Hussein Chalayan

De papieren jurk van Hussein Chalayan is in het bezit van documentairemaakster Bregtje van der Haak. Zij kreeg hem zo’n zeven jaar geleden cadeau van haar geliefde. In eerste instantie leek het net een luchtpostbrief, eenmaal uitgeklapt bleek het een jurk van Tyvek, stevig papier dat lijkt op het materiaal dat gebruikt wordt voor luchtpostenveloppen. Bregtje droeg de jurk eenmaal, bij een opening in Museum Boijmans Van Beuningen. Volgens de ontwerper is de jurk goed wasbaar, zelfs in de wasmachine. Bregtje heeft het maar niet uitgeprobeerd.
Deze jurk is in beperkte oplage gemaakt. Maar je kunt je voorstellen dat een papieren jurk in grote oplages bij de Hema kan liggen en heel functioneel kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan een kinderfeestje.
De boodschap achter de jurk kent Bregtje niet precies. ‘Volgens sommigen protesteert Chalayan hiermee tegen de comsumptiemaatschappij. Hij trekt dat een stap verder door een jurk te maken, die na gebruik weggegooid moet worden. Chalayan is geïnteresseerd in hoe de wereld verandert en maakt daar mode over.’ Het is mode met een verhaal.

Bron: De Volkskrant
Foto: Joost van den Broek

11 gedachten over “Hussein Chalayan

 1. Het idee van wegwerp kleding , zou dat wat zijn ?
  Het zal er wel niet van komen , dan alleen eens zoals hier een experiment .
  Inmiddels hebben we al wel heel wat wegwerpartikelen . Zakdoekjes , allerlei andere schoonmaakdoekjes en in de medische wereld zoveel wegwerpspullen .
  De jurk hierboven is natuurlijk aardig bedacht en dat het zelfs één keer gedragen is . En hoe ga je zitten ?
  Nou ik durf er niet aan te beginnen .
  Moet opeens weer denken dat ik met een reisgezelschap op Konginnedag naar Soestdijk zou gaan om mee te defileren langs de trappen van Paleis Soestdijk , met de uitgebreide Familie van Oranje op het bordes .
  Er waren toen nog geen koninklijke kindertjes . Het was de laatste keer dat alle prinsessen nog thuis waren en er erg goed doorvoed uitzagen . Want Majesteit hield van een gezonde Hollandse pot eten op tafel .
  In Voorburg zou ik met een vriendin samen opgepikt worden door de bus die ons naar Soestdijk zou brengen .
  Bij het instappen begon de ellende al ik bleef met mijn regenjas , zo,n akelig nijlon geweven geval , ergens achter haken .
  Een geweldige scheur aan de voorkant naast de knoopsluiting . Onder het rijden geprobeerd de ergste valse opening wat te verbergen met een veiligheidsspeld aan de binnenkant . Wat waren we toen die dagen toch gelukkig met veiligheidsspelden bij de hand voor eventuele ongelukjes . En onder tussen maar hopen dat tijdens het defile de jas overbodig zou zijn .
  Een tweede ongelukje volgde , en dit was een tricot ongeval en wel een hele brede trapladder , bijna zo breed als het koninklijke bordes in mijn panty , of waren het toen nog nijlonkousen , dat denk ik wel .
  Na de bustocht zouden we eerst ergens koffie drinken , maar eerst proberen nette kousen/panty te kopen . Dan ben je in een plaats die zo,n dag vol loopt met allerlei mensen die samen komen om over een paar uurtjes Majesteits verjaardag mee te beleven van heel dicht bij .
  Overal een drukte van belang , en dan een plekje vinden en rustig koffie drinken . Allereerst richting toiletten om mijn benen een betere bekleding te geven . Ik zou er toch op zo,n dag een beetje netjes uit willen zien .
  Kom ik bij de afdeling dames en gelukkig kan ik daar terecht , deur open een niet al te groot Ceetje . En Oh schrik hoe moet dat nou , zie ik de vloer bezaaid met kleine glasscherven . Is dit een voorbereiding geweest om mij te pesten ? Rond kijkende in de kleine ruimte zie ik dat de lamp van het plafond uit elkaar gespat is . Hoe kan ik mij nog vertonen tussen de gasten van het defilé . Ik weet zelf niet meer hoe ik het gedaan heb gekregen , och toen was ik nog heel wat leniger . Want reken maar dat het een acrobatische toer is geweest .
  Toch is de dag verder goed verlopen en liep ik niet in de gaten met m,n ongelukjes .
  We defileerden mee en ik maakte nog snel een paar foto,s met m,n Clackje .
  Een dag om nooit meer te vergeten !
  Stel dat je op zo,n dag in een wegwerpcreatie bent gekleed !

 2. papier gebruiken we allemaal om iets in te pakken en de neus in tesnuiten, soms wel hygienischer dan een zakdoek denk ik, maar een jurk z]ie ik nog niet zitten, en dan van luchtpost paier, wat moet er dan onder? Fijn weekend

 3. @Gerrie, wat een verhaal! Erg leuk om dit nu te kunnen vertellen, maar op die bewuste dag voelde jij je vast niet altijd op je gemak. Je hebt het idee dat iedereen naar je kijkt als je jas kapot is, of een gat in je kousen zit.
  Je hebt van die dagen dat alles tegenzit, en dit was zo’n dag voor jou. Gelukkig ben jij heel handig en heb je altijd een oplossing binnen handbereik zodat toch een goede afloop volgt.

 4. @basje, het idee van een papieren jurk vind ik leuk bedacht, maar praktisch zal deze zeker niet zijn. Het is meer een collectors item, en waarschijnlijk geen goedkope!:-)

 5. Grappig bedacht, maar ik gebruik papier toch maar waar het voor bedoeld is: om op te schrijven en te tekenen en te printen natuurlijk.

 6. De stof viscose (of kunstzijde) is net als papier gemaakt van houtpulp. We dragen “papieren” kleding zonder dat we er erg in hebben!

 7. toen ik vroeger met vriendinnen voor een maand ging rondtrekken met de rugzak, namen we papieren slipjes mee – heel handig! zouden die nog bestaan?

 8. Voor wie er tegenop ziet zich een papieren japon of ander kledingstuk aan te schaffen even wat prachtige stofjes .
  Dit kwam ik tegen zo maar alles even bewonderen . Er is veel te zien allerlei Quilts en kleinere leuke dingen . Japanse ideeen etc.
  http://www.stof-dk.com/stofd.html

 9. LEUK !!
  Al zou ik geneigd zijn om hem wat op te pimpen !!;-)
  Maar ja het ging om eenvoud.
  Gerrie, niet meer zulke mooie links neerzetten hoor.
  Ik blijf plakken :-)))

 10. @lheurebleue, nu je het zegt herinner ik het me weer. Volgens mij zijn ze niet lang in de handel geweest. Misschien was het geen succes?
  @Gerrie, wat een keuze aan stoffen! Het is maar goed dat ik geen tijd heb om een quilt te maken. Uit het grote aanbod zou ik nooit kunnen kiezen! Op zo’n moment komt de echte weegschaal weer naar boven!:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *