Lunchbox

Bij het opruimen en uitzoeken van de tijdschriften kwam mij de lunchbox die dit jongetje bij zich heeft, wel heel bekend voor! Ik zag het in Parijs, in de museumwinkel van Musée des Arts Décoratifs. Deze afbeelding komt uit Elle Wonen van 2006. Bij de tekst lees ik: lunchbox van borduurdoek, 56 euro (Pol’s Potten). Borduurdoek leverde via Google niets op en Pol’s Potten is met een nieuwe website bezig. Na verder gespeurd te hebben via Google kwam ik uiteindelijk bij de ontwerpster van deze lunchbox terecht: Frédérique Morrel.

Frédérique Morrel had moeite met het feit dat het borduurwerk van haar grootmoeder in de prullenbak belandde nadat zij was overleden. Zij bedacht een interessant concept om de borduurwerken te hergebruiken. Frédérique is ook een gerespecteerde professor aan de Parijse mode- en kunstacademie ESAAD Duperré.

21 gedachten over “Lunchbox

 1. Leuke foto. Heb ooit iets ge]ien da top die manier oude kussenovertrekken in werden gebruikt.mpetit point en kelim.zah er leuk uit.,sst est rrn ptijd sl rt rrm kunatenaarsthsnd werkt

 2. ben nog niet goed wakker ik bedoelde dat de kunstnaarshand de prijs bepaalt.

 3. Het ziet er allemaal erg mooi en vrolijk uit.
  Volgens zij zag ik Flipje ook nog in een borduurwerkje verwerkt.

 4. wat leuk dat je dat helemaal uitgezocht hebt. verrassend hoe het oude borduurwerk nieuw leven krijgt. op de website staan leuke dingen. waar zou ze al dat ‘vintage’ borduurwerk vandaan halen?

 5. Heel leuk om te zien !!
  Ja, handwerk is duur !!;-))
  Ik zelf kom toch nog steeds niet van die mooie borduurwerken tegen !!

 6. Zo mag het ‘vintage’borduurwerk aan een nieuw leven beginnen.

 7. Betty (atelier Prins) maakt ook mooie tassen van oude borduurwerken. Zij vindt ze op Franse markten. Ook ik kom ze wel eens op Franse markten tegen. Ik koop ze echter niet, want heb er geen bestemming voor. Ook zie ik wel eens oude borduurwerken bij de kringloop.

 8. Hallo Berthi, wat een leuk artikel en een goed idee om zo oude borduurwerken te recycelen. Zo heb je er nog iets aan, het is beter dan in de kast te laten liggen.
  Ik zag dat Frédérique Morrel ook voorbedrukt niet geborduurd aÏda gebruikt om bijv. notebooks van te maken…….wat een idee!!

 9. Ook Nel Tip uit Westzaan maakt tassen met vintage borduurwerken. Ik kwam in maart haar tassen tegen op de TextielPlus-markt in Nieuwegein. Zover ik weet heeft ze geen site.

 10. Ik dacht ook meteen aan Betty. Mooi dat oud borduurwerk zo een nieuw leven krijgt.

 11. Berthi, leuk dat je wat je in Parijs gezien hebt in een oud tijdschrift weer tegen komt.
  Ook hier in huis staat (hangen niet) een aantal schilderijen met wol geborduurd. Maar ik kan er nog niet toe komen om ze als tasje te verknippen.
  Elma

 12. Mooie manier om oude borduurwerken een nieuw leven in te blazen.
  Ook wel een idee om je nieuwe borduurwerkjes te verwerken.

 13. Wat is dit toch een geweldig idee! Als ik in de kringloop oude borduurwerken zie, kan ik ze ook net laten liggen en via deze site krijg ik weer nieuwe ideeën voor de dingen die ik heb verzameld. Haar poefjes vind ik het allerleukste.

 14. Ik kende haar al: het is werkelijk fantastisch mooi wat ze maakt. Vooral die poefjes (ja,net als corrie!)

 15. Ha Berthie…op de textiel plus in Nieuwe gein zag je ook allemaal van die hergebruikte borduurwerken en dan als rugzak. b.v. een medaillon met een zigeuner kindje doet het heel goed…je kan ze op de rommelmarkt vinden.
  p.s. k’Ga dinsdag naar Kontich met Paulie.
  Wat was het Wevershuisje gezellig en leuk,

 16. Mieke.s – Op 30 augustus vraag jij: ‘Is er ooit onderzoek gedaan naar de achtergronden van de naamkeuze van de dames nonnen?’
  Nu heb ik het gevraagd. Vroeger kregen alle zusters en broeders een naam van een heilige. De overste en novicemeester/es gingen hierover. Eind jaren ’50 mocht je zelf kiezen, er werd over gepraat en het werd goed- of afgekeurd.

 17. Nu we het toch over de R.K. gewoonten hebben. Ik zat te lezen in een oud handwerkboek en bij breimethoden stond vermeld ST.FIACRE ( beschermheilige van het gilde der kousenbreiers ) nooit geweten dat dit gilde bestond.
  Elma

 18. @Elma, dat wist ik ook niet. Ik kan me er wel wat bij voorstellen. Tenslotte was kousen breien ontzettend belangrijk.

 19. Betty http://prinsart.web-log.nl/weblog/ maakt prachtige tassen, quilts, kostuums etc. Toen ik deze luchbox zag, gingen mijn gedachten direct naar Betty. Maar, tegenwoordig zijn er meer creatievelingen die tassen maken van oud (wol)borduurwerk. Net wat Saskia zegt. Gelukkig heeft iedereen zijn/haar eigen stempel op het ontwerp staan, waardoor het weer uniek wordt.

 20. @basje, daar zeg je me wat!
  @lheurebleue, grootmoederskast???
  @marian’ne m, volgens mij heb je de meeste kans bij een kringloopwinkel.
  Toevallig heeft de kringloopwinkel vandaag spulletjes bij mij opgehaald. Of ze geschikt zijn voor de winkel is afwachten.:-) Zoniet, dan gaan ze naar de stort, zoals ze dat in Brabant noemen!:-)
  @Marga, het ziet er allemaal heel vrolijk uit door de veelvuldigheid aan kleurtjes.
  @Elma, moet je niet doen!
  @Lies Huizer, morgen komt er een log over Kontich!
  @eva b., leuk om dit te weten. Goed dat de zusters en broeders met de tijd meegingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *