Dagboekfragment van koningin Victoria

Alexandrina Victoria (1819-1901) was vanaf 1838 tot haar dood koningin van het Verenigd Koninkrijk. De Volkskrant publiceerde een fragment uit Leaves from a Journal over haar staatsbezoek aan de Franse keizer Napoleon III, die Engeland bijstond in de Krimoorlog.

Parijs, 21 augustus 1855

Op deze heerlijke avond was het zicht op Parijs uitzonderlijk fraai. De lucht is hier zo helder en fris, zonder de verderfelijke kolenrook van bij ons thuis, dat alles in de verte zich haarscherp aftekent.

We dineerden om kwart voor zeven met de keizer [Napoleon III], in gala en à trois, in hetzelfde vertrek waar we het ontbijt en de lunch gebruiken. Om kwart over zeven vertrokken we met ons uitgebreide gevolg naar Parijs, de keizer en keizerin in ons gezelschap, de heren in uniform, de keizerin in een lichte witte jurk, met een diadeem van diamanten en smaragden, en ikzelf in een witte jurk met gekleurde linten (die de keizer zeer bewonderde), en daarbij eveneens mijn diamanten en smaragden diadeem. Merkwaardig genoeg bleek prinses Mathilde óók in het wit gekleed, met diamanten en smaragden en een diadeem. … Koningin Victoria

Volgens Loesje ziet de galakleding er tegenwoordig wat anders uit!

12 gedachten over “Dagboekfragment van koningin Victoria

 1. Tegenwoordig is de kleding: KORT VAN STOF en LANG VAN INZICHT.
  Elma

 2. Da’s een goeie Elma!!
  Wat mij opviel is dat ze dineerden om kwart vóór zeven en naar Parijs vertrokken om kwart óver zeven.
  Het is in ieder geval een leuk verhaal.

 3. Wat zouden we graag even om een hoekje hebben gekeken.
  Ik helaas met méér kleding aan :-))

 4. ik zou wel eens willen weten hoe ze in de tijd dat alles uren duurde, dineerden in een half uur, het zal meer een hapje vooraf zijn geweest, want werd er niet nog uitgebreid gesoupeerd na afloop . De uitdrukking kort van sto fen lang va inzicht had ik nog niet gehoord, Leuk gevonden

 5. Ik kan me niet voorstellen dat er in een half uur gedineerd werd. Het lijkt me dat er ergens een fout is gemaakt. Óf Victoria heeft het verkeerd opgeschreven of kon niet klok kijken (bijv. omdat er geen klok in de buurt was), óf de vertaler is abuis óf het citaat is ergens door iemand verkeerd overgenomen.
  Leuk die verbazing over de witte jurk met diamanten en smaragden van Mathilde! Not done blijkbaar om de koningin naar de kroon te steken qua kleding.

 6. @Annelies, 🙂
  @Elma, Haha!!Ik ken de uitdrukking niet!
  Leuk!
  @ine, ze gingen naar een voorstelling die tot half twaalf duurde. De keizering was moe. Het was een verschrikkelijk hete dag waardoor de keizerin van streek was en zij er alles aan deed om un peu de l’air te krijgen. Zoals ik lees in het dagboekfragment.
  @basje, het was vast iets ‘eenvoudigs’!?
  @lheurebleue, worden onze logs later ook zo belangrijk?:-)

 7. Ik denk dat die mensen toch wel behoorlijk geleefd werden in die tijd.Leuk om zo’n fragment te lezen.Bij de meeste gala’s heeft het toch weinig om het lijf??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *