Draaimangel in de tuin


Weet je het nog… de periode dat het in was ofwel trendy om de loodzware draaimangel, waar men zich geen raad mee wist, in de tuin te plaatsen met mooie eenjarige bloeiende plantjes erbij? De meeste draaimangels hebben de tuin moeten verlaten, maar soms kom je er nog eentje tegen.

22 gedachten over “Draaimangel in de tuin

 1. Nog nooit heb ik deze mangels in de tuin zien staan als bloembak. Wel in de vele grote gangen in de voorhuizen van de boerderijen in de omtrek. (Noord-Groningen)
  Zie ik het goed, staat er ook een melkbus voor als bloembak.
  Elma

 2. Ik herinner me nog dat mijn opa zo’n mangel gebruikte. Dat is maar kort geweest, want snel daarna had hij een wasmachine.

 3. wat een leuke versiering op deze manier. De mangelllijkt wel nieuw, opnieuw on de lak gezet??

 4. wat een leuke versiering op deze manier. De mangelllijkt wel nieuw, opnieuw on de lak gezet??

 5. Opeens was het trendy om ouwe spullen in de tuin te zetten . Maar daar staat het wel in weer en wind en te roesten .
  Ben ik te somber ? Oh de roestige melkbussen ! En er is een tijd van spoorbielzen geweest , misschien nog hier en daar . En dan heb je nog een hekkentrend , het leven zit vol met trends .
  Er zijn tuinen die wel iets op dat gebied verdragen , maar om maar lukraak overal oudroest neer te zetten . . .
  En deze mangel , die staat toch ook dichtbij z,n ondergang !
  Met de bloemen erbij is het niet onaardig , ik zou dit niet bedacht hebben .
  Op het werk stond vroeger zo,n mangel ongebruikt in een halletje van de linnenkamer .

 6. Nee nooit gezien wel allerlei andere gebruikvoorwerpen als plantenbak.
  Een tijdje de tafels van een naaimachine.
  oude strijkbouten, kolenkits.
  Hier staat een oude grijze vuilnisbak als plantenbak, bléééh (manlief).
  Maar dit ziet er wel sierlijk uit, maar van mij hoeft het niet.
  Idd in een hal bij een boerderij zou het mooi staan maar dan zónder plantenbak maar met eem mooi laken erover/op !!

 7. In het vorige huis had ik een melkbus,die stond op de vlonder bij het water daar ook laten staan. Dit ziet er wel vrolijk uit hoor. Gezellig in de zomer bloempjes. Zo heeft iedereen zijn eigen smaak, is maar goed ook anders was het overal het zelfde.

 8. @Elma, jazeker, een melkbus met klimop!
  @Basje, de foto is misschien mooier dan de draaimangel in werkelijkheid is!:-)
  @Gerrie, onbewust of bewust gaan veel mensen met trends mee!
  Nog een trend: Tuinen met allemaal kleine buxusperkjes. Dit kan mooi zijn, als je de geschikte tuin hebt.
  Ik vraag me nu af of de trend van de draaimangel in de tuin meer gold voor het zuiden van land?
  @marian’ne m, een laken komt veel beter tot zijn recht bij de draaimangel dan de plantjes!
  O ja, nog een trend… een beschilderde dakpan bij de voordeur. Zo’n dakpan is ook te vinden bij bovenstaand huis.

 9. De melkbus van mijn – boer- schoonvader (helaas verkoperd) staat bij ons in de hal mooi te wezen. Ik zou willen dat ik die koperlaag ervan af kon halen!
  Boven aan de berg waar ik dagelijks tegenop kijk staat een oude wijnpers met bloemen er in, ook mooi (Ja hoor, er is een wijngaard op de helling van die berg en er zijn jaarlijks wijnfeesten in oktober)
  Berthi, is er verschil tussen een draaimangel en een wringer?

 10. @mieke s, er is een groot verschil tussen een draaimangel en een wringer. Een wringer wringt ofwel haalt het overtollige water uit het linnengoed voordat het op de waslijn komt te hangen en een draaimangel strijkt het linnengoed koud. Vooral het damasten linnengoed krijgt hierdoor een prachtige glans, beter dan met heet mangelen. Koud mangelen is ook veel beter voor de levensduur van je linnengoed.
  Op de foto zie je een 2-cylindermangel, twee houten rollen boven elkaar. Bij deze mangel werd geen mangeldoek gebruikt. In Duitsland werd met name met een 3-cylindermangel gewerkt, drie houten rollen boven elkaar. Bij deze mangel werd wel een mangeldoek gebruikt.
  De druk op de houten rollen werd verhoogd door de schroef, die bovenaan zit, aan te draaien. Aan de zijkant zit een hengel om mee te draaien. Het linnengoed rolt als het ware door de rollen heen. Aan de achterkant stond vaak een persoon om het gemangelde linnengoed aan te pakken.

 11. Een melkbus staat bij ons in de hal,beschilderd met onze garnalenkotter,op de boerderijen kom je ze wel tegen met de boerderij er op.De inhhoud is veranderd van melk in restanten breiwol,dit in verband met de houdbaarheid.Maar de mangel buiten met plantjes is schitterend.Een oude bakfiets met plantjes in de korf naast het huis,staat hier in het dorp,is ook leuk.

 12. Alle trends zijn de revue al gepasseerd. Wat denken jullie van de oude kolenkitten? Ook daar werden op een gegeven moment planten in gezet! Ach ja, waarom niet. Anders waren ze misschien gelijk weggegooid. Met planten erin doen ze toch nog dienst. Soms kun je niet alles bewaren. En anders is het handig om die oude spullen aan een verzamelaar te geven. Gelukkig kun je tegenwoordig in de musea nog veel veel van de spullen terug zien. Vorige week in Zwolle heb ik er van lopen genieten wat er daar stond uitgestalt.

 13. Ik heb ook zo’n oude grijze zinken vuilnisbak in de tuin staan, Al was het maar alleen voor de gedachte dat het 8-koppige gezin waar ik uit voort ben gekomen aan één zo’n bak per week voldoende had. En dus de eco-boodschap dat we tegenwoordig veel te veel afval / verpakkingen hebben. Ik zou nu met ons tweeën die bak ook vol hebben elke week.

 14. @Saskia, een goede opmerking. Het is van de zotte hoeveel afval er is tegenwoordig. Ik probeer er altijd op te letten dat ik zo min mogelijk in de grijze container deponeer. Toch is deze container na twee weken gevuld met drie vuilniszakken, dit allemaal van een gezin bestaande uit vijf personen.
  Ook ik heb in mijn tuin een grijze zinken vuilnisemmer staan die in de zomer dienst doet als vuilnisbak. Net als voor jou Saskia, is deze vuilnisemmer voor mij een herinnering aan mijn geboorteplaats.

 15. altijd weer opvallend hoeveel aandacht werd besteed aan het esthetisch uitzicht van gebruiksvoorwerpen – vaak veel meer dan aan het gebruikersgemak!
  in slot zuilen – waar Belle van Zuylen woonde – staat een prachtige reusachtige mangel gebruikt voor al het mooie damastgoed van Belle & familie (ik zag ooit de tentoonstelling daarover)

 16. Dank weer voor je reactie Berthi! In het textiel museum in Tilburg zag ik eens dat een kletsnat linnen tafellaken op een natte formica tafel uitgestrekt werd. Dan hoefden ze het naderhand niet te strijken! Maar zo’n tafel neemt natuurlijk wel veel meer plaats in beslag dan een draaimangel.

 17. @mieke s, dat heet ‘plakken’. Mijn mangeldoeken voor de expositie in het Limburgs Museum zijn in de wasserij bij het Audax Textielmuseum ‘geplakt’. Nat gemaakt, daarna met de goede kant op een grote vlakke tafel ‘geplakt’ nadat het meeste vocht eruit gewreven was. Zodra het droog is heb je een prachtige glans op het damasten linnengoed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *