Textieldagen op Verhildersum

In het verlengde van de expositie ‘Kant – Hoofdzaak’ in het Koetshuis bij Borg Verhildersum te Leens (Gr), worden op zaterdag 6 en zondag 7 september in de museumboerderij speciale Textieldagen gehouden. Tijdens dit weekend staan oude technieken en hun moderne toepassingen centraal. Technieken worden gedemonstreerd en er is materiaal te koop. Het thema van de textieldagen is dit jaar ‘Kant en Hoeden’.

Voor liefhebbers van textiel, en in het bijzonder van kant en/of hoeden, is er dit weekend op Verhildersum een heleboel te beleven. In de museumboerderij wordt namelijk een textielweekend georganiseerd. Aanwezig zijn onder andere Experikant – een groep die op experimentele wijze bezig is met kant, de NVKKMS – Nederlandse Vereniging voor Kostuum, Kant, Mode en Streekdracht, een hoedenmaakster en de Wolhemel met veel materiaal. Verder zal de expositieruimte gevuld zijn met verkoop- en informatiestands, waar kantklossters oude en nieuwe kanttechnieken demonstreren en breisters, viltsters en hoedenmaaksters hun kunnen laten zien. Op zaterdag wordt het programma aangevuld met Kostuumgroep de Gouden Leeuw en zal de nadruk liggen op kant. Op zondag komt Maison Nuver uit Groningen met hoeden en een papierknipkunstenares.
Tijdens de modeshows die deze dagen gehouden worden in de museumboerderij (13.30 en 15.30 uur), zal werk van verschillende standhouders geshowd worden.

Kant was vroeger vooral een teken van rijkdom en luxe. Kantklossen kreeg later de reputatie oubollig te zijn. Tegenwoordig echter wordt er volop geëxperimenteerd met nieuwe vormen en materialen, wat verrassende (kunst)werken oplevert.
Ook hoeden leken lange tijd uit het modebeeld verdwenen te zijn, maar sinds enkele jaren staan ze weer helemaal in de belangstelling. Kijk bijvoorbeeld maar naar de hoedenparade op Prinsjesdag of Koninginnedag.
Prachtige voorbeelden van zowel Kant als Hoeden vind je onder andere op de tentoonstelling ‘Kant – Hoofdzaak’, die nog tot 28 september in het Koetshuis van Verhildersum te zien is.

Kom en laat je inspireren tijdens deze textieldagen, een mooie gelegenheid om nieuwe ideeën op te doen en ervaringen uit te wisselen!

Een werkstuk van Elma dat bestemd is voor de textieldagen, waar vier personen aan kunnen klossen.

Textieldagen op Verhildersum, Leens (Gr)
Zaterdag 6 en zondag 7 september 2008
10.30 – 17.00 uur
Museumboerderij & Koetshuis
Landgoed Verhildersum
Wierde 40, 9965 TB Leens

Entree: Volwassenen € 4,50. Kinderen 6 t/m 12 jaar € 2,50.

Meer actuele informatie: Tel. 0595-571430 of Borg Verhildersum.

14 gedachten over “Textieldagen op Verhildersum

 1. Er is weer veel te zien , een beetje erg ver . Maar wie weet wat we toch nog te zien krijgen , al blijven we thuis ….. Kant is wel zeer de moeite waard en de hoeden !
  Och we gaan naar Prinsjesdag !
  In de nieuwste Vorsten staat een reportage over Sanny de Zoete / Hofleverancier

 2. Morgen maar verder hier alles bewonderen .
  Berthi alvast dank voor je uitgebreide ( op 4 pennen ? )informatie !
  Strakjes welterusten en morgen gezond weer op !

 3. @Gerrie, ik hoorde dat Sanny sinds kort Hofleverancier is. Ontzettend leuk voor haar en ik gun het haar van harte want ze doet ontzettend veel moeite om het damast nieuw leven in te blazen.

 4. Berthi Een textielweekend lijkt mij leuk voor een bezoekje maar ik heb voor beide dagen al andere plannen. Binnenkort gaan wij nog naar Groningen toe dus misschien is dat te combineren met Kant hoofdzaak.
  Leuke linkjes, die bekijk ik morgen wel beter.

 5. Er is komend weekend zoveel te doen, dat het moeilijk is een keuze te maken.
  Voor mij is Borg Verhildersum net iets te ver weg, helaas.

 6. jammer dat het zo ver weg is en met de trein een heel gedoe. Groningen, dan leens en dn dan ben ik alleen al ca, 4,30 ur onderweg, maar wie gaat , kijk je ogen uit en neem de plaatjes mee.

 7. Dag Berthi, daar ben ik weer eens en hier is en blijft altijd nieuws te vinden. Wat een prachtige boerderij op de foto en dan al dat moois wat daar te zien zal zijn. Ik vind de tegel van Marcel Wanders prachtig en ben al langer een bewonderaarster van zijn werk.

 8. Corrie@ de boerderij op de foto is de borg Verhildersum compleet met gracht en brug verscholen achter de mooie bomen.
  Berthi wat een uitvoerige informatie over het textielweekend in Verhildersum.
  Hier in huis zijn de voorbereidingen voor het kantklossen ook druk aan de gang. De leukste ideeën komen vaak op het laatste moment. Dit is aleen mogelijk door de enorme inzet van de cursisten die meewerken
  om het een geslaagd weekend te maken.
  Elma

 9. Ja het is jammer dat Groningen zo ver weg is. Maar met internet komen we toch een heel eind :-)) Dus we zien vast nog wel mooie plaatjes en/of verslag.

 10. Elma, Wij hopen met jou dat het een geslaagde weekend word.Het meehelpen is voor ons ook een feestje.Jij staat ook altijd voor ons klaar,dat is teveel om hier allemaal op te noemen.Daarom willen wij jou ook graag helpen,om er een geslaagde weekend van te maken.Wij hopen ondanks dat het voor velen een hele afstand is,toch Berthi’s weblog lezers komen kijken.

 11. Wat zal dat allemaal weer prachtig zijn/worden !!
  Ik geniet MEE langs de zijlijn en houd mij ook bezig met TEXTIEL !! ;-))
  En al woon ik vlak bij een paleis ik lever (nog)niet aan het hof !!

 12. Wat een werkstuk Elma. Dit wordt prachtig. Nooit geweten dat je kunt kantklossen met 4 mensen tegelijk. Ik zie verschillende kleuren, dus de klosjes worden gemerkt?
  Ben zondag al naar Arnhem geweest. Dus komende zondag wordt voor familiebezoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *