Gebreid vestje

Een gebreid vest mag dit najaar niet ontbreken in je garderobe. Gisteren zag je het fraaie The Anne Eliott spencer van Miriam Tegels, vandaag dook ik de boeken in voor een patroon van een gebreid vestje uit de vorige eeuw. In 1920 maakte Mej. G. Ten Broek-Bakker een patroon onder de naam Gebreide Overblouse.

Gebreide Overblouse

Deze warme overblouse, welke iedere dame gaarne zal wenschen te bezitten, is gebreid van zachte, witte wol. Men heeft noodig 2,5 knot en 2 niet te dikke houten naalden. Het onder omschreven model is berekend op een taillewijdte van ongeveer 70 cm. Wij beginnen de blouse aan den onderkant en zetten 132 steken los op. Wij breien nu 18 toeren, 2 recht, 2 averecht. Het verdient aanbeveling los te breien, daar de blouse dan soepel en rekbaar wordt. De 19e toer wordt een gaatjestoer. Deze maken wij als volgt: omslaan, minderen (dat is 2 steken tezamen breien), omslaan, minderen, den geheelen toer vervolgen.
20e toer: recht, iedere omslag wordt als steek gebreid.
21e toer: 1 recht, 1 averecht.
22e toer: recht. (Deze 2 toeren vormen samen een ribbe)
Zoo breien wij 4 ribben en hebben dan in het geheel 28 toeren.
29e toer: 22 steken in ’t patr., 1 steek heffen (dat is een horizontale lus van de vorige toer als steek breien), 32 steken, 1 steek heffen, 24 steken, 1 steek heffen, 32 steken, 1 steek heffen, 22 steken. Het ziet er dus als volgt uit: (het streepje stelt een ribbe voor)
16 – 32 – 24 – 32 – 16
30e toer: recht.
31e toer: 17 – 32 – 26 – 32 – 17
32e toer: recht.
33e toer: 18 – 32 – 28 – 32 – 18
Wij merken dus op, dat ieder voorpand 1 steek breeder wordt, de rug 2 steken en ieder zijpand 32 steken blijft. Zoo gaan wij voort, tot er 28 ribben gebreid zijn. Om de blouse goed te doen sluiten is in iedere zesde ribbe een knoopsgat gemaakt. Wij maken dit in het rechtervoorpand, door 3 steken van den kant af 3 steken af te kanten. In den volgenden toer worden boven de afgekante steken even zooveel steken met de festoneerlus opgezet.
Vervolgens gaan wij aan ’t armgat werken. Ieder voorpand telt 22 plus 24 steken is 46 steken, waarbij we het zijpand van 32 steken voegen, tezamen dus 78 steken. De rug telt 24, plus 2 maal 24, is 72 steken.

’t Voorpand

Aan den kant van ’t armgat minderen wij 18 steken weg, verdeeld over 9 ribben. Dus telkens 2 steken aan ’t begin van den toer. Dan breien we op 60 steken 22 ribben. In de 11e ribbe begint de revers, die recht heen en weer gebreid wordt, beginnende op 2 steken. Dit geschiedt dus als volgt: 2 steken recht, patroon vervolgen. Recht terug breien. Volgende ribbe: 3 steken recht, patroon vervolgen, recht terug. Het werken van de knoopsgaten vervalt hierbij. De revers wordt 24 steken breed. Nadat het voorpand 22 ribben hoog is, wordt voor den schouder aan ’t begin van een ribbe 12 maal 12 steken afgekant. De overige steken worden los afgekant.

De Rug

Voor den rug breit men 20 ribben heen en weer, voor de schoudernaad kanten we aan beide zijden 9 maal 1 steek en dan nog 3 maal 2 steken af. De overige 42 steken worden los afgekant. Zijn rug en beide voorpanden klaar, dan worden de beide schoudernaden aan de verkeerde zijde tezamen gehaakt.

De Mouw

Voor de mouw zetten we 80 steken op en breien 20 ribben. Bij de 21e, 31e, 36e en 41e ribbe wordt aan iedere zijde 1 steek geminderd. De geheele mouw wordt 70 ribben. Dan breien wij op stalen breinaalden nog 20 toeren, 1 averecht, 1 verdraaid, en hechten vervolgens af. De mouw wordt aan de verkeerde zijde dichtgehaakt en daarna zoo in de blouse gehaakt, dat de mouwnaad iets voor de rugnaad komt.
De blouse wordt nu aan hals, voorpanden, onderkant en mouwen met een smal puntje omgehaakt. Door de gaatjestoer wordt een zijden veterband geregen. De knoopsgaten worden met een draadje zijde afgewerkt en de knoopen aangenaaid, waarna de blouse gereed is.

19 gedachten over “Gebreid vestje

 1. Wat een mooie benaming , overblouse !
  Leuk zo die duik in oude patronen ,
  Dat brengt rust , want toen hoefde alles nog niet zo snel .

 2. Dat is wel voor een XS modelletje!Grappig hoe het patroon is beschreven, maar wel duidelijk. Er is hier gekozen om de mouw van boven naar beneden te breien, als ik het tenminste goed lees. Aan het steken aantal te zien werd er met behoorlijk dun garen gebreid. Een steek heffen, die houden we erin, ha, ha.

 3. Ook opvallend dat niet het aantal centimeters wordt gegeven, maar het aantal gebreide ‘ribben’. Ik vraag me trouwens wel af of dit echt bedoeld was als breipatroon. De maat van de naalden wordt niet aangegeven, noch de hoeveelheid wol. Berthi, waar komt dit uit?

 4. leuk vestje, overblouse,. hoe je het maar noemen wilt Ik breide vroeger de kindertruien van boven naar beneden, dan kon de manchet vernieuwd worden en de lengte aangepast , wat te denken van de versleten elllebogen van de schoolbankjes ?? veel breiplezier

 5. Leuk zo’n oud patroon.
  En dan die grappige benamingen.
  Idd soms lastig omdat hetgeen ze aanraden vaak niet meer bestaat. Andere cijfers voor de naalden en ander garensoorten/merken.
  Maar zó leuk om te zien en te lezen.

 6. @Marnel, als ik naar mijn moeder kijk, dan breit zij het liefste met dunne pennen, omdat het breiwontwerp dan veel mooier valt. Mijn moeder heeft vroeger op dunne naalden complete pakjes voor haarzelf gebreid. Alles wat met dikke breinaalden wordt gedaan, is volgens haar niet mooi.
  Ik denk dat in het verleden veel patronen werden geschreven die het beste tot zijn recht kwamen op dunne breinaalden.
  De mouw wordt inderdaad van boven naar beneden gebreid.
  Basje geeft de reden al aan. De boord van de mouw ging er vaak als eerste aan. Althans, zo was dat vroeger bij mijn gebreide truien.
  Een steek heffen en ribben breien, grappige benamingen!:-)
  @yvonnep, de hoeveelheid wol die je nodig hebt is 2,5 knot en niet te dikke naalden.
  Dit patroon komt uit:
  Brei uw kleeding zelf. 13 handleidingen voor het breien van handschoenen, jumpers, jurkjes. Prijs 50 cent. Uitgegeven door Firma M.J.C. Ham – Utrecht.
  Dit boekje had ik bij me op de SnB-dag.
  http://www.bibliothequedesartsdecoratifs.com/cgi-bin/visu.pl?3441

 7. Ik ben geen breister, maar ik denk:
  Brei een proeflapje met de door jou gewenste wol en naalden, meet jezelf, en pas dan de hoeveelheid steken en toeren aan!

 8. Dit vestje vind ik ook leuk. Je zult inderdaad een proeflapje moeten breien, denk ik. Grappig, aldoor dat koninklijke “wij breien”, “wij minderen” in dit breirecept!

 9. Heerlijk hoe zo’n oud patroon beschreven wordt. Wat zaten onze moeders ontzettend mooie truitjes te breien op nld. nr 2.
  Ik zie het lichtgele truitje nog voor mij, dat mijn moeder voor mij gebreid had. De eerste dag dat ik het aan had zaten wij te eten en mijn kleine broertje maakte de opmerking: Dat ik allemaal bulten onder de trui kreeg ( AA ).
  Later is het uitgehaald en samen gebreid met donkergroene wol en weer een trui geworden.
  Elma

 10. Ja, Berthi dat kon ik ook lezen…:-) maar hedentendage geven wij naam, toenaam en bijnaam van de wol + het exacte naaldnummer. Er is toch wel een hoop veranderd.

 11. @yvonnep, :-)))
  Tsja, wil je dit vestje breien dan wordt het een klein puzzelwerkje! Volgens mij moet het voor ervaren breisters geen probleem opleveren. Genoeg dunne wol kopen, dunne pennen in de hand nemen, en aan de slag!
  Het zou leuk zijn als iemand iets ziet in dit vestje en het gaat breien. Jij misschien? Of Marnel? Of Bertie? Of…
  Ik vind het een beetje te vergelijken met The Anne Eliott spencer. Vandaar dat ik dit patroon uit de oude doos toverde!:-)

 12. Hallo, Wat een prachtig patroon, Het vestje wil ik na de zomer graag breien.groet, Hennie

 13. @Hennie Westerop, enig dat jij het vestje gaat breien. Zou je misschien een foto willen sturen als je het vestje af hebt?
  Zoja, dan kun je eerst een e-mail naar mij sturen via het mailformulier dat links bovenaan mijn blog is te vinden.
  Alvast veel succes met dit breiproject.

 14. deze week ben ik aan de slag gegaan met het vestje. ik gebruik donkerbruin dun breikatoen en naalden nr 2. het is heel leuk werken omdat het een heel andere werkwijze is als meestal tegenwoordig. er is trouwens een foutje binnengeslopen in de beschrijving, onder de 29e toer staan cijfers vermeld, inplaats van 16 moet het 22 zijn Hennie

 15. @Hennie Westerop, enig dat je begonnen bent met dit vestje en heel veel dank voor het melden van de fout. Ik ga die er nu meteen uithalen.

 16. Wat leuk, ik zag deze zomer ergens losgebreide vestjes hangen voor veel geld. Dat moet anders kunnen dacht ik, en al surfend op het internet deze site gevonden, helemaal blij. Groetjes Tessa

 17. @Tessa Martina Hoekstra, fijn om te horen en heel veel breiplezier én veel plezier met het dragen van het vestje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *