Transparante tapijten

Vandaag was het de laatste dag van de expositie Beelden in Auxiliatrix. Tussen de regenbuien door was het gelukt om een kijkje te nemen en enkele foto’s te maken van de transparante tapijten van Linda Verkaaik. Het organiserend comité van Beelden in Auxiliatrix had een kunstenaar de ruimte gegeven om een groot project te realiseren. De eer was aan Linda Verkaaik met haar kunstwerk Ontmoeting tussen heden en verleden. In 24 doeken geeft zij haar beleving weer van ontmoetingen van culturen. Elk doek is 2 x 2,5 m groot en is tussen de bomen langs de oprijlaan van het park gespannen.

Geïnspireerd door de klassiek oosterse, handgeknoopte tapijten kwam Linda Verkaaik tot een vloeiende samensmelting van actuele gebeurtenissen.
Linda Verkaaik: ‘In het handgeknoopte tapijt is de gehele geschiedenis en ontwikkeling van de mensheid terug te vinden. Tapijten laten door de eeuwen heen, het handschrift van een volk zien. Kleuren, randen, patronen waren heel typerend voor gevoelsuitingen van een bepaalde cultuur. Deze tapijten werden gemaakt voor bijzondere gebeurtenissen in het leven als geboorte, huwelijk, dood, rouw, strijd… Toch ontbrak voor mij juist in het middenveld dat menselijke drama… en bleef het hangen in een te decoratieve vaasvorm, bloemenvelden of vlakvulling anderszins. In mijn nieuwe tapijten wil ik overeenkomsten of juist verschillen in deze gebeurtenissen laten zien: ontmoetingen tussen culturen in heden en verleden. De wereld van nu, waarin een op drift geraakte mensheid, wordt geplaatst in de wereld van het museale tapijt. Het transparante doek laat deze werelden in elkaar versmelten.’

Happy people – thema: ontmoeting met de massa; tapijt: battlescene, Brussel, 1570; nieuwsfoto: loveparade, Berlijn.

Gedicht dat op het middenveld staat te lezen:

Zwolle, restaurant

muziek van de band

Mijn fantasie dwong mij te kijken

Steven

muziek van de band

Het drong niet tot mij door

Steven

zijn lange, krullige haar

Het drong niet tot mij door

Ik was sprakeloos

zijn lange, krullige haar

Whauw, wat geweldig!

Ik was sprakeloos

zijn bronzen gezicht, met zijn onbeschrijfelijke ogen

Whauw, wat geweldig

Mijn fantasie dwong mij te kijken

15 gedachten over “Transparante tapijten

 1. Excuses voor de kleine letter bij Linda en het fout geschreven “prachtige”. Ik was iets te snel met het drukken op de knop.

 2. Om dit te combineren en deze uitvoering te kiezen moet je toch wel een echte kunstenares zijn! Diepe buiging voor Linda.

 3. Indrukwekkend. Ben op haar site gaan kijken en vindt het erg knap wat iemand beweegt tot het maken van zoiets moois en pakkends. Het geeft een hoop gevoelens weer, erg mooi. Geweldig dat ze ook rapteksten gebruikt en je deel maakt van wat er in de wereld omgaat.

 4. Ik kom weer even buurten bij je Berthi! Ben van een drukke week weer in een rustiger vaarwater gekomen. Mooi die doorschijnende tapijten! Knap om het zo transparant te maken. Voor mij een raadsel hoe je dat doet!! Het ziet er daardoor erg ruimtelijk uit.

 5. Hoe heb je het weer gevonden, als ik alles wil nazoeken en googlen doe ik de hele morgen weer niets……………

 6. Idd. heel bijzonder. Ook mooi dat de omgeving a.h.w. mee doet met de expositie.

 7. @Marijna, fijn om van je te horen. De email staat nog steeds in mijn mailbox om beantwoord te worden.
  @basje, het aanbod aan interessante textielwerken is ook enorm. Je kunt dagen, zelfs weken achter de pc blijven zitten, en dan ben je nog niet uitgekeken.
  @ine, het park alleen al is de moeite waard. Rust, heel veel rust straalt het uit. Ben je onrustig, ga naar dit park en je zult merken dat je veel rustiger wordt.

 8. Dit ziet er fantastisch mooi uit Berthi en het lijkt me heel mooi om ze in het echt te kunnen zien. Wat knap gemaakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *