Trois Hollandaises

Tom Schilperoort nodigde in 1905 Picasso (1881-1973) uit om naar Nederland te komen. Picasso kwam in de zomermaanden juni en juli, en verbleef in het huis van Schilperoort in Schoorl. Dit verblijf leverde verschillende schilderijen op, waaronder Trois Hollandaises met op de achtergrond een boerderij uit Schoorl. Picasso was vast gefascineerd door het rieten dak met de uitsparing. Zelfs nu nog zijn er dergelijke boerderijen te vinden in Schoorl.

Meerdere afbeeldingen zijn te vinden op de site Boerderijen Stichting.

Mijn interpretatie op het schilderij Trois Hollandaises:
Ik zie drie dames die niet bepaald vrolijk kijken. De dame in de blauwe jurk legt haar handen op de schouders van de twee zusjes, en spreekt hen bemoedigend toe. Er is vast iets naars gebeurd. Opvallend dat alleen de rechter dame, met een emmertje in haar hand, klompen draagt. Van twee dames zien we dat ze zwarte kousen dragen. Heel begrijpelijk. Wat moet je met witte kousen in ons kikkerlandje? De twee zusjes wonen op het platteland in Schoorl en de dame met de blauwe jurk en haar mooie hoedje komt vast en zeker uit de grote stad. Zij is goed bevriend met de zusjes. Op de achtergrond, achter het water, zien we een Schoorlse boerderij met een prachtige uitsparing, spiegel genoemd, van het rieten dak.

Dit schitterende schilderij uit 1905 van Picasso zag ik vorige week in Musée Picasso in Parijs. De collectie bestaat uit schilderijen, beeldhouwwerken, collages en tekeningen. Het museum is gehuisvest in het Hôtel Salé, een magnifiek 17e eeuws herenhuis in Le Marais.

32 gedachten over “Trois Hollandaises

 1. Wat weer een bloeiend stukje!
  laat ik nou net maandag in Schoorl zijn geweest, waar ik erg heb genoten van deze boerderijen!

 2. Mooi museum, dat Musee Picasso! Ik wist niet dat Picasso in Holland was geweest. Merkwaardig schilderij. Vol Hollandse ‘parafernalia’: het huis, de blonde meisjes in de kleuren van de Hollandse vlag, de klompen, de donkere luchten. En toch heeft het geen Hollandse uitstraling …

 3. Waar over praten zij, die drie daar bij de sloot. Ze kijken wel ernstig, wat heeft Picasso hier mee bedoeld? Ieder kan zijn eigen verhaal hier bij bedenken. Dankzij het reisje naar Parijs krijgen wij heel wat kunst in huis en gaan wij ook nog even googlen naar het werk van Picasso.
  Elma

 4. Dag Berthi, je zet ons wel aan het googelen.
  Dat is juist heel leuk. Ik heb door dit log al weer heel veel geleerd. Ik kwam Ook het schilderij La belle Hollandaise tegen. Daar kleeft ook nog een geheimzinnig verhaal aan.
  Deze schilderijen spreken mij meer aan dan het kubistische werk.
  Na onze vakantie willen wij een fietsdagtocht gaan maken in die buurt. Dan zullen wij deze boerderijen ook wel zien.

 5. Nou meisjes gaan jullie naar huis en het beste met moeder , doe haar de groeten en ik zal eens gauw langs komen .
  Als ik iets voor jullie doen kan , hoor ik het wel .
  Het dak van de boerderij vind ik prachtig , zag al even de Site .
  Wat is het platteland toch mooi !
  Berthi , je hebt je de daagjes PARIJS goed besteed !

 6. Het is een schilderij waar je een streekroman bij zou kunnen verzinnen.
  De dame kijkt langs het rechtse meisje naar de verte. “Eulalia, ziet gij al wat komen?”
  Het lijkt me eerder een mandje dan een emmer wat het meisje in haar hand heeft.
  En gek toch, dat je geen enkel haartje onder de mutsjes uit ziet steken.
  Ik heb een kleine reproductie man “Moeder met kind” uit de blauwe periode van Picasso in de slaapkamer hangen. Het hing vroeger al bij mijn ouders in de slaapkamer. Het hoort bij mijn vroegste herinneringen. Zó mooi. Ik ben ook géén liefhebber van zijn latere werk.

 7. Oh wat geweldig Berthi dat je dit schilderij in het echt hebt gezien! Je begrijpt dat we er hier in onze directe omgeving wel erg trots op zijn dat Picassa hier heeft geschilderd. Op de een of andere manier voel je nog altijd de sfeer van de tijd dat er zoveel bekende kunstenaars tegelijkertijd in Bergen en Schoorl werkten en in het Kranenburgh Museum in Bergen zijn nog heel veel werken van de Bergense School te bezichtigen. Ik bof maar :- )))

 8. mooi schilderij en leuk verhaal erbij De uitsparing in het rieten dak heet een spiegel

 9. sorry , te vlug, dit is een boerdeij met alles onder een dak in origine, stal, wwonhuis en bergruimte,

 10. @Tijm, hé, dat is toevallig! Of niet!:-)
  Ik ben zelf nog nooit in Schoorl geweest, maar kom ik er, dan zal ik zeker aan dit schilderij van Picasso denken.
  @lheurebleue, de Nederlandse vlag… dat was me niet opgevallen!:-)
  Picasso zag af van het duidelijk herkennen van kostuums. De kijker moet de vormen, de kleuren en de personen in zich opnemen en zelf zijn eigen verhaal maken.
  Zijn vroegere werk spreekt me meer aan dan zijn latere werk.
  @Elma, het was heel divers wat we allemaal in Parijs zagen, en we zijn er nog niet…
  Ik heb nog meer in petto!:-)
  @Willy, over het schilderij La belle Hollandaise gaan vreemde verhalen. Nou ja, over het geposeerde meisje. Was Dieuwertje de Geus zwanger? Heeft de postbode gezien dat zij naakt poseerde voor Picasso en vervolgens dit gemeld aan haar verloofde? Gevolg: een moord??
  Een afbeelding van La belle Hollandaise:
  http://visualarts.qld.gov.au/designyourowntour/image/files/large/batch_2007-05-25/picasso_belle.jpg
  Tijdens je fietstocht ga jij nu extra op de boerderijen letten!:-)
  @Gerrie, jazeker! Heel veel gezien, en divers!
  @Saskia, leuk dat iedereen zijn/haar verhaal maakt. Trouwens een leuk idee om bij een bepaald schilderij een gastenboek neer te leggen en de bezoeker zijn/haar verhaal op te laten schrijven.
  @Basje, weer iets geleerd! Een spiegel in het dak! Prachtig!!! Ik ga dit toevoegen in de log! Dank je Basje!

 11. Bij het nog eens goed bekijken van de foto van de stolpboerderij, viel mij op de leuke manier van het ophangen van de gordijnen.
  Onder bij elkaar geschoven, zodat er een driehoek ontstaat. Bij het bekijken van nog andere boerderijen heb ik dit niet vaker gezien. Dus een keuze van de bewoners, erg leuk.
  Elma

 12. @Elma, toen ik deze boerderijfoto zag, viel mij als eerste de gordijntjes op die op een manier hangen zoals we dat de laatste jaren vaker zagen bij woningen. Daarom denk ik dat deze foto nog niet zo lang geleden is gemaakt.
  Grappig dat je aan kleine details een tijdsperiode herkent.

 13. Prachtig schilderij !!
  Beetje karig, een boompje of koetje wenst mijn Holland gevoel er wel bij !!;-)
  Maar voor een Picasso, waarvan ik het modernere werk niet zo waardeer, vind ik dat hij het typische Holland heeft weergegeven.
  Ja wat deze dames beleven/praten !!?
  Hij neigt er toe om gezichten een sombere boze uitdrukking te geven.
  Dus misschien valt het mee en heeft ze in haar mandje een mooi wit wolletje om voor de “DAME’ mooie ajour kousen te breien en bespreken ze de maat van haar voetjes, Berthi klein !!!??;-))))))
  OOO heerlijk plaatsje Schoorl, als kind ging ik daar vlakbij op vakantie.

 14. O ja, de gordijnen samen binden is wel een oud gebruik hoor. Dan hadden ze ’s zondags mooie plooien in de gordijnen wanneer ze los gingen.
  Net als bij de schorten.

 15. @marian’ne m, jij maakt er een mooi verhaal van!:-)
  Als ik het zo lees, wordt het tijd dat ik een bezoek ga brengen aan Schoorl!
  Ik ken het gebruik van de plooien in de gordijnen alleen van Marken.
  Bij deze gordijnen dacht ik direct aan de tijd van nu omdat je de laatste jaren de gordijnen in allerlei variaties ziet hangen. Maar ik heb het mis, marian’ne?

 16. De gordijnen zo samen gebonden was me nog niet opgevallen . Ik dacht dat m,n moeder het ook weleens zo deed , maar dan ergens een kleiner ruitje boven de deur in de keuken en soms voor de ramen van de schuifdeur bij het achterportaal .
  Ik weet de deur nog zo precies alsof ik hem net achter me dicht trok .
  En de gordijntjes op deze wijze bij de boerderijramen opgehangen en gespannen , dan heb je aan elke kant een mooi gluurplekje en kijk je of er al volk aankomt . Want op het platteland komt er geen visite , maar dan krijgen ze volk .
  Vandaag denken aan Picasso dan kan ik vertellen dat ik met een griepje in de dokterskamer lag , dat was dus op het werk .
  Waar ze die dokter toen gedropped hadden weet ik niet meer . En z,n Bureau ?
  Maar er was voor mij netjes een bed geplaatst . De hoofzuster vond dat ik zo beter verzorgd kon worden . Als je zo ziek bent met je neus onder de dekens dan heb je er geen erg in , maar toen het wat beter ging en ik vaker met m,n ogen open lag , kon ik lang genieten van een reproductie van een bekend schilderij van Picasso .
  Ik wist dat het daar hing , maar dan ga je het later nog langer bekijken , en dat ik het nou mooi vond . Misschien de kleuren , het was heel bekend iets met een viool er in en gezichten .
  Dus ik lag al eens ziek ter neer bij een Picasso .
  Dan vind ik het Hollandse tafereel heel wat mooier .

 17. @Gerrie, nu je zo vertelt van volk over de vloer, hoor ik mijn vader roepen… Je komt achterom binnen (de voordeur blijft altijd op slot) en je roept niet je naam, maar ‘volk’. Aan de stem hoor je wie er binnen is gekomen. Het zit er zo ingebakken, dat mijn vader het nu nog steeds roept.
  Mijn vader heeft als kind op een boerderij gewoond.
  Tjee, wat een herinnering aan Picasso.

 18. Nog meer herinneringen en wel een beetje afgedwaald van Picasso .
  Oma en Opa woonden samen met Oom en Tante , ze hadden een groot huis en een schoenenwinkel . Als we de winkeldeur binnen gingen riepen we altijd als bekenden : BLIJF MAAR ! Maar toen ik nog klein was kwam ik natuurlijk altijd met m,n ouders naar binnen en hoefde ik dat niet te roepen . En eens word je groot en voel je ook dat je steeds meer een groot mens bent .
  En wat voelde ik me geweldig als ik alleen naar Opa en Oma ging en dan vooral duidelijk en hard roepen , blijf maar !
  Wanneer we ergens in een winkel kwamen , waar ze je maar lieten wachten , dan riep je ook heel hard VOLLUK !!!

 19. Nog even over de boerderijen , wat hebben ze dan een enorme zolder !
  Wat bergen ze daar ?

 20. Dat is een hele mooie Saskia !!
  Met een dierbare herinnering.
  Ik zou deze niet herkennen als een Picasso, maar ben ook geen kenner !!;-)

 21. op de boerderijen in zuid.Holland, was het zo dat de voordeur gebruikt werd bij gelgegenheden, b.v. het zeggen is:als brui dkom je 2 maal door de voordeur, , eenmaal als jonge bruid en l+ater als je weggebracht wordt naar het kerkhof.Luguber, maar zo ging het wel.

 22. @marian’ne m, klopt, alles herhaalt zich. Het zijn golfbewegingen, soms leuk en soms niet!:-)
  @Saskia, heel vertederend!!!
  @Gerrie, misschien is het een lege zolder?
  @Basje, ik denk dat dit voor veel boerderijen gold.
  Bij mijn ouders hoeft niemand aan te bellen, want ze doen de voordeur nooit open. Ook al wonen ze niet op een boederij, wel op een Brabants dorp waar je achterom komt.

 23. Boerderijen met die mooie uitsparingen in het rieten dak vind je niet alleen in Schoorl maar in heel Noord-Holland. De stolpboerderijen met die typerende vormen en een korte naald zijn in elk geval boven Alkmaar veel te vinden. Het middelste meisje van het schilderij “Trois Hollandaises” heeft ook een Westfriese klederdracht aan, vooral te zien aan het strooien hoedje.Kijk maar eens op deze foto naar de vrouw op de bok van de wagen. Overigens zijn de Westfriese kostuums en andere morgen uitgebreid te bewonderen op de Schager Westfriese donderdagmarkt. Het is morgen de dag van de klederdrachten Optocht half elf.
  http://www.westfriesefolklore.nl/createsite/page/createpage.asp?b_id=12757&pg=2

 24. @Marianne P, jammer dat ik zo ver weg woon.
  Ik heb alle foto’s bekeken en zie dat er ook veel jonge mensen meedoen, en dat biedt hoop voor de toekomst.
  Het strooien hoedje heeft erg veel weg van wat ik op de foto’s zie.

 25. Ha Berthi, interessant! Ik zag in het boek Klederdrachten van Constance Nieuwhoff, dat ik pas tweedehands op de boekenmarkt in Dordrecht kocht een vrouw met bijna zo’n strooien hoedje. Uit Urk, dus wel ergens anders, maar haar hoedje hoorde bij haar functie: zij was dood-aanzegster. Dat zou nu begrafenisondernemer heten, maar dan een die bij alle familie in het dorp langsging om een overlijden te melden. Dan klopt het wel dat de dames op het schilderij zojuist slecht nieuws hebben gekregen.

 26. Op weg van Alkmaar naar Den Helder, rijdende langs het Noord-Hollands kanaal, hebben we tientallen boerderijen met een “spiegel” (combi riet en pannen) gezien. Elke boerderij weer een andere vorm. Jammer dat we er snel langs reden. Geen foto’s kunnen nemen.

 27. het schilderij trois hollandaises is nu te zien op de picasso tentoonstelling in het van goghmuseum in amsterdam,
  op het schilderij zie je drie hollandse vrouwen in westfriese klederdracht, zoals nu nog te zien is op de westfriese markt in schagen, een draag een nh hulletje, een kap en dek en een een westfriese kap, nh kanaal staat erop, de kanaaldijk en een stolpboerderij met rietdak, het zou goed zijn als er kaarten of reproducties van te koop zouden zijn, maar er staat alleen een afbeelding in de catalogus,
  het is een jeugdherinnering, als kind gingen wij op vakantie naar schoorl op de fiets langs het nh kanaal en over schoorldam, in schoorl huurden we een huisje, bij het cafe in schoorldam staken we even op waar ik voor het eerst chocomel heb gedronken, het verschil met cola kende ik toen nog niet, het was het cafe waar picasso heeft gelogeerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *