Het handwerk van Maria Menclik uit 4b

Josefien: ‘Ze was haar hele leven trots geweest op het handwerk dat op haar school de hoogste cijfers had gehaald. Ze heette Maria Menclik en woonde in een dorpje in Oostenrijk, waar ze geboren werd in 1883. Ze was de jongste dochter in een eenvoudige boerenfamilie. Toen ze een jaar of 11 à 12 was volgde ze de lessen van Frau Thüriger, een gezellige plaatselijke handwerkjuffrouw, die het voor elkaar kreeg de lessen zo prettig te maken dat iedereen ze met plezier volgde. Alleen al voor háár deden de meisjes hun uiterste best. Juf Thüriger maakte aan het einde van het schooljaar een tentoonstellinkje van de resultaten van haar lessen en alle vrouwen – en soms mannen – uit het dorpje kwamen daar naar kijken. Om aan te geven welke werkstukjes naar haar idee de mooiste waren werden deze vastgenaaid op dun blauw papier en soms ook voorzien van papieren strikjes. En Maria’s werkstukken werden dat jaar uitgekozen. Naast een breirol en een haakrol maakte zij een reeks randjes en een rol kleedjes. Ze was er heel trots op, én terecht. Er waren meer goede handwerksters in haar klas, maar zíj was dat jaar de beste. Ze had er in haar verdere leven veel plezier van dat ze de lessen gevolgd had en ze bleef tot op hoge leeftijd handwerken.

Toen haar nichtje na haar overlijden het huis leegruimde trof ze in een kast het schoolwerk aan en ze vond dat ze dat niet zomaar weg kon doen. Ze deed het dus maar in een doos en legde het op zolder. De doos bleef daar járenlang staan. Vraag me niet hoe het is gekomen dat het handwerk van Maria Menclik uiteindelijk in mijn kast belandde, maar daar ligt het. Maria zou het vast geweldig hebben gevonden als ze wist dat er nu nog mensen genieten van haar handwerkprestaties, dus laat ik het graag aan jullie zien.
Niet op een kleine dorpstentoonstelling, maar via het internet: daar ligt tenslotte de hele wereld aan haar voeten.’







33 gedachten over “Het handwerk van Maria Menclik uit 4b

  1. Enig verhaal! Heel goed dat dit mooie handwerk niet verloren is gegaan. Nu heeft het een mooi plekje gekregen in jouw verzameling!
    Het is erg leuk om een haakrol te zien, die we tenslotte toch niet zo vaak onder ogen krijgen. Het is eerder een breirol die je tegenkomt.
    ‘Kast’randjes haken was blijkbaar erg in, gezien de vele varianten die ze heeft geoefend!

  2. GEWELDIG !!!
    En wat leuk een stukje historie erbij.
    Josefien, hoe komt het in jou kast !!?;-))
    Wat Berthi zegt bijzonder om ook een haakrol te zien.
    Toevallig kwam dat vanmiddag ter sprake bij Dijn.
    De randen werden niet alleen voor kastrandjes gebruikt ook voor versieren van kleding, kraagjes bijvoorbeeld of beddengoed, tafelkleden.
    He, krijg zin in te haken 🙂

  3. @marian’ne m, klopt van de gehaakte randjes, daarom plaatste ik het ook tussen aanhalingstekens!:-)

  4. Berthi wat een geweldige foto’s. Ik kruip haast in het beeldscherm.
    Ik las van de week in de krant dat op lagere scholen tegenwoordig ook oma’s worden gevraagd, omdat de generatie moeders het handwerk niet meer kunnen.
    Ik ben nog moeder en heb veel op de lagere school met handwerken geholpen.
    Dit soort foto’s inspireert me meer dingen op dat gebied te doen, maar komt het ook bij de generatie onder mij aan ?

  5. Ooooow, wat heerlijk, dit log. Dooodzonde dat op school geen handwerkles meer wordt gegeven.
    Ik kom net uit Engeland en vroeg daar iemand: Jullie hebben zoveel schapen, maar wat ik mis zijn veel handwerkzaakjes of wolzaakjes bij jullie. Breien jullie niet?
    Antwoord: BREIEN??? Wij zijn niet zo geïnteresseerd in dat bijproduct van onze schapen. Je kunt voor een habbekrats al een gebreide trui kopen hier, daar ga je al dat werk toch niet voor doen?
    Zucht.
    Maar het moet gezegd, de prachtigste wollen plaids, uit Wales, zijn her en der in the National Trustwinkels bij monumenten te krijgen voor 10 Pond, dat is iets van 13 Euro…
    Even terug naar het log. Wat een SCHAT om zoiets uiteindelijk onder je hoede te mogen krijgen. Chapeau dat je Maria M. zo eer bewijst. Ik schaar me graag onder de bewonderaars aan haar voeten.
    Er zijn tegenwoordig, net als breipatroonboekjes, prachtige haakpatroonboekjes te koop. Daar zou je zo een prachtige haakrol van kunnen maken.
    Hééééérlijk dat via boekjes, logs, clubjes en gesprekken handwerk levendig gehouden wordt. :-))))

  6. @Annelies, hulde aan Josefien die de foto’s maakte!
    Nu ik je reactie lees, moet ik aan het verhaaltje van Minnie denken dat ik van de week plaatste: ‘Wat je ook leert, het komt altijd wel een keer van pas’. Conclusie: er blijft altijd iets van bij, en ooit gaan ze het toepassen.

  7. @Dijn, heerlijk dat je weer in Engeland bent geweest. Het begint steeds meer jullie stekje te worden!?:-) Of was dat het al?:-)
    Via diverse wegen stimuleren we elkaar, geven we informatie door en delen we de mooiste handwerken met z’n allen. Prachtig, vind ik dat!

  8. O, wat is dit mooi om te zien uit de kast van Josefien. Berthi geeft de mogelijkheid om het in de hele wereld te bekijken. Het meisje dat het gemaakt heeft kan trots zijn op haar handwerken en wij genieten er nu weer van.
    Elma

  9. Bedankt Josefien en Berthi dat je dit met ons wilt delen. Prachtig werk!
    Nog nooit een haakrol gezien. Dit lijkt me ook een goed idee. Voor ooit, na de sprei.
    Fijn weekend!

  10. Ge is nu 87 (van het kralenbeursje, van het hartenproject) is net begonnen aan een breirol. Ze houdt ontzettend van kanten kleden breien, nu maakt ze al die mooie kantpatronen in een breirol. Het voordeel van een breirol is, je kunt op elk moment stoppen of de rol nu 1 of 10 meter is. Wij hopen dat de rol van Ge erg lang mag worden en dat zij erg nog jaren aan mag breien.
    Elma

  11. Wat een prachtige “rollen “””” hebben we voorbij zien komen. Onlangs kwam ik ook een lapje met sierrandjes tegen wat mn moeder vroeger gemaakt had op school.
    Gelijk in een lijstje aan de muur gehangen samen met haar Akte van Bekwaamheid L.O Nuttige Handwerken. Leuk he !!
    Ik heb ook nog een briefje van iemand uit Zeeland die Pronkrollen gaat maken met een clubje. Ik zal eens zoeken waar het is en het and aan je mailen. Misschien is het iets om te publiceren op je web.

  12. Josefien en Berthi. Wat is dit leuk om te zien.
    Ik wist niet dat er ook haakrollen bestonden.
    Voor de grap vroeg ik nog aan Dijn of ze het haken ging oefenen door een haakrol te maken niet wetende dat dit ook echt werd gemaakt.
    Bij de breirol zie ik patroontjes die ik zelf ook in mijn zojuist begonnen breirol heb gemaakt.
    Heel bijzonder dat dit werk van Maria nu op je Web-log te zien is.

  13. Wat mooi dat dit handwerk bewaard is gebleven (en blijft)! En nog in prima staat zo te zien.
    Hoeveel van dit soort “Meisterstücke” zullen weggeraakt zijn in de loop der eeuwen? Niet iedereen ziet hier de waarde van in, helaas.
    Was op “mijn” lagere school handwerken al “een ondergeschoven kindje”, tegenwoordig is het helemaal bedroevend, begrijp ik. Jammer toch.

  14. Josefien,wat een heerlijk verhaal en wat een schatten in je kast. Gelukkig zijn er nog steeds mensen zoals wij die genieten als er zo’n mooi stukje handwerk te bekijken is. En als eerbetoon aan die kleine ijverige vingertjes van toen staat er ruim honderd jaar later een prachtig verhaal met foto’s van haar werkstukken op internet, dat vind ik toch wel een happy ending

  15. Wat geweldig dat dit zo goed bewaard is gebleven en dat wij er nu ook even van mogen genieten.
    Gelukkig krijgen mijn kinderen wel handwerken op school al is het misschien niet zo uitgebreid als in de tijd dat deze werkstukken zijn gemaakt. Maar ze leren de basis van breien, haken, met de hand naaien en een beetje borduren en nog veel meer. En: Op vrijdagmiddag hebben de kinderen ‘atelier’. Hier kunnen de kinderen een aantal weken achter elkaar voor een bepaalde activiteit kiezen. Nu Vera in de vierde klas (groep 6) zit heeft zo ook op vrijdagmiddag school en raad eens waar Vera voor heeft gekozen? Juist: handwerken! Ze gaan een loopkaboutertje maken van vilt.

  16. josefien ,. josefien, wat laat je nu weer zien,het moet toch een heel fijn iedee zijn voor Maria dat dit alles zo nog onder de mensen komt. mooie blog.

  17. Wat mooi!
    En de breirol is, volgens mij,zelfs voorzien van een gebreide kant.
    Nog even en we gaan allemaal brei-rollen ;-))

  18. Wat leuk, dat jullie zo enthousiast zijn!
    @Ine: de breirol heeft inderdaad een gebreide kant, heel mooi
    @Basje: ik vind dat ik alleen maar mag pronken met mijn oude handwerk als ik de maaksters in de schijnwerper zet. Gelukkig biedt het weblog van Berthi mij daarvoor de kans.
    Haakrollen werden vast veel minder gemaakt. Ik heb er zelf drie, waarvan die van Maria er één is. De zijn alledrie bijna even lang, ongeveer 1.15 meter. Zoals jullie allemaal weten waren breirollen heel verschillend van lengte, dus ik ben benieuwd of er iemand is die een hele lange haakrol heeft, of ergens heeft gezien.

  19. Wat mooi dit prachtig……….. Lijkt mij ook eens leuk om dit te doen in haken. Josefien Dankjewel dat je ons dit laat zien via Berthi.

  20. Wat een prachtige breirol!!!
    Ik kom bij Dijn weg. Daar was een link naar jou geplaatst!
    Hier wordt helaas ook geen handwerken meer gegeven op de basisschool. Ik (37) heb in de eerste klas van de lagere school een tochtslang gebreid. Als de school weer begint wil ik proberen om handwerken weer terug te laten komen. Nu verven en zagen en mozaieken ze. Breien en haken is toch leuk om te leren?!
    Ik wil wel als handwerkmoeder gaan helpen.

  21. heel heel mooie rol Berthi
    en zo’n rol van breiwerk is niet zo maar te vinden
    gelukkige Berthi
    Gigi

  22. Josefien, wat een heerlijk bezit zoiets! En wat een pracht werk laat je zien. Dat is nog eens handwerk!

  23. Geweldig dat wij dat nu allemaal kunnen zien en bewonderen.
    En een wonder dat het bij jou terecht is gekomen.
    Kan geen betere plek vinden.

  24. @Dijn, :-))
    @Elma, heel fijn dat dit mooie handwerk een plekje heeft gekregen bij Josefien in de kast en dat zij het weer met ons wil delen!
    @lut, er komen steeds meer ideetjes bij! Genoeg voor jaren handwerkplezier!
    @Elma, dat hoop ik ook voor Ge. Zij is een echte handwerkster als je kijkt naar het prachtige kralenbeursje dat ze maakte voor het hartenproject.
    @Lies Huizer, ik wacht met spanning af!
    @Willy, fijn dat je er zo van geniet!
    @Saskia, veel van dit soort handwerk is in de vuilnisbak beland. Wat er bewaard is gebleven moeten we koesteren.
    @Marcella, Maria had nooit kunnen dromen dat haar werk op deze manier onder de aandacht van vele mensen zou komen.
    Wie weet waar t.z.t. jouw prachtige handwerken nog eens te zien zullen zijn.
    @Hannah, op de Vrije School zijn ze super actief op het gebied van creativiteit. Dat waardeer ik enorm van deze school.
    Vera wordt zeker een goede handwerkster. Kijk maar eens naar haar mooie hartenkussentje! Ze is behoorlijk gemotiveerd!
    @Ingrid R, prachtig initiatief van je. Zeker doen!

  25. Ach wat aandoenlijk en wat heeft het nu een heerlijk plekje in je kast. Ik weet het zeker: Maria klapt in haar handjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *