Andere tijden

Iedere donderdagavond om 21.25 uur is het geschiedenisprogramma Andere tijden te zien op Nederland 2. Reportages die (bijna) vergeten zijn uit de twintigste eeuw worden aan de hand van historische filmbeelden opnieuw verteld. Vanavond gaat het over mijn geliefde Marken, als ik dat zo mag zeggen. Ik kom graag op Marken. Het is een bijzonder stukje Nederland waar de mensen hun eigen specifieke gewoontes hebben/hadden. Een kleurrijke klederdracht die zeer ingewikkeld in elkaar zit. Voor elke gelegenheid wordt/werd er speciale kleding gedragen, vaak met prachtig borduurwerk. Marken heeft in het verleden regelmatig te maken gehad met overstromingen. De overstromingen maakten een einde aan de landbouw en de veeteelt. De visserij werd de belangrijkste bron van inkomsten. De foto van de Marker haven maakte ik op 14 februari 1999. Nadat in 1957 Marken verbonden werd met het vasteland gingen veel Markers werk zoeken buiten hun woonplaats.
Ik dwaal af, terug naar vanavond. De Volkskrant schrijft het volgende over Andere tijden:

‘Nederland is op zoek naar zijn identiteit. Dat was honderd jaar geleden ook zo. Te midden van de snelle modernisering steeg de belangstelling voor de met uitsterven bedreigde volkscultuur. Duizenden Nederlanders stroomden september 1919 naar het Openluchtmuseum in Arnhem om zich drie dagen lang te vergapen aan allerhande volksvermaken en een keur van kleurige klederdrachten: het Vaderlandsch Historisch Volksfeest.’

Om 21.25 uur zit ik voor de buis! Jij ook?


Een winterborsik voor een meisje tot 8 jaar.

Morgen begint de Week van de Geschiedenis die tot 19 oktober duurt. Diverse activiteiten worden er georganiseerd. Eén activiteit die ik zelf erg leuk vind, wil ik toelichten: Hollandse verhalen aan de waslijn. In het Museon hangt een waslijn vol met ‘vreemde’ voorwerpen: kaas, mossel, een paar schoenen. Door een voorwerp te kiezen krijg je de tradities te horen welke schuilgaan achter het desbetreffende voorwerp. Met deze activiteit is het Museon genomineerd voor de Week van de Geschiedenisprijs 2008.

22 gedachten over “Andere tijden

 1. Jeetje Berthi, wat goed dat ik nog even bij jou langs kom. Het moest gewoon zo zijn. Dit programma wil ik heel graag zien en ik ga het ook opnemen. Ik wil ook nog graag een keer naar Marken toe, jaren geleden ben ik er geweest.
  Het borduurpatroon voor de Markerlinten van Margreet Beemsterboer heb ik klaar liggen daar begin ik binnenkort mee.
  Veel kijkplezier vanavond en nog bedankt.

 2. Net als Willy ben ik blij toch nog even bij jou te hebben gekeken. Hoop dat ik vanavond op tijd thuis ben, want dit wil ik ook graag zien. (volks)geschiedenis is ook en beetje mijn hobby en handwerken natuurlijk. Hoop veel borduuwerk te zullen zien.
  Bedankt voor de tip!

 3. O ja, wilde ik ook graag zien.
  Goed dat je me er aan herinnert.
  Hopen dat ik niet in slaap kukel !!;-)
  Mooi hoor dat onze geschiedenis en tradities weer in de belagstelling raken.

 4. Markerwitwerk is een van mijn favoriete handwerktechniek,maar o zo bewerkelijk.Ik ga zeker kijken,bedankt voor de tip

 5. En als je het hebt gemist is het altijd wel te vinden op geschiedenis.doc of zo, die geschiedeniszender, of uitzending gemist! Fantastisch programma, Andere Tijden.

 6. Helaas lees ik nu pas je log, dus de uitzending van gisteren heb ik gemist. Maar zarerdagmiddag wordt hij herhaald, dus dan zit ik zeker voor de buis.
  Ik was afgelopen zomer sinds vele jaren weer eens op Marken. Ik heb daar toen een zogenaamd knikkerpopje gekocht, aangekleed met de klederdracht van een meisje van 6 jaar. Het is een schitterend popje en mijn literatuuronderzoek naar de kenmerken van deze klederdracht heeft al veel opgeleverd. Misschien moet ik daar maar eens een klein artikel van maken.

 7. Dankzij jouw logje en een lieve DH die er een film voor onderbrak, heb ik de uitzending kunnen zien.
  Leuk stukje historie, maar toch vond ik het wat oppervlakkig. Ik had er wat meer van verwacht, eerlijk gezegd. Ben ik te streng? Wat vonden jullie ervan?

 8. Het was een mooie documentaire voor alle mensen die belangstelling hebben in historie. De geschiedenis van het Openluchtmuseum in Arnhem werd uitvoerig belicht, wat mij als geboren Arnhems meisje wel aansprak.
  Alleen als wij als handwerksters het woord Marken horen hebben wij daar een ander beeld bij. Wij denken aan het Marker wit- en stopwerk en nog veel meer technieken.
  Elma

 9. mooi was t en daarvoor zat ik voor “so yo can dance”,geweldig die jonge gastjes met zo’n lichamelijke uitdrukkingsmogelijkheid!!!

 10. Waar ik bang voor was gebeurde, kukelde om !!:-)
  Zag flarden leuke info en beelden.
  Ja wij handwerksters verwachten gelijk een hele les van het één of ander 🙂
  Maar de oude beelden vind ik ook altijd zo leuk (en zéér ontspannend dus).
  Gelukkig mag ik op herhaling zaterdagmiddag !!

 11. Wij,als handwerksters, kwamen niet aan onze trekken,maar de oude beelden zijn toch ook het bekijken waard

 12. Berthi, dat was een bijzonder kopje koffie daarnet. Ik heb tijdens het drinken van de koffie naar Uitzending Gemist gekeken, gisteren had ik je logje niet gelezen en had de uitzending gemist. Wat leuk om dat toch terug gte kunnen zien. Het allerleukste vond ik nog om de Pip-mokken op de koffietafel van de Markense dames te zien staan (^_^)

 13. de handwerksters, onder ons, velen, zijn er slecht vanafgekomen, weinig hand -en borduurwerk, Ik zal toch ook eens een duwtje geven aan mijn DH om me naar marken te brengen . Fijn weekend

 14. @Marijke, leuk zijn de knikkerpopjes. Ik heb er verschillende in de la liggen. Ik kocht ze bij het Marker museum.
  @yvonnep, handig dat er uitzending gemist is. Je kunt het nu al terug zien op je pc. Net zoals Corrie zojuist heeft gedaan.
  @Saskia, Matthijs zat ook naar een film te kijken. Het is maar goed dat er nog een extra tv in huis staat!:-)
  Ik vond het erg leuk om de oude filmbeelden te zien. Voor het eerst zag ik Duijvetter. Ik heb al veel over hem gehoord. Hij is een zeer bekende persoon in textielland. Meerdere textielexposities organiseerde hij in het Openluchtmuseum, en verschillende boeken heeft hij geschreven.
  To van Waning-Mijnlieff is eveneens een bekende persoon.
  Voor mij mocht het programma ook best meer diepgang hebben, maar dat kun je niet in een half uurtje bereiken. Al met al hebben ze in een kort tijdsbestek een boeiend onderwerp onder de aandacht gebracht.
  Corrie vond het allerleukste om de Pip-mokken te zien op tafel. Voor mij was het interessant om te horen dat de Markers een terugwijkend voorhoofd hebben/hadden waardoor een laag schedeldak ontstaat/ontstond. Hoe komt dat? Een antropoloog deed er onderzoek naar en kwam tot de conclusie dat de baby’s al een strak mutsje over hun hoofdje kregen waardoor een terugwijkende schedel ontstond. Zeer interessant.
  @basje, moet je beslist doen. Het voorjaar is een mooie gelegenheid, dan kun je ook het knusse museum op Marken bezoeken. De moeite waard.

 15. Natuurlijk heb ik gekeken .
  En de komende geschiedenis uitzendingen , dan mag ik weer helemaal vooraan zitten .
  Heb altijd het beste plaatsje , om maar niks te hoeven missen .

 16. @Gerrie, dat wordt genieten de komende tijd, met een lekker vers gezet kopje thee/koffie erbij. De Limburgse vlaai moet je in gedachten zien!:-)

 17. Ik heb – met open mond – het gedeelte gezien waarbij het babyhoofdje werd ‘opgetuigd’ :O. Prachtige filmbeelden!

 18. Ik heb – met open mond – het gedeelte gezien waarbij het babyhoofdje werd ‘opgetuigd’ :O. Prachtige filmbeelden!

 19. Echt genieten van zo’n programma. Heerlijk dat er nog veel achteraan komt. eindelijk weer eens iets interessants op TV!!! Ook ik keek met open mond naar het babyhoofdje dat zoveel mutsjes op kreeg! En dat een baby schedeltje dan vervormt is logisch. Benieuwd wat de volgende uitzending inpetto zal hebben. En op zondag avond komt er ook een geschiedenis serie op TV.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *