’t Zijn weer lappen


Vanavond vindt de opening plaats van de tentoonstelling ’t Zijn weer lappen te Kontich. Ter gelegenheid van deze expositie werd er een merklappenwedstrijd uitgeschreven. Paulie die een schitterende Hartenlap borduurde, heeft voor deze gelegenheid een merklap gemaakt. Daar zullen we zeker nog meer over horen.

Hilde Schollen van de merklappengroep De lapzussen vertelt graag over deze expositie: ‘Wij hebben in Kontich in het heemkundig museum een zeer gerenommeerde verzameling oude merk- en stoplappen. Evenals een prachtige verzameling pronkrollen. Hoe komen wij daaraan? Onze heemkundige kring werd in 1943 opgericht door Zeer Eerwaarde Heer Doctor Jozef van Herck. Hij was een telg uit een geslacht van antiekhandelaars. Zijn tante, Juffrouw Eugénie Van Herck, geboren in 1853 was oudheidkundige wat voor die tijd zeer uitzonderlijk was voor een vrouw. Zij kocht destijds reeds merklappen op voor het Victoria en Albert Museum in Londen. Zo gaf zij waarschijnlijk haar kennis door aan haar neef.
Ter gelegenheid van onze tentoonstelling organiseerden wij een merklappenwedstrijd. Meer hierover vind u op onze website. Wij kregen inzendingen uit België, Nederland, Frankrijk, Engeland en er was zelfs een deelneemster uit India bij.
Binnen de kring voor heemkunde heb ik een merklappengroep: “De lapzussen.” Wij houden ons bezig met het maken van nieuwe merklappen maar ook met het naborduren van oude doeken. Wij bezoeken musea en tentoonstellingen in binnen- en buitenland en volgen op de voet wat er aan nieuwe boeken en publikaties over merklappen verschijnt.’

23 gedachten over “’t Zijn weer lappen

 1. @Saskia, fijn dat je even zegt dat het in België is. De link van de website staat ook in de tekst vermeld.
  De expositie is maar een maand. Dus snel plannen als je hier naar toe wilt gaan.

 2. wat een mooi lap op de poster.. jammer dat het weer net te ver is waarschijnlijk , maar wie weet krijg ik mijn “CHAUFFEUR” ZO GEK ???????? fijn weekend

 3. Inderdaad weer kunstige merklappen. Van de week mij even verlekkerd bij de web-site van atelier Prins naar web-site van Dijn . Daar kwam ik “token lappen” tegen en “vierlandertjes”. Kan iemand mij uitleggen wat het verschil is. Je zou haast de hele dag gaan borduren en verder niets meer doen.
  Groet Hilda

 4. Hilda, Het verschil is de oorsprong( streek) waar ze vandaan komen, denk ik.
  Vierlanden Duitsland en Ackworth Engeland.
  Ook in de motieven kun je zien dat er verschillen zijn. Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar de connecties, misschien via geloofsgroepen, mennonieten, quakers.
  Dit wordt gedaan door Jacqueline Holdsworth, die zich in Engeland inzet voor de Ackworth merklappen. Ze heeft veel patronen en ook een boek uitgegeven daarover.
  http://www.needleprint.com/.
  (ook bij Kunst en Vliegwerk te koop)
  Bij Dijn vind je een link naar Vierlanden merklappatronen
  Allebei prachtige merklappen om eens te maken.
  http://images.google.nl/images?gbv=2&hl=nl&q=vierlanden+samplers&btnG=Afbeeldingen+zoeken
  http://images.google.nl/images?hl=nl&q=ackworth+samplers&btnG=Afbeeldingen+zoeken&gbv=2

 5. Dat zal prachtig zijn om te zien! Wat fijn toch dat er zoveel mensen zich bekommeren om dit erfgoed.
  Mijn stem is inmiddels ook uitgebracht ;- ))(vorig logje)

 6. @ Marian’ne dank je wel voor het antwoord op mijn vraag. Ik heb al een paar pagina’s van de vierlanden en ackworth samplers bekeken. Na het eten ga ik verder kijken . Hiervan krijg ik vlinders in mijn buik. Groet Hilda

 7. Alweer een prachtige tentoonstelling, helaas te ver weg.
  Maar we wachten op Leeuwarden.

 8. @Elza, naar de komende quilttentoosntelling in Leeuwarden wil ik beslist gaan, ook al moet ik een enorme afstand afleggen!

 9. Prachtig al die mooie merklappen , en al zolang bewaard . Daar mogen we wel blij mee zijn . Te ver om er heen te gaan en daarom zo blij met deze plek waar zoveel moois voorbij komt . Ik wacht gewoon rustig af wat er nog meer geboden wordt om te bewonderen .

 10. dank voor de informatie! ik probeer ernaar toe te gaan.
  nog even ter verduidelijking: ‘het zijn lappen’ betekent in het antwerps ‘het is me wat’. ik veronderstel dat de titel daarnaar verwijst (kontich ligt naast antwerpen).

 11. @lheurebleue, weer wat geleerd! Ik dacht dat het betekende: Er zijn weer merklappen te zien. De merklappengroep noemt zich ook zo mooi de lapzussen.

 12. Lieve web-lezers.
  Gisteren ben ik naar de tentoonstelling in Kontich geweest en die is echt heel erg de moeite waard.
  Mijn lap hing er dus ook. Jammer voor jullie maar ik viel niet in de prijzen.
  Maar het was wel leuk om mijn lap er te zien hangen.
  Ik zal een foto naar je toesturen Berthi, dan kan die ene lap van mij door jullie allemaal bekeken worden.
  Ik sta open voor commentaar zowel negatief als positief, want tenslotte leer je daar alleen maar van.
  Lieve Groetjes Paulie.

 13. Lieve Paulie,
  Van Lies ontving ik een prachtig verslag van jullie bezoek aan deze tentoonstelling. Jammer dat je niet in de prijzen viel, maar wij weten met z’n allen dat jij de mooiste merklappen maakt. Mijn gedachten gaan direct naar die schitterende hartenlap.
  Ik wacht op een foto van de ongetwijfeld prachtige merklap die je hebt ingeleverd voor deze expositie. Zodra ik die foto heb, komt er een log over.

 14. oooooo berthi nog even een grapje..we zaten heerlijk in het zonnetje te wachten tot de tentoonstelling opende en babbelden wat over het woord “”Lapzussen “” wat we allemaal zo leuk vonden klinken/.
  Opeens kwam er een “kerel” voorbij en ik zei spontaan dat is de LAPZWANS natuurlijk…nou eerlijk gezegd was het een appetijtelijke man en helemaal geenLapzwans maar het was zomaar leuk.

 15. @Lies Huizer, jou kennende zal niemand je kwalijk nemen als jij lapzwans zegt. Op de manier zoals jij dat zegt komt het alleen maar heel grappig over!:-)

 16. Dank zij een uitnodiging van de “Lapzussen” o.l.v. Hilde Schollen, konden mijn man en ik de opening van de tentoonstelling “’t Zijn weer lappen” bijwonen. Het was in één woord FANTASTISCH. Wij hadden een eerdere tentoonstelling in Gent over deze “lappen” van de Koninklijke Kring voor Heemkunde Kontich gemist. Natuurlijk uitgebreid gesproken met Hilde Schollen en een aantal andere Lapzussen. Maar vooral gekeken naar al dat moois. Prachtige lappen – oud en nieuw – Na al dat moois keerden we zeer voldaan (midden in de nacht) huiswaarts.
  Mijn belangstelling ging die avond vooral uit naar de souvenirrollen. Dit in verband met ons onderzoek voor het boek “Souvenir de ma jeunesse” dat volgend jaar verschijnt. Voor alle belangstellenden is het misschien leuk te weten dat ons werk aan dit boek de eindfase nadert. De offciële titel luidt: “Pronklappen uit Nederlandse en Belgische meisjesscholen. Het verhaal van de Souvenirs de ma jeunesse 1879-1935.”ISBN 978 90 78543 02 2.
  De verwachting is dat het boek in de zomer van 2009 verschijnt. We hebben een mooie kaart van het boek laten drukken Die wordt in november a.s aan alle inschrijvers en andere belangstellenden verstuurd. Wie ook zo’n kaart wil hebben, moet even mailen naar het Museum voor Naaldkunst. sjstevan@hetnet.nl
  Op dit moment zijn we veel op reis om de laatste informatie over de maaksters van de diverse pronkrollen te verzamelen. Zo gaan we a.s. maandag nog een keer naar Kontich en binnenkort naar het archief in St. Agatha. Daar ligt veel kloosterdocumentatie opgeslagen.
  En Berthi, wat een leuk artikel heb je geschreven over het mannenhemd ! Toen ik het las, was ik juist een oud vrouwenhemd aan het strijken. A.s donderdag geef ik een lezing over oud ondergoed en daagse kleding met als titel: “Nog te goed voor de vodden” Ik neem dan altijd een grote tas met hemden, broeken en ander gebruiksgoed mee. Dan kan iedereen alles van dichtbij bekijken en vastpakken. De verhalen die op zo’n avond loskomen zijn voor mij heel leerzaam.
  Graag tot horens en een hartelijke groet van
  Hennie

 17. @Hennie Stevan-Bathoorn, ik kan me heel goed voorstellen dat je hebt genoten van de expositie. Ik ben wel naar de eerdere merklappenexpositie geweest in Kontich. Ik had toen genoten van al dat moois!
  Fijn dat er schot begint te komen in het boek over de pronkrollen. Het zal zeker weer een interessante uitgave worden.
  Ik wens jullie veel succes met de laatste loodjes en donderdag veel succes met je lezing. En ja, verhalen zijn o zo boeiend en belangrijk. Eigenlijk zou er nog veel meer op papier vastgelegd moeten worden. Maar ja, de tijd…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *