DDD ofwel Drie Dwaze dagen

In 1983, 25 jaar geleden, startte de Bijenkorf met de Drie Dwaze Dagen. Het idee van de koopjesdriedaagse had de Bijenkorf afgekeken van de Fransen. Galeries Lafayette hield al sinds 1958 Les 3J – Les trois Jours (Drie Dwaze Dagen). De Bijenkorf wilde dat succes ook in Nederland zien te halen. Op 27, 28, en 29 september 1983 was het dan zover, de eerste Drie Dwaze Dagen. De Bijenkorf kwam begin jaren tachtig in de problemen door de economische malaise die toen ook gepaard ging met een bankencrisis. Met de speciale aanbiedingen tijdens de Drie Dwaze Dagen lukte het de Bijenkorf om uit het dal te komen.

Op mijn keukentafel liggen twee landelijke dagbladen en één regiodagblad. Alle drie besteden ze aandacht aan de Drie Dwaze Dagen. Zelfs de deskundigen komen aan het woord om het succes van deze dagen te verklaren. Professor Fred van Raaij in Dagblad De Limburger: ‘De Drie Dwaze Dagen appelleren aan primitieve driften van de mens.’ Als jagers uit de oertijd trekken mensen eropuit om in een gevecht met andere koopjesjagers iets heel exclusiefs te bemachtigen. ‘Om dat dan vervolgens naar hun hol te slepen. Je moet je jagersinstinct aanspreken, je moet alert en agressief zijn om de beoogde buit binnen te slepen. De voorraad is immers beperkt – op is op – en de concurrentie is groot. Je bent een winnaar, je hebt een grootse prestatie geleverd als je met dat ene exclusieve koopje thuiskomt en je kunt vertellen hoe je je buit voor de graaiende handen van de andere jagers hebt weggesleept’, stelt Van Raaij.
NRC Handelsblad trekt de aandacht met de kop Crisis houdt koopjesjagers Bijenkorf niet thuis, en psychotherapeute Carien Karsten zegt in de Volkskrant dat het pure hebzucht is. Ze begeleidt koopverslaafden en schreef Shoppen, de lust, het lijden en de lol. Hebberigheid zit volgens haar in de genen van de mens. ‘Het is graaizucht, aangewakkerd door de Bijenkorf.’ Onsympathiek? ‘Nee, dat niet. Ik heb er bewondering voor. De Bijenkorf haalt een maandomzet binnen in drie dagen. Knap.’

Vorige week ploften de boekjes met de aanbiedingen voor de Drie Dwaze Dagen op mijn deurmat. Net als vele andere vaste klanten van de Bijenkorf nam ik tijdens mijn koffiepauze de boekjes door. Je weet maar nooit, misschien zat er iets van mijn gading bij. Mijn oog viel op de complete serie van The House of Eliott. Ik was allang van plan om deze serie op dvd te kopen. Maar zoals wel vaker gebeurt, komt er van alles tussendoor zodat het op de achtergrond verdwijnt. Nu dus de gelegenheid om deze serie met een fikse korting aan te schaffen, en zo gebeurde dat vandaag.
Samen met Eline was ik in de Bijenkorf in Eindhoven te vinden. Tsja, en dat wij niet de enigen waren, hoef ik je niet te vertellen. Rustig was het bij de afdeling cd’s en dvd’s, razend druk bij de geurtjes, en bij de afdeling damesschoenen had een ware veldslag plaats gevonden. Heb je nog zin om aan deze koopjesdagen mee te doen? Je krijgt nog twee dagen de tijd.

39 gedachten over “DDD ofwel Drie Dwaze dagen

 1. Berthi, je hebt samen met Eline wel de goede afdeling gekozen voor deze onderneming. Ik blijf altijd zo ver mogelijk uit de buurt van uitverkoopdagen en DDD-dagen van welk winkelbedrijf dan ook, ik kan echt niet tegen al die drukte.
  Maar als ik er ooit een sprong naar zou moeten wagen weet ik nu dat ik naar de CD-DVD-afdeling moet gaan om de grootste kans te maken om er levend uit vandaan te komen ;- ))
  Geweldig dat je deze prachtige DVD-box hebt kunnen bemachtigen. Heerlijk om heel lang achter elkaar te kunnen kijken.
  Ach die arme Hilly, zij móet er wel zijn.

 2. @Corrie, ik heb vandaag vaak aan Hilly gedacht. Ik weet niet of Hilly op de boekenafdeling staat tijdens deze dagen of ergens anders, maar vergeleken bij de andere afdelingen was het bij de boeken rustig!:-)

 3. Van de DDD had ik nog nooit, wel van DDDDD.
  ( de doek die direct droogt )
  Vroeger bij elk bezoek aan Amsterdam stond de Bijerkorf op het programma. Dan was mijn eerste gang naar de huishoudafdeling, pannen, serviezen, glaswerk dat vond ik altijd zo mooi.
  Elma

 4. Ik woonde vroeger ongeveer naast de Bijenkorf in Den Haag. Ik moest altijd erg lachen om de koopjesjagers die rijen dik voor de deur stonden 🙂 Ze hebben altijd wel mooie aanbiedingen, maar lang niet altijd “Bijenkorf-kwaliteit”. De Bijenkorf koopt speciaal in voor de DDD en het zijn dus niet altijd dezelfde producten die ze anders in het assortiment hebben. Ik heb ook wel eens dames bijna op de vuist zien gaan, omdat ze allebei hetzelfde willen hebben 😉 Hoezo hebzucht???

 5. Gisteren weer de pan afgewassen, die ik ong. 35 jaar (jawel!!) geleden in de uitverkoop van de Bijenkorf kocht. Een grote franse bruin-metallic geemailleerde pan, waar ik altijd soep voor grote gezelschappen, mosselen e.d. in maak. Toen een hele investering, zelfs in de uitverkoop, maar wat is ’t zijn geld waard geweest!
  Overigens hoorde ik een inkoopster van de Bijenkorf op de radio vertellen, dat er speciale partijen worden ingekocht, die normaal niet in het Bijenkorf assortiment zitten. Dat maakt het toch wat minder “elitair Bijenkorf”. Mij zul je er ook niet tegenkomen, ben allergisch voor massa’s…

 6. Ik ken niet de uitverkopen bij de bijenkorf maar wel de uitverkoop bij Kromme. Dat was een winkel waar je van sigaren tot jarretelles kon kopen.De eerste keer dacht ik dat er een ongeluk was gebeurt op de kruising. Maar nee hoor, er was opruiming bij Kromme. Grote pakketten gingen over de toonbank. Iedereen kocht dan sokken, ondergoed en spijkerbroeken weer in. Het was een gezellige boel. Zo zijn we ook nog jaren terug gegaan naar de schoenenzaken in het noorden als zij opruiming hadden. Je had dan voor weinig geld, goed en degelijke schoenen. En je hield dan nog wat geld over om bij Elma te besteden.

 7. Als ik de beelden zie op tv ben ik blij dat ik daar niet aan mee doe. Maar voor de House of Elliot zou ik ook een uitzondering kunnen maken.
  Ik heb m’n eigen tic….kan geen stad met de Slegte bezoeken of moet er gaan neuzen. Zo bezoek ik het NoordBrabants museum het liefste op de eerste zondag van de maand, want dan koopzondag in den Bosch!! Ga daarom ook minder shoppen in Venlo, want daar hebben ze géén de Slegte ;-))

 8. Als vijf-jarige nam mijn moeder me al mee naar de Bijenkorf in Amsterdam. Ik ben dus echt met de Bijenkorf groot gebracht. Ik heb ook nog met een button “De Bijenkorf moet blijven” rondgelopen, toen het slecht ging met de Bijenkorf.
  Ook was ik bij de eerste DDD.
  Nu kom ik er iets minder vaak en sla de DDD over. Ik koop liever op een rustiger moment.

 9. Wij gaan ook altijd voor de dvd’s. Er zijn er nu weer een paar die we wel leuk vinden. Dus… eind van de middag op zaterdag. Dan is ‘de provincie’ naar huis en zitten de gezinnen aan tafel. Dan gaan wij. 🙂

 10. @mary, op tv heb ik het gemist.
  Toch maar lekker die gratis reclame voor de Bijenkorf!:-)
  @Elma, ik had nog nooit gehoord van DDDDD!:-)
  Leuk om te onthouden!
  @Simone, heerlijk lijkt me dat om van dichtbij de hype van de DDD dagen mee te beleven.
  @ineke, kwaliteit betaalt zich altijd terug, dat is toch de uitdrukking!?
  Voor de gezelligheid hoef je niet naar de DDD dagen te gaan. En ja, ze kopen speciaal in voor deze dagen.
  @Hilda, zo’n alles in één winkel heeft een bijzondere sfeer. Helaas kom je ze bijna niet meer tegen.
  @ine, groot gelijk heb je!
  Jij gaat dus a.s. zondag de expositie Gewoon de jaren ’40 bezoeken in het Noordbrabants Museum?
  http://www.noordbrabantsmuseum.nl/
  Laat je ons weten hoe deze expositie is?
  @Annelies, eigenlijk hoef je niet speciaal voor de aanbiedingen naar de Bijenkorf te gaan. Tegenwoordig is het bijna overal het hele jaar uitverkoop.
  Maar deze dvd’s kon ik nergens zo goedkoop vinden. Dus toch een beetje exclusiviteit bij de Bijenkorf.
  Overigens heeft V&D het prijzencircus geïntrodoceerd, afgekeken van de DDD dagen.
  @yvonnep, haha, de ‘stadse mensen’ komen nadat de ‘provincie’ naar huis is!?:-))))
  Veel plezier morgen bij de Bijenkorf. De dvd’s lopen niet zo hard de deur uit!:-))))
  @astrid, de beste serie die ik ooit op tv zag. Ik heb het regelmatig over The House of Eliott.
  Zelfs toen ik vorig jaar met Thijmen in Hengelo was voor het schaken, wilde ik op tijd op de hotelkamer zijn om geen aflevering te missen!:-)

 11. ps-je
  Ik ga dus deze zondag naar Tilburg, en het NoordBrabants museum komt een maand later.

 12. @ine, heel misschien kom ik je zondag tegen in het textielmuseum in Tilburg. Ze hebben weer een geweldig programma.

 13. hallo Berthi, grappig dat je weer The House of Elliot noemt! Nav jouw vorige log over dit thema kocht ik al de dvd’s. Wist je dat deze serie opnieuw ontwerpers inspireert? Op http://www.ravelry.com vind je een gratis patroon getiteld the Anne Elliot spencer. Een heel mooi kant gebreid topje dat ik graag draag.
  Wat de DDD betreft: ben er één keer per ongeluk geweest tijdens een dagje A’dam, voor mij hoeft die drukte niet.

 14. @miriam tegels, … en weet je nog dat jij me attent maakte dat deze serie op tv kwam? Nu zie je dus hoeveel plezier je er mij en vele anderen mee hebt gedaan.
  Het patroon is alleen toegankelijk voor de leden van Ravelry?

 15. Gisteren de hele (beschikbare) serie kinderboeken van Dr. Seuss gekocht. Onze kinderen hebben ze vroeger verslonden. Volgens mij zijn ze niet algemeen bekend maar kinderen vinden ze fantastisch. In het Slaapboek, dat helemaal op rijm is staat een stukje dat ik jullie niet wil onthouden;
  Twee baksteenvogels bouwen net
  een blauwe-touwen-baksteen-nest
  Een zwaar karwei. Toch lukt het best
  Gelukkig, want het baksteenvrouwtje
  geeuwt na het zeventiende touwtje
  en vierentwintig valse knopen:
  Ik houd mijn ogen haast niet open.
  Ik ga vast naar mijn nest.
  Dag schat, doe jij de rest?”
  Deze boeken zijn echt een aanrader.

 16. In de jaren tachtig viel de eerste DDD-dag dikwijls gelijk met de laatste dag van de najaarsfeesten bij ons in het dorp. De kinderen hadden die dag dan vrij. Voor dag en dauw vertrokken we en het was echt een uitje. Ze werden in het nieuw gestoken en we kwamen met allerlei koopjes thuis.
  Al ben ik een grote fan van De Bijenkorf aan die drukte moet ik nu niet meer denken. Vooral nu het nieuwe nummer van Buitenleven net gebracht werd. Een nummer met van alles over handwerken. Naar De Bijenkorf ga ik volgende week wel, maar ik ga nu eerst even genieten van Buitenleven.

 17. Even Simone aanvullen met haar Haagsche Bijenkorfverhaal: ik herinner me nog in de beginjaren van de DDD – dat was de tijd dat ik nog ging ;)- dat er dames waren (en in Den Haag wonen Dames 😉 die kleding wilden passen, geen tijd namen om op een pashokje te wachten en zich midden in de winkel in hun ondergoed (slipje, bh) in allerlei kledingstukken wrongen. Daarna ben ik afgehaakt, soms doe ik als yvonne en ga ik zaterdag eind van de middag in Utrecht als ik daar toevallig ben. Vandaag ben ik heerlijk aan het borduren en gisteren kwam mijn borduurgroepje bijeen. Koopjesjagers, ik heb beslist andere prioriteiten 🙂

 18. Morgen met de zussen naar Tilburg……
  De kinderboeken van Dr Seuss vorig jaar als sinterklaascadeautjes voor de kleinkinderen,groot succes. Ik mag ze nog geregeld voorlezen!
  Dat wordt(opnieuw) genieten Berthi van The House of Eliott.SCHITTEREND die serie!

 19. Vanmiddag heb ik op Mark onze kleinzoon gepast. Samen oefenstukjes gemaakt voor het kralenrijgen. Dan oefen ik met HAMAFIX kralen lekker groot en erg veel kleuren. Mark reeg voor zijn moeder een lange ketting en onder het luisteren van zijn muziek zaten we lekker te kletsen over school. Oma het is boekenweek en als je een boek koopt krijg je er 1 gratis, juf heeft het boek al laten zien.
  Oma stelde voor: Zullen wij naar de Bruna gaan en een boek kopen. Mark: dan kies ik een boek van Paul van Loon die haal ik altijd uit de bibliotheek en daar hoef je niks voor te betalen alleen als je het boek niet op tijd terug brengt. Oma trots op zo veel wijsheid voor een 9 jarige.
  Het boek de griezelbus nr. 7 gekocht en het
  kinderboekenweek geschenk erbij gekregen. Als je met het boek in de treinstapt heeft hij ook nog gratis reizen, dat zag hij alleen nog niet zitten dan moest oma mee.
  Oma als je nog een boek koopt kun je ook gratis met de trein, daar had oma nog niet aan gedacht.
  Zijn vader was inmiddels thuisgekomen en samen zijn ze nu naar de training van Karate .
  Het was een mooie middag.
  Elma

 20. Voor mij even niet. Vind het vreselijk om in de bijenkorf te lopen met deze DDD….
  Ik ga awel weer als het over is. En heb ik iets nodig of wil iets erg graag dan sta ik er vroeg op de stoep..

 21. vroeger ging ik wel eens naar de 3 DDD maar nu al lang niet meer , ik hou niet van mensenmassa’s en al dat primitief jaaggedrag bevalt mij niet zo. maar je hebt wel een goede koop gedaan! wat een prachtige reeks is het toch!

 22. @Wijni, ik heb Buitenleven vanmiddag snel doorgebladerd in de winkel. Het ziet er erg mooi uit met het vele handwerken waar aandacht aan geschonken wordt.
  Handwerken zit behoorlijk in de lift. Het is te hopen dat het handwerken de komende tijd zoveel aandacht blijft krijgen.
  @marcella, tsjonge, tsjonge zeg, wel een grappig verhaal. Gisteren stond er een ouder echtpaar bij de pashokjes. Meneer had niet zo’n zin om te wachten tot mevrouw eindelijk een vrij pashokje had gevonden. Je kunt toch ruilen, zei hij. Met andere woorden, kopen en snel wegwezen!:-)
  @Mien B, een fijne dag morgen!
  @Elma, heerlijk zo’n fijne middag met je wijze kleinkind. Hij wordt ook nog eens verwend door oma. Heb je voor in het boekje wat geschreven, Elma? Dat is ontzettend leuk voor later. Ik heb altijd graag boeken waar voor iets ingeschreven staat en nog leuker worden de boeken met allerlei knipsels erin.
  @Wilma, groot gelijk heb je!
  @lheurebleue, ik ging speciaal voor deze mooie koop! Je moet er wat voor over hebben!:-)))

 23. Nou , ik heb heel wat voetstappen liggen bij de Haagse Bijenkorf , die zullen inmiddels na zoveel jaren wel weggewist zijn denk ik .
  En op die malle dagen ging ik zeker niet .
  Stoffen , Fournituren en de mooie handwerkafdeling , het is er allemaal niet meer , daar kwam ik zeker vaak . Ook tafel en bad textiel was erg mooi en natuurlijk de boeken en kantoor spullen .
  En wanneer ik moe was van al de inkoop dan was de koffie ook goed , soms met kwarkgebak ! Wel fijn dat op de meeste etages mogelijkheden zijn om er te zitten voor een hapje en drankje .
  Mooie herinneringen en fijn ook dicht bij de tramhalte . Het is nu over en er zijn andere dingen voor in de plaats gekomen .
  Soms denk ik ,och ik zou nog wel eens een keertje daar een kijkje willen nemen .
  Maar niet doen , de warenhuizen zijn te druk .
  Kocht bij de drogist , die heeft ook aardige cadeauspullen , knuffels en kinderspeeltjes , een leuk boekje : Grootmoeders rijmpjes en versjes met knipsels van Jan Lever .
  Het is zo,n schattig boekje , het wilde zo graag met mij mee . En er lag er maar één van . . . !
  Heel lang geleden gaf
  die Jan Lever , ik geloof dat het warempel ook in de Haagse Bijenkorf was , knipdemonstraties .
  Je kon je eigen profiel laten knippen .
  Dat heb ik toen gedaan en helaas heb ik dat niet meer . Later had deze knipkunstenaar een atelier in Roden . Ik meen dat zijn knipwerk nog is te bewonderen in het kinder-speelgoedmuseum in Roden .
  Heel leuk voor wie daar nog nooit geweest is .
  En nou nog raden waar ik ook mee thuis kwam , och het kon nog net hier naar binnen ! ANNA , ze lag maar naar mij te kijken en wilde ook al zo graag met me mee .
  Voor dit ene nummertje hoef ik de muren nog niet op te rekken , gelukkig !
  Want dat is een klus !
  Nog even voor het slapen gaan een versje voorlezen uit het nieuwe boekje ?
  Klompertje en z,n wijfje ,
  die zouden vroeg op staan .
  Met botertje en met eiertjes .
  Om naar de markt te gaan .
  Ze waren halverwege ,
  halverwege de dijk .
  Toen braken alle eiertjes
  en t, botertje viel in t, slijk .
  Het speet r, niet om haar eiertjes ,
  maar wel om de mooie doek .
  Die ze gisteren pas gemaakt had , van klompertjes beste broek .

 24. lief dat jullie aan me dachten,morgen de laatste dag (gelukkig,drie dwaze dagen werken achter elkaar is heel vermoeiend: overdosis lawaai en klanten hihi)maar ook gezellig ,lachen ,gekker doen dan normaal ,verkleed lopen met elkaar in een gekke zwart/gele outfit ,we hopen op de prijs voor het team. Verwend met cadeaubon en gratis eten(iederjaar :iedereen) ,omdat het de 25e is (waarvan ik er al 11 meedraai)was het in kranten en op tv….Gordon kwam zingen :hellup en ook wel gezellig, morgen nog tot 19.00, Breda tot 22.oo zag ik ,dan zijn wij al aan het feesten…
  enne Berthi: ik ben alleen op de boeken te vinden ,ietp anders wil/kan ik niet blghh…wel veel herenkleding afgerekend …en tussendoor gelukkig ook nog liefhebbers voor de kinderboekenweek….nog 1 dag….vrijwillig zou ik er nooit heen gaan …alhoewel tig jaar geleden een literatuurencyclopedie gekocht enbij buitenkomst mijn racefiets gestolen ,woest was ik…groeten en bedankt voor jsullie steun…;))

 25. mijn toetsenbord hangt nog steeds en voegt extra letters toe…sorry en ik ben moe en ga pitten>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 26. @Gerrie, enig om voor het slapen gaan je reactie met het gedichtje te lezen.
  Nu noem je Jan lever, bedoel je misschien Wiecher Tjeerd Lever? Deze man ken ik als knipkunstenaar. Ik heb er zelfs papierknipsels van. Misschien maar eens op mijn blog plaaten.
  @Hilly, o, ik heb het helemaal niet over de outfits gehad. Ik heb aardig wat verschillende creaties gezien. Uiteraard allemaal zwart/geel.
  Hilly, morgen er nog even tegenaan en dan fijn feesten om vervolgens voldaan uit te kunnen rusten.

 27. Ik was vandaag in Utrecht, ook even bij de DDD van de Bijenkorf, wat een ramp zeg, nergens kun je bij, lange rijen bij de kassa’s voor mij is dat echt geen feestje hoor. Snel naar huis en verder met mijn DDDDD borduurwerk. Dat is een patroon uit handwerken zonder grenzen ergens in de 70er jaren, daar borduur je zo’n theedoek met diverse patronen en steekjes en spreuken erg leuk om te doen.

 28. @Hanny, dat was een tegenvaller voor je. Ik dacht dat het op de derde DDD dag wel minder druk zou zijn. Gelukkig vond je thuis de rust door met naald en draad aan de slag te gaan.

 29. tsja we waren genomineerd ,maar helaas niet gewonnen met onze strohoeden met bloemen versierd…..met zijn allen gegeten de omzet gehoord 1 wijntje en moe maar voldaan naar huis en nu een vrije zondag en niets hoeft…dus blogjes lezen!!

 30. Hoi Berhti, op de valreep gister toch nog even de DDD in R’dam bezocht, met 2 jurkjes het warenhuis weer ontvlucht. Het was 16.30 en nog heel druk, vooral bij de juwelen!!! Blijkbaar kan je het beste je parels en diamanten tijdens deze dagen daar kopen?

 31. o,dat vondt ik ook zo’n mooie serie!!!!!!!!!!
  wist niet dat dar dvds van waren !!
  jammer hier geen bijenkorf in de buurt

 32. @Hilly, jammer dat julie niet gewonnen hebben. Met de omzet zal het wel goed zitten!:-)
  Geniet nu van de welverdiende rust.
  @Betty, het is wel duidelijk, het waren topdagen voor de Bijenkorf!
  @Gea, volgens mij kon je ook online bestellen bij de Bijenkorf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *