The Anne Elliot spencer

Velen genoten van de BBC-serie The House of Eliott, waaronder ikzelf. Tijdens de Drie Dwaze Dagen bij de Bijenkorf kocht ik de complete serie op dvd. Het was Miriam Tegels die mij in 2007 attent maakte op dit kostuumdrama. Bij de log van 2 oktober 2008 plaatste Miriam de volgende reactie:

… Op ravelry.com vind je een gratis patroon getiteld The Anne Eliott spencer. Een heel mooi kant gebreid topje dat ik graag draag…

Nu dacht ik dat het hier om een gebreid vestje gaat dat geïnspireerd is op de serie The House of Eliott. Dat klopt niet. Marijgje plaatste een reactie, en vertelde mij dat ik me hier vergis. Anne Elliot komt voor in Persuasion van Jane Austen. Dit model vestje past ook in de tijd van Jane Austen.

Ruim een week geleden werd ik op de wachtlijst van ravelry toegevoegd om vervolgens enkele dagen later me te kunnen registreren. Ik kon gaan dwalen en verdwalen in het grote bos van breiwol en breisters. Ruim 136.000 breisters, waarvan ruim 60.000 actief, hebben zich verzameld bij deze knitting-community. Patronen, breiwol, breigroepen, de laatste nieuwtjes, beurzen, forums, je vindt het allemaal op deze site. Vandaag was ik enige tijd zoet om me wegwijs te maken in dit wolhalla. Verbazingwekkend hoeveel projecten fanatieke breisters achter hun naam hebben staan. Misschien komt dit doordat ravelry.com een bron is die je op een razendsnelle manier veel informatie geeft, zodat je tijd bespaart en dus meer tijd overhoudt om te breien! Je kunt er je eigen profiel aanmaken waar je bijhoudt met welke brei- of haakprojecten je bezig bent.

In Vogue Knitting van dit najaar staat een artikel over ravelry.com.

Miriam Tegels geeft op 24 oktober 2008 twee workshops theemuts breien op de Handwerkbeurs in Rotterdam. Dit jaar geen SnB-dag in de Van Nelle Ontwerpfabriek, wel het Dutch Knitters café op de handwerkbeurs waar iedereen van harte welkom is en kan aanschuiven om gezellig mee te breien. Ook zal er een ravelry meetingpoint zijn.

Het patroon van The Anne Elliot spencer is behalve op ravelry.com ook te vinden bij Canary Knits.

32 gedachten over “The Anne Elliot spencer

 1. Ik weet niet of je tijd overhoudt door op Ravelry te gaan hoor. Er is zoveel te zien dat je, vooral in het begin, zomaar ineens een paar uurtjes verder bent.
  Maar ik vind het een prachtuitvinding.
  Wat een prachtig vestje! De serie van The house of Elliott vind ik ook prachtig. Ik heb serie 1 en 2. Ik hoop ook nog een keer serie 3 te kunnen kopen.

 2. Mooi het vestje, leuk(lastig?) met al die kleine knoopjes.
  Hoor velen over deze site, ik heb mij er nog niet aan gewaagd.
  Omdat ik geen zin heb om (bijna)alles in het Engels te doen .
  JAA, Yvonnep heeft gelijk !!!;-))

 3. LEUK VESTJE, MAAR.RAVELRY MET ZOVEEL TE KIJKEN DAT MOET MAAR EVEN WCHTEN. gISTEREN WAS HIER ONVERWACHT EEN AANLOOP VAN DOCHTER, MAN EN KLEINZOON, EN DAN IS HET DE VOLGENDE DAG EEN “PUINHOOP” WANT ER MOEST IETS OPGEAOCHT WORDEN VAN VROEGER… EN DAN KOMEN ZE VAN ALLES TEGEN EN DAN….JE RAADT HET AL , DA

 4. Ik heb ook genoten van The house of Elliot. Er zijn maar weinig serie waarbij de kledingmode zo goed uit komt.
  Het vestje vind ik zeer geslaagt. Ik denk er aan om die ook te gaan breien. Maar we vertrekken zometeen eerst naar Gent.

 5. Wat een lief vestje, ik ben ook groot fan van The House, heb het ooit op de tv gezien, zelfs opgenomen op viseobanden (hoe oud?), maar heb nu ook de dvd gekocht! Wat een breiwalhalla!

 6. Ja de serie was een succes , heb ervan genoten .
  Het vestje is erg leuk . Ik zal niet meer aan enig breiwerk beginnen . Maar de breispullen weg doen dat geeft ook nog geen pas voor mij . Dat blijft voorlopig gewoon onder mijn eigen beheer , voor wat ?
  Wil ik nog eens zomaar een patroontje proberen dan kan dat nog .

 7. @yvonnep, ik heb altijd sokken op de pen staan!:-) Wanneer die af zijn, is en blijft een verrassing… zowel voor jou als voor mij!:-))
  @Hannah, het is een geweldige site, maar gisteren was ik er toch te lang mee bezig. Zeker als je als nieuweling binnenkomt. Zodra je de site goed kent, ga je vast veel sneller en gerichter kijken.
  @marian’ne m, jij zult deze site fantastisch vinden!
  En ja, ik heb altijd iets op de pennen staan… het komt wel eens voor dat het lang duurt voordat het af is!:-)))
  En daar komt bij dat mijn moeder soms niet weet wat ze wil breien. Ideaal als ik haar af en toe een opdracht geef!:-)
  Enkele weken geleden heeft mijn moeder een poging gewaagd om Lodewijk (inmiddels bij iedereen bekend) te breien, maar dat vond ze te friemelig werk. De hals en snuit had ze gebreid en de oren heb ik gebreid. Ik moet zelf eens de rust vinden om Lodewijk te breien.
  @basje, heel gezellig om spulletjes uit de oude doos te halen.
  Eline wil nu al (ze is 21) af en toe terug blikken. Afgelopen week was ze met vrienden een dagje naar Movieworld in Duitsland, en het was lang zo leuk niet als vroeger… De Looney Tones waren toen helemaal in, en zijn nu uit. Nu er zijn figuren waar zij geen binding mee heeft.
  @Hilda, een goede reis naar Gent.
  @betty, een site om leuke ideetjes op te doen. Zeker iets voor jou!
  @Gerrie, zeg nooit nooit…

 8. Een klein breiwerk en toch niet zo friemelig is een Coll breien .
  Voor mijn man heb ik dat ooit gedaan . Het was een groot succes , hij heeft er veel plezier van gehad . Het werd alleen gedragen wanneer hij thuis was en verkouden , lekker warm en dan kan een shawl wel lastig zijn .
  Je zou haast zeggen net een gebreide slab en dan met een Coll er in langs de halslijn . In het voorpandje had ik een patroon gebreid , verder geen sluiting , kan zo over het hoofd geschoven worden .
  Het moet nog ergens liggen . Ik meen niet dat ik het van een patroon gebreid had .

 9. jeetje wat veel om te zien, ik ben net begonnen met breien dus voor mij te moeilijk. Met veel plezier brie ik de blokken van de Groninger meebreideken. Dat is voor mij een breicursus.
  En veel plezier in Rotterdam.
  Die theemuts lijkt me ook nog wel wat. Zal het boek proberen te vinden.

 10. Nou Berthi, wat Ravelry betreft ben ik ongeveer gelijk met jou lid geworden! Ik verdrink daar in de info en weet werkelijk niet waar te beginnen. Heb op het brei-prikbord om raad gevraagd!

 11. @Gerrie, nu je schrijft over een gebreide col, gaan mijn gedachten terug naar de jaren zeventig dat het dragen van een grote col over je winterjas in de mode was. Misschien heb ik er nog eentje in de kast liggen. Ik ga zoeken! Je breide ze zelf, of kocht ze in allerlei verschillende kleuren in de winkel.
  @Elza, een Groninger meebreideken? Klinkt interessant!
  @mieke s, ik herken het. Gisteren surfte ik op deze site, maar er is zoveel te zien, dat je niet weet waar je moet beginnen.
  Misschien kan yvonnep en Carla Meijsen je advies geven. Zij zijn ongeveer van het begin af aan actief op deze site.

 12. @mieke s, dom van me, vergeet ik te zeggen dat Miriam Tegels je natuurlijk ook raad kan geven.

 13. Dit soort korte vestjes hangen nu weer in de winkel,dus helemaal weer in de mode.

 14. Vestje is mooi, vooral ook met die halslijn. Maar ik kies toch liever voor een wat langer vest om mijn Rubensiaanse rondingen wat te verdoezelen.
  hahaha

 15. mooie spencer in mooie kleur
  ik heb mij een aantal maanden geleden aangemeld bij ravelry maar eerlijk gezegd nog niet veel gedaan ermee ..

 16. Bij de WOLHEMEL kun je de Groninger meebreideken vinden. Een poging gewaagd, maar ik ben verdwaald in het YAHOO bos.
  Elma

 17. Ik ben al een tijdje lid van Ravelry, maar dit leuke vestje had ik nog niet gesignaleerd. Bedankt voor de tip!

 18. Lief vestje!! Ravelry..ik kom nu al om in de sites bekijken van veel mensen. Maar ik ben natuurlijk wel nieuwsgierig hoe het er is. Maar dan moet ik lid worden!! Pffff, toch keuzes blijven maken!

 19. Prachtig vestje! Maar volgens mij is de link met the House of Elliiot niet goed. Prachtige serie overigens die ik kan dromen, zo heerlijk om lekker “handwerk-geinspireerd” te raken! In the House of Elliot speelt geen Anne, ik raakte even in verwarring: waarom ken ik haar niet.In Persuasion, van Jane Austen speelt wel een Anne. Ook een prachtig verhaal. Het patroon van het vestje past ook beter in de tijd van Jane Austen’s boeken, de empire stijl.
  Een erg mooi patroontje!

 20. @Marijgje, de zusjes hebben in ieder geval een andere naam. En ik zit nu ook te denken, is er iemand anders in de serie met de naam Anne?
  Het is een goede opmerking van je, waar ik me goed in kan vinden.
  Wie heeft eigenlijk deze naam bedacht voor het vestje?

 21. Hai Berthi, ben nog even aan het googlen gegaan en ik vond deze pagina http://www.craftster.org/forum/index.php?topic=168260.0. Het lijkt of dit de maakster is; Canary knits. Ik denk dat het inderdaad een vestje voor Anne Elliot uit Persuasion is, zij draagt ook korte jasjes (Empirestijl) en de laatste verfilming van dit boek is nog niet zo oud, kan me voorstellen dat een breister helemaal geinspireerd is geraakt;)

 22. @Marijgje, bedankt voor je speurwerk! Mijn log klopt niet!!! Ik zal het vanavond gaan veranderen. Het gaat inderdaad om een vestje voor Anne Elliot uit Persuasion. Het is ook Elliot met tweemaal een l in het midden en niet eenmaal zoals bij The House of Eliott.
  Het patroon past ook helemaal in tijd van Jane Austen!
  Ontzettend bedankt dat je mij wees op de fout die ik hier heb gemaakt!

 23. Wat een leuk kort vestje,(spencer) ik zou het graag willen breien voor mijn dochter, maar ik kan geen woord engels, dus wie heeft er voor mij de nederlandse beschrijving?

 24. Bestaat er ook een Nederlands patroon van het Elliot vestje? Groet,
  Marja

 25. WAT GEWELDIG LEUK EN MOOI, DEZE SITE. JA, IK HEB OOK DIE MOOIE MERKLAP OP DE LAGERE SCHOOL GEBORDUURD, “WOLLETJES”GEBREID, MOOIE STRIKKEN IN HET HAAR, WAT EEN FIJNE TIJD WAS DAT, IK BEN VAN VOOR DE 2E OORLOG,DE MERKLAP BEZIT IK NOG,MOOIE LETTERS BORDUREN WAS EEN VAN MIJN LIEVELINGSBORDUREN.NU BEN IK OP ZOEK NAAR HET PATROON VAN EEN BIJBELS TAFEREEL, NL. DE VERLOREN ZOON.HET MOET ERGENS ZIJN MAAR WAAR??1IK BEN ERG BLIJ MET BERTHI’S WEBLOG. TOT DE VOLGENDE KEER,.

 26. @Roelandia, leuk om een reactie van je te lezen. Wees zuinig op je merklap, het is een herinnering aan een bijzondere periode uit je leven. Het borduren is je altijd lief gebleven. Ik hoop dan ook dat het patroon van de verloren zoon boven water komt.

 27. Ik heb een kussensloop kunnen kopen waarop 50 staat in patch work. Ter gelegenheid van een gouden bruiloft. Ik zou daar graag de initialen van het echtpaar (MM)laten op borduren.
  Kan u mij hier in de buurt van Gent iemand aanbevelen?
  Hartelijk dank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *