Artacucina

Je weet allang dat koken niet mijn hobby is. Toch sluipt er zo af en toe een kookboek het huis in. Meestal gaat het dan om een bijzonder exemplaar. Dat geldt zeker voor Artacucina, een kijkje in de keuken van Galerie Artacasa.

Artacucina is een kunst-kookboek. Schilderijen en recepten smelten samen tot een kunstwerk. De schilderijen zijn kleurrijk, figuratief en hebben allemaal een ontspannen sfeer. De meeste recepten zijn van kunstenaars van Artacasa. Ze zijn niet ingewikkeld en zien er prachtig uit. Het ideale kookboek voor mij!

Op de foto zie je een werk van Andrea Letterie. Olieverf op paneel, afmeting 20 x 22 cm. Titel: Lamswollen trui. Andrea Letterie: ‘Na een dag schilderen kan ik het niet laten ’s avonds op de bank te breien of te haken.’

24 gedachten over “Artacucina

 1. Wat een lief lammetje met zo’n mooie gebreide trui. Wat is dat goed geschilderd.
  Dan moet je maar niet denken aan lamscoteletten.
  Berthi we zullen je af en toe wat tips geven dat koken toch leuk wordt.
  Elma

 2. ziet er allemaal heel leuk uit. , maar inderdaad, naast dat lammetje coteletten braden, …., maar ook sinpel koken is lekker. alles goed met thijens schaakwerk?

 3. ziet er allemaal heel leuk uit. , maar inderdaad, naast dat lammetje coteletten braden, …., maar ook sinpel koken is lekker. alles goed met thijens schaakwerk?

 4. @Elma, ik hou van lekker eten, maar niet van koken. Meestal kost het veel tijd, en vergeet dan niet de boodschappen die je moet doen. Vaak vind ik dat verloren tijd, die ik beter had kunnen besteden.
  Geef mij maar snel, gemakkelijk en toch gezond!:-)
  @Basje, Thijmen heeft nu 4 punten uit vijf wedstrijden. Hij is nu bezig aan zijn zesde partij. Vandaag speelt hij maar één partij, vanmiddag is iedereen vrij. Wij gaan winkelen in Hengelo, op zoek naar nieuwe spijkerbroeken voor Thijmen!
  Afgelopen dinsdagmiddag zijn we eventjes in het centrum van Enschede geweest.

 5. Ik ben ook niet echt een kook-ster. Een plank in mijn keukenkast staat vol kookboejes en recepten, maar echt veel doe ik daar niet mee. Maar dit lammetje met trui vind ik wel te lief om op te eten!

 6. @ine, natuurlijk gaan we geen lammetje eten!
  Ik heb het boek niet bij me, anders had ik gekeken wat voor recept op de linkerpagina staat.

 7. Hoe zou dat schaap dat vinden , dat mensen het nodig vinden om het een trui aan te trekken .
  En schaapkens hebben zelf al zo,n warme bekleding aan . Het is wel een prachtige trui met fleurige patronen .
  En och weet wel dat er eerst een schaap zo vriendelijk was om zijn overtollige wol af te staan om dit truitje te kunnen breien .
  Wel eerst nog spinnen en dan pas met breien beginnen .
  Schaapjes vinden wij allen zo lief , ze zijn zo vertederend . Zouden we niet allemaal graag schaapherderinnetjes willen zijn , of misschien maar voor één dag . En als de schaapjes rustig over de hei lopen te dwalen en hun portie halen dan kunnen wij nog wel een paar sokken breien . Die komen goed van pas straks voor de komende winter .
  Ik vind het alleen zo treurig dat de schapen , door de mensen bedacht , van die akelige gele identiteits plakaten in hun oor moeten hebben .
  Het komt hun uiterlijk niet ten goede .
  En zouden ze het zelf niet akelig vinden , het plaatsen zal toch ook niet pijnloos gaan . Kunnen mensen nu niks anders bedenken . Ze krijgen al zoveel wol !
  Ik zie mezelf al even als een herderin en als ik na de tocht over de heide thuiskom wil ik graag een smakelijke warme hap .
  Bij Berthi kijken in haar kookboek dat is dan warempel geen grap .

 8. Als amateur schapenhouder moet ik toch even reageren. Lamsvlees is heerlijk, maar ik moet er ook niet aan denken als ik ze bij mij door de wei zie dartelen!! Ik ga in die periode zelfs niet eens naar een restaurant dat het op de menukaart heeft!
  En @Gerrie, die gele dingen in de oren zijn inderdaad vreselijk. Konden we tot twee jaar geleden nog volstaan met één in één oor, nu móeten het er twee zijn, dus in beide orden één.
  Als schapenhoudster moet je ze zelf aanbrengen en dat is niet het leukste werk, maar ik vergelijk het maar met de gaatjes in de oren van mensen voor hun oorbellen.
  Overigens schijnen die dingen ook alweer de langste tijd te hebben gehad want we hebben er al melding van gekregen dat alle dieren in de toekomst moeten worden “gechipt”.Dat gold voor paarden en pony’s al langer en gaat nu ook voor schapen en runderen komen.Dan zijn we dus weer af van de gele dingen, die ze ook nog vaak verliezen.
  Maar één ding is zeker: het wordt weer stukken duurder, want voor chippen moet de veearts komen!!

 9. @Josefien en Gerrie, ook onze kalfjes moeten binnen 3 dagen na hun geboorte die gele flappen in. En ze hebben er niet om gevraagd (wij ook niet trouwens). Oorbellen daar ga je voor zeuren bij je ouders, en dan na een tijdje- of enkele jaren “als je 18 bent kun je doen wat je wilt” komen er gaatjes. Maar dat vind ik toch nét ietsje anders als deze flappen. En nu dan chippen, ja die zie je niet. Maar wat zijn daar de gevolgen van? Blijven die dingen zitten waar ze bedoeld zijn? We zullen maar afwachten.

 10. Nou Berthi moet je helemaal naar Enschede om spijkerbroeken hebben ze die net in VENLO…was natuurlijk een smoesje om de hort op te kunnen gaan.
  Maar tussen 2 haakjes morgen staat er dan zeker een verslag over het nieuwe Museum waar de Quilts hangen over 11 sept. Amerika ?? ik was pas bij mijn broer in Rijssen en dan vraagt hij altijd wil je nog iets gaan bekijken ??? Had net in de krant gelezen dat de wijk Roombeek zo goed als klaar was (je weet wel van de vuurwerkramp) en daar is dat museum ook.
  tWas heel bijzonder !!! groetjes van Lies

 11. @Hilly, enig kookboek lijkt me! De schrijfster heeft de studie beeldende kunst gedaan, wilde kostuumontwerpster worden en uiteindelijk is ze gaan koken. Dit is een zeer creatief persoon, waardoor het kookboek behalve goede recepten, ook nog eens visueel aantrekkelijk zal zijn.
  Ik kan heel goed begrijpen dat je voor het boek viel.
  @Gerrie, ik denk dat de kunstenaar dit schaap een trui heeft aangegeven omdat ze zelf zo van breien en haken houdt. Het recept dat overigens naast dit schilderij staat is een vegetarisch recept: Gevulde portobello’s.
  Vanmiddag was ik in Hengelo in een boekenzaak waar dit boek lag. Zodoende kon ik het opzoeken.
  @Lies Huizer, wat heb jij een goed voorgevoel. Ik ben inderdaad in Roombeek geweest. Heel bijzonder om in deze wijk rond te lopen. En… uiteraard bezocht ik het museum en fotografeerde quilts, waaronder quilts van 9/11. Heel indrukwekkend!
  In Hengelo kunnen er geen foto’s bewerkt worden op de pc, vandaar dat de log over deze expositie ergens volgende week zal komen. Die hou je dus tegoed!

 12. Weer wat geleerd, portobello’s zijn grote paddestoelen. Ik had er nog nooit van gehoord. Prachtig dat Berthi even in de boekhandel ging kijken wat voor een recept er bij het lammetje stond.
  Elma

 13. Mooie kunst, maar dit naast koteletjes!!! Ach germ!! Leuke trui, maar ik denk dat ze zich wat opgeprikt voelt.Hoe is het in het Twenthse???

 14. Orgineel zo’n kookboek. Daar ga je direct mee aan het koken! Gisteren kreeg ik de nieuwe HzG binnen. Daar staan we toch mooie Chinese handwerken in!!! Prachtig!!

 15. Koken is niet mijn ding, erbij zitten en kijken vind ik wel wat en een glaasje erbij.
  Voor dit schaapje zou ik het boek wel willen hebben, zo schattig.

 16. gelukkig is dit schaap getekend !!
  Ben benieuwd naar het recept.
  Ben bang iets lammerigs !!
  Of een dikke stevige vegetarische koudweer snert !!?

 17. Och meis wat jammer nou dat je niet van koken houdt! Maar ja, jij hebt genoeg andere leuke dingen te doen! Maar mag ik je als nietkookliefhebster toch een kook-/leesboek aanraden? “De kok en de tuinman” van Amanda Hesser. Een kokkin die op een Frans kasteel de keuken bestiert en veel van de moestuinhoudende tuinman leert. Met heerlijke recepten erbij! Zalig leesvoer!

 18. @Marijna, wat heb jij laat HzG ontvangen. Ik heb hem al een week in huis.
  Tijdens de opening van de Olympische Spelen vanmiddag kan jij genieten van het Chinese handwerk uit HzG.
  @Lous, wij denken er hetzelfde over!:-)
  Het is een heerlijk kijkboek met mooie kunst en de recepten zijn zo te zien niet moeilijk. Dus wie weet zoek ik toch nog eens iets lekkers uit om zelf te maken.
  @marian’ne m, het is echt een vegetarisch recept! Grote gevulde paddestoelen.
  @lynda, het is erg warm in het oosten van het land! Van ons mag het wel wat minder.
  Misschien vandaag!
  @mieke noor, dank je voor de tip! Ik heb het al opgeschreven in mijn schriftje.
  Als nietkookliefhebster hou ik wel van bijzondere kookboeken, en je weet maar nooit, misschien ga ik zomaar op een goede dag heerlijke recepten klaar maken.
  In het verleden vond ik het heerlijk om allerlei lekkers te bakken, door tijdgebrek komt dat de laatste tijd er niet meer van!

 19. Op de site heb ik gekeken naar het kookboek wat Hilly heeft gekocht. MIJN KEUKEN VAN DE ZON. zonder vlees en vis én zonder geitenwollensokken-sausje. Wat moet daar wel niet inzitten. Er staat wel een lekker recept PISSALADIÉRE dat heb ik uitgeprint.
  Elma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *