Ontwerpers van Oranje

Eergisteren was de boekpresentatie van Ontwerpers van Oranje van Els Smit in het Amstel Hotel in Amsterdam. Een groot aantal ontwerpers komen aan het woord en vertellen openlijk over hun werk voor de leden van het Koninklijk Huis. Door het goede speurwerk van Els Smit is er een aantal bijna vergeten foto’s boven water gekomen en speciaal voor dit boek gedigitaliseerd.
De ontwerpers zijn voor een groot deel Nederlanders. Voor bijzondere gelegenheden hebben de Oranjes kleding van buitenlanders gekocht, zoals van Balmain, Dior, Yves Saint Laurent, Oscar de la Renta en Valentino. De Brusselse couturier van prinses Máxima, Edouard Vermeulen, geeft achtergronden bij de kledingkeuze van de Nederlandse kroonprinses.

Els Smit geeft uitleg over 130 jaar Koninklijke kleedgewoontes. Er wordt besproken wat onze Oranjes dragen (en droegen) en waarom. De herkomst van de garderobe van de prinsesjes Catharina-Amalia, Alexia en Ariane komen aan bod, en een smockjurkje mag naar mijn mening daarbij niet ontbreken. Het is opvallend dat de laatste tijd meer belangstelling komt voor smockjurkjes. Het maandblad Vorsten Royale schreef een Amalia look-alike-wedstrijd uit. Drie meisjes wonnen de wedstrijd. Zij kregen een typische prinsessenprijs en een typische Amalia-prijs: een prachtig smockjurkje! Met de hand gemaakt van de beste stoffen door smockjurkjes-specialiste Claar Crul. Haar smockjurkjes worden verkocht bij Tesselschade-Arbeid Adelt. De afdeling Almelo organiseerde onlangs een workshop smocken onder leiding van Claar Crul-Heukensfeldt Jansen.

Ik merk zelf ook dat de belangstelling voor smocken aan het toenemen is. De laatste tijd heb ik meerdere e-mails ontvangen met vragen over smocken. Gaat het smockjurkje dé hit voor zomer 2009 worden?

Hier zie je de prinsesjes Amalia en Alexia een smockjurkje dragen.

43 gedachten over “Ontwerpers van Oranje

  1. Je zou zo weer even een klein meisje willen zijn en dan in zo,n schattig gesmockt jurkje !
    Smocken dat leerden we vroeger , en nu ?

  2. Ik heb het ook op school moeten leren. Later mijn moeder ook geholpen met het smocken. Mijn moeder was coupese. Ik zal eerst weer na moeten kijken hoe het ging. In harmonica’s rijgen dat weet ik nog wel.
    Tegenwoordig wordt er nog weinig traditionele handwerken gegeven op school. Dat is best wel jammer dat ze de basis kennis niet meer krijgen. Voor veel mensen geeft het toch een heerlijke voldoening in hun leven als je zelf iets tastbaars kunt maken. Iedereen fijne zondag gewenst en wel te rusten

  3. Oh, nee, Berthi, niet het smockjurkje. Zoiets als op jouw foto heb ik bij de nonnen moeten maken, helemaal met de hand en in een ‘fris’ rood/wit ruitje. Ik denk dat ik er 2 jaar mee bezig ben geweest. Dat was niet leuk. Ook niet voor het ruitje, dat toen niet zo fris meer was. Wat mij betreft: nooit meer smock.

  4. Wat leuk dit log, kwam laats een kapmanteltje tegen door mij gesmockt.
    Zal er eens een foto van maken. Van mij mag dit ook terug komen in jurkjes enig… Voor die kleintjes is dit toch heel lief…

  5. Op Handwerk/hobby markten in den Haag ontmoette ik nog wel eens een aardige oudere dame die een mooie stand had met prachtige gesmockte jurkjes . Die maakte ze ook in opdracht .
    Van restanten stevige gordijn en andere meubelstoffen , maakte ze handige opbergzakjes , in allerlei maten .
    Van grotere stoffen met de prachtigste motieven maakte ze tassen met allerlei binnenvakjes , te gebruiken ook als handwerktas . Ik heb toen vaak buideltjes bij haar gekocht .Ze waren ook heel leuk om cadeau te doen . En ik heb nu nog een tas van haar in gebruik .
    Toen Laurentien trouwde met Prins Constantijn waren de bruidsmeisjes ook in mooie smockjurkjes gekleed .
    Toen heeft er een foto reportage in Vorsten gestaan van deze feestelijke gebeurtenis .
    En in een later nummer is men er nog op terug gekomen , om te vermelden dat de jurkjes gemaakt waren door een oudere Haagse dame .
    Het is me toen niet gelukt , door allerlei omstandigheden om contact te zoeken met deze mevrouw en haar nog eens alle lof toe te zwaaien . En ik kwam nadien niet zoveel meer op dergelijke markten .
    Er waren zo wat contacten ontstaan met mensen die je dan vaker ontmoet en waar over spreek je dan natuurlijk weer over onze naald en draad avonturen .

  6. Weet je Berthi dat de onderwerpen hier op je web-log nog wel eens nader besproken worden in de gesprekjes met de dames van de telefoon-cirkel , waar ik aan mee doe .
    Je kent zeker de telefooncirkels wel , georganiseerd door het Rode Kruis .
    Na de akelige gebeurtenis vorig jaar hier nog maar net in mijn tijdelijke flat heb ik mij ook aangemeld , hoewel ik ook een alarm gebruik .
    Wil nu nog graag iedereen een fijne zondag toewensen met of zonder smocksteekjes , maar wel een uurtje langer !

  7. Om nog een beetje koninklijk erbij te voegen , voor wie nieuwsgierig is naar de kunst van Juliana de dochter van Christina .
    http://www.nacubana.com
    En misschien een E-mailtje om haar te vertellen hoe je haar kleurige kunst vindt
    Juli@nacubana.com
    Dit werd me aangereikt door mijn Zus in USA . Computers komen overal speuren !

  8. Wat een leuk idee om over dit onderwerp onderzoek te doen en er een boek over te schrijven. Wij willen alles graag weten.
    Het smockwerk staat inderdaad opnieuw in de belangstelling. Vroeger leerde je het op een stipje ( schort van de lagere school van Berthi) of ruitstof. Later waren er ook strijkpatronen met stippen te koop.
    Voor dunne stof die doorschijnt heb ik een stippengrond getekend. Als de stof niet doorschijnt plak ik een stickervel(A4) met stipjes op paternoplaat en met een dikke stopnaald worden de gaatjes geprikt. Met een witte markeerstift van Clover worden de stippen gezet door de gaatjes gezet.
    Clover heeft een hele serie, van 4 motieven smockwerkstickers en speciale borduurnaalden om te smocken.
    Je plakt de sticker op je stof en borduurt volgens de nummers.
    Leida en Jettie hebben in hun pronkrol al een stukje smockwerk.
    Elma

  9. Het boek was vrijdagavond ook in rtl-boulevard te zien maar lag de dag erna hier nog niet in de boekhandel.
    Om de smokstippen te zetten bestonden er ook strijkvellen waarmee je de stippen af kon drukken op de stof, die moet ik nog ergens hebben. Ik vond het een leuke techniek om te doen vroeger.
    Op de tentoonstelling in Kontich, waar ook heel wat pronkrollen lagen (oude en nieuwe) was ook smokwerk te zien.
    Het is dus ook bij het “gewone”volk nog niet vergeten.
    Berthi, heb je het artikel in de limburger van gister gelezen over web-logs: bijna allemaal mannen en ze houden het na vrij korte tijd allemaal voor gezien. Tjongejonge!!! Nog maar eens veel complimenten voor jou en ga zo door!

  10. Smocken heb ik mezelf geleerd met behulp van een patroon en uitleg in een Ariadne. De baby waar het voor bedoeld was, heeft het volgens mij nooit aangehad, want het was niet echt de smaak van de moeder en van die tijd. Maar ik had mijn plezier eraan gehad! Jammer dat ik er geen foto van heb.

  11. @ Mieke S : Ik heb het artikel in het LD ook gelezen en vond het nogal eenzijdig: Duidelijk geschreven door een man, die weinig vrouwenblogs kende en had bezocht.

  12. Smocken heb ik nooit geleerd. Maar ik herinner me wel een klein jurkje wat, volgens het verhaal, door mij is gedragen als peuter mét smockwerk. Een mooi wit met rode stipjes. En dan het smockwerk in rood garen. Al mijn zusjes zullen het wel gedragen hebben, dus daarom heb ik er nog een beeld bij. Zou er een foto van zijn? Zal thuis eens kijken.

  13. Leuk, leuk, leuk al jullie reacties. Ik kom later op de dag hierop terug. Ik heb nu geen tijd, moet zometeen even op stap!:-)

  14. Een stippen strijkpatroon hebben we ook nog eens ontvangen bij de materialen die we destijds kregen bij Handwerken zonder grenzen . Ergens zit dit nog in een doos en ook een aardig boekje van heel lang geleden over smockwerk .

  15. Even naar meneer Google gaan en alleen smockwerk intikken en zie deze onvolprezen web-log van Berthi komt als eerste bovendrijven .
    Neem je vangnetje mee !
    Ik bedenk dat er ook smockwerk voorkomt in de bekende oud Engelse kielen . Ook wel te zien in een oud nummer van Handwerken zonder grenzen .

  16. Ik ben de laatste weken in huis op zoek naar allerlei spulletjes en ook naar een smockjurkje dat ik op de basisschool heb gemaakt. Maar ik vrees dat het er niet meer is. Het was een rood-wit ruitje. Wie weet komt het toch nog een keer ergens uit een doos.

  17. Ik vond de jurkjes erg lief staan bij de prinsesjes.
    Maar vind het té bewust degelijk.
    Van mij mochten ze best wat stoerder moderner!!
    Ook ik heb smokken geleerd en heb het jurkje hier nog liggen.
    Had MAAR een 7 staat er op, poehh hee !!
    Vond het zó keurig gedaan door een 12/13 jarige :-)))

  18. Wat hebben jullie allemaal leuke handwerken geleerd op school! Wij hadden “handwerkles” van de juf van de tweede klas, die dat “erbij” deed. Ik heb alleen ribbeltjes leren breien en wat borduursteekjes. Meer niet. Geen kledingstukken, geen smockwerk, geen haken. Zielig, hè! Maar het is in al die jaren toch allemaal nog goed gekomen met mij gelukkig. Hahaha!

  19. Enig die gesmockte jurkjes. Ik heb ooit voor de Kerst eens smock jurkjes gemaakr voor mijn dochters. Ik zal de foto’s eens opzoeken.Toen hadden we nog geen digitale camera’s, dus moet ik tussen de foto voorraad zoeken. Zelf vind ik smock werk
    erg leuk om te doen. Het geeft zo’n leuk effect!

  20. Weer een leuk verhaal over het smocken, Gerrie!
    Ik heb de kleurrijke schilderijen van JULIANA GUILLERMO bekeken. Mooi hoor!
    Ik maak de link even aanklikbaar:
    http://www.nacubana.com/
    @Elma, dank voor deze geweldige tip. Ik wist niet dat er smockwerkstickers bestaan. Goed om te weten en ik denk voor veel lezers, zeker nu er meer belangstelling komt voor het smocken.
    @Mieke S, ik heb RTL Boulevard gemist vrijdagavond.
    Het boek zal zeker snel in de boekhandel liggen, nu het ook op tv is geweest.
    Dank je voor de complimenten, Mieke. Ik heb het artikel gelezen en deze zinnen vielen me op:
    ‘Het hebben van een blog vereist passie.’
    ‘Voor het bijhouden van een weblog is passie nodig en vasthoudendheid. En niet iedereen heeft die karaktereigenschappen.’
    @Saskia, meestal kom je er te laat achter dat je vergeten bent om een foto te maken.
    @ine,… heeft het speurwerk iets opgeleverd?
    @Gerrie, dat moet uit de beginperiode van HzG geweest zijn, zo’n dertig jaren geleden.
    @Gerrie, :-)))
    @willy, dat zou erg leuk zijn!
    @marian’ne m, je verdiende minstens een 9!! Jij hebt veel mooier gesmockt dan ik destijds. Maar ja, ik was dan ook ook wel iets jonger!:-)))
    @Saskia, heb jij net de verkeerde juf getroffen!:-)

  21. smockjurkjes, ja, ik heb er nog eentje in de kast hangen die mijn schoonmoeder voor mijn jongste dochter maakte toen zij ongeveer een jaar was. Ze was toen al ziek en ik denk dat dat het laatste is wat ze gemaakt heeft. Mijn dochter heeft geen herinnering aan die oma, maar ook voor haar is dat smockjurkje heel speciaal.

  22. erg mooi boek ,even ingebladerd en vooral de blz over Maxima,wat een mooie stijlvolle vrouw is dat toch en die juwelen…mmmmm
    (hou ik normaal niet van ,maar zij combineert zo mooi)

  23. Hoi Berthi, of andere lezers,
    is het voor jou mogelijk om een patroon van een soort dergelijk smockjurkje aan ons te leveren. Mijn schoonmoeder wil graag een patroon om zo;n jurkje voor onze kleine te maken. Ze heeft dit vroeger wel gemaakt, maar zou graag een voorbeeld willen hebben. Wanneer het mogelijk is, zouden we een patroon erg op prijs stellen.
    Met vriendelijke groet,
    Femke vd Wilk

  24. @Femke, de laatste tijd krijg ik steeds vaker de vraag naar een patroon van een smockjurkje. Helaas heb ik zelf geen patroon. Op dit moment heb ik geen idee wie een patroon zou kunnen maken.
    Ik zal er eens over denken.

  25. Sinds 2 weken hebben wij een kleindochter waarvoor ik smockjurkjes wil maken.
    Graag meld ik mij aan voor een workshop of patroon/beschrijving.

  26. Door toeval kom ik jullie leuke blogs tegen, zoals ik door toeval mijn enthousiasme voor smock ben tegen gekomen. Jullie kunnen bij mij terecht voor patronen, strijkpunten of inplooiservice. Dan hoeven jullie zelf niet meer in te plooien.
    Groetjes Claar Crul
    http://www.smockjurkjes.nl
    ps: Leuk die foto van mijn jurkje bovenin!!

  27. @Claar Crul, leuk om hier een reactie van je te lezen. Vanaf nu kan ik de handwerksters voor patronen naar jou doorsturen.
    De laatste tijd krijg ik veel vragen over smocken. Het gaat echt de zomerhit van 2009 worden!?

  28. Berthi,Ik hoop dat “de hit” wel wat langer gaat duren dan alleen maar voor 2009, het is eigenlijk nooit uit geweest, alleen staat het tegenwoordig weer wat meetr in de schijnwerpers, maar Smockjurkjes zijn zo klassiek. Hoe kom je eigenlijk aan al de gegevens bovenaan over al mijn smockenthousiasme? Is je weblog ontstaan uit je belangstelling en enthousiasme voor die schattige smockjurkjes? Ik was zeeeer verbaasd! Vooral omdat ik nu begin te ontdekken dat er in Nederland wel degelijk een forum hiervoor te vinden is. Nu ben ik wel niet vaak te vinden achter de computer, ik ckeck alleen maar mijn mails. Ik heb er geen tijd voor en ben gewoonweg heel veel jurkjes in opdracht aan het maken en ontwerp een collectie smockjurkjes voor Tesselschade arbeit adelt.
    Ik zal het nu wat meer bezoeken. Ik dank je alvast voor het doorsturen van belangstellend smocksters.
    Gezellige kerst.

  29. Ik heb sinds kort een kleindochter en wil nu graag een jurkje maken met smockwerk,ben al in de boekhandel geweest maar er is niks over te krijgen, heb thuis nog iets gevonden in oude bladen maar er is vast nog meer. Waar koop ik in Nederland een boek over smocken, of wie heeft er een voor mij, kosten worden vergoed.

  30. We zijn gisteren naar het vrijheid museum in Nijverdal geweest en daar hangt een geborduurde lap over 40-45 nu is mijn vraag is daar een patroon van? Ik vind hem mooi en ook ontroerend ik zou hem graag willen maken. Met vriendelijke groet Els van Duijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *