Zonwering

Het meest besproken onderwerp is het weer. Of… het is té warm, té koud, té droog, té nat, té veel wind, té benauwd. Eigenlijk is het nooit goed. Mij zal je niet snel horen klagen. Ik vind (bijna) alles prima, zolang de temperatuur niet ver boven de 20 graden komt.
Terwijl ik dit schrijf, het is zaterdagavond 26 juli 20.00 uur, valt de regen met bakken uit de lucht, gecombineerd met hevige onweer. De pc staat uit, de stekker eruit en mijn nieuwe log staat voorlopig op een kladbriefje. Ondanks dat het vroeg in de avond is, zijn de lampen aan in huis. Buiten is het donker, dat normaal gesproken niet hoort bij deze tijd van het jaar. Ik kijk uit op onze tuin en zie in een flits mijn eekhoorn voorbij komen om zijn dagelijkse maaltijd te halen. Hij heeft haast, hij houdt vast niet van deze donderbuien. Ik zal hem morgen verwennen met een extra noot!
Wat gaat het weer vandaag doen? Zon, regen, wind? Kunnen we in de tuin handwerken? Moeten we vandaag onze zonneluifel naar beneden halen? Ik laat me verrassen. Nou ja, niet helemaal, want sinds buienradar in de lucht is, ben ik verslaafd aan deze site.
Waar ze geen zorgen hoeven te maken over hun zonwering is bij Institut du Monde Arabe in Parijs. Zij hebben een grandioos systeem zoals manlief en ik zagen. De zuidelijke gevel is voorzien van 240 identieke, lichtgevoelige schermen van aluminium, die elk uur automatisch aangepast worden om de hoeveelheid zonlicht in het gebouw te reguleren. Het ontwerp van de schermen is ontleend aan de traditionele houten panelen – moucharabiehs – die in veel Arabische gebouwen worden gebruikt. Magnifiek om dit te zien.

Ook deze foto is genomen bij Institut du Monde Arabe.

20 gedachten over “Zonwering

 1. Van buiten zijn het net allemaal haakte lapjes !!;-))
  Maar ik zou er niet tegen kunnen wanneer ik de lichtinval niet zelf zou kunnen regelen, klaag, klaag, klaag !!!!
  Ik heb graag goed licht om alles duidelijk te kunnen zien. Ben echt nachtblind dus in zo’n schemergang zou ik mij niet prettig voelen. Maar de hitte zou ik graag buiten houden en daar zal het ideaal voor zijn.
  Ze hebben een sierlijk effect !!

 2. @marian’ne m, het is echt schitterend om dit te zien. Het zijn allemaal kleine aluminium plaatjes die tegen elkaar schuiven als er té veel zonlicht binnenkomt. Op de onderste foto zie je dat de zonwering een klein beetje openstaat dat weer een mooi effect oplevert voor de foto!
  En op de bovenste foto zijn het inderdaad net allemaal vierkante gehaakte pannenlappen!

 3. We wilden vanavond barbecuen, maar het werd toch chinees. Vandaag in de herkansing.

 4. Ook hier bakken vol met regen. Tussen 20.00 en 20.30 hadden we 32 mm water en nu (06.30) zit er alweer 15 mm in.
  Goed voor de tuin moeten we maar denken…………

 5. Buienradar, hier ook een drukbezochte site.
  Zal ik gieten of komt er hier ook nog een buitje? Gisteren heeft het heel lang gedreigd en in de verte omweer. Toen wij al sliepen heb ik vaag nog wat regen gehoord. Nog geen mm in de regenmeter.
  Het Institut du Monde heeft een schitterende oplossing voor het zonprobleem.
  Op de vloer in de gang is steeds een wisselend patroon te zien door het veranderen van de stand van de panelen.
  Het reisje naar Parijs brengt ons elke dag weer een verrassing.
  Elma

 6. ik ben extreem gevoelig aan het weer!!!
  dat Institut du Monda Arabe is een prachtig instituut – jammer dat het achter die oerlelijke, uitgewoonde en ’s avonds desolate universiteitsgebouwen ligt …
  ik dacht dat die speciale schermen stuk waren. niet dus!
  mooie foto!!!

 7. mooie oplossing,en een heel mooi effect op muren en vloeren, Ik denk dat ik er *smorgens.*s middags en *s avond heen zou willem om de vershillen te zien. fijne dag, en nie tevel gedonder, wij hadden nog ggen drup en geen geluid.

 8. Ja hier ook. Wat een weer hé??!! Hier staat de zon in een strakke blauwe lucht op dit moment. Zullen zien wat er gaat gebeuren vandaag….. Ach wij mensen klagen graag zullen wij maar zeggen….
  Schitterend om de tekeningen van de zon te zien….

 9. Hier viel het gisteren reuze mee met de regen en het onweer. En vandaag schijnt het zonnetje weer. Kunnen we weer verder met het schilderwerk.
  Net als Basje lijkt het me leuk om het Institute op verschillende momenten van de dag te bekijken. Om te zien hoe de schaduwen in de gangen veranderen.
  Het viel me op dat je het hebt over “elk uur”. Verstandig systeem. Ik heb gewerkt in een gebouw waar de zonneschermen voortdurend automatisch en luidruchtig werden in- of uitgeschoven. Gèk werd iedereen daarvan. Vooral als het wisselvallig was.

 10. Schoonzus vierde haar verjaardag. Buiten onder de nieuwe overkapping. Regen, onweer maar wij stonden gezellig droog.
  Zo’n zonwering lijkt mij ook wel wat. Ik hou nu de gordijnen dicht, heerlijk koel in de kamer.
  Fijne zondag iedereen!

 11. Wat een prachtige oplossing is dit, het lijkt me heel mooi om dat in werking te zien. Echt bijzonder Berthi dat jullie daar geweest zijn.
  Ik heb ook de link bekeken en zag allemaal prachtige plaatjes aan de linkerkant. Het deed me weer denken aan mijn reis naar Libanon enekele jaren geleden. Wat een rijkdom aan decoratie vind je toch in het Midden-Oosten. Dat wordt met het ontwerp dit zonweringssysteem mar weer bevestigd.
  Ik wil niet klagen en dat doe ik ook niet, maar drie dagen binnen zitten vanwege de warmte is toch niet fijn. Straks nog maar eens opnieuw proberen om een uurtje buiten te gaan.

 12. @Jenny, ik hoop dat het gaat lukken vandaag. Misschien niet te laat beginnen met barbecuen! Later op de dag komen er weer onweersbuien. Waar die vallen, is de vraag!
  Was de film doorgegaan in de buitenlucht?
  @Tijm, zo houden we een prachtige groene tuin. Meestal is mijn tuin in de zomer lang niet zo mooi groen meer.
  @Elma, misschien krijgen jullie vandaag nog een lading regen!
  Zoals je merkt hebben we de vier dagen in Parijs goed benut! Als het zo uitkomt, laat ik nog meer zien!:-)
  @lheurebleue, wij zijn eventjes door de wijk gelopen, maar op het moment dat wij er waren (zondagochtend vroeg), was het zo ongeveer uitgestorven. Een heel anders Parijs, dan wat je in gedachten hebt.
  @basje, een fijne zondag. Hier zie ik het al af en toe betrekken!
  @Wilma, ach ja, iedereen mag best wat klagen, zolang het maar niet gaat doorslaan.
  @Saskia, zeker als je op het geluid gaat letten, lijkt me dat geen lolletje.
  Een goede schilderdag!
  @ine, dat is een mooie oplossing!
  @YokkoBears ♥ Bears with a HEART, dank je!
  @Corrie, ik hoop dat het gaat lukken! Fijne zondag!

 13. @Berthi
  We hebben vanavond heerlijk gebarbecued, met als toetje zelf gedraaid ijs. En ook vrijdagavond was het weer prima voor een buitenfilm. het was een mooie film en het was er erg druk(gratis. We waren ruim op tijd en hadden een goede plaats. Maar de volgende keer nemen we toch zelf stoelen met een rugleuning mee. En ik heb zojuist de buienradar gecheckt bij jullie zal het waarschijnlijk rond 23.00 uur gaan regenen en bij ons rond middernacht.

 14. @Jenny, het is 22.20 uur. Het begint te regenen en te onweren.
  Tsja, als je naar een gratis filmvoorstelling gaat… het was in ieder geval de moeite waard, want je gaat de volgende keer weer.

 15. Berthi, ook ik kijk regelmatig op de buienradar. Langzaam zie ik vanavond de buien naar het noorden gaan. Terwijl ik dit schrijf zie ik in de buurt van Venlo wat aan komen. Klopt het een beetje? Wat een vindingrijke zonwering op dat gebouw zeg! Vooral als je in de gang loopt. Prachtig die schaduw!

 16. prachtige schermen ,als ze niet teveel schitteren tenminste…..erg mooi verzonnen.
  ik vind ook al het weer best ,ben niet zo weersafhanelijk, zoek wel snel schaduw op ,omdat ik t zelf altijd al zo warm heb.
  bij iedere weerstype heb ik wel wat leuks te doen, mijn ouders houden alleen van zon en bloeien dan ook helemaal op,geef mij maar herfst ,dat vind ik echt het mooiste jaargetijde.
  gisteren genoten van het heerlijke weer, mooie fietstocht gemaakt over het flakkeese platteland,mooi langs buitendijken gefietst en ongemerkt schandalig verbrand, ik voel het nu nog,dom en niet goed voor mijn velletje…..
  s’avonds muren af staan krabben bij mijn zwager en nog heel laat buiten gegeten ,heerlijke zo’n zwoele zomeravond.
  nu plenst het en da’s ook prima,ik ga werken en hoef dan geen planten te sproeien ,maar kan even achter de computer voor ik ga.
  groetjes

 17. @Hilly, herfst en lente zijn voor mij de mooiste seizoenen. De herfst vanwege zijn prachtige kleuren en vaak mooi najaarsweer, en de lente vanwege het frisse groen dat begint te ontluiken.
  Het was wel warm om te fietsen gisteren, maar het voordeel bij jullie is dat er bijna altijd een windje staat, althans dat denk ik!:-)
  Jij bent net als ik een zeer tevreden mens en dat proberen we zo te houden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *