Anna


Anna leek van de aardbodem verdwenen. Ik zeg leek, want sinds kort ligt Anna nummer 10-2008 in de schappen. In het oktobernummer vallen mij de diverse hartenpatronen op. Een geborduurde hanger als hart, een stoffen albumomslag met een geborduurd hart, een welkomstlapje met negen geborduurde hartjes, stoelhoes met een geborduurd hart, een tafelloper met geborduurde hartjes, en engeltjes met hartjes.

Het Deutsche Stickmuster-Museum in Celle komt op een van de laatste pagina’s in vogelvlucht aan bod. Het is een schitterend museum waar ik zelf enkele jaren geleden onder de indruk was van de omvangrijke verzameling van Elfi en Hans-Joachim Conneman, beiden journalist en inmiddels 32 jaar verwoede verzamelaars. Zij vinden het belangrijk om dit fantastische erfgoed niet verloren te laten gaan.

In 2010 wordt in het Cultuurhistorisch Museum in Merseburg (Duitsland) een tentoonstelling met historische merklappen georganiseerd. Naast de historische borduurwerken zullen ook moderne borduurwerken uit heel de wereld in het middelpunt staan. Ter gelegenheid van deze tentoonstelling wordt onder het motto Die gestickte Welt een wedstrijd georganiseerd. Deelnemen kan iedereen; per persoon hoogstens drie borduurwerken. Een korte toelichting van het werkstuk is gewenst. Uiterste inzenddatum: 1 december 2009. De borduurwerken worden onder vermelding van naam en bijgevoegde toelichting in een online-catalogus gepubliceerd. De beste inzendingen worden met een prijs beloond. Elke deelnemer ontvangt een entreekaartje voor de tentoonstelling in het museum in Merseburg.

24 gedachten over “Anna

 1. Bij de Bijenkorf en Bruna was ie al die tijd te koop hoor…morgen begint de kinderboekenweek en gaan wij de DDD opbouwen. Wie zou de gouden griffel winnen?Groetjes, ik lees wel altijd bij je hoor ,maar eageer haast niet meer ,t werd weer eens tijd….

 2. Oeps, nu MOET ik toch echt naar de bookstore .
  Zag hem van de week hier en daar al langs komen.
  Vroeger nooit gekocht(té duur en toen borduurde ik nog niet).
  Heb er een stel geërft van mijn schoonmoeder die ik haar vroeger cadeau had gegeven.
  Prachtig museum Celle, in de HzG gestaan tijdens een jubileum.
  Dacht dat het gesloten was.
  Mooi dat het bewaard is gebleven.
  Prachtige merklappen de duitse stijl.
  Heb geprobeerd er 1 te maken.
  Misschien kan die meedoen met de wedstrijd !!?
  Ach nee, als ik win kan ik er niet eens heen !!;-))

 3. Berthi…fijn dat je de aandacht er op gevestigd hebt. k” Hoop dat er veel inzendingen komen voor de wedstrijd in Celle.

 4. @Hilly, heeft er een lange tijd misschien een oud nummer van Anna te koop gelegen bij de Bijenkorf? Ik heb namelijk van meerdere kanten gehoord dat het blad gestopt was. En of dit nu een proefnummer is…?
  Hoe het werkelijk zit met Anna…? Geen idee!
  Nu je het toch over de DDD dagen hebt, wil ik vertellen dat de DVD-box met de drie seizoenen van The house of Eliott te koop is voor de liefhebbers, vanaf donderdag. Als ik me niet vergis voor 39 euro. In totaal zijn het 12 DVD’s.
  http://berthi.web-log.nl/berthi/2007/07/house_of_eliott.html
  @marianne’m, de engeltjes met hartjes vind ik een erg fleurig patroon voor je kleinkinderen.
  De expositie is niet naast de deur. Gelukkig komt er een online-catalogus voor je!:-)

 5. De Anna ben ik nog niet weer tegen gekomen .
  Vroeger kocht ik ze regelmatig .
  Toen het blad in het begin hier vertaald zou worden uitgegeven duurde het zolang eer er een nummer uitkwam , ik had geen geduld . Ging ik de uitgever bellen , ja de vertaling liet op zich wachten , toen zei ik nou U kunt toch alvast de Duitse uitgave hier uitgeven , Maar daar was hij het niet mee eens . Tjonge waar maakte ik mij toen druk om . . .
  Veel later vond ik sommige nummers toch wel wat tuttige patroontjes en besloot ik het maar niet meer te kopen . Maar dat geloof je zeker wel zo af en toe kwam er stiekem weer een nummertje mee naar huis .
  Ik denk dat het voor mijn eigen bescherming is dat Heer Bruna het niet heeft . Kijk anders loopt het huisje hier werkelijk over en slipt alles dicht .
  Het is wel zo dat in Anna vaak heel bijzondere technieken stonden .
  En over handwerk ontwerpers hebben ze later ook meer aandacht aanbesteed .

 6. Wat leuk dat je zo heel toevallig het museum van Celle weer tegenkomt in de Anna!
  Wat die wedstrijd betreft, als je je inschrijft voor de borduurwedstrijd ga je er mee akkoord na de tentoonstelling ook nog je merklap beschikbaar te stellen voor andere tentoonstellingen. (Staat in de tekst die je via de link vindt.) Persoonlijk vind ik dat jammer, in het bedenken en borduren van een merklap gaat zoveel tijd zitten dat het ook fijn is als je die na een bepaalde tijd weer terug kunt verwachten. Positief vind ik wel dat er aandacht komt voor de merklap en ja, ik ben geneigd om de kast in te duiken om te zien wat ik over het Graubunden borduurwerk heb staan.

 7. Ik heb de Anna nog nooit gekocht, ik kocht altijd de Ariadne, maar dat is een woonblad geworden. Een aantal oude Ariadne’s heb ik nog bewaard De laatste jaren kon je patronen bestellen, maar dat heb ik maar een paar keer gedaan. Dus als ik nu iets uit die Ariadne’s wil maken heb ik niet altijd het patroon.

 8. Toen ik hier op het net las over de nieuwe Anna ben ik in de boekhandel gaan kijken. Nee er was geen Anna. En de verkoopster (die zelf ook handwerkt) vertelde dat die al tijden niet meer verkrijgbaar was. Op internet gezocht en ook niets nieuws!
  Maar vorige week…daar lag ze. De harten waren me al opgevallen Berthi. En ook de gebreide plaid.
  Nu afwachten of dit een eenmalige gelegenheid is.

 9. ik ben benieuwd en ga op zoek. Het zou leuk zijn als de Anna weer in de winkels kwam. Ik heb eerder gehoord dat hij in Duitsland nog wel steeds verkrijgbaar was.

 10. @Marcella, wij komen nog wel eens in Duitsland, voor de benzine en de pure chocolade bij de Aldi.:-) Misschien moet ik eens opletten of ik daar de Anna tegenkom.

 11. @ine, de gebreide plaid viel me ook direct op. We hebben vergelijkbare plaids al op verschillende blogs gezien.

 12. Wat goed dat ook dit blad het weer aandurft, dat geeft toch wel de indruk dat handwerken erg in de lift zit, voor ons een wéét!
  Toch eens doorbladeren die Anna, maar net als Gerrie moet ik oppassen i.v.m. dichtslibben van het huis ;- ))
  Fijn zo’n uitgebreide opsomming Berthi, dat zet me toch aan om beter te kijken of ik zuster Anna al ergens zie komen ;- )

 13. In Duitsland was de Anna gewoon verkrijgbaar. Sinds het blad in Nederland niet meer uitkwam, brengt mijn zus het voor me mee uit Stolberg.

 14. Hee B-ness, hoe is het mogelijk? Gisteren waren de Malle Wieven, een van mijn handwerkclubjes, bij mij bij elkaar en hadden we het notabene over de Anna EN Celle!!! Anna is hier in Maastricht niet verkrijgbaar, wél Franstalig in Lixhe, hier net over de grens bij een … levensmiddelenzaakje (!) en in Aken in Duitsland.
  Ik hoop maar dat ze hem weer maandelijks in het Nederlands in Nederland willen gaan verkopen.

 15. In welk jaar het was weet ik niet meer. In Buxtehude bestelde ik altijd boeken van de uitgever Rosenheimer en daar was mijn naam en adres bekend. Wij kwamen terug van vakantie en er lag een brief met vrijkaarten van het museum in Celle dat net geopend was. De caravan maar niet uitgepakt en nog maar een paar daagjes naar Celle en het museum bezocht, wat heb ik daar genoten.
  Ook waren daar weer boeken te koop en dan weet je het wel.
  Fijn dat er in Nederland weer een Anna te koop is. Nu krijg ik de Duitse uitgave een paar keer per jaar via mijn dochter. Vooral het middengedeelte met de technieken, daar heb ik altijd veel uit geleerd en uitgeprobeerd.
  Elma

 16. @Corrie, wie moet niet oppassen voor het dichtslibben van het huis?:-) Voor mij heel herkenbaar.
  Vanmiddag heb ik eindelijk ‘mijn’ computerbureau opgeruimd. Je wilt niet weten wat ik allemaal tegenkwam! Ik wist niet dat ik op zoveel losslingerende papiertjes aantekeningen maak.
  @Ma-Ria, dank je! Nu weten we weer meer over Anna.
  @Dijn, telepathie…!?:-)
  Malle Wieven… geinige naam voor een handwerkclubje. Zijn je andere clubjes ook gezegend (zo noemen ze dat in Brabant) met een grappige naam?
  @Elma, jij moet inmiddels een gigantische bibliotheek met handwerkboeken hebben. Jij kocht al veel eerder textielboeken dan ik! En ik maar denken dat ik een aardige collectie boeken heb!:-)
  O ja, en dan al die tijdschriften die jij hebt. Je huis begint vast te klein te worden?
  Ik doe niets liever dan bij anderen in de bibliotheek snuffelen. Dus… als ik in het noorden ben zie je me langs komen, Elma!
  En… als er eerst op het land gewerkt moet worden, geen probleem, ik help je en als beloning mag ik de boekenkast induiken!:-)

 17. Berthi leuk dat ik Anna weer voorbij zie komen, als ik terug ben zal ik eens gauw gaan zoeken. Die engeltjes met hartjes enig…
  En op de voorkant van het blad zag ik ook al zo’n leuke dingen staan.
  Wie heeft het over dicht slibben, dat doet het al jaren bij mij.
  DH zegt altijd doe die dingen toch weg wat je gelezen hebt. Ben je mal hier staan patroontjes in voor ooit. Als het aan hem ligt dan had ik legen kasten. Maar hij begrijpt mij wel hoor, hij weet hoe ik in elkaar zit bewaren……. Gr José

 18. vanmorgen gelijk tijdens mijn tochtje naar mijn werk bij de AKO binnengekeken en ja hoor, Anna nr 10 is daar te koop ! en gelijk meegenomen, vind de engeltjes zo lief !! wat ik zo zie, is dat dit de eerste Nederlandse versie weer is sinds tijden .. en ik vind hem heel leuk en gevarieerd !! thnx voor de tip!

 19. @José, als je iets weggooit, heb je het meestal de volgende dag nodig!:-)
  @Mary, ik heb niet voor niets de engeltjes met de hartjes op de foto vastgelegd!:-)
  Veel plezier met de nieuwe Anna!

 20. Wat leuk dat de Anna er weer is! Vreemd dat hij eerst zomar verdwenen was. Maar gelukkig dat hij er weer is. anders waren we echt weer een mooi borduurblad kwijt geweest.

 21. Wat vreselijk leuk al die reacties…wat een gekke “”wieven”” zijn wij toch!!
  Je kan al blij worden als je een verhaal van een ander leest en de zelfde gevoelens herkent.
  Ik hoor al die hersenen al kraken van de ideen om een merklap voor de wedstrijd in Celle te maken.
  Ben benieuwd !!! goed idee voor Tammy vander Stelt om dan weer een reisje te organizeren als die lappen er t.z.t. tentoongesteld worden

 22. waar zouden ze de inspiratie voor een ‘hartenthema’ vandaan gehaald hebben 😉 ??
  opvallend aan die site is hoe serieus & degelijk de duitsers zijn ….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *