Schoolmerklapje van Lisette


Dat er wel degelijk gehandwerkt wordt door de jeugd laat Lisette zien. Net als haar zusje Douwinja borduurde zij een prachtig schoolmerklapje. Wie weet zijn er toch meer jeugdigen met handwerken bezig dan wij vermoeden, alleen horen en zien we ze tot nu toe te weinig!?

17 gedachten over “Schoolmerklapje van Lisette

  1. Mooie lap 🙂
    Volgens mij hangt het een beetje van de school af.
    Ik heb vroeger ook handwerkles gehad op de lagere school maar helaas nooit borduren, wel breien, alhoewel ik daar nog steeds niets van kan 😉

  2. Mooi dat dit nog steeds gemaakt wordt!
    Praktisch, dat in de letterrij alleen letters geborduurd zijn, die niet in de naam en plaats zitten! Ook zo met de cijfers.

  3. M’n kleindochter Emma-Lee is bezig met een rood school lapje wat we gekocht hebben in Museum de Bevelanden te Goes.
    Er staat ook een Gans op…dat komt zeker uit het wapen van Goes.

  4. p.s. Ik zie dat jullie met gewone DMC splijtgaren werken….maar je ziet het ook wel met Perle-garen van DMC toch??

  5. @Saskia, inderdaad! Dat was me vanmiddag nog niet opgevallen. Heel mooi gedaan!
    @Marcella, dat komt helemaal goed met Sophie.
    @Lies Huizer, kijk nog een jeugdig persoon bezig met een rood schoolmerklapje! Zo zullen er vast nog veel meer stille jeugdige borduursters, breisters etc. zijn.
    Ha Henderica, gezellig dat je langs komt en met ons mee praat!

  6. @Lies Huizer, enkele jaren geleden heb ik zelf ook een rood schoolmerklapje geborduurd met DMC splijtgaren. Hoe het werkt met ander borduurgaren… geen idee!

  7. Lies wij werken hier met merkgaren op stramien met een rood randje.
    COTON Á BRODER van Anker kleur 47 dikte 16.
    Of van het merk DMC kleur 321 dikte 16
    Elma

  8. Zeker is het gemakkelijker om merkgaren te gebruiken . Want voor een eerste werkstukje zouden al die splijtdraadjes veel te lastig zijn . Bovendien is het stramien erg gesteven .
    Ik kan het niet zo snel even vergelijken , maar op mijn merklapje zijn wel haast dezelfde randjes geborduurd , en helemaal uit de jaren 30 !

  9. Erg leuk dat kinderen het plezier ervan ervaren ,bij ons op school kregen de meisjes handwerken en de jongens extra rekenen (suf he in plaats dat zij dan iets mochten tekenen of iets anders leuks en rolbevestigends hahaha)
    Via het tijdschrift “Buitenleven”, dat nummer dat jij voor je verjaardag kreeg, heb ik bij het Museum voor Naaldkunst ( http://www.museum-voor-naaldkunst.nl ) een prachtig patroon besteld van een schoollap uit 1903. Dat werd heel erg verzorgd verstuurd,zo leuk!Je kunt het alvast maar in huis hebben toch….in gedachten wordt het een heel leuk wandje boven de secretaire: mijn knottedoek=af/mijn merklap= 1/4 af/ en dan dit schoolapje=in afwachting…hahahha
    Komt allemaal wel ,eerst nog verbouwen/verhuizen bij mijn zwager= erg druk /zit veel tegen..blghhhh

  10. @Hilly, rode schoolmerklapjes hebben iets speciaals. Komt het door de kleur rood, of doordat ze op stramien geborduurd zijn, of doordat bijna alle lapjes even groot zijn? Ze lijken veel op elkaar, en ook weer niet. Elk lapje kent zijn eigen verhaal. Er zijn verzamelaars die zich speciaal toeleggen op de rode lapjes.
    Leuk dat jij nu een mooi rood schoolmerklapje gaat maken. Het wordt een mooi Hilly hoekje met al het prachtige borduurwerk. Weet je wat het voordeel is van een schoolmerklapje borduren? In een mum van tijd heb je het af, ik had er twee dagen voor nodig!:-)

  11. Zoiets zou toch ook leuk zijn om op school te doen, met handwerkjuf of met hulp van ouders.

  12. @marian’ne m, willy heeft keurig haar proeflapjes bewaard in een schriftje. Enig om te zien! Het is te hopen dat het smockjurkje nog boven water komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *