TwentseWelle

Als je een week in Enschede bent, ga je als textielliefhebber naar het nieuwe museum TwentseWelle waar tot 1 september 2008 de expositie De Kracht van de Quilt is te zien.

TwentseWelle heeft samen met het Quiltersgilde een bijzondere quilttentoonstelling georganiseerd. Deze tentoonstelling vindt plaats in het kader van het 25-jarig bestaan van het Quiltersgilde en de opening van TwentseWelle. Bijzondere quilts zijn te zien uit de collectie van onder andere TwentseWelle, herinneringsquilts met een verhaal, en quilts die gemaakt zijn door leden van het Quiltersgilde. Zij hebben quilts gemaakt van de zogeheten Landt & van Marle stoffen, een 19e-eeuwse stof, die door TwentseWelle in herdruk genomen is.

Deze lapjesboom is ontworpen door Carolien Koopmans en geïnspireerd op de wensboom ofwel de koortsboom. In Overijssel sprak men bij het ombinden van het lapje de volgende spreuk uit:

Olde marolde, ik hebbe de kolde

Ik hebbe ze noe, ik geve ze oe

Ik bind ze hier neer

Ik krieg ze niet meer


De gequilte avondjurk en -jasje is een ontwerp van Frans Hoogendoorn, 1998. Het patchwork hippievest voor de man dateert uit circa 1970-1975. Deze ontwerpen komen uit de collectie Gemeentemuseum Den Haag.Diverse baby- en poppenkledingstukjes en dekentjes van sits en bedrukte katoen, 19e en 20e eeuw, zijn te bewonderen in een vitrine uit de collectie TwentseWelle. Sitsen stoffen werden opmerkelijk veel gebruikt voor babykleding. Een reden is dat de stoffen zo goed wasbaar waren. Ongetwijfeld gaat het ook om restlapjes, die op die manier konden worden gebruikt. Dit verklaart tevens de vele poppenkleding van sits en bedrukte katoen.

Een patchwork japon van sits uit circa 1805, uit de collectie van Wielent Harms. Deze bijzondere japon is gemaakt van kleine stukjes sits, op ingenieuze wijze aan elkaar genaaid. Vermoedelijk was dit het werk van een professionele naaister, die de afsnijdsels van de japonnen die zij maakte voor zichzelf bewaarde, om er deze japon van te maken. Dat het om patchwork gaat, is alleen aan de binnenkant te zien, zo knap is het dessin verwerkt.

Morgen meer over deze expositie.

17 gedachten over “TwentseWelle

 1. Wat een mooie boom, hier kun je nog heel wat lapjes in kwijt. De laatste jurk van de lapjes sits zit erg mooi in elkaar. Ieder die met lapjes werkt heeft wel een aantal resten die je altijd bewaard, jammer om weg te doen. Al maak je er maar een postzegelquilt van.
  Elma

 2. Wat een prachtige jurk! Zou zo in de zomermode van dit jaar hebben gepast! Hoe zitten de lapjes dan aan elkaar vast; je ziet inderdaad helemaal niet dat het om patchwork gaat!

 3. Wat een mooie jurk.
  En Elma zegt het al; sommige lapjes bewaar je.
  Had net een paar lapjes van mijn grootmoeder in handen.
  En daardoor “vlieg” je direct een heel eind terug in de tijd.
  Deze lapjes ( ander stukje dan 🙂 ) werden al eens in een quilt verwerkt.

 4. wat een textielgenot voor een kenner zoals jij. Ik vind de boom en het bijbehorende speukje ook wel iets hebben.De kleindochter was in china en heeft iets dergelijks gezien met een ketting vol sloten, die werden opgehangen door liefdesparen In het slot moetd an een speuk zijn geplaatst.

 5. Fijn dat je het ons laat zien Berthi, want het is voor ons zo’n eind weg en nu kunnen we toch genieten.

 6. Thijmen van harte gefeliciteerd met je derde plaats, geniet ervan.
  groetjes Ella

 7. De oorsprong van patchwork/quilting is restverwerking en recycling. Past helemaal in de groene trend van vandaag. De meeste quiltsters kopen tegenwoordig echter speciaal stofjes voor hun lappendeken.
  Daarom vind ik je foto’s ook zulke prachtige voorbeelden van waar het eigenlijk om gaat (ging?).
  Knap om reststukjes aan elkaar te zetten zonder dat het zichtbaar is. Zoiets als behangen met een druk motief: zorgen dat het plaatje doorloopt.

 8. Berthi wat heb je weer mooie foto,s gemaakt en al die prachtige oude sitsen met de mooiste motieven .
  Net zoals An Moonen eens zei , al dat gesnoef met nieuwe quiltstofjes er is zoveel te maken van stofjes die je nog hebt , misschien van oude kleding en waar vaak een heel verhaal van herinneringen bij hoort .
  Zo naast het schaakgebeuren , heb je toch ook nog de overige tijd nuttig weten te gebruiken .
  En laat ik je vertellen dat ik ook weer eens een dagje in Overijssel was , en dat na 18 jaar !
  Er moest heel wat georganiseerd worden , maar het is er dan toch van gekomen .
  Eerst bij familie op de koffie en een lunch en vandaar naar de Quilttentoonstelling van Cobie Brinkhuis en haar cursisten , in Boerderij Strunk .
  Op de Deel , tussen de Quilts heb ik visite ontvangen van oude klasgenoten van de lagere school !
  De juffrouw uit de eerste klas kwam uitgebreid ter sprake en de onderwijzers van de hogere klassen .
  We zaten geschaard rond een lange tafel en hadden weer samen dolle pret .
  Wat wisten we nog veel van vroeger .
  Soms leek het wel een beetje memories en ook het mooiste meisje uit de klas , die laatste was helaas niet aanwezig !
  Het was een heel bijzondere dag en ook met veel emoties . Maar fijn dat ik dit mocht beleven .
  Ik heb nog een rondtocht gemaakt door het dorp , maar dan is het echt niet meer mijn dorp van lang geleden . Af en toe nog een huis dat ik herkende en natuurlijk de beide kerken . De kerk waarin we trouwden , midden in het Dorp en toen we daar in de buurt reden riep ik , hier stonden we met de bevrijding de Canadezen te begroeten !
  De andere Kerk met zijn hoge toren was er natuurlijk ook nog , en was vroeger vanuit onze zitkamer en vanuit de tuin goed te zien .
  Zo heb ik er weer mooie herinneringen bijgekregen en zal ze dierbaar bewaren !

 9. Nog even een reactie op gisteren. Mijn man had de foto gezien van Thijmen (hij komt volgens hem nooit op jouw site) en vond dat Thijmen op onze Dominique lijkt. Lijken onze zonen dan allemaal op elkaar. Donker kort haar, donkere wenkbrauwen een beugel( heeft Dominique vorige week net ingeleverd) en 15 jaar oud.
  Nu nog even een reactie op vandaag. Het was even zoeken maar toen heb ik het toch gevonden.
  I’m glad I never threw them away;
  my scraps of yore are my quilts today.
  Dit heb ik in een quiltboek gelezen die iemand uit Canada had meegenomen.
  Ooit wil ik de tekst borduren en een rand van patchwork erom heen maken.
  Maar eerst moeten de geurzakjes voor de kerst worden afgemaakt.

 10. Gerrie wat zul je genoten hebben van een dagje Overijssel. Tussen de regels door begrijp ik dat het Raalte moet zijn, mij wel bekend uit mijn jeugd. Als ik ging logeren in Lemelerveld stapte ik in Raalte uit de trein en werd daar afgehaald. In mijn gang hangt een quilt gemaakt door een vriendin (cursist van Cobie Brinkhuis). Echt een quilt uit mijn lappenmand, alleen voor de rand en achterkant heeft ze in Staphorst een lapje gekocht.
  Het was een verrassing wat ze uit de zak met restjes gemaakt heeft.
  Hilda, mannen kijken echt nooit op Berthi.web-log. Alleen als je ze wat verteld of laat zien komt het ze wel bekend voor (ze willen ook graag alles weten) Dominique lijkt inderdaad op Thijmen, net zo’n ondeugend koppie.
  Elma

 11. Wauw! Ik krijg steeds meer waardering en bewondering voor het quiltwerk en wat leuk dat het zo in the picture staat! (Stiekem ben ik dan ook wel benieuwd of zo’n nieuw museum naast een quilt collectie wellicht ook een merklapcollectie heeft maar misschien horen we daar morgen wel iets over.)

 12. @Anje, je moet echt heel goed van dichtbij kijken, want de lapjes zijn bijzonder ingenieus en knap in elkaar gezet.
  @YokkoBears ♥ Bears with a HEART ♥, een lapjesquilt dat bomvol zit met verhalen raak je nooit op uit gekeken.
  @Basje, creativiteit is oneindig! We horen en zien zo ontzettend veel leuke ideetjes! China is volgens mij bij uitstek een creatief land!
  @Lous, graag gedaan!
  @Ella, dank je!
  @Saskia, mijn voorkeur gaat dan ook uit naar de echte zeer oude originele lappendekens/bedeldekens. Zomaar restlapjes aan elkaar gezet. Als ik een quilt ga maken, dan zou het waarschijnlijk in die stijl zijn.
  Natuurlijk kan ik ook zeer genieten van de nieuwe quilts, zowel de moderne als de traditionele!
  @Gerrie, het doet me goed om te horen dat jij een heerlijk dagje uit hebt gehad. Een dag met een gouden randje!
  Je had zelfs tijd om naar een quilttentoonstelling te gaan.
  Ik ken Cobi Brinkhuis niet, en ben gaan googelen.
  http://www.sallandcentraal.nl/article.php?action=showarticle&id=6089
  http://www.texui.nl/Website-T-NL/Coby%20Brinkhuis-ten%20Broeke.htm
  Mooi werk van Cobi!
  @Hilda, haha, Thijmen heeft een dubbelganger en misschien nog wel meer.
  Manlief kwam vorige week donderdag een dag naar Enschede en meende Thijmen te zien zitten bij de deur… mooi niet dus!:-)))
  Mooie tekst, zeker leuk om die eens te gebruiken!
  Ben jij ook al met de kerst bezig? Mijn hoofd staat daar niet naar in de zomer!:-)))
  @Elma, telkens sta ik weer versteld van hoeveel jij weet en hoeveel mensen jij kent! Dat moet nu met internet niet meer bij te houden zijn?:-)))
  @Maaike, het zou me niet verbazen als ze merklappen in het depot hebben. Deze quilttentoonstelling is hun eerste wisselexpositie. Dus wie weet…

 13. Wat een mooie dingen en zó divers !!
  Ik val voor het kindervestje !!
  De boom vind ik grappig en origineel.
  En de jurk vind ik mooi en knap gedaan, die zou ik wel eens van heul dichtbij willen bekijken !!;-)

 14. @marian’ne m, het is een klein babyvestje! De foto geeft een vertekend beeld. Het lijkt groter dan het in werkelijkehid is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *