Boumi Company

Hassina Sherjan, is directeur van Boumi Company, op haar negentiende gevlucht uit Afghanistan vanwege de Russische bezetting en in 2001 teruggekeerd na het verjagen van de Taliban uit Kabul. In 2005 start zij Boumi. Ze produceert kussenovertrekken, theemutsen, tafellopers, trekgordijnen, servetten, placemats, en visitekaarthouders. Veelal met borduurwerk. ‘Mijn personeel verdient 80 tot 250 dollar per maand. Ik heb nu 64 medewerkers, maar ik wil uitbreiden tot 300. En ik zou graag het borduurwerk naar het platteland willen verplaatsen, om daar werkgelegenheid te creëren’, vertelt Hassina Sherjan in het IS magazine. Wat is haar drijfveer? ‘Ik heb het idee dat ik mijn land het beste kan dienen door werkgelegenheid te creëren. Bied je de mensen banen, dan sluiten ze zich ook niet aan bij de Taliban.’

11 gedachten over “Boumi Company

 1. Ik hoop echt dat Hassina haar doel weet te bereiken. Altijd interessant om te lezen “Internationale Samenwerking”. Vooral leuk als het weer over textiel gaat 🙂

 2. @marian’ne m, tea cozies met band en knopen, als ik het goed zie!
  @ine, ik lees met name de stukjes over textiel. Altijd interessant.

 3. Een heel mooi initiatief. Ik hoop dat het slaagd.
  Dan te bedenken dat de mensen in Afghanistan in de jaren 60e op het zelfde niveau stonden als in Nederland. Kennis van ons komen ook uit Afghanistan. We hebben onze foto-album van elkaar bekeken. Bijna de zelfde foto’s. Moeders met Grace-Kelly rol in hun haren, meisjes met petticoats onder hun rokken.
  Laten we niet vergeten dat er nu ook hele grote verschillen in het land zijn. Zo zie je een gedeelte van Kabul verwaardeloosd en mannen in tunieken rond lopen. Maar het anderen gedeelte in Kabul waar de grote mode zaken en luxe hotels, met aan de buiten kant opgaande liften, in goud kleur, worden niet in beeld gebracht.
  Het is waar, als er genoeg werk zou zijn, ook voor de boeren, die leven van de papaver-oogst, zouden zij zich niet aansluiten bij de Taliban.
  Iedereen een prettige en zonnige dag toegewenst Hilda

 4. Een goed streven.
  Als ze schrijft pas twee jaar bezig te zijn en dat winstmaken nog niet aan de orde is, hoop ik voor haar dat ze het vol kan houden.

 5. Eén mens kan in een land een omwenteling ten goede veroorzaken. Ik vind dit een mooi initiatief en wens Hassina heel veel succes toe.

 6. Vrouwen bedenken toch veel om ieder een menswaardig bestaan te geven. Als het dan ook nog via de naald en draad kan is het helemaal mooi.
  Er is mij eens een verhaal verteld door de moeder van een ernstig (geestes) ziek kind. Ten einde raad ging de moeder maar zitten breien en het kind werd rustig. Het kind zei: mama is aan het breien, het is goed.
  Elma

 7. Vreselijk als je moet vluchten uit je land.
  Fijn dat ze nu weer terug is en dit heeft opgezet.

 8. heel knap om als vluchtelinge zo’n onderneming op te zetten.
  ik hoop van harte dat ze slaagt in haar opzet …

 9. Wat een prachtige dingen! Ik hoop dat dit goed blijft gaan. Plaatste je dit vandaag omdat Malalai Kakar is doodgeschoten?

 10. @yvonnep, ik wist niet dat Malalai Kakar is doodgeschoten. Dat berichtje las ik net pas op internet. Dus puur toeval dat deze gebeurtenis samenvalt met deze log.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *