Vlekken… heel veel vlekken

Klats, daar gaat weer een klieder over het schone tafelkleed. Hier blijft het niet bij, vervolgens gaat er een klieder op een nieuw wit shirt van één van de gezinsleden en bij een ander persoon komen witte klodders op een nieuwe zwarte broek. Namen laat ik in dit geval liever achterwege! Het schijnt in de genen te zitten aan één kant van de familie. Je zou dus kunnen zeggen dat er niets aan te doen is! Hoe ze het voor elkaar krijgen blijft voor mij telkens opnieuw een raadsel. Vandaag heeft de wasmachine op volle toeren gedraaid. De vlekken die je op de afbeelding ziet zijn als sneeuw voor de zon verdwenen, de theevlekken sieren het witte shirtje nog. Wordt het tijd dat ik net als in het verre verleden tafellakens ga gebruiken van die enorme afmetingen zodat je het overhangende gedeelte als servet voor je doet, óf heb ik mijn surprise voor Sinterklaas al…?

27 gedachten over “Vlekken… heel veel vlekken

 1. Dat geklats met witte en anderskleurige toetjes ken ik .
  Ik noem het maar even toetjes , voor de aardigheid . Moet dan ook weer denken aan een Zondag lang geleden . We gingen bijna elke Zondag naar m,n schoonzus , het was de oudste uit het nest . Onze bezoekjes werden enorm op prijs gesteld . We hebben het tien jaar kunnen vol houden en inmiddels is ze er ook al niet meer .
  Ik zou nog even een heerlijk kwarktoetje maken met verse vruchten .
  En daarna zouden we vertrekken , zo,n half uurtje met de auto .
  En dan gebeurde er ook plotseling kletse klatse . Ik kom met m,n toetjes de kamer binnen en echt hoe het precies gebeurde weet ik niet . Ik denk een beetje te vlug over de drempel en ergens tegen aangestoten en je wilt het geloven of niet maar het wit zat werkelijk overal opgespat .
  Nooit geweten dat je zo,n bereik kon krijgen met kwark . Zo goed mogelijk de boel schoon gemaakt en zo werd het die middag een latertje . En veel later zag ik nog wel eens een plekje wat zeker opgedroogde kwark zou zijn . Kijk ik kon die middag onmogelijk even de kamer in de wasmachine stoppen .
  Dus wees blij dat jij dat nog wel kunt met je valse witjes en andere geklatste kleurtjes .
  Misschien nog een idee met het witte shirt ga het hele shirt verven in de thee en je hebt een mooi antiek effect of appliceer een aardig motiefje op de vlek .

 2. @Gerrie, wat heb jij altijd enige verhalen! Nou ja, op dat moment is het natuurlijk niet leuk!
  De witte vlekken op de broek van manlief zijn yoghurtvlekken, en de theevlekken zitten op een wit shirtje van Eline. Ik weet niet of ik dat wel mag zeggen?:-)
  Misschien dat vlekkenzout dé oplossing biedt?:-)

 3. Tijdens het lezen van deze vlekkenlog kijk ik naar beneden. Op de bodywarmer een restje van het toetje. De bodywarmer was al aangetrokken om de vlek op het T-shirt te verhullen. En het is mij nog nooit gelukt om de vlekken er goed uit te krijgen, ondanks alle supermiddeltjes waar elk vlekje mee verdwijnt.
  Elma

 4. Dit moet ik nog even vertellen , ben slap van de lach .
  Ga net naar de keuken om wat drinken te halen . Er staat nog een enorm karton met gratis sapje van Albert Hein .
  Zal het maar eens proberen het is iets nieuws en dan krijg ik vaak gratis spullen om uit te proberen . Het is GOLDEN KIWI en WITTE DRUIF boven op zit een schenkrondje veilig afgesloten met een schroefdopje .
  Ik zal even alles bestuderen hoe ik dat moet openen . Nou dat geven ze niet aan , dus dat moet je maar zelf bedenken .
  En oh wel schudden voor gebruik daar heb je het alweer , ik ben op m,n hoede . En warempel een schenkadvies , dat is aardig van Appie Hein !
  Berthi ik denk meteen aan al je vlekkenwerk .
  Dan maar eerst een soort ringetje met een mesje verwijderen en dan volgens goede volgorde het dopje er afschroeven nadat ik natuurlijk eerst goed heb staan schudden .
  Ik denk bij mezelf hoe krijg ik dit alles zonder geklats voor elkaar .
  Een glas staat klaar en ik schenk ja het gaat ook wel wat spetterend , en verdorie het is ook wit zeg . Een heel klein beetje gelig melkachtig .
  Ik lust geen melk , heb ik waarschijnlijk teveel als baby gehad .
  Heel voorzichtig een nipje en ja het is lekker . Gunst dit was een hele operatie voor een slokje . Fijn dat het lekker is , maar ja nu proberen de komende dagen zeer zorgvuldig en voorzichtig met het karton om te springen . De Hulp is 2 weken met vakantie en dan kan ik geen geknoei hebben .
  Zoals laatst toen ik wat gekriebel in m,n keel had en een slokje hoestdrank ging nemen . Nou dat is zo,n giftige rode kleur en enorm kleverig als je iets morst .
  En ja hoor de hele fles ging op z,n kant van het aanrecht af en lag daar beneden bijna leeg te lopen . Toen verwachtte ik de volgende dag de hulp . . .
  Kan er niks aan doen maar Berthi,s werkwoord klatsen en geklats vind ik toch zo mooi klinken .
  Strakjes allemaal maar weer lekker slapen !

 5. Medelijden heb ik met je Berthi. Maar ik geniet van Gerrie’s verhalen :-))
  Ik zou ook het hele T-shirt in de thee dompelen. Of het moet zijn dat het niet “haar” kleur is.
  Vroeger verfde ik wel eens kleren. Bestaat dat nog Dylon??
  Dadelijk even googelen.

 6. Ja, Dylon bestaat nog steeds!
  Je hebt nu zelfs voor in de wasmachine. Dat is een hele verbetering. Ik stond buiten op de stoep met een pollepel in een oude weckketel te verven. Een vale bruine jurk werd mooi blauw. (en de pollepel ook)
  Wát een werk!!

 7. Hihi ik VLEK nooit !!;-))
  O ja, die verf heb ik ook nog gebruikt. Niet alleen het kledingstuk een nieuwe kleur, maar ook alles wat er mee in aanraking kwam :-))

 8. Het meest irritante van vlekken vind ik dat er zijn die niet “als sneeuw voor de zon” verdwijnen. Ik kan me dan ook vreselijk aan dat soort wasmiddelreclames ergeren. Zeker als ik weer eens bezig ben met ossegalzeep , vlekkenmiddel of wasbenzine ( of in het ergste geval chloor.

 9. Ook ik worstel met vlekken. Zelfs met dat poedertje in die afschuwelijk roze plastic pot gaan ze er niet allemaal uit.
  Googlen op “vlekken verwijderen” levert heel wat sites op.
  Soms laat ik de vlek gewoon zitten als reminder, hahaha! Nobody is perfect!

 10. Ik heb zojuist de herfstgids van onze energieverstrekker NUON uit de brievenbus gehaald. Wat schertst mijn verbazing dat er een artikel in staat over quilts met als titel: Quilts, isolatie avant la lettre.
  Leuk artikel met een verwijzing naar de tentoonstelling quilts “Kunst met een Q”die vanaf vandaag t/m 29 maart te zien is in het Fries Museum in Leeuwarden.

 11. Even terugkomend op vlekkenmiddeltjes. Ik heb altijd een spuitbusje Treffer in huis. Te koop bij het Kruidvat. Even op de vlek spuiten, maakt niet uit wat het is vet, verf, bloed, laten intrekken in de wasmachine, wassen en weg vlek.
  Ik doe de was voor mijn inmiddels 94-jarige schoonmoeder, dus altijd veel bloeses e.d. met daarin nogal eens een vlekje. Treffer heeft mij al ontelbare keren weer een smetteloze was bezorgd waarvan ik dacht dat de vlek niet te verwijderen was.

 12. Ja VLEKKEN………..ondingen
  Bij sannydamast.web-log.nl gaat het over het bleken van damast om de vlekken te laten verdwijnen.

 13. ik ben een fervent tafellakengebruiker en dus voortdurende tafellakenwasser en tafellakenstrijker. en niet alleen strijken, ook stijven – ik koop steeds een voorraadjes stijfselspuitbussen in belgie. kortom: de VLEK is mij zeer vertrouwd 😉

 14. Berthi, een zin van jouw tekst verraadt dat het krijgen van vlekken niet bij jouw kant van de familie vandaan komt, ik moest er om lachen. De laatste vlek hier betrof lippenstift die het vriendinnetje van dochterlief (5) mee had genomen zonder dat ik het wist. Dochterlief zelf en haar roze broek zaten er onder en het mooie roze behang van haar kamertje was ook even meegenomen om de handen schoon te krijgen zo werd gezegd… Commentaar van dochterlief: Oh, ik krijg toch wel nieuw behang. Dat dacht ze, het blijft er op zitten totdat ze uit huis is. De vlekken in de broek heb ik er uitgekregen gelukkig. Op het behang is het nu verworden tot een grote veeg helaas.

 15. vlekken zijn een ramo , en bij mij en vroeger thuis ook, altijd raak, schoon tefellaken, wit dameast en prompt werd er rodekool enof bietjes geten om van de spinazie maar niet te spreken, gelukkig kan dat materiaal goed gewassen worden . sterkte met de vlekkerij klatsen

 16. Volgens mij komen die genen in meerdere families voor.
  Heeft Gerrie ook een web-log waar al haar mooie verhalen te lezen zijn?

 17. Oh wat een pret die verhalen over vlekken, Gerrie is weer heerlijk op dreef, wat een verhalen schud je altijd uit je herinnering Gerrie.
  De vlekkentip van Wil met het spuitbusje “Treffer” vind ik de moeite waard om eens te proberen, even erbij schrijven op mijn schoolbord waar alle boodschappen op staan.
  Verder moest ik denken aan de uitdrukking van mijn vader als mijn moeder wel eens iets op haar omvangrijke boezem liet vallen: “Cor, je zit weer van je jurk te eten!” Ohooo wat erg zoiets en nu ben ikzelf degene die af en toe van mijn jurk eet, bij ons zit het dus wel aan mijn kant van de familie! Ik lach er maar om (^_^)

 18. de uitdrukking “Even een vlekje wegwerken” hoor ik ook wel eens. Maar dan zit het Vlekje in een fles.
  Elma

 19. Berthi, wat een mooi verhaal. En zo herkenbaar…ik heb al lang geleden de strijd tegen de vlekken in tafelkleden opgegeven, er ligt een plastic kleed op tafel. De wasmachine komt toch wel vol hoor, met kleding vol vlekken.

 20. @Gerrie, wat je tegenwoordig al niet moet doen om een verpakking open te krijgen. Gelukkig was het goed gegaan en smaakte het ook nog eens lekker. Gisteren wilde ik voor de afwisseling eens witte bonen in tomatensaus eten. Kreeg die pot niet open. Met een onhandige opener lukte het ook niet. Goed dat manlief in de buurt was…
  Geen geklats van bonen!:-)))
  @ine, ik ben niet zo’n verver!:-)
  Ik ga eerst een andere oplossing bedenken.
  @marian’ne m, :-))))
  @marcella, ik ken ze! De volgende keer aan denken!:-)))
  @mieke noor, geweldig ontwerp!!!
  @Saskia, en zodra er té veel vlekken komen, verdwijnt het kledingstuk dan in de container?:-)
  @Wil, prachtig zo’n artikel. De expositie begint volgens mij pas in november:
  http://www.friesmuseum.nl/index.php?id=920
  Treffer ga ik halen! Bedankt voor de tip!
  @Mien B, bleken is een goede optie! Helaas heb ik geen gras meer!:-)
  @Annelies, niets zo erg als die vervelende wasmiddelreclames.
  @lheurebleue, petje af voor al het werk dat je besteedt aan een tafellaken.
  @Maaike, goed gelezen!
  De lippenstift op het behang blijft een ‘mooie’ herinnering voor later!:-)
  Eline heeft jaren geleden met een haarspeld diepe groeven in de muren gemaakt, het zit er nu nog in!:-)
  @Willy, voor zover ik weet heeft Gerrie (nog) geen weblog!
  @Corrie, wat een prachtige uitspraak!
  @Elma, dat is een goeie!:-)
  @Anna, hier zeggen ze dat we een tafelkleed gebruiken om de vlekken op te vangen zodat ze niet op de tafel terecht komen! Hier zit iets in!:-)

 21. Buiten jouw heerlijke log Berthi zijn de verhalen van Gerrie ook altijd goed om te lezen.
  Gerrie; dank je wel.
  En wat moest ik lachen om Elma’s reactie.
  Heerlijk.
  En dan komt Corrie ook nog :-).
  Ik ben een echte Cereal eter en na een nachtdienst had ik dus een heerlijk bordje pap gemaakt.
  Vanuit de keuken loop ik met het bordje naar de huiskamer om het daar heerlijk op te gaan eten.
  Hondje ( Deense Dog) dacht; gezellig, ik ga mee en nam een spurt.
  Gevolg; met pap en al vloog ik zo de garderobe in waar vele jassen hingen, nu gesierd met muesli en melk.
  Ik denk er nog vaak aan.
  Ik vind een ijskoffie heerlijk en schud dat altijd goed van te voren.
  DH vraagt me of ik er zin in heb en geeft me zo’n beker.
  Nou, je voelt het al zeker …… :-))))),
  ik pak het aan, ben in gedachten en schud …. .
  Help, DH had dat al heel lief voor me gedaan en het ook al geopend.
  Het vloog dus alle kanten op.
  Vlekjes en vlekken; ja, ik weet er alles van :-).

 22. Berthi je hebt gelijk wat betreft de datum van de quilttentoonstelling in het Fries Museum. Die is vanaf half november te zien. Stond een beetje onduidelijk in het artikel. Heb mezelf blij gemaakt met de welbekende dooie mus. Moet nog 2 maanden wachten voor ik er naartoe kan.

 23. @YokkoBears ♥ Bears with a HEART ♥, wat vlekken al niet teweeg brengt!:-)
  Bijna iedereen heeft/kent een vlekkenverhaal!:-)) Nu kom jij weer met een prachtig verhaal. Ik zie het helemaal voor je zoals jij het zo mooi vertelt. Op dat moment was het minder leuk, maar achteraf kan je erom lachen en vergeten doe je het niet meer!
  @Wil, nu heb je iets om naar uit te kijken!

 24. Ik ben ook een vlekkenkampioen, haal de vreemdste vlekken uit kleding.Mijn man knoeit altijd op wit iets roods.En dochterlief maakt ook regelmatig hangertjes op haar shirts.Oma maakt broches op borsthoogte en ik altijd rond mijn bordje met eten!!!

 25. @lynda, ik ga zo langzamerhand geloven dat er geen vlekkenloze familie bestaat!:-) Wij zijn in ieder geval niet uniek in het produceren van vlekken!:-) Goed om te weten!:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *