Carolijn Visser

Als je net als ik geïnteresseerd bent in het land China, en er de mogelijkheid is om dicht bij huis naar een lezing van Carolijn Visser te gaan, dan doe je dat. Zo zaten manlief en ik vanochtend om 10.30 uur in Grand Café Gallery in Panningen. Carolijn begon haar verhaal in 1981. In dat jaar ging zij als één van de eerste personen alleen door China trekken. Deng Xiaoping had het nog maar net mogelijk gemaakt om als eenling door China te reizen. Carolijn viel uiteraard op in China. Stond zij even stil op een weg, dan was zij in een mum van tijd omringd door talloze Chinezen, alsof ze een bezienswaardigheid was. En laten we eerlijk zijn, als persoon uit het westen viel je op in de jaren ’80. Een enkele keer hoorde ze een Chinese stem roepen: ‘Where are you from?’ Carolijn stuurde haar verhalen over China naar NRC Handelsblad, die ze vervolgens publiceerde op de achterpagina. In 1982 verscheen haar eerste boek Grijs China.
Jaren later wil Carolijn Visser terug om een nieuw boek te schrijven over China, dat zal gaan over de enorme veranderingen in China. In mei van dit jaar verscheen Shanghai Skyline. Ook verscheen China, met daarin alle eerdere verhalen die ze schreef over dit land.

Ik kan niet anders zeggen dan dat het een gezellige ochtend was met boeiende verhalen over China die Carolijn Visser ons kon vertellen. Of ik zelf ooit naar China zal gaan…

17 gedachten over “Carolijn Visser

 1. Dapper van Carolijn om alleen op “ontdekkingsreis” te gaan.
  Jij gaat er vast ook nog eens kijken.

 2. Heerlijk China, maar niks voor mij om dit alleen te doen..
  Ja dat ken ik een bezienswaardigheid in China. Mijn dochter voelde zich daar een beroemdheid. Allemaal foto’s van haar maken blond dat kennen ze daar natuurlijk niet, en dan hard wel hollen. Was om te lachen en als ze Engels konden praten liepen ze helemaal met je mee en allemaal vragen stellen heel nieuwsgierig waren ze. Ze dachten dat wij Russen waren. Wij hebben op een bruiloft ze dansen van hier geleerd dat vonden ze helemaal top. Daar hebben ze het nog over het hele dorp liep uit met die trouwerij toen.
  Was voor de familie uniek dat wij daar uit Nederland voor over kwamen. Wij hebben ook genoten een reis om nooit te vergeten.
  Berthi als je de kans krijgt is het de moeite waard om dit te ondernemen. De reis van je leven. Mijn vriendin is Chinese dus dit was voor ons makkelijk om met haar mee te gaan.

 3. Wat een moedige dame, die al in 1981 alleen door China reist
  Elma

 4. Bemoedigend dat de lezing leuk was. In haar boeken vind ik haar vaak wat verongelijkt overkomen. Goed om te horen dat jij er geen last van had. En China, ja, een wens.

 5. fijn dat je zo een leuke ochtend had. Mijn kleindochter is nog maar net terug van
  haar chinese avontuur. 3 maanden ., alleen, van Herberg naar herberg een avontuur waar oma in eeerste instantie niet zo gelukkig mee was, maar het is goed afgelopen, Ze heeft enorm veel gezien en als “witneusje” door de stad gelopen. contact maken was gemakkelijk, maar praten over de “leefwijze” en zo heel moeilijk, alleen 1 op 1 dan werd er verteld,

 6. fijn dat je zo een leuke ochtend had. Mijn kleindochter is nog maar net terug van
  haar chinese avontuur. 3 maanden ., alleen, van Herberg naar herberg een avontuur waar oma in eeerste instantie niet zo gelukkig mee was, maar het is goed afgelopen, Ze heeft enorm veel gezien en als “witneusje” door de stad gelopen. contact maken was gemakkelijk, maar praten over de “leefwijze” en zo heel moeilijk, alleen 1 op 1 dan werd er verteld,

 7. Over China raak je nooit uitgepraat , maar er zelf heen gaan is even anders .
  Bij Arte Frans/Duitse TV zender kon ik meerdere keren rondkijken in China .
  Helaas vond Ziggo ( voormalig casema ) het nodig deze zender weg te halen en er RAI_UNO voor in de plaats te zetten .
  Dus voor mij geen Wunderwelten meer .
  Maar ik blijf dus gewoon thuis of ergens hier in de buurt en blijf lekker alles volgen op je dagelijkse blogjes-kost .

 8. Leuk dat je naar een lezing van Carolin Visser bent geweest,ik heb eens een boek met reisverhalen van haar gelezen,prachtig!
  Maar je moet wel durven….;-)))

 9. Berthi, momenteel kan ik Outlook niet gebruiken dus er komt ook geen mail van mij. Groeten, Eva

 10. De boeken van Carolijn Visser ken ik niet Berthi, maar ben wel altijd erg geïnteresseerd geweest in de Chinese cultuur en ook in die van de omringende landen. Wat fijn om dan zoals jij een lezing mee te maken, dat is toch echt weer heel anders dan een boek lezen van diezelfde persoon. Net als jij ben ik niet reislustig, helemaal niet zelfs, maar geniet ook altijd heel veel van reisverhalen en -documentaires.

 11. Dit is ook een welbesteedde zondag! Van Carolijn heb ik nog niets gelezen, toch eens iets aan doen.
  Wel heb ik de boeken van Amy Tan gelezen. Vooral “de vreugde en gelukclub” vond ik erg mooi.
  Of ging dat over Hongkong? Zal ik opzoeken.

 12. Amy Tan is van chinese afkomst wordt vermeld in wikipedia. Ze woont en werkt in de USA.

 13. @José, dat is boffen om een Chinese vriendin te hebben. Dan ben je toch veel eerder geneigd om naar China te gaan, samen dan!:-)
  @yvonnep, ik ga haar boeken lezen over China!
  @basje, wat een ervaring voor je kleindochter, en ook helemaal alleen gereisd door China. Ik hoop dat ze haar ervaringen voor haarzelf op papier gezet.
  @Gerrie, jammer genoeg kunnen wij de zender Arte ook niet ontvangen.
  @eva b, fijn dat je even een berichtje plaatst. Gelukkig is er niets ernstigs aan de hand.
  @ine, ik las net op wikipedia dat dit boek van haar ook verfilmd is.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Amy_Tan

 14. hello,
  i m very old friend to carolijn.
  we were friend siden 1974.
  i lost her all contacts addresses.
  i need to find her…
  thank you..
  ayse erbulak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *