Kanttekeningen uit Zutphen

Vandaag wil ik voortborduren op het onderwerp van gisteren. Ter gelegenheid van het 13e kantcongres van de Internationale kantorganisatie OIDFA (Groningen, 4 – 6 juli 2008) toont het Stedelijk Museum Zutphen een gevarieerde selectie van kanten voorwerpen uit de textielcollectie van het museum. De historische kant wordt getoond in combinatie met lichtobjecten van Luitgard Schultz en kantschilderijen van Rike Winsauer.

Luitgard Schultz schildert in haar Zutphense atelier en daar maakt ze ook grote papieren (licht-)objecten. De objecten zijn gemaakt van Oosterse papiersoorten zoals rijstpapier of moerbeiboompapier. Door een speciale behandeling krijgt het papier stevigheid, dit in contrast met de ogenschijnlijke kwetsbaarheid.Stola van Chantilly kloskant, detail, circa 1845.


Rike Winsauer woont en werkt in Tübingen (Duitsland). Na een opleiding van goudsmid werkte ze tot 2006 in haar eigen goudsmederij. Daarnaast heeft textiel van jongs af aan haar grote belangstelling. In haar kantschilderijen werkt ze onder andere met kloskant van gouddraad, gecombineerd met borduurwerk op zijde en past ze een speciale rondkanttechniek, Tenerife genoemd, toe.

Kanttekeningen uit Zutphen is te zien tot en met 31 augustus 2008. Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 11.00 – 17.00 uur.

10 gedachten over “Kanttekeningen uit Zutphen

 1. Alleen even de plaatjes bekijken en dan zegt misschien dit ouderwetse mens , mag ik schuilen bij de kanten van Elma ?
  Ik ben beslist niet negatief tegen nieuwe ideeen en fijn dat mensen een zoektocht maken om dingen anders te doen .
  Maar het oude vertrouwde willen we toch graag vast houden en bewaren .

 2. Op deze tentoonstelling zien jullie goed de contrasten van de mogelijkheden van kant.
  Het ene sluit het andere niet uit. En vergeet 1 ding niet. Wil je een modern object maken vergt dat enorm veel technische kantkennis. Door het gebruik van diverse materialen vergt het enorm veel oefening om het gewenste resultaat te krijgen. Denk aan de hoeden op de tentoonstelling in Verhildersum.
  Met de tenerifelace zijn wij hier ook aan het oefenen , wat nog niet meevalt. Ook in de oude pronkrollen kom je tenerife tegen.
  Bibliothéque D.M.C. DENTELLE TÉNÉRIFFE is een mooi boekje over deze naaldkantsoort.
  Elma

 3. het een na het ander verbaast me, de chantillie is zo fijn en ziet er breekbaar uit, kan me niet denken dat om mijn schouders te lggen , ik zou er in haken blijven met een ring of en vinger, de moderne versie siet er zo vrolijk uit dat ik ook daar wel mee zou kunnen omgaan . de lampen doen me denken aan Ikea,

 4. Chantilly kant doet me denken aan Moulin Rouge en de cancan. (En van een top1-hit van Jerry Lee Lewis:
  “Chantilly lace and a pretty face
  And a pony tail hanging down
  That wiggle in the walk and giggle in the talk”)
  Het lijkt me erg ingewikkeld om te maken.
  De lichtobjecten en het voorbeeld van Ténérifekant doen me erg denken aan het geknutsel uit de zeventiger jaren.
  Voor mij onvoldoende reden om naar Zutphen af te reizen.
  Maar nu heb ik je linken nog niet aangeklikt. Misschien dat dat andere inzichten geeft?

 5. Elma , het boekje van DMC Dentelle Ténériffe heb ik ook . Een collega van mij maakte Ténériffe kleedjes .
  En nu ben ik nieuwsgierig hoe je nu werkt met de speciale wieltjes of op het kussen en misschien een speciaal kussentje .
  Ik ging nog even bij m,n boeken kijken en wat valt er voor m,n voeten , Paradijselijk handwerkboek van Marie van den Berk .
  Er staan leuke dingen in , maar voornamelijk gehaakte kanten en filet doorstopwerk . Je zult het boekje zeker wel kennen .
  Dan is een mooi kantboek , eigenlijk een catalogus : KANT UIT KONINKLIJK BEZIT
  De Kant verzameling van H.M. de Koningin in bruikleen gegeven aan het Rijksmuseum , Amsterdam
  Catalogus A.M.L.E.Erkelens en C.A.Burgers
  met 84 afbeeldingen
  Staatsuitgeverij ‘s-Gravenhage 1966
  Afbeelding 43 laat een prachtige parasol zien van Tenerife of Nandutikant , eind 19e eeuw of 20e eeuw`
  Het is een echt pronkstuk
  Dan stond er nog tussen m,n boeken
  HEDENDAAGS KANT
  moderne toepassing van traditioneel naald- en kloskant
  Ernst-Erik Pfannschmidt
  uitgave Kosmos bv. Amsterdam 1977
  ISBN 90 215 0627 0 D/1977/0334/74
  Oorspronkelijke titel:
  Twentieth-Century Lace
  Verschenen in 1975 bij: Mills & Boon Ltd.
  London
  Ook een mooie uitgave , veel kunststukken en ook zeer modern werk .
  Je zult uiteraard ook wel een verzameling hebben . We kunnen het immers niet laten om ons te laven met dergelijke uitgaven .

 6. Gerrie, Heerlijk dat je ook omgeven bent door mooie boeken. Je vervelen hoef je dan nooit. Al ga je alleen maar plaatjes kijken,
  ter lering en vermaak.
  Het tenerif wat wij hier oefenen doen we op een stukje karton. Het zelfde karton waar je ook de prikking op maakt voor het kantklossen.
  Waar heb ik mijn informatie uit? Natuurlijk de rode mappen. Bij DIVERSEN stoffen met naald en draad blz. 28.
  Elma

 7. Heerlijk om na een lange dag, wéér op pad geweest te zijn, hier jullie reacties te lezen.
  Het is de laatste tijd druk met allerlei uitstapjes. Binnenkort zal het zeker rustiger worden, want zoals jullie weten moeten nog allerlei hartenfoto’s in de fotogalerie geplaatst worden.
  @Gerrie, het contrast is erg groot met het werk van Elma, maar toch vind ik het altijd boeiend om het moderne werk ook te laten zien. Ik ben blij dat je eerlijk voor je mening uitkomt, want dat stel ik zeer op prijs.
  De catalogus Kant uit Koninklijk bezit heb ik inmiddels antiquarisch kunnen kopen. Een prachtig boek.
  @Saskia, erg leuk, ik kende de top één hit van Jerry Lee Lewis niet.

 8. Berthi wat prachtig zijn de lichtobjecten en schilderijen en het grafisch werk van Luitgard Schultz. De schilderijen zijn van een grote schoonheid.
  De kleurrijheid van Rike Winsauer liojk ik in de bloemen van Schultz ook terug te vinden, een heel mooie combinatie op deze expositie

 9. Prachtig die lichtdingen… ik heb altijd van de rijstpapieren lampen gehouden, toen ze in waren en nu nog. Gelukkig verkoopt Ikea ze nog/weer. Ze geven zacht licht en zijn altijd decoratief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *