Chinese studentes gedrild voor de rol gastvrouw

De lijst van eisen is niet mis om de rol gastvrouw te bemachtigen tijdens de Olympische Spelen in Beijing. De leeftijd moet tussen de 18 en 24 jaar zijn, de lengte tussen de 1,68 en 1,75 m, de afstand tussen de twee uiterste ooghoeken moet exact drietiende van de totale gezichtslengte zijn, de schouders recht, de heupen ‘gewelfd’, de huid moet ‘glinsterend en glanzend’ zijn, geen gram vet, speciale afmeting voor de borstomvang, neuswijdte, en de afstand tussen de pupillen, en je moet een studente van één van de universiteiten van Peking of Shanghai zijn.
Na een loodzware training blijven er ruim driehonderd studentes over die de rol gastvrouw/hostess toebedeeld krijgen. Zij zijn het visitekaartje van de Olympische Spelen en het belangrijkste is dat ze altijd lachen. Om daarvoor te zorgen trainen ze met een pinnetje in hun mond met twee scherpe uiteinden.

De gastvrouw moet er tip top uitzien, waar dan ook een beeldschone outfit bijhoort. Aan Sheguang Hú uit Doetinchem de eer om een ontwerp te maken. Hú was zo enthousiast dat hij de jurk in het programma De wereld draait door toonde. Vervolgens kreeg hij een telefoontje van de ambassade: of Hú een nieuw ontwerp wilde maken. Vandaag is het dan zover, we gaan op het puntje van onze stoel zitten om een glimp van de nieuwe jurk op te vangen.

30 gedachten over “Chinese studentes gedrild voor de rol gastvrouw

 1. Tja allereerst wat een vertoning om de wereld maar te laten zien hoe fijn China is en wat ze allemaal doen voor De spelen. Dat er zoveel mensen in dan land hun huis en haard daardoor kwijtgeraakt zijn daar wordt niet over gesproken. Om nog maar te zwijgen over de ernstig vervolgde christenen die het nu meer dan ooit zwaar te verduren hebben. Ik heb ook medelijden met die 300 vrouwen die op dit soort elementen worden uitgekozen. Lachen met een pinnetje in je mond het moet toch niet gekker,. Maar door dit logje weet ik het helemaal zeker ik zal de spelen niet gaan bekijken want ik vind het heel erg wat er gebeurd. En ook erg jammer dat onze MP er wel naartoe gaat. Mensenrechten zijn toch veel belangrijker dan deze geldverslindende toestand. In ieder geval zijn mijn ogen die al wel open waren door jouw verhaal nog meer open gegaan Berthi en dank je wel. Met al dat geld wat daar aan uitgegeven wordt zou er heel veel gedaan kunnen worden voor mensen die het écht nodig hebben.Ik vind het echt heel erg. Groetjes Simone

 2. Fijn Berthi dat je ook deze kant van de spelen laat zien. Het is heel erg dat er zo met mensen om gegaan wordt. Als je 3 cm. te lang of te breed bent mag je niet mee doen. China denkt hier door bewonderd te worden, maar ze bereiken het tegenovergestelde, een gevoel van afschuw.
  Elma

 3. Dag Simone,
  Op internet las ik dat sommige mensen de opleiding van de gastvrouwen vergelijken met de geschiedenis van de lotusschoentjes. Er is één verschil: de meisjes moesten lotusschoentjes dragen en de helse pijn ondergaan, en deze studentes hebben zich vrijwillig aangemeld. Ze vinden het een eer om hieraan mee te mogen doen.
  Vijfduizend studentes voldeden aan de eisen. Uiteindelijk zijn er ruim driehonderd studentes overgebleven.
  Ze moesten er veel voor over hebben:
  vaak meer dan een uur rechtop blijven staan op vijf centimeter hoge hakken. Opstaan om half zeven, hardlopen, lessen volgen tot ’s avonds half negen en om elf uur naar bed.
  Ze hebben geleerd om in het flitslicht van een camera te kijken zonder te knipperen met de ogen.
  Op de bovenste foto staan de studentes kaarsrecht met een boek op hun hoofd en een boek/schrift tussen hun benen geklemd.
  Het buigen doe je ook niet zomaar.
  Al met al hebben ze een harde leerschool gehad. De dames moeten de Chinese schoonheid overbrengen naar de wereld!

 4. alles goed en wel. maar hier is de spontaniteit van de meisjes volkomen de kop ingedrukt, met nog veel meer van wat er daar gebeurt zet ik vraagtekens

 5. alles goed en wel. maar hier is de spontaniteit van de meisjes volkomen de kop ingedrukt, met nog veel meer van wat er daar gebeurt zet ik vraagtekens

 6. @basje, je kunt je afvragen hoe vrijwillig hebben de studentes zich aangemeld!?
  We zullen er niet achter komen!

 7. Precies Berthi in China is het woord vrijwillig nou niet echt iets wat vooraan staat. Waarschijnlijk krijgen ze er wel iets extra;s voor veel mensen moeten voor hun hele familie zorgen en dat zou dus de aanleiding kúnnen zijn. Maar omdat de mensenrechten in China met voeten getreden worden voor diverse bevolkingsgroepen vind ik dit hele gebeuren zo erg. Netwerk TV heeft er een aantal items aan gewijd en ik heb dat echt met tranen zitten bekijken. Vandaag is er een gebedsketting van Open Doors 24 uur voor de vervolgde christenen. Wanneer je je aanmeldt kun je een tijd kiezen en 8 minuten voor hen speciaal bidden. En geloof me ze hebben het hard nodig we hebben er hier in ons rijke Nederland geen idee van hoe de situatie daar is. En dan kan ik deze poespas bijna niet aan zien. Nogmaals goed dat je dit hebt laten zien Berthi dank je wel

 8. @Simone, dank je voor je uitgebreide reactie.
  Gelukkig zijn er heel veel mensen die stil staan bij de situatie in China!
  Des te meer moeten wij ons beseffen hoe goed we het hebben, en niet té veel zeuren en klagen!

 9. Ik denk dat deze dames het een eer vinden hun land te vertegenwoordigen.
  Ook ik heb grote vraagtekens bij veel dingen rond de Spelen, maar bedenk ook dat het een totaal andere cultuur is.

 10. Gekke toestanden rond de spelen in China, zal er allemaal wel bij horen in dit land.
  Maar het zet je wel aan het denken hoe vrij wij hier wel zijn.
  En er is nu veel aandacht voor China misschien helpt het voor de mensen daar.

 11. Vroeger liep ik ook met een boek op mijn hoofd om goed rechtop te leren lopen, natuurlijk was het mijn eigen vrije wil en we hadden er ook nog veel plezier mee.
  Net naar een interview geluisterd 3 uur lang naar Lulu Wang, en ben ik zo blij dat ik in ons eigen Nederland ben geboren en opgegroeid

 12. Och erm, die meiskes….
  Je kunt de een niet van de ander onderscheiden, en met zo’n pinneke in hun mond is het eerder grimlachen.
  Maar dank zij die Spelen is er nu wel veel aandacht voor de situatie in China. Zelfs wij hier bespreken het.
  Maar ook Sheguang Hú vind het een hele eer, om de mode te ontwerpen. En zo zal het voor deze studentes ook zijn. Misschien krijgen ze wel kontakten met westerlingen die voortduren ook na de Spelen.
  Koningin Sylvia is zo toch ook aan haar Karel Gustaaf geraakt :-)) Voor zover ik weet was zij ook een gastvrouwe toen in München.
  Tja ik zit zo maar wat te denken en zo….

 13. Ik hoop natuurlijk ook dat er ondanks dit hele gebeuren ook goede dingen zullen overblijven. Maar het lijkt me erg moeilijk wanneer je huis wordt onteigend en je krijgt een habbekrats waar je niets voor kunt terugkopen en vervolgens woon je in een krot van golfplaten en karton terwijl op de plek waar je woonde nu een super de luxe appartementen complex verrijst voor de sporters en hun aanhang.En wannneer je daar dan tegen protesteert wordt zo gruwelijk geslagen dat je voor de rest van je leven invalide bent. Dat staat in zo”n schril contrast met de mode die ontworpen wordt en de gRimlachende meisjes (ik vind ze ook echt zielig hoor) en de rest van de toeters en bellen. En dan ben ik dankbaar voor wat wij hier allemaal hebben. Ik kan dit zomaar opschrijven. Wanneer je trouwens naar China gaat laat gerust je laptop thuis want je kunt praktisch niets bekijken aan websites de censuur is echt voor íedereen. Contact houden na de Spelen is bijna niet mogelijk daar wordt echt héél streng de hand aan gehouden, maar misschien een beetje extra geld er zijn vaak veel monden te voeden ondanks de één kind gezinnen. Nog een wonder dat er zoveel meisjes zíjn want er zijn veel meer mannen dan vrouwen en dan ook nog met dezelfdd kenmerken. Ik geloof niet dat ik dat ooit eerder heb gehoord, zoveel specifieke kenmerken. Laten we hopen dat ze er allemaal ongeschonden uitkomen.groetjes SImone

 14. Je kan wel contact houden met China, mijn dochter mailt ook met iemand daar die zij daar ontmoet heeft. Hier komt ook iets positiefs uit. Ik ben twee en een halve week enkelen jaren geleden door China gereisd. Er zijn ook positieven dingen. Ze krijgen het steeds beter.Ze leven daar nog zoveel jaren terug, en door de spelen kan dit veranderen.
  Alles gaat razend snel vooruit. En het is daar een anderen cultuur. Net als wij onze hebben. Als wij niet kijken en niet daar naar toe gaan. Dan kan je er ook niet over mee praten. Er moet veel gebeuren. Maar daar kunnen wij met zijn allen aan mee werken. Denken jullie niet dat ze veel van ons zullen leren. Ik kijk ook weer naar Mart Smeets. En dit word genieten voor mij.Ik ben in Peking geweest. Vriendelijke mensen zij doen ook voor elkaar een hoop.
  Is dit hier ook zo,velen denken alleen maar hun zelf. Ik denk dat de spelen ook wat goeds brengen. Ik ga in ieder geval genieten.
  Niet alles is negatief.Wij moeten ook een beetje positief denken.
  Zien doet veranderen. Zij willen zo graag met je praten. Velen zullen Engels geleerd hebben. Hier kunnen echt vriendschappen ontstaan voor het leven ik spreek uit ervaring.

 15. Mijn dochter is net terug uit China, was daar bij Chinese vrienden en Chinese studenten.
  Die vinden ons echt zeurpieten en zijn heel trots op de spelen en ook op hun land.
  Er is gewoon een heel groot cultuurverschil.

 16. Laten we hopen dat er een gulden middenweg gevonden wordt. Hoe moeilijk het ook zal zijn. Een kennis van me heeft dezelfde ervaring als waar jij over praat, José.
  Ik kan helemaal niet uit ervaring spreken. Alle gegevens die in de log staan, heb ik van internet en uit de krant.

 17. Hoe graag ik het ook zou willen ik zie weinig positieve kanten aan dit gebeuren. Natuurlijk kun je met bepaalde mensen contact houden maar er is een zeer grote controle en alles kan maar niet zo. Ik heb de ándere kant gezien en kan en wik mijn ogen niet sluiten voor de vervolging en de belemmering van vrije meningsuiting die er is. Niet voor niets heeft onze eigen minister van buitenlandse zaken erop aangedrongen dat wanneer de MP tóch zou gaan hij de mensenrechten zou aankaarten . En daar gaat het mij om. Laten wij niet denken dat wij wel weten hoe het zit laat de mensen die niet aan het woord mógen komen maar eens praten wat ook gebeurt is met een verborgen camera dan hoor je wat er echt speelt. De buitenkant is overal mooi en dat is wat iedereen gaat bekijken. Ik dus niet want het druist tegen alles in wat ik voel, onrecht daar kan ik niet mee leven. En ja daar doe ik op mijn manier wat aan. Van mij mag iedereen genieten, maar noem mensen die er anders over denken door wat ze hebben gehoord en gezien geen zeurpieten want dat zijn ze echt niet, de wereld geniet van klatergoud en dat wordt meestal niet op een goede manier verkregen ook hier niet. Ik laat het hierbij want anders blijven we de discussie aangaan. Ik ga zo mijn 8 minuten gebedstijd in om te bidden voor mijn broeders en zusters die niet eens gewoon een Bijbel mogen bezitten en in kampen worden opgesloten omdat ze de Here Jezus liefhebben. Vrijheid??? Nee nog lang niet. Maar ik wens iedereen wel een heerlijk weekend toe met of zonder de Spelen. hartelijke groet SImone

 18. Ik denk van alles, een wir-war in mijn hoofd.
  Ieders reaktie heeft een kern van waarheid.
  Vanochtend ook het intervieuw gehoord van LuLu, zij vraagt positief (ondanks haar verleden) te denken en hun cultuur te begrijpen !!
  Dat wil ik respecteren zoals ik dat ook voor mijn cultuur verwacht !

 19. ik vraag mij af of er voor de mannen die daar werken ook zulke strenge eisen gelden.
  juist kamiel maase (marathonloper) – een van de weinige atleten die politieke uitspraken heeft gedaan – zei ivm de hele discussie over china op de radio: ‘bij een dialoog moet je zowel kunnen praten als ook luisteren’. heel wijs!
  voorts: voor de expo 58 in brussel was er ook een strenge selectie en opleiding van meisjes – uiteraard niet zo extreem als in china. en de meisjes konden zelf beslissen of ze al dan niet mee deden (zie het relaas van een van hen op http://www.lzhostess.be/geschiedenis.htm)

 20. Tja Berthi, en dan zit ik te kijken naar de openingsceremonie….en waar let ik op? Op de prachtige jurken van de meisjes!!
  Dat zou ik anders waarschijnlijk niet gedaan hebben.

 21. Echt ik lees dit met vreselijke weerstand, er gaat daar zoveel mis achter de schermen.En voor de wereld wordt er gedaan of er niks aan de hand is.Ik vindt dat erg moeilijk.Inderdaad hoe vrijwillig gaat dit!!

 22. Als ze van die gelijkvormige meisjes willen, dan kunnen ze beter robots nemen!
  De Olympische Spelen zijn verworden tot een commercieel prestige-project. Het moet elke keer weer groter, mooier, duurder, perfecter. En dat geldt niet alleen voor de Spelen in China.
  Waar ter wereld de Spelen ook gehouden worden, er is steeds een onderlaag die de dupe wordt.
  Voor mij mogen ze het hele circus afschaffen.

 23. Nou , sorry hoor. Maar deze eisen gaan me echt te ver!! Dat zo’n gastvrouw er presentatief uit moet zien, kan ik me voorsatellen. Maar wat een maat van een neusboog daar mee te maken heeft!! Zal wel aan mij liggen, maar dit gaat mij te ver. Het gaat hier toch om de sport toch? Ook ik heb het intevieuw met Lulu gehoord. Daar heb ik best respect voor zoals zij de posititeve gedachten verwoord. En dat ieder land zijn eigen cultuur heeft is natuurlijk waar. Maar er zijn echt grenzen bij mij.Ook in haar verhaal gingen soms mijn tenen krom staan. Maar ik ben ook geen Chineese.

 24. Dit is de andere zijde van al dat moois wat er vanmiddag te zien is geweest. Ik heb het niet gezien maar hoor wel dat het fantastisch moet zijn geweest.
  Mij trekt het helemaal niet de spelen. Maar ja zo voor elk wat wils.
  Er gebeuren een hoop dingen in China waar de honden geen brood van lusten!!! Een vriendin heeft een kindje uit China en deze heeft een vlek….. dan sta je het kindje af in de hoop dat de volgende “perfect” is……
  Wie bedenkt er nu zoiets??!!
  Ik geloof dat ik op dit late uur begin door te draven..
  ;o)

 25. Tjonge, het is nog redelijk vroeg op de zondagochtend en ik lees hier zoveel over de Olympische spelen en alles wat ermee verband houdt. Ik heb de serie van Paul Rosenmöller gevolgd, er een en ander over gelezen en de lol om te kijken is me vergaan. Ik weet te weinig om te zeggen wat er wel of niet had moeten gebeuren, maar reageer puur op mijn gevoel met wat ik weet en ik kijk niet.
  Onze algemene verontwaardiging over de schrijnende toestanden daar deel ik zeker en steeds zijn er zulke reacties als er grote evenementen plaats vinden waar dan dan ook. Zouden we na alles wat Amerika in Vietnam en Irak bijvoorbeeld heeft gedaan en de nalatigheid in de gezondheidszorg en huisvesting voor de armen in Amerika, óók zo verontwaardigd hebben gereageerd als de spelen daar zouden hebben plaats gevonden ??? Ik ben blij met de reacties en voor het feit dat er nagedacht wordt over deze zaken.
  Wat Lulu Wang betreft, ik heb het interview niet gehoord, maar ze woont wél in Nederland.
  Fijne zondag allemaal!

 26. Keek toch wel met zeer gemengde gevoelens naar (gedeeltes van) de openingsceremonie. Zat me steeds te bedenken welke lijfstraf ze zouden krijgen bij het maken van een fout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *