Quilts – Kunst met een Q

Noteer de datum van de quilttentoonstelling Quilts – Kunst met een Q in het Fries Museum vast in je agenda: 16 november 2008 tot en met 29 maart 2009. Op de tentoonstelling worden onder meer doorgestikte dekens van handbeschilderde sits, patchwork, slopen en wiegendekentjes gepresenteerd. Ook is er volop aandacht voor hedendaagse en art-quilts. Bij de tentoonstelling worden diverse activiteiten georganiseerd, waaronder rondleidingen, lezingen, workshops en arrangementen. Saskia Meulendijks is vormgever van deze tentoonstelling. Op zeer jeugdige leeftijd was de belangstelling voor quilts er al. Saskia: ‘Je zou kunnen zeggen dat ik vanuit mijn jeugd al gefascineerd ben door quilts. Mijn moeder maakte alles van lapjes, zoals beddenspreien, tafellakens, schooltassen en schooletuis. Je kon het zo gek niet bedenken. Toen het Fries Museum mij benaderde voor de tentoonstelling, was quilts eigenlijk wel het laatste onderwerp waar ik iets mee te maken zou willen hebben. Maar ik ben blij dat ik de opdracht aangenomen heb, want ik ben het quilten en dus ook mijn moeder veel beter gaan begrijpen. Mijn moeder quiltte omdat we het thuis niet breed hadden en dat maakt het voor mij aandoenlijk. Vandaag de dag zie je dat quilten juist een luxe tijdverdrijf is geworden.’

Je herinnert je vast de prachtige hartenquilt, de Vlisco quilt en de Vlisco sampler van Mien B? Waarom vraag ik je dit? Om je te vertellen dat de creativiteit bij Mien in de familie zit. Saskia Meulendijks is namelijk de oudste dochter van de oudste zus van Mien B. En wie zie je als fotomodel op de afbeelding… Olivier, de zoon van Saskia.

20 gedachten over “Quilts – Kunst met een Q

 1. Hé Berthi wat ben je vroeg met je logje! Ik ging zomaar nog even kijken en zie een spetterende foto staan. Wat enig dat Saskia familie van Mien is en Olivier dus ook. Wat bijzonder dat zoiets dan toch in de familie zit. Lijkt me een bijzonder leuke tentoonstelling, ik noteer die alvast.

 2. Hé Berthi wat ben je vroeg met je logje! Ik ging zomaar nog even kijken en zie een spetterende foto staan. Wat enig dat Saskia familie van Mien is en Olivier dus ook. Wat bijzonder dat zoiets dan toch in de familie zit. Lijkt me een bijzonder leuke tentoonstelling, ik noteer die alvast.

 3. Ik raak er helemaal van in de war en plaats dus tweemaal dezelfde reactie en nu nog een derde om me te verontschuldigen :- ((

 4. Die kaart heb ik ook meegenomen in Arnhem. Maar door jouw verhaal zie ik nú pas dat die blote rug een man toebehoord. Haha had ik nog helemaal niet gezien. Alleen die prachtige groene quilt.

 5. Dus jullie komen allemaal onze kant op??!!
  Op 15 november sta ik onder de Oldehove (schuine toren in Leeuwarden) waar de expositie geopend wordt met het uithangen van een zeer grote quilt.
  Kaffe Fasset is daarbij aanwezig.

 6. Olivier is geen groentje meer. Deze quilt volgend de log-cabin methode past hem prima.
  Mien B. heeft maar een mooie achterneef.
  Dit belooft een mooi quiltfestijn in Leeuwarden te worden.
  Elma

 7. De tentoonstelling in Witmarsum is nog t/m zaterdag te zien. Wat leuk dat Mien B het quilten kan delen met haar zus, eigenlijk is de taak van vormgeefster precies bij de

 8. goede persoon terecht gekomen, leuk is dat. Natuurlijk ga ik, liefst ook op de 15e, dat lijkt me zo’n mooi gezicht! Krijgen we een verslag van Tijm t.z.t.?

 9. wat een moois is er in petto, Ik reken maar op fotos op de diverse wesites,want dit wordt in de winter, hoewel het goed weer kan zijn, net te ver maar nu alvast de voorpret met een mooie groen quilt en een blote rug

 10. Oeps, zal maar niet zeggen dat ik deze jongen een stuk vind.
  En wat leuk dat hij hier aan meewerkt.
  Lijkt mij prachtig allemaal !!!

 11. Ja natuurlijk komen we, lekker dichtbij deze keer .
  Wat leuk voor Mien, Saskia en Olivier natuurlijk,

 12. @Corrie, toevallig had ik gisteren twee logjes, eentje ’s middags en eentje ’s avonds. Voortaan komt mijn nieuwe log in de loop van de avond, en niet meer na middernacht!:-)
  @Ine, het is toch een flitsend model!:-)
  @Willy, met heel veel belangstelling had ik toen de log van Corrie gelezen. Ik was zeer onder de indruk, en ben blij dat deze quilts nu het Fries Museum te bewonderen zijn. Daar kan ik dan ook gelijk het boek kopen.
  @Tijm, natuurlijk komen we met z’n allen naar Leeuwarden. Ik ben ervan overtuigd dat het een schitterende expositie gaat worden.
  Helaas kan ik 15 november niet. Ik sta dan op de Landelijk Weefdag in Ede.
  http://www.weefnetwerk.nl/
  Het verslag lezen we vast op je weblog.
  @Elma, dat heb je mooi gezegd!:-)
  @Maaike, Tijm zal vast iets op haar weblog schrijven.
  Hierbij de link over de expositie in Witmarsum:
  http://mennosimonscentrum.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=50&Itemid=2
  @basje, de komende maanden zal er veel te lezen zijn over deze expositie.
  @katrien, je zult geen spijt krijgen. Ik moet er ook een behoorlijk eind voor reizen, maar ik heb het er graag voor over.
  @marian’ne m, geweldig dat er nu eens een knul als fotomodel gekozen is om een quilt te laten zien. Ik vind dit super. En het is ook nog eens een geweldige foto.
  @Elza, heerlijk dat het om de hoek is voor je!
  @Marianne D, dat moet een prachtig uitstapje geweest zijn!

 13. @astrid, jij hebt ook een zoon die zeer geschikt is als model. Ik heb al leuke foto’s van hem gezien!
  @yvonnep, volgens mij ben jij eerder in Leeuwarden dan ik?!:-)

 14. over in het noorden kom ik nooit, ik kijk dus al uit naar je toekomstig relaas.
  overigens leuk dat een man als model wordt genomen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *