Knolletjes sokken

Knolletjes sokken


Gek dat mensen

sokken gevangen houden

in het donker van hun kasten.

Tot pijnlijk strakke knolletjes gedraaid

in een achterwaartse salto

flikflak met dubbele knopen

alsof iedereen bang is

dat ze weg willen lopen.


Maar sokken hoef

je niet te mishandelen

want zonder voeten

houden ze niet van wandelen.


Vandaag is de Kinderboekenweek 2008 van start gegaan met als thema kinderpoëzie. Zullen we een bos beginnen? is het debuut van Jaap Robben voor kinderen en de gedichten gaan over het zoeken naar geheime plekjes, terwijl alle mensen samen overal de weg weten. Over vragen stellen, over kampioen zijn, maar ook over hoe je een bos kunt beginnen en waar weggewaaide woorden blijven. De illustraties zijn van Benjamin Leroy.

20 gedachten over “Knolletjes sokken

 1. Leuk gedicht! En zo waar… mijn zelf gebreide sokken liggen niet in knolletjes, maar mooi lang op kleur.

 2. @yvonnep, ik had bij jou niet anders verwacht. Ik moet eerlijk bekennen dat hier de meeste sokken wel in knolletjes in de kast liggen. De gebreide sokken natuurlijk niet!
  Elke week heb ik een enorme hoeveelheid sokken aan de wasdraad hangen zodat er soms verkeerde knolletjes ontstaan!:-) De sokken lijken allemaal op elkaar. Hier weinig fleurige sokken, veel zwart! Ze willen niet opvallen met hun sokken!:-)

 3. Deze week ben ik ook kind,prachtig die gedichtjes.
  Vorige week had ik de schone sokken bij mijn zoon op bed gelegd zodat hij er setjes van kon maken en opruimen.
  Hij had ze gewoon los in de mand gedaan, waarom ook niet hij heeft toch maar één kleur.

 4. Leuke sokkengewoontes. De enkelsokjes leg ik gewoon plat in de kast. De grotere vouw ik dubbel. Nee geen knolletjes want ben bang dat de elastiek er dan te snel uitgaat.
  Als de kinderen klein zijn is het leuk, samen lezen en voorlezen. Maar worden ze groter dan is lezen “saai”. Het enige wat DS nog leest zijn ze MSN-berichtjes en email. En dan geef ik toch nog steeds het goede voorbeeld!

 5. LANG LEVE HET OPENBAAR VERVOER
  Maurits die de hele zomer op de kanttentoonstelling heeft gestaan in de Borg Verhildersum zou weer op reis gaan naar de volgende kanttentoonstelling.
  Vanmorgen met de trein vertrokken uit Zoetermeer en van de ene in de andere vertraging te zijn beland, zodat wij nooit op de afgesproken tijd in Winsum (Groningen) konden zijn. Om kwart voor 11 zijn wij maar weer terug naar huis gegaan, helaas zonder Maurits.
  De kanttentoonstelling: 25 JAAR BOBIJN
  Is op zaterdag 4 oktober van 11.00 tot 19.00 UUR –
  zondag 5 oktober van 10.30 TOT 18.00 UUR
  In Huize St. Petrus,
  Noordeindseweg 94
  2651 CX BERKEL en RODERIJS
  Ook al is Maurits er niet, het is zeker de moeite waard om deze kanttentoonstelling te bezoeken.
  Elma

 6. Wie vergeten is wie Maurits is, kan hem nog bekijken op 4 juli 2008 bij het archief van Berthi’s web-log.
  Elma

 7. Heerlijk om deze week een boek voor onze kleinzoon te kunnen kopen, hij is een echte boekenfreak en heeft al een hele vensterbank vol boeken. Dit lijkt me ook een heel mooi boek, maar voor hem nog te moeilijk misschien, morgen maar eens heerlijk naar mijn favoriete boekhandel.

 8. @willy, leuk hé? Dit soort gedichtjes zijn zo leuk!
  Sokken in de maand, opgeruimd staat netjes!
  @ine, voordat de elastiek het heeft begeven, zit er hier meestal al een gat in de sok!:-) Nee, niks stoppen! De kapotte sok gaat de container in. De goede sok is een goede reserve!:-)
  Van de kinderen leest Eline ontzettend veel, de jongens komen niet verder dan het verplichte werk. Uitzondering de wekelijkse Donald Duck die verslonden wordt.
  @Elma, jammer!
  Hier staat het verhaal over Maurits:
  http://berthi.web-log.nl/berthi/2008/07/maurits.html
  @Corrie, dit boekje is voor kinderen vanaf circa 7 jaar.
  Een fijne dag morgen.

 9. Knolletje bolletje , de sokken niet op knolletje . Gewoon gevouwen geeft meer vertrouwen , voor een wat nettere kast , k,wou dat het altijd zo netjes was !
  De tijd van kinderboeken , wat was dat toch een mooie tijd .
  Zou nog wel eens in de stapels willen zoeken naar nog veel meer mooie kinderboeken .
  En gewoon die tijd nog eens over willen doen .
  Of zelf een verhaaltje verzinnen misschien , zou het kunnen zijn dat ik dan die griffel verdien ?
  Die hoeft niet te zijn van goud , maar heel gewoon een echte waar ik nog meer mee kan schrijven en nog heel lang kind mag blijven .

 10. Toen de kinderen wat jonger waren kregen ze altijd in de kinderboekenweek een boek. Er is en wordt hier veel gelezen en in het verleden veel voorgelezen.
  Mijn sokken liggen op knolletjes, maar wel keurig in een bakje.

 11. leuke gedicht over de sokkenknol,Ik leg Dh, plat in zijn laadje. De zoon, niet meer thuis wonend, laat em af en toe zijn voorraad aanvullen, Gezien de werkzaamheden die hij doet, 80 paar lange wiitte badstof, kan allemaal tegelijk in de was en hoeft dan ook niets meer te “knollen” alles in 1 boog ind de mand
  Kinderboeken week moet ik altijd snuffelen en nu zeker want ik ben dol op “versjes”

 12. Leuk dat gedichtje, en sokken ja ik heb ze in allerlei kleuren maar manlief alleen donkerblauw en zwart.Mijn sokken liggen netjes bijelkaar en mijn man wil de sokken inderdaad in een knolletje.

 13. Gerrie JIJ verdient de GOUDEN griffel met een klapzoen van ons allemaal !!! Met jou schrijverij én rijmelarij maak je ons blij !!
  Huh, nu ga ik ook al rijmen :-))
  Mijn/onze sokken daar heb ik het maar niet over !!;-(
  Boeken worden/werden hier verslonden. Jongens idd wat minder of anders dan de meiden. Op latere leeftijd gingen de jongens wel meer lezen.
  DH leest aan één stuk door vn geschiedenis boeken !!

 14. De charme van kinderboekenweek is er helaas niet meer. Grote pakketten kinderboeken kon je bij school bestellen. Enorm leuke verhalen.De meeste boeken hebben we er nog van. Op de school van Dominique hielden ze voor de basisscholen een project waar de kinderen allemaal langs moesten lopen. Dominique zat met een vriend gitaar te spelen, dit had niets met het project te maken, maar de kinderen en de docenten die er langs liepen dachten het van wel. Dominique en zijn vriend kregen complimenten. Hij was gelijk die dag 10cm gegroeid. Waar een boekenweek allemaal niet goed voor is.
  Nu we over gedichten hebben en sokken.Heb ik nog een gedicht die ik voor mijn moeder maakte. Jullie weten misschien wel het anderen gedicht had ik namens mijn zoon gemaakt en ging over pannenkoeken.
  Hemd boven de broek en zwart om de snoet,
  komt dat ooit wel goed?.
  Poesjes van tante Boelens onder mijn rokken,
  en babymuisjes gekregen van oom Eppie in mijn SOKKEN.
  “Wat komt er toch van dat kind terecht”
  dat heb je vaak genoeg gezegd.
  Zaterdag ’s avonds zat je appels te schillen,
  dan snel naar bed, anders kreeg je voor je billen.
  De lakens waren echter voor mij niet veilig,
  later vertelde ik dan heel schijnheilig.
  “Mini zei, dat ik niet door zo’n klein gaatje kon komen”
  Welja , de rest kun je nog wel dromen.
  Ook in de vakantie moest jij het ontgelden,
  want je twee dochters waren echte helden.
  Ter plekke werd je gejonast,
  en je hield je hart vast.
  Vrienden konden altijd blijven eten,
  nou dat heb je geweten.
  Zoals Wim Sonneveld vertelt in zijn act,
  je hebt heel wat voeding aan die jongens verstrekt.
  Maar uiteindelijk is Harry gebleven,
  en hoort al bijna 15 jaar tot ons leven.
  Ondertussen zijn we getrouwd,
  en hebben ons eigen nestje gebouwd.
  Acht jaar wonen wij nu al in Molenrij,
  ja mam, de tijd gaat snel voorbij.
  Twee maal heeft de ooievaar ons zonen gebracht,
  nu ben ik een huismoeder, wie had dat ooit verwacht.
  Nu zijn we 15 jaar verder en wonen nu in Lelystad.

 15. Foei Berthi, een kapotte sok hoort niet in de container (lachend gezichtje) Je kunt er heerlijk mee poetsen en hem dan alsnog in de container mieteren. Zilver uitwrijven bv.!!! of boenwas!

 16. Hilda met haar gezin woont nu in Lelystad, tot groot verdriet van ene E.M.H. te U.
  Vele herinneringen kunnen wij ophalen, van pannenkoeken bakken, tot op 31-12 om 12 uur eigen gebakken oliebollen te komen brengen en weer naar huis te gaan op 1-1 2.00 uur. Oppassen met heerlijke pannen erwtensoep , die klaar stonden in de kelder. Communifeesten om van te smullen en de blauwe hand was ook niet mis. Zo kunnen wij nog wel een tijdje doorgaan.
  Hilda heeeft in haar jeugd de trampoline uitgevonden en gebruikte daar haar bed voor. Ze sprong zo hoog dat ze door het plafond ging.
  Maar het gaat over lezen, als ik de jongetjes naar bed bracht moest er ook worden voorgelezen. De oudste kende het boekje uit zijn hoofd. Als ik om sneller klaar te zijn een regel oversloeg merkte hij het. De jongste hebben wij een beetje verpest door hem eindeloos de filmpjes van mr. Bean te laten zien. Nu hoeven wij nog maar bepaalde gebaren te maken en dan weten wij dat het over mr. Bean gaat.

 17. Zeg tante Elma mag ik jou even corriceren. Een beetje verpest daar ben ik het niet helemaal mee eens. Maar eigelijk was het de schuld van je schoonzoon. Als jouw schoonzoon, jouw man niet had gevraagd om mee te gaan met schaatsen, dan had jouw man geen blessure aan zijn been opgelopen, dan had jouw man niet hoeven te rusten met zijn benen, dan had jouw man geen collega op bezoek gekregen die mr Bean video’s meenam tegen de verveling, dan had jouw man niet samen met mijn kinderen mr. Bean bekeken. Kunnen jullie dit nog volgen. Dus wie zijn schuld was het nu?

 18. Heerlijk hier lezen !!!!!! José
  Knolletje ligt bij mijn mannetje in de la.
  Bij mijn dochter en bij mij mooi dubbel gevouwen…
  Enig hoe iedereen het weer anders doet.

 19. @Gerrie, enig gedichtje schrijf je hier over de sokken. Ik ben ervan overtuigd dat jij erg leuke verhalen en natuurlijk gedichten kunt schrijven. Doen!!!
  @Annelies, leuk die traditie om kinderen een boek uit te laten zoeken tijdens de kinderboekenweek. Wij deden dat ook toen ze jonger waren.
  @basje, 80 paar lange witte badstof? Dat is niet mis zeg!!! Ik zie die berg al voor me!:-)))
  @lheurebleue, bedankt voor je leuke tip!
  @Elza, zelf draag ik weinig sokken, of het moet echt heel koud zijn.
  @marian’ne m, typisch dat jongens minder lezen dan meisjes. Het verklaart wel waarom er bijna alleen maar vrouwen naar lezingen van schrijvers/schrijfsters gaan.
  @Hilda, prachtig gedicht, en… eind goed al goed!
  @mieke s, sokken zijn niet handig om mee te poetsen!:-) Geef mij maar oude T-shirts!:-)
  @Elma, nu noem je Mr.Bean, Thijmen was er gek op. Wat kwam die man vaak op bezoek in ons gezin!:-) Thijmen werd zelf een beetje Mr.Bean.
  Op de hartenlap heeft Mr.Bean dan ook een plekje gekregen:
  http://berthi.web-log.nl/berthi/2008/03/hart-dame-in-de.html
  @Hilda, ik lees het nog eens om het te kunnen volgen!:-)))

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *