19 gedachten over “Lotusschoentjes: Een pijnlijk schoonheidsideaal

 1. Ik moet hier niet aan denken ik voel de pijn al, ik heb toch al zo’n gevoelige voeten.Ik kan niet naar de rechter foto’s kijken.

 2. Dank Berthi , je komt de krant met het artikel zomaar thuisbezorgen .
  Ik heb de printer maar even z,n werk laten doen . Wel wat kleine lettertjes zie ik .
  Mooie foto,s van de schoentjes !
  Welterusten en tot morgen !

 3. @Gerrie, bij mij staat het op 39% als je op de foto klikt. Je moet het dan vergroten naar 100% zodat het duidelijk leesbaar wordt.
  Boven in de balk zie je het percentage staan.

 4. Mooi artikel, Berthi!
  Piet zag gisteren op zijn werk jouw naam in de krant staan en dacht direct: “Die moet ik meenemen voor Sas.” (Dat is het voordeel als je met manlief bespreekt met wie je contact hebt ;o).
  “Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden”
  is bij de lotusvoetjes wel heel erg van toepassing.
  Nou, laat mij maar geen pijn lijden. Dan maar minder “mooi”.
  Geen piercings of tattoos voor mij, gen hoge hakken onder te smalle schoenen en geen wespentaile, geen lipposuctie of facelift, geen borstvergroting of -verkleining zonder medische noodzaak.

 5. @Saskia, geweldig dat Piet zoveel belangstelling heeft voor jouw bezigheden, maar dat zal omgekeerd ook zo zijn!
  Voor mij geldt hetzelfde: is er geen medische reden, dan laat ik geen ingreep uitvoeren.

 6. Oeh….. Ik blijf het altijd een moeilijk iets vinden. De schoentjes vind ik prachtig!!! Maar het leed erachter blijft altijd door mijn hoofd spoken. Vreselijk. Ik blijf het goed vinden dat ze dit hebben verboden. Ook al zullen de mensen die hun voetjes lieten inbinden er anders over hebben gedacht……
  Nee voor mij ook allemaal niet!! En als het medisch is moet ik er nog over na denken!! Ik ben een held op sokken aan mijn voeten van maat 39!! ;o)

 7. Dit artikel had ik al in de krant gelezen. Maar goed dat dit nu niet meer mag, als ik die foto van die voetjes alleen al zie doet het pijn.

 8. Nou ik heb wél piercings…….in elke oorlel!!
  Maar ja dat zie je niet als zodanig. Gewoon: gaatjes in m’n oren. Niet met een hete stopnaald en een kurk zoals m’n schoonmoeder vroeger heeft gedaan, maar netjes bij de juwelier erdoorheen laten schieten. Ik was 17 en mocht het eigenlijk niet. Flauwekul vonden m’n ouders. Maar toch gedaan, best wel zenuwachtig en eng. Maar nou hoort het er gewoon bij, die knopjes.

 9. Wat mooi dat de krant belangstelling heeft voor het werk van onze textieldeskundige Berthi Smidt uit Venlo. Een mooi artikel met erg veel foto’s.
  Ook las ik wat aan de zijkant staat.
  Harley-Davidson neemt MV Augusta groep over dat zijn wel twee contrasten.
  Ook het artikel GPS-zender om de kat: volg zijn route via Google Earth. Zou dat het toekomstbeeld zijn dat wij allemaal een GPS zender ingebouwd krijgen, nooit meer een vermissing je bent altijd te vinden.
  Elma

 10. Berthi, wat een interessant verslag. De schoentjes zijn prachtig maar wat een foltertoestanden. Gelukkig is dat achter de rug. De 50 paar schoentjes waren dus ook een soort uitzet voor het huwelijk.

 11. @ine, het was je eigen keuze om gaatjes in je oren te laten maken. Dat is het verschil met de meisjes uit China. Zij hadden geen keuze. Zij moesten de helse pijn ondergaan.
  Later waren ze trots op hun kleine voeten. Voor ons niet voor te stellen.
  De schoentjes zijn prachtig handgemaakt en geborduurd. Helaas is de rest gruwelijk. Verminking zouden wij zeggen.
  @Isabella, leuk om te horen dat je het artikel al in de krant had gelezen. Ik vind het belangrijk dat de mensen weten wat de achtergrond van de lotusschoentjes is.
  @Elma, wie weet??? De ontwikkeling gaat zo snel. We wachten geduldig af!:-)
  @Willy, het belangrijkste van je uitzet! Iedereen kwam kijken naar de schoentjes op de bruiloft, en als de bruid zeer kleine voeten had, was de bruidegom apetrots.

 12. Berthi, wat een goed artikel en wat een mooie foto’s. Klasse!
  Ik vond het geweldig ze in het echt te zien, hoewel de praktijken die erachter schuil gaan natuurlijk verwerpelijk zijn. Maar laten we in Europa hand in eigen boezem steken; de corsetten, de naaldhakken en de borstvergrotingen. Ja, menigeen ondergaat dat ‘vrijwillig’…..
  Dat zijn maar een paar dingen die me door het hoofd schieten, terwijl ik comfortabele Birkies aan mijn voeten heb!
  Carla M

 13. Hoe krijg je het toch steeds weer voor elkaar om je verzameling zo onder publieke aandacht te krijgen.Ook nu weer zo,n prachtig artikel in de krant.Leuk hoor!Kan ik die krant nabestellen?
  Enne Berthi,we hebben onlangs wel een lang telefoongesprek gehad,maar als je eens in mijn buurt bent………kom gezellig weer eens langs.Ook ik heb veel nieuwe aanwinsten.

 14. Berthi wat mooi dat het artikel in een PDF verwerkt is, nu heb ik het makkelijk kunnen opslaan. De lotusschoentjes. Steeds opnieuw ben ik verbijsterd als ik erover lees en ik ben erg gelukkig met je laatste opmerking in het artikel over de schoenen die tegenwoordig nog steeds een bepaalde ingreep vereisen om erop te kunnen lopen. Hoe is het toch mogelijk dat vrouwen dat willen. Ik ben heel erg blij dat ik een aantal van jouw schoentjes in het echt heb kunnen zien Berthi, ze zijn toch werkelijk prachtig gemaakt, wat een kunstenaressen waren de vrouwen die dat maakten en zo leuk om te lezen dat er een verboden knoopjessteek was omdat men dacht dat je er blind van kon worden. Het is een prachtig artikel geworden en wat een mooie foto’s heeft DH weer gemaakt :- ))

 15. interessant artikel. je krijgt er een erg dubbel gevoel bij: prachtige schoentjes (allemaal uit jouw collectie?) die afschuwelijke voetjes omhullen – wat een vreselijke traditie!

 16. @Thera, ik zal een krant voor je proberen te bemachtigen en dan stuur ik het naar je toe.
  Jazeker, als ik bij je in de buurt ben, bel ik bij je aan en wie weet ben je misschien thuis zodat ik je prachtige collectie textiel weer eens kan bewonderen.
  @lheurebleue, alle schoentjes zijn uit mijn eigen collectie.

 17. Proficiat met het artikel Berthi. Die schoentjes op het voorblad zijn prachtig. Het wordt moeilijk om zo een paar nu nog te kopen.

 18. @Sylvie, ik kan me voorstellen dat het steeds moeilijker wordt om in China mooie oude lotusschoentjes te kopen. Veel schoentjes zitten al onder verzamelaars, over de wereld verspreidt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *