Fluwelen halsbandje

Zomaar uit het niets dacht ik aan de fluwelen halsbandjes uit de jaren zeventig. Ik maakte ze zelf. Bij de fourniturenzaak kocht ik zwart fluwelen band. Je had ze in verschillende breedtes. Ik koos altijd voor de smalle band, knipte het op maat, naaide een drukkertje erop en als versiering plaatste ik in het midden van de fluwelen band enkele kraaltjes. Sober en eenvoudig waren mijn halsbandjes. Jammer dat ik geen afbeelding kan laten zien. Naar alle waarschijnlijkheid zijn de fluwelen halsbandjes in de prullenbak terechtgekomen. Heb jij ook dit soort halsbandjes gedragen, en heb jij wel een exemplaar bewaard?

Saskia stuurde me deze foto van haar. Ze draagt het fluwelen halsbandje tijdens de huwelijksplechtigheid van één van haar broers, begin jaren zeventig.

Je ziet aan het gezicht van Saskia dat deze foto tijdens een belangrijk en serieus moment is genomen. Aan de haardracht en de bril kun je deze foto ook enigszins dateren. Erg leuk is dat. Ook ik had in de jaren zeventig een soortgelijke bril en droeg mijn haren tot op mijn schouders of er net iets over.
Grappig dat we er met z’n allen ongeveer hetzelfde uitzagen. Zullen onze kinderen over tig jaren dat ook over hun jeugd zeggen?

Ine stuurde me bovenstaande foto met het volgende verhaal: ‘Je verhaal over dat halsbandje deed mij nog even in mijn fotoalbum duiken. Ziehier… het bandje. Zwart en smal met een grote zilverkleurige knoop zie ik nu. Dit zijn de oudste zeven bij ons thuis. Ik sta links met pop Friedolientje (die naam kwam uit “het Rozenhuisje” een schoolleesboekje). De jongste van dit stelletje op de arm van grote broer is van december 1965. Dus ik denk dat deze foto is gemaakt in de zomer van ’67. Dus ik was toen 9 (16-02-58). Dit is een matte foto en ook met krassen maar ik hoop dat je het toch kunt zien.
Dit deden we regelmatig in de zomer: wandelen in de Peel. Tussen Griendtsveen (mijn geboortedorp) en Helenaveen was/is een uitgestrekt peelgebied. Leuke jeugdherinneringen.’

Nog meer mooie foto’s en wel van YokkoBears ? Bears with a HEART ?.

YokkoBears ? Bears with a HEART ?: ‘Even in “die doos” van vroeger gedoken en wat een mooie doos is dat. Ook echt uit die tijd. En vond mijn fluwelen bandje van toen, en nog een kralenbandje en een leren bandje met kralen. Stuur twee foto’s mee, een van de Beren was zo lief om ze even om zijn hals te showen :-).
En toen deed ik het doosje maar weer snel dicht, wat een herinneringen zitten daar in. Bij het zien van die kettinkjes en dergelijke draait er direct een film voor mijn ogen van “toen”.’

33 gedachten over “Fluwelen halsbandje

 1. Jahaa !!;-))
  Nog soberderder, alleen het bandje.
  En ik werd er gek van, voelde mij net een hondje !!
  En ik vond het juist zo’n leuk iets.
  Maar misschien was het meer voor de nettere meisjes want ik liep in ‘underground’ styl (corduroy pak, booties) zoals dat toen heette en daar hoorde geen fluwelen bandje bij. Later liep ik in Idia kleding en leren slippers en daar droeg ik meer ijzeren sieraden bij. Maar nooit strak om mijn nek, vind ik nog steeds niet prettig.

 2. Jaaaa ik droeg ze ook en nee niet bewaard gebleven. Ik had een hele mooie knoop (glazen??) erop genaaid. Hoorde het ergens bij eehh keek ik niet naar, gewoon dragen. Maar ja je valt wel op als de rest van de klas het niet doet. Ik heb één keer mee proberen te doen. ‘sMorgens droegen alle meisjes een sjaal als stropdas geknoopt. Ik net zo lang zeuren totdat ik ’s middags ook een sjaal van mijn moeder droeg….ik was de enige!!
  Dus nooit meer…ik maakte mijn eigen keuzes.

 3. Tuurlijk had ik zo’n bandje om mijn hals. Van allerlei bedeltjes werden er aan gehangen. Ik vind en vond het best wel wat hebben. Beter dan alle doodskoppen die nu gedragen worden. Je kunt bijna geen kledingstuk meer kopen of er staat wel een doodskop of tekst of een teken op waar ik niet blij mee ben. Ik vind het zeer negatief over komen.
  Maar ja, mijn vader kreeg regelmatig ook bijna een hartverlamming. Ik kan mij nog herinderen dat ik nieuwe laarzen had gekocht. Hoge haken en van suede. Mijn vader zag mijn overbuurmeisje met bijna de zelfde laarzen lopen. Nou dat was verkeerde boel. Mijn moeder zweeg en durfde niet aan mijn vader te vertellen dat zijn eigen dochter ook op zulke laarzen liep. Ik was op en top een echt trutje zal je nu zeggen. We hebben toch wel mooie bijzondere kleding gehad. De suede rokken met drukknopen er voor in. Deze rokken werden gemaakt van oude jassen. De spijker heupbroeken van allerlei verschillende soorten spijkerstof. De chinese pakjes, rode of blauwe jurkjes met opstaande kraagjes met een zwarte “satijnen”broek er onder. De kokerrokken. Waardoor ik mijn nek bijna had gebroken. Ik moest namelijk iets van de kast pakken. Dus keurig mijn rok iets opgetilt om op een kruk te gaan staan. Ja maar met het afstappen was de rok veel te smal en daar ging ik. De dior cirkelrokken die je bijna in je wiel kreeg. En maar te zwijgen over de lange sjaals die in de kettingkast kwamen. En natuurlijk niet te vergeten de bandplooibroeken. Met een overhemd en een stropdas van je vader erbij. En overal kwamen schoenen met hele hoge hakken eronder. We hebben ook de plateau schoenen gehad. Ik kan mij niet herinderen dat er enkels zijn gebroken. Misschien hadden we een betere gevoel voor evenwicht. Helaas zijn er toen weinig foto’s gemaakt. De dia’s waren toen in de mode en die zijn allemaal vervaagt van kleur. Groet Hilda

 4. Weet heel goed hoe je bandjes eruit zagen .
  Ik denk dat ik wel eens plannen had om zoiets te maken , maar daar is het nooit van gekomen .
  Wel herinner ik mij een oude tante die Zondag,s middags altijd een kopje thee kwam drinken . Ja en wat werden er veel verhalen van vroeger opgehaald . Net zoals ik zelf tegenwoordig doe .
  Die tante droeg zo,n bandje om haar hals .
  Ze was altijd in het donker gekleed en ook een hoed dat hoorde zo .
  Als ik goed terug ga in die tijd van toen , dan meen ik dat ze zelfs altijd zwart droeg .
  Jonge vrouwen die trouwden die waren opeens een stapje hoger op de levensladder en dan werd het tijd om hakjes te dragen en een knotje in het haar .
  Dan was je mevrouw . Maar bij ons op het dorp was het lang zo dat de vrouw van gewone komaf zich geen mevrouw liet noemen , dat was veel te deftig .
  Dan was het soms alleen , bijv. vrouw Jansen of Juffrouw . Tijden zijn wel enorm veranderd .
  Het halsbandje van tante was versierd met zwarte kraaltjes en pailletjes . Jammer dat ook ik geen voorbeeld heb .
  Ergens is er van Tante nog een klein kiekje . Zal er op letten of het halsbandje goed te zien is .
  Ik kan ook nog vertellen dat ze ooit met een groep ouderen uit haar dorp naar koningin Juliana ging op paleis Soestdijk .
  Het was meestal een ontvangst in de tuin van Het Paleis . Omdat zij de oudste van de groep was mocht ze met de koningin een praatje maken . Dat waren van die ontvangsten op Soestdijk waar Juliana enkele jaren een traditie van maakte .
  Nou Berthi je halsbandje heeft mij zelfs even naar Soestdijk gebracht .
  Zo kun je op één dag op veel plaatsen komen . Want natuurlijk was ik er vandaag ook weer bij om naar de Gouden Koets te kijken en met het voorlezen van de troonrede zat ik ook weer helemaal vooraan , precies in het midden . Zag je me nog met m,n kwieke hoedje ?
  Een telefoontje verraste mij en sprak ik uitgebreid over vroeger over het familieleven in Indie . Ben blij dat er nog een schoonzus is die er over vertellen kan . En zagen we vandaag militairen aangetreden op het binnenhof , in oude uniformen zoals ze vroeger gedragen werden in Indie .
  Vandaag een dag vol nostalgie .
  Ben zeer benieuwd of we nog halsbandjes te zien krijgen . . . . .

 5. Ja, een zwarte met een flinke bolle knoop met oranje en witte bolletjes.
  Ik heb een fot waar ik dat sieraad om heb. Ik zal hem direct scannen en mailen.
  Ik ben erg bewaarderig, maar deze knoop is niet meer te vinden. Jammer!

 6. Hij is naar je toegestuurd, Berthi.
  Het is een fragment van een foto tijdens de huwelijksplechtigheid van één van mijn broers begin jaren zeventig.

 7. Ik had een zwarte met een pareltje eraan. Ik heb er geen foto van. Iedereen droeg in die tijd die bandjes.

 8. @marian’ne m, ik heb via Google gezocht naar fluwelen halsbandjes, maar kwam telkens terecht bij de halsbanden voor de honden!:-)
  Corduroy pak en booties herinner ik me, maar dat dit de underground style werd genoemd is nieuw voor mij.
  @ine, en je eigen keuzes blijven maken. Heel goed!
  @YokkoBears ♥ Bears with a HEART ♥, WAUW, enig dat jij nog een fluwelen halsbandje hebt.
  @Hilda, enig om je verhaal te lezen over alle trends die er geweest zijn. Helaas heb ik uit die periode niets bewaard. Soms moet je opruimen. Ik vind het wel erg jammer dat ik mijn groene schoenen met plateauzolen weg heb gedaan. Die waren toch een beetje apart!
  @Gerrie, heerlijke dag voor je! En voor ons weer leuk dat je het met ons deelt!
  @Saskia, het een super gave foto. Je staat er ontzettend leuk op en het fluwelen halsbandje is zeer goed te zien.
  @lheurebleue, heel sjiek!!!
  @Annelies, prachtig om te weten dat de bandjes zo massaal door iedereen werden gedragen. Als je zelf zo’n bandje draagt, valt het je niet op, of je houdt je er niet mee bezig. Grappig om nu al deze reacties te lezen.

 9. Ook zat er om mijn hals een zwart fluwelen bandje en er hing een ivoren olifantje aan met een rood glazen oogje. Ik droeg het nooit lang, het gaf een beklemming. Waar zou dat mooie olifantje gebleven zijn?
  Elma

 10. IK had een leren bandje, dat knoopte ik dan en dan twee sliertjes
  Een soort vetertje.
  Er komen allemaal dingen boven drijven. Enig door deze foto…
  Saskia van leuk ……….

 11. @José, dat weet ik ook nog, maar kwamen die vetertjes niet later in de mode? Ik heb ze zelf nooit gedragen.

 12. Het is op deze uitsnijding niet te zien, maar ik draag daar een “Marleen-Spaargaren-jurk”. Willeke Alberti droeg een soortgelijke jurk in de toen zeer populaire serie “De kleine waarheid”. De jurk kostte meer dan 100 gulden! Ik had nog nooit (en heb sindsdien ook nooit meer) zo’n dure jurk gehad!

 13. Berthi zo’n bandje heb ik ook gehad.Zwart fluweel met een sterrenbeeldhangertje eraan.
  Later had ik een zelfgemaakte pet en een wit overhemd van een oom waar ik embleempjes bovenaan de armen naaide. Van een spijkerbroek maakte ik een spijkerrok. Dan knipte je de pijpen open en werd er van een gedeelte van de
  onderkant een tussenstuk ingezet.
  Leuk de foto van Saskia met het bandje.
  Ik heb een klassefoto waar ik hem om heb, maar dat is niet goed te zien.
  Dat was in 71/72.

 14. ha Berthi
  ja ook ik had die bandjes en heb ze vaak gedragen in die tijd had ik dans les en elke vrijdag avond had ik iets anders aan het bandje hangen daar zorgde de knopendoos van mijn moeder wel voor wat daar allemaal in zat zelf een Maria bedeltje wat mijn moeder aan haar horloge had hangen die heb ik nog een heel klein dingetje zal hem eens op zoeken volgens mij zit hij in mijn portemonnee .ook had ik kralen en pareltjes eraan die kocht ik bij de Hema . weten jullie die haar sjaaltjes nog die je om je vingers in een strik maakte en dan uitpluizen?zo heel dun waren ze en je kon er mooie bloemen van maken voor in je paardenstaart.
  Christine

 15. Wat ontzettende leuke reacties. Ook ik heb zo’n bandje gedragen zwart met een ronde hanger eraan met bloemetjes erop. vond ik zelf erg romantisch. Wil je tegenwoordig zoiets zien moet je zoeken onder chokers mijnh. google weet er alles van. Ik heb een tijdje geleden weer een nieuwe variant gemaakt. een gehaakt bandje met kralen in verschilende lengtes. Ik krijg er vaak leuke reacties op. Heb ook iets dergelijks op internet gezien en wat hingen eraan???? doodskopjes, dus alles is mogelijk. Kom ik de foto nog tegen dan komt hij jouw kant opgroetjes Henny

 16. Nog een aanvulling. Ik heb een 2e foto gevonden zelfde jurkje aan maar zonder bandje. Die is van zomer 68 dus zeer waarschijnlijk deze ook.

 17. Oh wat leuk die herinneringen! Ik moet het mijne ook nog ergens hebben! Waar is alleen de vraag… kan namelijk ook bij dochterlief beland zijn. Ik ga op zoek!

 18. Ook ik heb zo een bandje gedragen, wij maakten die zelf ik kan mij nog herinneren dat ik er verschillende gemaakt had.
  Je maakte je ogen daarbij ook heel erg zwart, met eyliner boven en onder je ogen.
  Bandjes heb ik beslist niet bewaard, kralen en knopen zijn voor iets anders gebruikt.

 19. @ Elma je moet soms mensen vertrouwen en vertellen waar je de sieraden neer legt. Zodat je de sieraden niet jaren kwijt bent.
  grapje Hilda

 20. Heerlijke foto van Saskia met halsband. Hilda het ivoren olifantje ben ik 50 jaar geleden kwijtgeraakt, toen was jij nog niet geboren.
  Als wij samen een dagje op reis gingen vertelde ik Hilda altijd waar ik het lijstje met pincodes had verstopt, je moet er zo veel onthouden en een boekje in de la leggen is ook niet zo veilig.
  Elma

 21. O gewéldig! Droeg ik ook. Ik had ze ook in roodfluweel. Die van mij had geen drukkertje. Ik strikte het aan de achterkant in mijn nek.

 22. Oooh wat leuk, ja nu herinner ik me ook mijn bandje, zwart fluweel of donkerbruin, heb beide kleuren gedragen en dan met een minijurkje (was superslank toen), een donkere panty en heel lang zwart haar (van mezelf ;- )) of, en dat droeg ik bijna altijd, een spijkerbroek met iets uitlopende pijpen en een strak zwart t-shirt met wijde ronde hals en dan weer dat bandje en oh ja, ik droeg een donkeromrande hippe bril onder de pony van dat lange zwarte haar. Ik geloof dat ik nu zo weer mee zou kunnen doen ;- )))
  Leuk om terug te denken aan die turbulente tijd.

 23. Wat een prachtige verhalen, ik heb er het fotoboek even bijgehaald, want ik twijfelde, Maar nee, bij mij zat er een leren vetertje om mijn nek met een schelpje. Die heb ik nog een een doosje. Leuk zijn die foto’s toch, ik was 15, had een amerikaans (lees wijde pijpen) spijkerbroek aan, een overhemd van pa en een zwart wollen vestje van opa aan en ik weet nog dat ik mij heel stoer voelde!

 24. O die van Fleur zijn leuk. Die kralenketting zou je nu nog kunnen dragen. Iedereen zou ’t dan ethnic noemen.

 25. Tjee, wat een leuke reacties allemaal. Met veel plezier zit ik ze nu te lezen en zie jullie in gedachten met een prachtig fluwelen halsbandje. Wat een mooie najaarsdag met vele dierbare en speciale herinneringen. Het lijkt allemaal nog maar zo kort geleden, terwijl we toch ruim 35 jaar terug in de tijd gaan. Bij iedereen ligt deze periode nog vers in het geheugen. Ik hoop dat onze kinderen straks ook zo’n mooie herinneringen zullen hebben aan hun jeugd.

 26. Okk ik droeg vroeger van die fluwelen bandjes om mijn nek. maakte ze idd zelf, versierd met mooie knopen,kralen of broches.
  Ik wil ze nu juist weer gaan maken, ik heb van iemand hele mooie prachtige broches gekregen en zo moest ik weer denken aan die “halsbandjes” van vroeger.
  Ik ga ze ieder geval weer maken….

 27. @liesbeth, leuk om deze fluwelen bandjes een nieuw leven in te blazen. Wie weet wordt het opnieuw trendy!

 28. Ik kwam hier toevallig terecht, wat een leuke herinneringen. Ik had verschillende halsbandjes, meestal zwart, smal en breed. Ik maakte ze zelf, dan zaten ze tenminste goed, want ze moesten wel een beetje strak zitten anders vond ik het niet leuk staan. Ik droeg ze met een zwart minirokje, witte blouse en witte kniekousen, mijn vriendin Sandra idem. Als ik er nu aan terugdenk was het wel gewaagd en mijn ouders vonden het niks. Maar het stond echt geweldig vonden wij! groetjes

 29. Hallo bij toeval kom ik hier terecht en heb laatst ook een bericht bij Saskia achter gelaten . Zelf ben ik begonnen met het maken van de bandjes 25.MM maar er gaan ook smallere komen . De hals bandjes uit de jaren 70 waren het meest sexy bandje van die tijd , deze trend wil ik weer onder de aandacht brengen .Jarenlang heb ik dit al in mijn hoofd en nu is dan inmiddels de stap gezet compleet met website die ook zelfgemaakt is dankzij mooie software .Sinds gisteren staat hij online en er staan nu 16 hals kettingen in …. dit word uitgebreid naar meer ik denk dat ik nu zo rond de 35 a 40 klaar heb maar ik ben blij met het resultaat .

  Groetjes en kom eens kijken .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *