De Spakenburgse Dagen


Lunchtijd is voorbij en ik heb Dagblad De Pers uit. Mij viel het artikel Land van duizend gelijke braderieën op. Als eerste trok de foto mijn aandacht doordat ik Staphorster dames zag, vervolgens ging ik de tekst lezen. Ik las dat er vandaag al meer dan twintig braderieën zijn in ons land en gisteren waren het er zelfs veertig. Eén van de vele braderieën is De Spakenburgse Dagen. Hier wordt verder in het artikel het één en ander over verteld. Aardig, maar wat ik frappant vind is de foto. Ik had toch zeker een foto verwacht van Spakenburgse dames en niet van Staphorst, hoe aardig en mooi ik ze ook vind.

17 gedachten over “De Spakenburgse Dagen

 1. Hier in de omgevig is in het voorjaar een krantje rondgebracht over de Spakenburgse dagen. Elke week wordt er een handwerk techniek uitgelegd.
  Hemelsbreed niet zó ver bij mij vandaan maar met het open baar vervoer té veel moeite vooral met deze hitte.
  Vroeger wel op de fiets er heen geweest, het is er al járen.
  Heel kleurrijk en gezellig.
  Maar idd veel braderien en komen toch wel veel op hetzelfde neer.
  Ik hoop in het koele(re) najaar naar de 2 musea te gaan en de uitgebreide handwerkwinkel. Alledrie op loopafstand van elkaar in het centrum.

 2. Alle braderieën hier in de buurt worden door hetzelfde bureau “gedaan”. Winkeliersverenigingen besteden dat uit aan zo’n bureau. Maar hetzelfde bureau betekent dezelfde kramen met dezelfde kooplui erachter. Wij gaan daarom zelden meer naar een braderie in de buurt.
  Zelf hebben we ooit in het bestuur van een winkeliersvereniging gezeten. We hebben toen een braderie met “free-lancers” weten te organiseren. Geweldig succes, maar wat een hoop veldwerk in je eigen schaarse vrije tijd! Daarom doen de meeste winkeliersverenigingen het met zo’n bureau.
  De term “land van de 1000 gelijke braderieën” vind ik dus erg van toepassing!
  En over die foto: Kent de schrijver van het stuk wel het verschil in klederdrachten?

 3. Ons dorp is morgen de gelukkige, de jaarlijkse braderie. Persoonlijk houd ik helemaal niet van braderieën.
  Toch trekt het erg veel plubliek.
  Elma

 4. @marian’ne m, voor mij is het ook te warm om naar zo’n activiteit te gaan, en daarbij komt dat ik niet van braderieën hou.
  Hartstikke leuk dat je in het najaar naar de musea én de handwerkwinkel gaat in Spakenburg. Dat wordt een super dagje uit!
  @Saskia, je slaat de spijker op de kop! Wat jij vertelt staat ook te lezen in het artikel. In heel het land zijn er weinig verschillen te ontdekken in de braderieën. Ze halen De Spakenburgse Dagen aan omdat deze enigszins afwijkt van de andere braderieën.
  @Elma, ik sta er van te kijken hoeveel mensen er toch altijd naar toe gaan. Kwam er niemand, dan bestonden de braderieën al lang niet meer. Het volgende staat te lezen in het artikel:
  Nederlanders brachten vorig jaar bijna 32 miljoen bezoekjes aan braderieën, blijkt uit onderzoek van Nipo Research en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC).

 5. Ha, ha, ha, dat is wel een grappige vergissing met de “verkeerde” dames op de foto. Of zijn het misschien Staphorster dames die ook naar de Spakenburgse braderie zijn gekomen? Hoe dan ook, de braderieën vliegen ons om de oren en ook in ons eigen dorp is er iedere donderdag een braderie die men tegenwoordig “Creatieve markt” noemt en weet je dat ik er al jaren niet geweest ben, het is toch wel vaak hetzelfde wat je er ziet. Voorde toeristen is het echter altijd een heel leuk uitstapje.

 6. grin, erg grappig maar zo zien ze er in ons dorp echt niet uit. Inderdaad zie je op de spakenburgse markt ook veel andere drachten, vooral op de eerste markt.
  Verders is het een gewone markt met heel veeeel mensen.
  Wil je spakenburg echt zien dan is de visserijdag in september erg leuk en dan zie je pas echt spakenburg.

 7. Dank jullie wel, op deze site ben ik ook al paar keer lekker wezen surfen. Ziet er mooi uit allemaal

 8. Ik ben eigenlijk op zoek naar het tel nr of adres van het kraampje waar ze sieraden maakten van het heft van zilver bestek, ik hoop dat iemand mij kan helpen.

 9. Ik wil graag de naam van de plantenkraam, Zodat ik ze eens kan bezoeken. Als het niet te ver weg is natuurlijk. Ze hadden mooie aanbiedigen maar omdat ik op de fiets was ben ik doorgelopen. Indien mogelijk het adres of het internet adres. Hartelijk dank. Hans Kuster

 10. Door meneer hans kom ik weer bij deze foto.
  En frappant maar dat lijkt toch net een pronkrol achter op de foto !!!?
  Of is dat de wens van de gedachte !!!;-)

 11. Ik heb ook de Spakenburgse dagen bezocht en vond het erg leuk en gezellig.
  Er stond een kraam met prachtige planten, echt iets bijzonders.
  Omdat ik er niet mee wilde rond zeulen in de warmte dacht ik “dat komt nog wel op te terug weg”. We zijn er dus nooit meer langs gekomen en ik weet de naam niet meer. Ze hebben wel een website.
  Kan iemand mij hieraan helpen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *