art of the STITCH 2008/2009

art of the STITCH 2008/2009 is tot 28 december 2008 te zien in het Textielmuseum van Krefeld. Hierna reist de expositie door naar Hongarije en Spanje. Het is een internationale expositie waar 52 kunstenaars uit diverse landen aan meedoen, waaronder vier Nederlanders: Helmie van de Riet, Itie Langeland, Tilleke Schwarz en Marjolein van der Stoep.

Vorige week zaterdagmiddag reisde ik naar Duitsland voor deze tentoonstelling. Voor mij geen lange rit. Rustig was het in Krefeld op deze zonnige herfstdag. Slechts enkele wandelaars passeerde ik, die het pad namen naar Burg Linn. Ik liep hieraan voorbij om de Andreasmarkt te zoeken waar het Textielmuseum zou zijn. Bij binnenkomst in het museum werd ik bevangen door de stilte. Niet meer dan drie bezoekers waren aanwezig. De suppoost had alle tijd om zich vol overgave te verdiepen in een puzzelboekje.
Rust in een museum heeft zijn voordelen. Op mijn dooie akkertje kon ik alle textielwerken goed bekijken. Niemand die ongeduldig achter mij stond te wachten. Nee, voor het ene kunstwerk trok ik een kwartier uit en voor het andere was een snelle blik voldoende. Niet omdat het geen vakwerk was, maar omdat het me minder aansprak. Ik was zéér onder de indruk van het vakkundige werk van Inga Likšait? uit Litouwen, White & Blue Lines. Hiermee won zij de eerste prijs: £ 4000.

Ik kan niet alle textielwerken laten zien, daar kan je het beste de catalogus voor kopen, maar twee andere werken moet lukken. Als eerste Womanual – All Done and Dusted van Caren Garfen. De stof is bedrukt, het borduurwerk is met de hand gedaan.

Rosie James maakte Tourists Contemplating the British Museum.

Tilleke Schwarz geeft op vrijdagmiddag 24 oktober een lezing op de Handwerkbeurs in de Van Nelle Ontwerpfabriek in Rotterdam.

13 gedachten over “art of the STITCH 2008/2009

 1. Hoi Berthi, leuk dat je het vermeld.
  Ja het werk van de winnares sprak me ook aan en zeker ook het werk van Caren Garfen. Had je gezien dat de etiketjes aan de theedoeken ook handgeborduurd zijn?
  groetjes,
  Tilleke Schwarz

 2. De tekeningen bekeken van Rosie James, erg bijzonder. Volgens de tekst bedrukt op zijde en linnen. Was de stof ook aanwezig of alleen de tekening?
  Berthi wat zul je genoten hebben om dit in zo veel rust te kunnen zien.
  Elma

 3. mooie expositie !!!!!!
  ik heb me al opgegeven voor de lezing van Tilleke !! “Speciaal” een dagje vrij genomen! Ook natuurlijk om de Van Nelle fabriek te mogen bewonderen !!
  Fijne zondag !!

 4. Wat is er toch veel te beleven OVERAL en ik zou zo graag OVERAL willen kijken,gelukkig kan ik OVERAL een beetje van mee genieten via jouw blog, groeten Elly

 5. wat een leuke dingen laat je weer zien, de “theedoek” spreken me aan enig om zo de vaat af te drogen wordt je vrolijk. Fijne zondag

 6. De theedoeken spreken mij ook het meest aan. Waarschijnlijk heeft dat te maken dat het bruikbaar is.
  Gisteren met een dik gevulde beurs naar het Noorden vertrokken. O,zegt mijn man dat gaat mij weer veel geld kosten. Want niet alleen wordt er handwerkmateriaal gekocht we gaan ook nog even bij een kledingzaak langs. Voor de winter nieuwe borduurboeken gekocht maar dan wel met traditionele patronen erin en een winterjas aangeschaft. Ook zag ik daar theedoeken met prachtige motieven ingeweven voor de kerst volgens mij kon je deze zelf verder borduren. Om eerlijk te zijn krijgen die bij mij de voorrang. Het is ook maar goed dat niet iedereen de zelfde smaak heeft.

 7. @Elma, het werk van Rosie james staat op de poster afgebeeld, en is te zien op de tentoonstelling.
  @Mary, heel goed dat je af en toe een dagje vrij neemt. Ontspanning doet de mens goed. Je krijgt er nieuwe energie van.
  @Elly Huskens, heel, heel, heel veel is er te beleven in textielland!
  @basje, ik ben ontzettend blij met mijn vaatwasser!:-) Slechts een enkel serviesstuk wordt met de hand afgewassen!:-)
  @Hilda, heerlijke dag heb jij gisteren gehad. Daar kan je nog lang van nagenieten. De hele winter, zou ik zeggen. En… jij bent voorbereid op dikke pakken sneeuw!:-)

 8. Berthi wat laat je weer prachtige dingen zien, ik ga ook voor de theedoeken geweldig mooi !!!!

 9. De theedoeken vind ik ook prachtig !
  Zoiets te mogen bezitten , maarrrr dan ga ik niet meer afwassen en blijf naar de theedoek staren . . .
  Wat fijn om zo te kunnen genieten wanneer je overal zo rustig kunt rondkijken !

 10. Oh ja nog even dit , Berthi zo fijn wanneer je naar mooie exposities gaat en wij hier je ogen even mogen lenen ! ! !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *