunnen wij dus ook meedoen.
  Voorlopig nog een beetje druk met de kerstdingetjes maar ik ga jullie in ieder geval volgen.
  Genieten dus van de pronkrollen.
  Groeten elza.

 4. Wat een supergoed idee.
  Mijn handen kriebelen om er mee te beginnen.
  In Kottich lagen ook een paar mooie pronkrollen. Jeanny en Elma bedankt voor jullie idee, jullie zijn allebei KEINEN.
  Annemieke

 5. erg leuk, mijn “schoollapje”blijkt onderdeel van een pronkrol van 1903 te zijn
  (van het museum ,wat ik gisteren schreef).
  erg leuk om het hier met patroon en al te kunnen volgen.

 6. Spannend…nooit gedacht dat ik nog eens aan de computer “gekluisterd”zou zitten.
  Maar je maakt het er naar………zulke geweldige ideen en ze worden nog werkelijkheid ook.. Veel succes.

 7. Jeanny een prachtig begin voor jouw pronkrol.Het rode stof waar het in komt is een prachtige kleur,heb het bij Elma zien liggen.Nu het vervolg gaan we allemaal volgen.Jeanny en Elma 340m is een heel eind,jullie hebben toch geen einddatum afgesproken?Succes!!

 8. Er begint hier iets moois te pronken !
  Mooi Berthi dat jij je etalage weer beschikbaar stelt .
  En wij hebben weer iets om naar uit te kijken .
  Ik denk dat het meer dan prachtig gaat worden .

 9. Wat leuk, ik houd van die pronkrollen em lees er ook graag over bij Berthi. Ik kijk uit naar de volgende edities.

 10. wat een geweldig initiatief. en wat ambitieus: 340 m!!!
  ik volg met spanning hoe elma en jeanny naar elkaar toe borduren …

 11. Elma je had mijn reactie ws. gemist. Maar dat komt ervan als je een paar dagen weg gaat en je moet dan direkt weer aan het werk. Van het idee had ik natuurlijk al gehoord maar langs deze weg wil ik jullie veel succes wensen. We wachten met volle spanning op jullie reportage. En lang zal hij worden.

 12. geweldig idee, en dat het mooi zal worden betwijfel ik niet. ik zal het met plezier volgen fijn weekend

 13. Ik zit over de pronkrollen na te denken en dan borrelelen er al allerlei vragen op !!
  Komt er een soort introductie logje.
  Hoeveel dames doen er mee.
  Hoeveel meter maakt elk.
  Worden de technieken van te voren af gesproken.
  Gaan alle rollen aan/bij elkaar.
  Als ik zie hoeveel meter het plan is, geweldig, wat een durf.
  IK ben dus heel heel benieuwd zoals je/jullie ziet !!;-)))

 14. @marian’ne m, dank je voor de tip! Leuk dat er weer een boekje verschijnt!
  Nu zie ik pas je vragen van 1 november 2008.
  Erg hè? 🙂
  Ik heb geen idee hoeveel dames een pronkrol maken. Het aantal meters zal nog niet bekend zijn. Ik denk dat ieder een eigen pronkrol maakt, met zelf te beslissen technieken.
  De rollen zullen niet aan elkaar gaan, vermoed ik.

 15. De antwoorden op de vragen zullen in het volgende pronkjournaal worden behandeld wat er snel aankomt.
  Leuk dat er weer een boekje aan de serie van Hennie Stevan is toegevoegd en hoop dat er in het jaar 2174 met net zo veel plezier
  op gereageerd wordt als op het breiboekje van Josefien.
  Elma

 16. Het is heel belangrijk voor ons nageslacht dat er zoveel mogelijk van de vroegere handwerkuitingen vastgelegd worden.De huidige handwerksters doen hun uiterste best
  om de bijna vergeten handwerktechnieken weer
  nieuw leven in te blazen.
  Sjoerd en ik doen het uiterste om al deze zaken vast te leggen.
  Veel handwerkplezier.
  Hennie stevan

 17. HEE LEUK ZEG, IK HEB OOK NOG ZO EEN MERKLAPJE VAN MIJN MOEDER, UIT 1920.
  IK HERKENDE HET GELIJK.
  ZELF HEB IK OOIT POEZIE PLAATJES GEBORDUURD, MET DUNNE WOL,
  ZE HANGEN NOG ALS KLEINE SCHILDERIJTJES ,BOVEN . WAREN IN DE KINDERKAMER. CR.

 18. @Cora, enig dat je een schoolmerklapje van je moeder hebt. Goed bewaren hoor!
  Leuke herinnering voor je kinderen!

 19. Wie heeft er een haakpatroon van een draak?
  Ik kan dat dan als eenkleurig borduurpatroon gebruiken.
  Bij voorbaat dank

 20. @Rose-Marie Kauffeld, ik kan je niet helpen aan een patroon. Misschien zelf een ontwerp maken?

 21. Wat een leuke site!
  Via een tante ben ik in het bezit van een merklapje dat mijn oma in 1896 maakte.
  Het is met wol geborduurd. Ze was toen 8 jaar.
  Ik heb het laten inlijsten. Ben zelf ook wild van borduren.

 22. @Nel Alblas/Ooms, wees zuinig op het familiemerklapje. Het is belangrijk dat dit merklapje in de familie blijft.

 23. die lapjes van en voor de pronkrol, zijn dat aparte te maken lapjes? met strookjes of kant ertussen?
  of blijft de lap 1 geheel, maar dan zie je de voering misschien niet.
  margreet n.

 24. ik wil graag met Elma in contact komen,ik ben al eens bij haar geweest in ulrum,maar weet haar voll. naam en adres niet meer.Als u mij dit kunt doorgeven dan alvast ,hartelijk bedankt!!

 25. Hallo Berthi,
  wat goed dat jij zo uitgebreid aandacht geeft aan het maken van een pronkrol. Ik wil dit ook gaan doen en ben al in contact met Bep (Elma) over de voeringstof. Maar waar ik me enigszins aan erger is dat als jij een link in de tekst zet en ik wil daar naartoe, dan klik ik op de link en dan kom ik bij Sanoma terecht. Op deze manier zie ik niets van alle linken. Bijvoorbeeld onder het eerste lapje staat de volgende tekst:”Eigentijdse pronkrollen staan in deze log en in deze log pronkt de pronkrol uit het rode kistje!” De woorden deze log en deze log staan blauw onderstreept en dat betekent dat daar een link achter zit. Ja van Sanoma. Ik baal echt dat ik de link naar de eigentijdse pronkrollen en de pronkrol uit dat rode kistje niet kan zien. En zo zijn er meer links. En allemaal naar reclame voor Sanoma.

 26. @Yvonne Peelen-Pel, dat is inderdaad vervelend, de reden hoe dit komt is als volgt: mijn blog was eerst ondergebracht bij Sanoma en op een gegeven moment zou deze overgebracht worden naar een nieuwe plek. Hier had ik niet zoveel vertrouwen in zodat ik mijn blog snel heb overgeplaatst naar WordPress waardoor diverse links niet meer werken. Veel mensen zijn zelfs hun hele blog kwijtgeraakt, er was geen backup. Heel vervelend allemaal. Ik ben dus al blij dat ik mijn berichten heb kunnen behouden. Slechts een klein gedeelte van de links heb ik aangepast. Het kost héél véél tijd om een archief vanaf 2005 aan te passen. Ik hoop het nog eens af te kunnen ronden… Maar je kunt altijd rechtsboven in de zoekbalk een woord intikken en wellicht komt het dan naar boven. Hierbij de links naar het rode kistje:
  http://berthi.textile-collection.nl/2007/07/29/het_rode_kistje/
  http://berthi.textile-collection.nl/2007/07/30/inhoud_van_het_/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *