Tassen, tassen en nog meer tassen

De najaarsdag van de Nederlandse Vereniging voor Kostuum, Kant, Mode en Streekdracht stond vandaag in het teken van de tas. De ochtend was gereserveerd voor lezingen in de Eggertzaal in de Nieuwe Kerk op de Dam in Amsterdam, en ’s middags kon men het Tassenmuseum Hendrikje bezoeken.

Vandaag was ik dan ook vroeg uit de veren om op tijd in Amsterdam te zijn. Ik ging niet alleen. Saskia ging met me mee als introducé. Samen genoten van deze welverzorgde dag van de NVKKMS.
Sigrid Ivo, directeur-conservator van het Tassenmuseum Hendrikje beet de spits af met een interessante lezing over de tas en het museum. In het kort zal ik enkele interessante details vertellen van de lezing. Allereerst is het leuk om te weten waar de oorsprong van het Tassenmuseum ligt. Hendrikje Ivo, de moeder van Sigrid, was antiquair en kwam op een gegeven moment een schildpadtas met parelmoer inlegwerk tegen. Zij kocht deze schitterende tas, dat het begin van een inmiddels omvangrijke collectie werd.
Sigrid vertelt in haar lezing dat eind 19e eeuw de waaier uit de mode raakt, en de tas het gaat overnemen. Begin 20e eeuw komt er dan een tas voor elk moment van de dag, zoals de werktas en de avondtas. In de jaren ’50 neemt de ontwikkeling in tassen een vlucht. De schoudertas wordt populair in de jaren ’60. En in 1988 introduceert Prada de zwarte nylon rugzak. Tot dan is de rugzak alleen voor de wandelaar.

Tegenwoordig verdienen de grote merken hun geld met de tassen en niet zo zeer met de mode. De laatste hit is de tas van Tod’s uit de film Sex and the City. Prijs: ruim 3000 euro. Het is een it-bag die je moet hebben. Althans sommige mensen. Ik heb zo’n tas dan liever niet. Maar goed, over smaak valt niet te twisten.

De it-bag Eiffeltoren uit dezelfde film hoopt het Tassenmuseum binnenkort in hun collectie toe te kunnen voegen.
Kort samengevat kunnen we zeggen dat het tegenwoordig allemaal draait om de marketing van een tas. Wordt een beroemdheid gespot met een nieuwe tas, dan is succes op voorhand verzekerd.

Wielent Harms gaf een boeiende lezing over de beugeltas. In 1674 stond er in de krant al een advertentie te lezen over een vermissing van een dergelijke tas. Vanaf 1750 werd de beugeltas een niet meer weg te denken attribuut voor vrouwen op het platteland. Schoonhoven nam een belangrijke plaats in voor het vervaardigen van zilveren beugels. De zogenaamde stuivertjesbeugel werd populair en werd zelfs geëxporteerd naar Schotland. Verder maakte Wielent Harms ons duidelijk dat elke regio in Nederland zijn eigen voorkeur had voor de beugeltas.

Als derde spreker kwam Jaap Kamp aan bod. Een zeer gepassioneerd verzamelaar van Reisnecessaires. Op een zeer boeiende wijze vertelde hij over zijn passie. Zijn droom is om in 2010 een reizende expositie te kunnen organiseren van de necessaires van onder andere Marie Antoinette, Caroline Mathilde, Marie Louise, Napoleon en tsaar Peter de Grote. Gezien zijn gedrevenheid, ben ik ervan overtuigd dat dit gaat lukken. Ik kijk uit naar deze tentoonstelling, hopelijk met een mooie catalogus van de hand van Jaap Kamp.

Loan Oei, vormgeefster van het jubileumboek Passie voor Leer: Hester van Eeghen, een kleurrijke ontwerpster sloot de ochtend af met haar verhaal over ontwerpster Hester van Eeghen. Dit boek zal in november verkrijgbaar zijn. Tot en met 6 november kun je de speciale tassen die Hester voor haar 20-jarig jubileum ontwierp bewonderen in het Tassenmuseum. Ik was zeer onder de indruk van haar ingenieuze ontwerpen en perfecte afwerking. Misschien komt mijn volgende tas wel uit de collectie van Hester van Eeghen. Ik ga in ieder geval het boek bestellen.

Tsja, en dan wil je misschien weten met wat voor tas ik vandaag op stap ging. Het was een eenvoudige zwart/witte treintas, die ik leende uit de tassenverzameling van Eline. Geen foto hiervan, maar wel wil ik je mijn mooie tulpentas van Linde van der Poel laten zien. De kleur komt niet helemaal goed over. Het is rood leer met een paarse stof ertussen. Een blikvanger, vind ik!

36 gedachten over “Tassen, tassen en nog meer tassen

 1. Wat zal dat een gezellige treinreis geweest zijn. Saskia en Berthi samen op reis.
  Het onderwerp was ook boeiend. Een tas is niet meer weg te denken uit ons leven. Tegenwoordig gaan wij er wel gemakkelijker mee om, vroeger had je bij elke jas een bijpassend tasje en handschoenen. Nu sla je een heerlijke tulpentas over de schouder en kleur maakt niet uit. Deze tulpentas is wel heel erg mooi, zitten er binnenin wel vakjes waar je nog wat in kunt stoppen anders wordt het wel graaien om wat te vinden.
  Elma

 2. +euk vers+ag en moie tassen, maar Eifeltoresn en Sex inn the city zijn ook net mijn smaak, Jw tulpje is heel moooi fijne zondag ik ga uit eten bij de kinders, makkelijke dag sua

 3. oh, ik zou wel eens een lezing willen hoe het toch komt dat je als vrouw nooit de goede tas vindt. Als je ‘m koopt denk je dattie ideaal is, precies wat je wilt en na een paar maanden kun je weer op zoek. Of ben ik de enige die dit heeft?

 4. Het was een geweldig leuke en informatieve dag. Het tassenmuseum is echt een aanrader! Vergeet Madame Tussauds; ga naar Hendrikje als je in Amsterdam bent!
  De tassen van Hester ven Eeghen zijn volmaakt: mooi, praktisch, doordacht, perfect afgewerkt en kleurrijk. Daar hoort natuurlijk een bepaalde prijs bij. Maar als je die vergelijkt met prijzen van IT-bags zoals die Eiffeltoren uit SitC, dan zijn ze eigenlijk best goedkoop.
  Berthi, je tulptas had zo in het museum kunnen staan. Mooi!

 5. Lijkt mij leuk om er te gaan kijken. Mooie tulpentas. Volgens mij was het een geslaagd uitstapje. Leuk dat je Saskia hebt uitgenodigd.

 6. Je tulp-tas vind ik prachtig, Berthi!!
  gezellig zo samen op stap. Tassenmuseum Hendrikje staat nog op mijn plannetjeslijstje. Heb het wel gezien op tv bij museumgasten.

 7. Ik moet jullie wel bekennen dat ik niet direct deze prachtige tulpentas heb gekocht. Ook hier hangt een prijskaartje aan. Alhoewel, het valt mee met de prijzen van andere tassen. Ik ben zeker twee keer terug gegaan naar de tassenwinkel, maar ik vond de tulpentas vanaf het eerste moment zo ontzettend mooi dat ik uiteindelijk toch overstag ging.
  @Elma, binnenin zit nog een mooi klein tasje.
  @Basje, een fijne zondag! Heel gezellig om bij je kinderen te gaan eten! Geniet ervan!
  @yvonnep, herkenbaar! Daarom hebben wij ook allemaal zoveel tassen!:-)

 8. Die tulptas heb ik vorige week in diverse kleuren bekeken, vond ‘m super maar niet erg praktisch. Van Hester van Eeghen heb ik al 2 tassen en als ik een dagje A’dam doe dan mijd ik bewust haar winkel. Teveel mooie dingen die te verleidelijk voor me zijn.
  Ik hoorde in de Brunawinkel dat Hester haar boek in november uitkomt en dat het engelstalig zou zijn. €39,= betalen en dan ook nog moeizaam in het engels moeten lezen …kweenie of ik dat wil.

 9. hoi Berthi,
  gister was ik ook in Amsterdam, in het gebied rond het concertgebouw en heb dezelfde tulpentas staan bewonderen.
  gek idee!
  groetjes

 10. @Loesje, de tulpentas is geen tas voor elke dag, daar vind ik hem te speciaal voor.
  Als ik een praktische tas wil, dan is het meestal iets eenvoudigs.
  Heb je de mooie ontwerpen van Hester al gezien in het Tassenmuseum? Zoniet, dan moet je beslist gaan kijken.
  Het boek van Hester van Eeghen kost bij voorintekenen 32 euro, excl. verzendkosten van 2,90 euro. Dat scheelt toch mooi!
  @Anneke, tjee, is dat nu toeval of niet??
  Ik begrijp dat je de tulpentas niet hebt gekocht?

 11. Berthi, wat een fantastische tulpentas bezit je en voor een echte liefhebster zal het wel volop genieten geweest zijn in Hendrikje’s tassenmuseum. Ik vond het eéén van de leukste mesua ooit en ga er beslist nog eens naar toe.

 12. wat interessant allemaal weer. en als ik je goed begrijp krijgen we in volgende blogs nog veel meer te horen.
  ik wilde al lang eens naar het tassenmuseum maar het kwam er maar steeds niet van. nu zal ik het zeker doen.
  tassen die de rol overnemen van waaiers … maar dan met minder mogelijkheden om subtiel te communiceren met het andere geslacht (verhalen over tassen en mannen gaan meestal over dappere oude vrouwtjes die belagers met hun tasje om de oren slaan…)

 13. @lheurebleue, de waaiertaal is heel mooi en dat mis je dan met de tas, maar… ik zag een mooie tas met een speciale ruimte voor een waaier en een toneelkijker!:-)
  Hester van Eeghen heeft een bijzondere tas ontworpen die je onder je jas kunt dragen, als je bang bent voor tasjesdieven.
  @annita, dank je!

 14. Hee wie weet de ontwerpster?? van dat tasje in de vorm van een taartje van SATC???? IK heb het dringend nodig voor ene verslag!!!!!! mail aub, Sandih_kemal@hot….

 15. Dat wordt chic poetsen !
  Ik kocht wel eens vaatdoekjes met eem zeer kleurig patroon .
  Eigenlijk om er iets leuks van te maken .
  Zover is het nog niet gekomen , en hoe lang liggen ze al te liggen . . .?
  Af en toe als ik ze weer eens tegen kom wel even in de hand nemen en bedenken of ik al iets weet .

 16. Oh ik zit even op de verkeerde plek te praten .
  Zo gaat het als het laat is .

 17. @Gerrie, maakt niet uit! Ik weet waar je het over hebt en waar deze reactie hoort te staan.
  De vaatdoekjes hebben geen pootjes en lopen dus niet weg!:-) Er komt een moment dat je een mooi idee krijgt.

 18. Leuk al die enthousiaste reacties op mijn “tulip by-Lin”tas. Hij is er momenteel in vele verschillende materialen en kleuren.
  Zie voor verkoopadressen mijn website http://www.by-lin.com
  groetjes Linde vanaf Bali

 19. @Linde van der Poel, ik wens je een fijne tijd op Bali en veel succes met je carrière. De ’tulip-by-lin’ tas is super, ik neem de tas graag mee!

 20. Ik ben ook de “gelukkige” bezitter van zo’n tulptas maar ik vind hem zeer onhandig. Het is een graai en grut-tas. Er zit alleen een klein soort sleutelzakje aan een koordje in. Er zijn tegenwoordig organizer te koop voor gewone tassen maar voor deze zo een ronde organizer niet misstaan. En dat voor zo een dure tas. Wie heeft een idee/oplossing ? Misschien de ontwerpster zelf.

 21. @Anita, ik gebruik de tulpentas bij zeer speciale gelegenheden en dan hoef ik niet zoveel mee te sjouwen in de tas. Voor mij is er dus weinig onhandigheid aan. Voor een treinreis heb ik een grote tas waar voldoende spulletjes in kunnen, voor de boodschappen heb ik een boodschappentas enz. Al met al zijn er diverse tassen in huis te vinden voor allerlei gelegenheden.

 22. echt vet hoor!!!! die tulpentas!!!!!
  ik wou dat ik er ook zo 1 had….

 23. @Chrisan Stewart, tik bij Google ’tulpentas’ is en je ziet meteen waar de tas te koop is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *