Uit de knipselmap van…

Wim en Tine Rogman die een eigen merklappenmuseum hadden; Hoeve de Waert. Wim en Tine wilden graag dat hun verzamelde knipsels niet verloren zouden gaan, en zo kwamen ze op een goede dag bij mij terecht. Het is erg leuk om af en toe te snuffelen in deze mappen en voor vandaag nam ik de uitnodigingskaart van de merklappenexpositie in 1972 in het Westfries Museum eruit. Wat mij opvalt zijn de openingstijden van het museum: dagelijks van 10-12 uur en van 14-17 uur. Men had blijkbaar behoefte aan een lange lunchpauze!

Het gaat hier om een expositie uit het verleden. Wil je graag weten wat de huidige expositie is, kijk dan op de site van het Westfries Museum.

27 gedachten over “Uit de knipselmap van…

 1. ik vermoed dat daar in die tijd nog warm gegeten werd tussen de middag. Hier ook trouwens en er zullen nog steeds wel mensen zijn die dat doen hier.

 2. @marcella, ik dacht dat het warm eten tussen de middag echt iets zuidelijks was. Nu zijn er in Limburg nog gezinnen die tussen de middag warm eten. Wij aten in Brabant altijd ’s avonds warm, behalve op zondag.

 3. Wanneer we iets bewaren in onze verzamelingen dan is het natuurlijk heerlijk om er van tijd tot tijd nog eens in te snuffelen . Als het alleen maar onaangeroerd blijft liggen op de plank dat is ook niks .
  En zo heb je voor vandaag weer een prachtig plaatje uitgezocht . Het is in echt kruissteek motief als ik het zo bekijk .
  En wat een prachtig hek .
  En wonderlijk het jaar 1972 toen gingen wij voor drie weken naar Amerika , en daar had ik het gisteren nog met iemand over .
  En wat ligt dat allemaal al ver achter ons .
  Over de middagmaaltijd , dat was vroeger meestal bij iedereen wel zo om s, middags warm te eten . Wanneer we op de Veluwe met vakantie waren , kon je tussen de middag ook bijna nergens terecht en waren winkels in de middag pauze gesloten .
  Dat de warme maaltijd bij de meeste mensen naar de avonduren is verhuisd , zal ook gekomen zijn toen het leven overal erg veranderde en gezinsleden zoveel verplichtingen kregen met sport , clubs en studie .
  Tegenwoordig zijn er soms oudere mensen die weer graag s,middags warm eten .
  Nou Berthi ik ben erg ontregeld zoals jij soms ontdekt , dat ik op onmogelijke tijden ronddwaal .
  En de computer registreerd ook alles !
  Wanneer je mij op een nachtelijk uur hier aantreft dan heb ik vaak al menig uurtje zitten knikkebollen , de slaap verrast mij vaak .

 4. hihi ..ik ook…..
  maar zou het geweest zijn om kinderen van en naar school te brengen of heerlijk uitgebreid te lunchen zoals in mediterrane landen?
  Erg leuke kaart trouwens en fijn dat t bij jou terecht is gekomen,genieten wij er ook van…

 5. wat een mooi bezit, zo’n map met knipsels (en op de juiste plek terechtgekomen!)
  Ook ik heb van huis uit meegekregen (Drenthe) dat we tussen de middag warm aten, hoewel dat vaak ook alleen in het weekend was want men was ook vaak “op het land”. Mijn zus eet nog steeds in het weekend warm ….

 6. Wat een mooie kaart, wie zou het lapje geborduurd hebben voor de kaart?
  Elma

 7. leuke kaart en fijn borduurtje, Wij waren met vacatie in OOstenrijk en ook daar zelfs in de steden gaat de boel dicht van 12 tot 2 soms half drie,en hier inde stad ken ik verschillen de gezinnen waar nog tussen de middag de warme hap op tafel komt, fijn weeken d, tussen de donderbuien in

 8. Als je de kleine lettertjes op de uitnodiging goed leest zie je dat het borduurwerk uit een oude Westfriese ( 1855 ) merklap komt.
  Elma

 9. Mooie kaart! Als ik het goed zie, was de kaart zo gevouwen dat je precies de helft van de afbeelding aan de voorkant zag. Gek genoeg zie ik die vouw niet in de tekst.
  Warm kunnen eten in je werkpauze betekent wel een langere pauze, dus later thuis (of eerder van huis). Want het zal in je eigen tijd moeten. Ook werken we tegenwoordig niet meer zo vaak “naast de deur”. Dus zal er dan in een eethuis/restaurant/kantine warm gegeten moeten worden. Daarom vind ik ’s avons warm eten een betere oplossing voor gezinnen. Ze hebben dan meer tijd met elkaar.

 10. Mooie uitnodiging, als je alles zo lang bewaart kunnen we vast nog lang leuke logjes verwachten, gelukkig.
  Thuis aten we altijd warm tussen de middag , mijn vader deed daarna een dutje,we hadden een kwekerij thuis, dus mijn vader was altijd thuis.
  Hier in het verzorgingshuis waar ik werk , eten ze ook tussen de middag warm, maar ik denk dat het ook vanwege praktische overwegingen is, anders moeten ze ook in de keuken in ploegen gaan werken. Veel mensen zijn er trouwens niet zo blij mee.

 11. Leuk, leuk, leuk! En Berthi, bij jou blijft het goed bewaard! Wat leuk dat we mee mogen genieten, het is echt voor mijn tijd!
  Saskia, over die ontbrekende vouw in de tekst: Het kan zijn dat de uitnodiging op een lange strook papier is gedrukt waarbij aan de ene kant aan weerszijden de helft van het kruissteekpatroon is gedrukt en aan de andere kant de tekst middenin, dan krijg je geen vouw in de tekst maar is de strook wel dubbelzijdig bedrukt.

 12. p.s. Een print van deze uitnodiging gaat nu weer bij mij in de knipselmap hoor! Ik vind het zo leuk!

 13. Klopt Maaike! Het is een lange strook papier, waarvan links en rechts een gedeelte bedrukt is met het patroon en die worden naar elkaar toegevouwen zodat je in de tekst geen vouw krijgt. Erg leuk gedaan.
  Omdat Wim en Tine de uitnodiging in een ordner bewaarden zijn er twee gaatjes ingekomen. Nu zit de uitnodiging in een hoesje in een multomap. Ik hou erg van knipselmappen. Inmiddels heb ik zelf in de loop der jaren al aardig wat bij elkaar vergaard.
  Ik hou er niet van om tussen de middag warm te eten. Het smaakt dan lang niet zo lekker als ’s avonds! Thijmen kreeg in Normandië twee keer per dag warm eten. Hij had er geen bezwaar tegen!:-)
  @Hilly, wel buiten uitgebreid luchen zoals in de mediterrane landen!:-)
  @Gerrie, gelukkig kom jij dan wel aan de nodige slaapuurtjes toe!
  Een bijzonder jaar voor je, 1972!
  @basje, het is bewolkt hier, maar tot nu toe geen onweersbuien. Ik heb geen bezwaar tegen een beetje regen. Op hoosbuien zit ik niet te wachten! Volgens buienradar gaat het de komende uren net langs ons.
  @Lous, ik kan me voorstellen dat het moeilijk uitvoerbaar is om in verzorgingstehuizen een warme hap ’s avonds op tafel te zetten. In het ziekenhuis krijg je ook ’s middags warm eten.

 14. Als we in Duitsland op vakantie gaan geniet ik er steeds van dat we tussen de middag uitgebreid warm kunnen eten in eetcafé’s e.d.en niet alleen maar spiegeleieren of kroketten (jakkes)
  In augustus organiseert Mariëtte Verheggen twee Rogman-herdenkingsdagen. Daar verheug ik me erg op!

 15. In principe is het gezonder om tussen de middag warm te eten. Als je ’s avonds warm eet heeft je lichaam minder uren de tijd om de calorieën te verbranden, ook al omdat veel mensen ’s avonds minder actief zijn dan overdag. Goed voor de lijn dus 😉
  ook voor kindertjes die lastige eters zijn is tussen de middag warm eten een betere optie, dan zijn ze wel hongerig maar nog niet oververmoeid, iets wat ’s avonds vaak wel het geval is en wat vaak de oorzaak is van “slecht” eten.
  blijft het probleem dat het in onze huidige cultuur moeilijk is in te passen.
  overigens is het “tijdsverlies” ook relatief. Je hoeft immers ’s avonds niet meer te koken en alleen maar een boterhammetje op tafel te zetten.

 16. @Berthi, ik had het verkeerd geschreven, het is NaVijven en het was een kreatief boekje voor huis en hobby; op marktplaats zelfs te koop momenteel ……….

 17. @mieke s, ik wens je alvast een hele fijne dag!
  @marcella, waarschijnlijk is het ook een kwestie van wennen om ’s middags warm te eten. Wie weet schakel ik nog eens over, meer vanwege het idee dat je ’s avonds een zee van tijd hebt. Manlief komt vaak pas om half acht thuis en moet dan nog warm eten. Daarna ga ik de boel opruimen en de vaatwasser aanzetten. Reken maar uit hoe laat het dan al is.
  @Mary, dank je! Nu vergeet ik het absoluut niet meer.

 18. Mooi patroon op de kaart.
  Had ik het toen maar geweten, had ik een aantal jaren meer van de merklap geweten :-))
  In de vissersdorpen (Spakenburg, Volendam)eten ze nog vaak tussen de middag.
  Vroeger hadden er meer het werk dichterbij huis en was iedereen wel aanwezig tussen de middag.
  Daarom zal het nu ook niet zo makkelijk zijn om het te realiseren.

 19. ATTENTIE !!!!
  STRAKS OM VIJF UUR IN HET PROGRAMMA KUNSTUUR , O.A. EEN BEZOEKJE AAN HET TASSENMUSEUM HENDRIKJE IN AMSTERDAM !
  MORGENAVOND KUNST EN KITCH , 21.15 uur
  EEN HERHALING . AFL.LIMBURGSMUSEUM VENLO
  IK ZAG EEN VOORUITBLIK WAARIN ÉÉN VAN DE DESKUNDIGEN BLADERDE IN EEN ENORM ALBUM MET PRACHTIGE KANTPROEVEN !

 20. Berthi het is zo heerlijk om oude mappen te snuffelen en wat is het fijn dat zoveel mooie documenten bij jou in veilige handen zijn. Ze worden gekoesterd en nog eens ter hand genomen om ons mee te laten kijken.
  Vorig jaar was ik ook in het Westfries Museum te Hoorn en daar stond me toch een grote kast met allemaal lades waarin prachtige merklappen lagen. In het Zuiderzeemuseum zoals het toen nog genoemd werd was ik twee jaar geleden en in de museumwinkel kon je toen ook prachtige patronen kopen, mooie stofjes liggen er en het openluchtmuseummuseum is prachtig! Leuk om dit allemaal te lezen Berthi. Fijn weekend nog!

 21. @ Gerrie: Dank vor je tip. Ik heb net gekeken naar de reportage over het Tassenmuseum in Kunstuur. Meer Katja en Thijs dan tassen in beeld. Maar genoeg gezien om me nóg meer te verheugen op mijn bezoek aan het museum in het najaar.

 22. O wat fijn Berthi dat dit bij jou terecht is gekomen. Dan wordt het goed bewaard en gekoesterd. Ik heb gehoord dat de collectie merklappen van hen helemaal verspreid is geraakt. Zo jammer.
  En ja, zo kunnen wij ook meegenieten 😉
  En Gerrie, ik heb het gezien zo mooi allemaal. Ga zelf ook nog eens kijken.

 23. Wat een schat aan materiaal heb je van hun gerft. Leuk om dat nog eens terug te lezen allemaal en bij jou is dit in goede handen.

 24. @Gerrie, balen, ik heb de uitzending gemist. Ik ga morgen zoeken op uitzending gemist.
  Net als Saskia, ga ik in het najaar naar het Tassenmuseum.
  Ik moet morgen de tijd van 21.15 uur in de gaten houden. Dank voor deze tips, Gerrie!
  Heb je zelf de uitzending van Kunstuur niet gemist? Wat vond jij ervan?

 25. Beste Berthi,
  Vandaag hadden we een bezoeker aan de museumbalie die kwam voor de merklaptentoontstelling in ons museum. Helaas, die was niet meer te zien. Zou je misschien nog iets duidelijker aan kunnen geven dat het om een tentoonstelling uit een ver verleden gaat? In het museum zijn nog wel enkele merklappen te zien, ze liggen in een ladenkastje in een van onze kamers. De openingstijden zijn inmiddels ook enigzins gewijzigd. Zie hiervoor onze wensite http://www.wfm.nl
  Met vriendelijke groeten,
  Karin Wester Westfries Museum Hoorn

 26. @Karin Wester, dat is heel vervelend! Ik hoop dat de bezoeker toch genoten heeft van het bezoek aan jullie museum en dat zij/hij een niet al te lange reis heeft moeten ondernemen.
  Het staat wel duidelijk in de log dat het gaat om 1972, maar ik zal de zin toevoegen dat het om een expositie uit het verleden gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *