Paracas, Long lost treasures of ancient Peru

In deze log, deze log, deze log, deze log, deze log, deze log, en deze log heb ik het een en ander verteld en laten zien van ons bezoek aan Parijs. Allemaal de moeite waard, maar het hoogtepunt was ons bezoek aan de expositie Paracas, Long lost treasures of ancient Peru in musée du quai Branly op Quatorze Juillet. Toevallig kwamen wij er achter dat dit museum op de nationale feestdag geopend zou zijn. Tevens was het de laatste gelegenheid om het textiel uit Peru te zien.
Bij hoge uitzondering heeft het National Museum of Peru textiel uitgeleend en wel aan musée du quai Branly, wellicht omdat zij een bijdrage hebben geleverd aan de restauratie van de manto, van december 2004 tot november 2006.

Een manto is een kleed van circa 3.50 x 1.80 m, met geborduurde motieven op een geweven ondergrond. Ze dateren van 100 voor Christus tot 200 na Christus. De mummie werd ingepakt in een manto en werd 1 tot 5 m diep begraven. Zo’n graf noemt men een fardos. Het is nog niet zo lang geleden dat deze fardos boven water kwam in Paracas, een schiereiland in Peru. In 1927 ondekte men 429 fardos! Door het droge klimaat werd een manto redelijk goed geconserveerd.

Dit was de eerste keer dat ik van een manto hoorde. Het was dan ook heel bijzonder om op de laatste dag van de expositie Paracas, Long lost treasures of ancient Peru in musée du quai Branly dit zeer speciale textiel uit Paracas te zien. Schitterend was het. De restauratie is werkelijk subliem gedaan. Met je neus er bovenop zag je de restauratie pas.
Jammer dat de catalogus uitverkocht was. Aan de ene kant weer goed omdat dit een bewijs is voor de enorme belangstelling, maar aan de andere kant pech voor mij. Deze laatste expostiedag was het razend druk. Absoluut niet hinderlijk. Iedereen had de tijd en nam de tijd voor het textiel uit Peru! De kans is tenslotte heel klein dat je nog ooit een manto te zien krijgt.

14 gedachten over “Paracas, Long lost treasures of ancient Peru

 1. Dag Pien, leuk dat je een reactie plaatst!
  Een manto is werkelijk schitterend handwerk met prachtig geborduurde motieven.

 2. Nog nooit had ik van deze manto’s gehoord,mooi dat we mee kunnen genieten, mensen in die tijd hadden toch wel heel veel over voor de overledene, als je in zulke mooie kleden begraven wordt.

 3. Prachtig om zulk oud textiel te zien en zo mooi versierd met borduursel. Het moet een bijzondere ervaring geweesgt zijn om deze doeken van zo dichtbij te mogen bewonderen.

 4. wat een prachtig werk, vooral detweede foto met een hele stam erop. ik neem aan dat het een stam is, fantasie moet zijn, en de laatste man, wat zou de kleine afbeelding in de hand zijn, een spiegel??? mooi mooi mooi

 5. Wat is dit mooi!
  Jaren geleden ben ik naar een tentoonstelling geweest in Helmond van geweven textiel uit Zuid Amerika, hoofdzakelijk uit Peru. Dat was ook indrukwekkend.

 6. Wat fantastisch dat je deze tentoonstelling hebt kunnen bekijken. Heel bijzonder handwerk.

 7. Dank zij jou weten wij nu ook wat een manto is. Fijn dat je de tentoonstelling nog hebt kunnen zien!
  De mantos die je laat zien, geven mij de indruk, dat de inca’s hun doden op deze manier gezelschap (bescherming?) wilden meegeven op hun reis naar de eeuwige jachtvelden.

 8. Dit was zeker je topdag in Parijs , denk ik .
  En dit kunnen bewonderen op de laatste dag van deze expositie .
  Prachtige werkstukken en heel fijne kleuren .
  Eigenlijk een heel mooi ritueel na het overlijden van een dierbare .
  Nu vraag ik me af is dit lang van te voren al gemaakt , zodat iets dergelijks al in voorraad ligt .
  Of is er voldoende tijd na het mummificeren en of balsemen dat het dan gedaan wordt .
  Dit zullen we wel nooit te weten komen .
  Waar ik ook aan denk , dat deze Museum stukken in bruikleen worden gegeven , dat is ook een heel waagstuk .
  Het gaat wel met de meest kundige aandacht en verpakking en begeleiding .
  Als ik er wel eens over lees , dan denk ik wat zal er een rust zijn als later de stukken weer op z,n plaats terug arriveren .
  Ik vind dit ook een mooi artikel voor handwerken zonder grenzen .

 9. Wij denken heel wat te kunnen maken, maar als je dit ziet, werk van zo veel jaren geleden. En dan al die kleuren en dat alles nog tentoongesteld is. Wij genieten nog weken na van het reisje naar Parijs.
  Elma

 10. Zo’n kleed maken dat moet toch haast een levenswerk geweest zijn. Maakte men z’n eigen kleed?

 11. @marijke, het was super om deze tentoonstelling gezien te hebben. Nu nog eens proberen om de catalogus ooit zien te pakken.
  @basje, misschien? Ik heb verder geen idee wat het zou kunnen zijn.
  @Gerrie, ik vermoed dat al jaren voor het overlijden een manto klaar lag. In het echt is een manto natuurlijk vele malen mooier dan op een foto. Maar de foto’s geven een zeer goede indruk.
  Dit is absoluut een boeiend onderwerp voor HzG.
  @Elma, we hebben in vier dagen tijd ontzettend veel gedaan, al zeg ik het zelf. De foto’s zorgen voor de blijvende herinnering.
  @willy, dat weet ik niet. Ik vermoed het van wel.

 12. I have a beautiful piece of textile. Different experts said it’s from 400 after Chr., and 800 after, big different. I think it’s Nazca, but can it probably be Paracas? Such a pity that I can’t leave a picture here.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *