Knitting – Victoria & Albert Museum

Frederike maakte mij attent op de Knitting site van het Victoria & Albert Museum. Het is een website die veel te bieden heeft voor liefhebbers van breien, en overzichtelijk ingedeeld is in pagina’s. Je hebt de mogelijkheid om enkele fraaie brei-ontwerpen uit de collectie van het museum te bekijken, je kunt een foto sturen van je eigen breiwerk, of vertel je verhaal hoe jij hebt leren breien. Breien als kunst ontbreekt niet op de site. Freddie Robins begon haar carrière 20 jaar geleden toen zij de breiwedstrijd van Womancraft Magazine won. Voor het Victoria & Albert Museum geeft Freddie Robins het patroon van Conrad’s handschoenen. Conrad is een personage uit het 19e eeuwse boek (1845) Struwwelpeter, door Dr Heinrich Hoffmann. Conrad’s moeder blijft Conrad waarschuwen, als hij blijft duimen dan komt de man van de hoogwerker om zijn duim af te knippen. Conrad luistert niet en ai, hij verliest zijn duim.
Op de foto zie je Freddie Robins met één van haar ontwerpen. Peter Sharp was de fotograaf.

Het informatieve verhaal Regional Knitting in the British Isles & Ireland tref je aan, video’s met brei-instructies, breiblogs, boekenlijst, historische en hedendaagse patronen. De jaren ’40 waren een hoogtepunt in Groot-Brittannië voor het breien. Vrouwen konden een bijdrage leveren aan de oorlog door te breien voor de jongens. Patronen werden gratis uitgedeeld. Veel speciale patronen zijn er ontwikkeld zoals de Balaclava helm met oorflappen voor het gebruik van de telefoon.
Rowan zorgt voor een hedendaags patroon, een prachtig gebreid vest.

11 gedachten over “Knitting – Victoria & Albert Museum

 1. Het is een erg leuke site,ik heb ook nog Nederlands breiwerk gezien. De verhalen over leren breien zijn ook leuk. Ik ga het zeker nog eens verder bekijken.

 2. Bedankt voor deze tip. Ik heb al even snel gekeken en vond de links erg boeiend.
  Zondag ,aar even alle tijd voor nemen om te kijken en te lezen, zaterdag ben ik namelijk op de Handwerkbeurs te vinden.

 3. Insteken, draad omslaan, doorhalen en af laten gaan. Dat was het regeltje als je leerde breien.
  Wat fijn dat er op dit moment weer zo veel aandacht aan het breien wordt besteed.
  Zo alle links even bekijken.
  Elma

 4. smullen, smullen, smullen!
  wat een mooi vest – misschien dat ik die wel maak als ik … ahum … tijd heb.
  heel speelse homepagina van freddie robins, daar hou ik wel van!

 5. Wat een ontzettend leuke tip. Teveel om in één keer te kijken. Heb ‘m bij mijn favorieten gezet.

 6. Gunst wat een idee mocht de verbouwing hier te lang duren , ga ik zelf een huisje breien !

 7. Jeetje wat veel informatie, daar ga ik eens een avondje voor zitten.
  Leuke dingen die gekke herenmuts stond ook op de site van 11 stedenmutsen.

 8. Berthi brengt ons allemaal nog aan ’t breien. Die vestjes, leuke sokken en nu deze links weer. Toch maar eens kijken waar ik m’n pennen gelaten heb……

 9. @ine, ben je weer helemaal opgeknapt?
  Het lijkt wel de breiweek!:-) Komt misschien doordat het breiseizoen vol aan de gang is. Niet voor de fanatieke breisters, want die hebben altijd een breiwerk op de pennen staan. Ik heb al (heel) lang sokken op mijn pennen staan!:-) Dat zal nog wel zo eventjes blijven, vermoed ik!:-)

 10. Leuke sites zijn dit allemaal. Ik ga er nog eens kijken. Ik heb een vriendin vanuit de poppenhuizen hobby, en die breit veel mini dingen. zo ook een huisje. Dit haar website
  http://www.liahoogenhout.tk/ En dan klikken op gebreit huisje. super is dit. Zelfs de fiets die er bij staat is gebreit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *