We gaan op vakantie en nemen mee…

… het onmisbare reisnaaisetje! Ze zijn/waren er in allerlei variaties. Op de foto zie je een naaisetje dat wellicht als souvenir te koop werd aangeboden ter gelegenheid van het huwelijk van prinses Juliana en prins Bernhard op 7 januari 1937. Als we het hoedje van het kleine naaisetje nemen, komt er het volgende tevoorschijn: een vingerhoedje en een spoeltje met zwart en wit garen. De naald ontbreekt. Het reisnaaisetje is slechts 5 cm groot, past dus in elk minuscuul handtasje!

In deze log kan je over een ander naaisetje lezen.

29 gedachten over “We gaan op vakantie en nemen mee…

 1. Wat een prachtig naaidoosje is dat, zeker de moeite waard om nog lang bewaard te worden. Toen mijn moeder overleed in 2004 werd alles wat maar ook met handwerken te maken had door mijn 11 broers en zusters opzij geschoven: dat is voor ons Marij was steevast de conclusie. Daarbij zat ook een goudkleurig soort van portemoneetje met daarin een plastic schaartje, vingerhoedje, verschillende soorten draad en een paar naalden. Ik vind het nog steeds prachtig om naar te kijken, een leuke herinnering aan ons moeder, zoals ze dat in Brabant zeggen.

 2. Prachtig dit naaikokertje . Vraagt niet veel ruimte om er een verzameling van aan te leggen . In de vorm van een kokertje worden ze nog steeds gemaakt . Of het zal zo zijn dat dergelijke modelletjes weer terug komen , zodat je ze vaker tegen komt in een eenvoudiger uitvoering , al was het van plastic .
  Maar dit is een echt juweeltje .
  Ik weet nog goed dat er ook lichtgevende speldjes waren met de foto van het bruidspaar . Net een soort knoop en je kon het op de rever spelden en een klein draadje voerde naar een batterijtje , dat je in je jas kon stoppen . Dan natuurlijk s,avons er mee tussen het feestgewoel .
  Ik vond het prachtig .

 3. ik had ook zo’n naaisetje – maar dan zonder portret – toen ik klein was. ik beschouwde het als een echte schat. waar zou het nu zijn?

 4. Die kleine naai-reissetjes hebben onderweg al heel wat diensten bewezen. Zelf voor het verloren schroefje uit de leesbril. De poot werd er weer aangenaaid. Deze is wel zo mooi, die zul je niet in je tasje meenemen.
  Elma

 5. l, ga nooit weg zonder een klein doosje met naaigereedschap, maar dit is wel heel leuk Sterte mey de hitte. ik kan er niet zo goed tegen dsu heet wordt tropenrooster vandaag

 6. Wat een prachtig naaisetje! Ik kocht er, in juni, eentje in Frankrijk. Mijn dochter spaart spulletjes van Cointreau. En ik heb er nog eentje liggen in de vorm van een kantklosje.

 7. Berthi, je schrijft: naald ontbreekt. Maar zitten er geen naalden ìn het kokertje, waarom het garen gewonden is? Als ik goed kijk, kan dat links open, lijkt een soort dopje; mijn man had ooit van zijn oma zo’n soortgelijk naai”spulletje” gekregen en daar werkte dat zo.
  Deze is wel mooier, met de souvenir-foto en zo mooi bling-bling. De zijne was dof. En waar hij nu is??? 🙁

 8. Prachtig mooi hebbedingetje.
  Waar zouden al die mooie spulletjes van onze voorouders gebleven zijn.

 9. @Marijke, een mooie dierbare herinnering die je blijft koesteren.
  @Gerrie, bijna alles komt terug in een net iets andere uitvoering. Een model dat bij deze tijd past.
  Hip dat er toen al lichtgevende speldjes waren.
  @lheurebleue, dat wordt zoeken…!:-))
  @Elma, ik kan het naaisetje uit Bulgarije meenemen!
  @basje, er komt beter weer voor je aan!
  Doe het rustig aan!
  @Lut, kom je dit soort naaisetjes niet vaker in Parijs tegen dan in ons land?
  In de vorm van een kantklosje is mooi en volgens mij handig om mee te nemen.
  @ineke, warempel, je hebt gelijk!!! Ik ben te bang om spulletjes te mollen, en heb niet verder gekeken.
  Het hulsje aan de rechterkant van het garenspoeltje zit los en kan er gemakkelijk vanaf gehaald worden. En wat komt eruit? Twee spelden. Natuurlijk heeft er ook een naald ingezeten, maar die zal op de één of andere manier verdwenen zijn.
  Dank je voor je oplettendheid en de tip!
  En nu moet jij op zoek naar het naaisetje dat je man ooit kreeg!:-)

 10. Dit is echt mooi Berthi. Ik heb ook je log van vorig jaar gelezen. Nooit geweten dat er zoveel verzameld kan worden ;-))
  Dus mijn naaisetje, gekregen op de handwerkbeurs in Zwolle dit jaar wordt een echt collectors item haha; bewaren dus.

 11. @ine, … het is al een collectors item!:-)
  Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt verzameld! Dat is weer zo ontzettend leuk om te zien en om te horen!

 12. Wat prachtig, zonde om mee op reis te nemen,ik kom niet verder dan zo’n kartonnetje met van alles erin, maar als je het nodig hebt, ben je er ook blij mee.

 13. Ook ik heb in iedere tas een naaisetje, en het is ook al vaak van pas gekomen.Maar zo’n mooi setje als jij hebt heb ik niet in mijn bezit.

 14. dat noem ik nu eens een HEBBEDING, daar ga ik eens voor rondneuzen, bedankt dat je het hebt laten zien Berthi, groeten Elly

 15. Druk geweest met de logerende kleinkinderen maar nu weer tijd om al de logjes bij te lezen.( en dat zijn er dan een boel !)

 16. Hoi Mien B,
  Ik dacht de afgelopen week nog aan je. Zou alles goed met Mien zijn? En… gelukkig is dat zo. Fijn om weer van je te horen!

 17. @elly huskens, het zoeken naar dit naaisetje geeft al een hoop plezier! Succes met de speurtocht!

 18. Wat een prachtig reisnaaisetje Berthi! Dit zijn van die kleine dingen die je steeds weer met heel veel plezier ter hand neemt en er eens naar kijkt en van geniet! Ik heb zoiets nog nooit gezien, wel in moderner vorm. Is er niet een museum met alleen maar handwerkgereedschappen? Daar zou ik mij vergapen!

 19. Net als Marijke kreeg ik ook alle naaispulletjes van “ons Moeke”. Daarbij was een eenvoudig zwartleren beursje met knipsluitingkje met daarin zo’n noodnaaisetje. Heel handig.
  Maar die jij laat zien, Berthi, is naast handig ook heel mooi! Je zou ze bijna gaan sparen! ;o)

 20. @marian’ne m, ik durf het haast niet te zeggen, maar dit ligt weer in mijn huis!:-))
  @Saskia, bedenk voor je begint te verzamelen, want het loopt snel uit de hand!:-)

 21. Oh jeeh ook al een award…. Ik heb er niets aan gedaan toen ik hem kreeg….
  Schandalig ben ik eigenlijk….

 22. wat een schattig setje, zou je zo verliefd op worden.
  marianne H

 23. Afgelopen dagen moest ik aan dit logje denken, want in het Van der Valk hotel (waar we 2 nachtjes hebben geslapen) lag een naaigarnituurtje in een kartonnen doosje met 6 kleuren garen, een naald, een veiligheidsspeldje en twee overhemdknoopjes.
  Ik heb het meegenomen. Misschien het begin van een verzameling? ;o))))

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *