Torchon van Elma

Maandag was de zwarte map dicht, vandaag wordt hij geopend en zien we beeldschoon handwerk van Elma. Een aantal lezers had het goed geraden.
Aan Elma het woord:

‘In september 1983, in een zaal in de toren van de Pius X kerk in Amsterdam, begon ik bij de NKO (Nederlandse Kantopleiding) aan een 4-jarige kadercursus kantklossen. Het eerste jaar bestond uit de kantsoort Torchon, kantgeschiedenis en ontwerpen.
Kloskant is een sierweefsel dat ontstaat door het draaien en kruisen van draden die op klossen gewonden zijn. Torchon is een geometrische kant en behoort tot de kanten met doorlopende draden. De grond en het motief wordt met dezelfde draden geklost.

STALENSTROOK: die bestond uit 75 blokken, 6,5 cm breed en 420 cm lang. Van elk blok werd een prikking = patroon gemaakt, werkschema en een draadtekening. Alles werd met de hand getekend met een tekenpen op ruitjespapier. Op het kussen gespeld en dan gaan klossen. Na een paar weken klossen was ik niet tevreden met mijn kussen. In Utrecht werd een nieuw kantkussen gekocht, een zogenaamd Zweeds Christina’s kantkussen met een rol en een draaibare buitenrand. Nu konden alle klosjes blijven liggen zonder te hoeven stapelen. Dat werd een paar weken erg hard werken om de achterstand weer in te halen.

Nadat alle blokken geklost en getekend waren hadden wij nagedacht over een eindwerkstuk naar eigen ontwerp als afsluiting van het eerste jaar. Mijn ontwerp was erg eenvoudig en een erg klein rapport, wat door omklappen en spiegelen een gigantische klus werd en ik niet op tijd klaar had en het kleed later mocht inleveren, na foto’s te hebben gemaakt van de vorderingen. Dit is een klein stukje van het eerste jaar, er volgen nog drie jaren.Nog elke dag ben ik blij dat ik deze opleiding heb gevolgd. En vooral mijn dank aan de pioniers van het eerste uur die al deze lessen hebben uitgezocht en geschreven met de middelen van toen. Een typemachine!

In Orvelte was tot en met 13 juli een overzichtstentoonstelling 25 jaar NKO, waar deze stalenstroken ook te zien waren en nog vele andere werkstukken. Ook is er een boek verschenen met een overzicht van werkstukken uit deze 25 jaar.’

Hieronder een afbeelding van het eindwerkstuk Torchon van Elma.

37 gedachten over “Torchon van Elma

 1. Elma, dank je wel voor deze prachtige log. Wat een berg werk heb jij het eerste jaar van de kantopleiding verricht. Hoe moeten de jaren erna wel niet verlopen zijn? Jij bent een echte doorzetter!
  Alles is ook nog eens keurig geklost en vervolgens super netjes opgeborgen in een zwarte map. Ik kan me heel goed voorstellen dat jij nu met de cursussen die je geeft, nog altijd veel plezier hebt van deze gedegen opleiding.

 2. Berthi, ook jij heel erg bedankt dat je van de vele mails met foto’s en tekst deze mooie log hebt gemaakt. Ik ben niet de enige die deze stalenstrook heeft gemaakt.
  Het was een verplichte opdracht van het eerste jaar. De groep die in 1982 was begonnen moest de oefenstukjes zelf 2x zo lang maken.
  Elma

 3. Wat een prachtige log is dit! Ik had geen idee dat je een dergelijke opleiding kon volgen. Heel mooi Elma!

 4. Vandaag is het geheim onthuld en het grote boek ligt open !
  Prachtig dit werkstuk !
  En een hele eer dat we het nu mogen bewonderen , en weet je ik voel het papier !
  Elma je mag er met recht trots op zijn dat je deze opleiding bent begonnen en prachtig hebt afgemaakt .
  Mooi hoe je het allemaal beschrijft , het tekenen van de patronen . En je aanschaf van een beter kussen . Soms op oude prenten zie je van die prachtige kussens waarop gewerkt wordt . Toen ik vannacht al even hier keek bedacht ik dat mijn kussen hier vlak naast de computertafel staat .
  Bij het lezen hier heb ik even met m,n hand over het kussen gestreken .
  Er zit ook geen werkje op . Zou het er ooit nog weer eens van komen ?
  Het kussen is maar een eenvoudig rond model .
  Misschien nog eens een eenvoudig kantje dat zou ik al fijn vinden . Want ik vind het heel leuk om te doen . Ben eigenlijk begonnen met een cursus uit Ariadne en dat ging aardig . Alle materialen zijn er nog en gelukkig was ik zo verstandig dit niet op te ruimen .
  De linnenslag vergelijk ik wel eens met een MEIBOOM , de linten die in elkaar gevlochten worden gaat op dezelfde wijze .
  En ken je het leuke liedje van vroeger , Losjes losjes gaan de klosjes ?
  Ik zal het vandaag voor je zingen .

 5. Het geeft een goed gevoel om de dag met het bewonderen van zo prachtige foto’s te kunnen beginnen. Zo’n eindwerkstuk, dat koester je toch?
  Bedankt Elma en Berthi.

 6. Elma wat een mooi dokument,zo mooi bewaard.Op dat zwarte papier komt het mooi uit.Ben blij dat je het hebt geleerd en aan mij hebt doorgegeven.Vind het heel leuk ontspannen werk en als de knopen uit m’n schouder zijn gaan we weer aan de slag.

 7. Elma, ik zit hier helemaal een beetje overdonderd te kijken en te lezen, dit is nogal wat! IK heb altijd een groot zwak en grote bewondering voor kant gehad, maar wist niet hoe het gemaakt wordt en hoeveel studie en hard werken eraan vooraf gaat aan een mooi stukje kant, ik vermoedde het wel en vond het het geld zeker waard als ik iets in de winkel zag, in Brugge bijvoorbeeld. Nu zie ik hier van dichtbij hoe intensief het is om te leren kantklossen. Een prachtig document en je eindwerkstuk is schitterend.

 8. MOOI!!!!! GROOT compliment voor jou Elma! En werkelijk veel respect voor zoveel doorzettingsvermogen.
  “Mijn” hardangerjuf heeft dezelfde opleiding gedaan , 3 jaar vanuit Kesteren naar Utrecht karren , poe poe , maar dat zijn de echte diehards he.
  Jammer genoeg geeft ze geen les meer op “mijn” avond , wel op een middag , maar dan heb ik geen vervoer.
  Marlies

 9. Niet alleen het kant is prachtig, ook de zwarte map heeft Elma zelf gemaakt, van zwarte stof en (ik vermoed) karton. De map is dus eigenlijk een vorm van cartonnage. Of zie ik dat verkeerd Elma ?
  Sinds kort heb ik kantklosles van Elma. En dan zie ik dat zij na 1 jaar al zo’n groot werkstuk moest maken. Ik denk niet dat ik na 1 jaar les al zover ben. Een smal randje kost al uren, om nog maar niet te spreken van blaadjes klossen, maar dat is een kwestie van vaak doen zegt Elma. Kantklossen is leuk om te leren en het is een voorrecht om les van Elma te hebben.
  Margriet

 10. Berthi, kom ik alweer met een kijktip, op onderstaande link kom je op een weblog waar ik bijna dagelijks kijk en de laatste tijd staan er alleen maar de prachtigste foto’s en veel detailfoto’s op van klederdrachten en de bijbehorende versierselen en ook veel prachtige kanten mutsen en noem maar op. Het is echt zó mooi allemaal, ik ben er al een hele tijd weg van.
  http://koekeloeren.wordpress.com/

 11. Oh wat schitterend! Toch onvoorstelbaar dat je deze bijzondere resultaten krijgt door eenvoudigweg simpele draadjes te kruisen. Als ik al niet zoveel te doen had, dan zou ik me er graag in willen verdiepen.
  De opbergmap is briljant bedacht en uitgevoerd! Elma, een diepe buiging voor jou!

 12. Prachtig, inderdaad een “GOUDMIJN” wauw wat een engelen geduld HULDE HULDE HULDE

 13. Mooi hoor Elma!!
  Ik klos zelf al meer dan 20 jeer (met tussenpozen), zit op les in Genk. Het leuke van kantklossen vind ik de makkelijk aan te leren basistechniek, veel makkelijker dan breien, haken of borduren. En als je dan een heel klein beetje ervan kan, lijkt het al alsof je ik weet niet wat voor prestaties levert! Is er een patroon te koop van deze torchon-band (stropkant zeggen ze in België, dat klinkt niet zo Frans!)

 14. Elma,schitterend !Prachtig zoals je je werkstuk mooi in deze map bewaart.

 15. ***F*A*N*T*A*S*T*I*S*C*H***
  Mijn geduld(ahum) wordt zéér beloond !!
  Ik ga dit even rustig in mij opnemen.
  Laters !!! ;-)))

 16. @Corrie, fijn dat je me eraan herinnert want Ans had al in een reactie geschreven dat ze een foto zou plaatsen van een kousenbeursje!
  Doordat we naar Parijs waren, was ik het bijna vergeten. Gelukkig maak jij me er nu attent op. Blijf dat vooral doen, want soms wil ik door drukte wel eens iets vergeten!
  Ik ben ook helemaal weg van haar schitterende foto’s, zeker van de klederdrachtfoto’s!!!

 17. Elma en Berthi. allebeiden een pluim op de hoed, WAT EEN ENERGIE EN TIJD MOET ER IN AL DIE KANTJES EN KLEEDJES ZIJN GEKROPEN, RESPECT RESPECT.

 18. Elma, wat is dat mooi zeg. Heel verrassend wat er uit die map is gekomen. Een pluim voor jou. Heel, heel mooi…

 19. Wauw!!!! wat een prachtig werkstuk. En zo geweldig geexposeerd in die prachtige map. Ik zou het fijn vinden nog eens te horen hoe die gemaakt is.Wat een schitterende kanten. Hier kan ik helemaal warm van worden, zo mooi om naar te kijken!

 20. Elma, je Torchon strook is prachtig!En je verhaal erbij ook.Fijn dat je ook zo hebt genoten van je NKO-cursus.Ik zeg ook dat ik het echt niet had willen missen.Je had een hoop informatie en veel huiswerk maar je wereld breidde zich uit.Het houdt niet op bij kant alleen.Er is de geschiedenis van textiel, het kijken naar schilderijen met kant en het ontwerpen van bijv. huizen enz.
  En dan wat ik erg leuk vind; het doorgeven van de techniek aan leerlingen. Het is niet echt moeilijk en de resultaten zijn vaak verrassend, vind je niet?

 21. Wat een leuke reacties op het Torchonkant.
  Mieke s, Je vraagt of het patroon te koop is. Die vraag is mij nog nooit gesteld. Wil je het kleed gaan klossen, dan kunnen wij hier over praten?
  Ook willen jullie graag weten hoe het mapje is gemaakt.
  5 meter zwarte poplin 30 cm breed. Naai in het midden het kant erop. Stik er een tunnel van en keer dit voorzichtig om zonder het kant te beschadigen.
  Neem 2 stukjes (voor de stevigheid) plastic en schuif dat in de tunnel. Na elk stukje heb ik met de naaimachine er langs genaaid, tot de hele tunnel bewerkt is. Vouw het als een harmonika op en dan kun je de maat van de omslag bepalen. Om te sluiten heb ik er twee drukknopen ingeslagen.
  Elma

 22. Prachtig werk al dat verschillende kant en de Torchon. Dit is zeker het wachten waard geweest.

 23. Ik ben even bj de link van Corrie geweest, wat een mooie foto’s. Die gebreide kousenbeurs schitterend, om zo te gaan breien. Mijn belangstelling is niet alleen kant maar alles wat met een draadje te maken heeft.
  Elma

 24. Wat is dit mooi!!
  Op de handwerkbeurs in Zwolle stond ik met m’n neus boven op een kantkloskussen. De mevrouw vertelde dat het heel makkelijk was, gewoon steeds met 2 klosjes tegelijk werken. ( Als ik het goed begrepen heb) Nou voor mij leek het wel toveren!
  En in zo’n schitterende map blijft het ook goed bewaard.

 25. Elma , wat heb je een mooie uitleg gegeven over de mooie map die je voor de kanten gemaakt hebt .
  Ik dacht dat het een soort zacht karton was en de omslag is dus ook van stof .
  Ik vind het heel knap je volgorde van werken en vooral de kanten sparen bij het keren . Zo is alles heel mooi tot in de puntjes afgemaakt !

 26. Gerrie, de regel kanten sparen bij het keren heeft een grote betekenis voor mij.
  Bij het keren van mijn strook gebruikte ik een liniaal die een aantal van de kanten beschadigd heeft. Heel voorzichtig geprobeerd alle draadjes weer op de juiste plek te krijgen. Toen ik het werk ter beoordeling had ingeleverd kreeg ik een telefoontje van mijn docent of ik het patroon op wilde sturen. De prikking was perfect gemaakt, daar lag het niet aan. Ze begreep mijn verhaal hoe het de beschadigingen ontstaan waren, door het keren. En heeft daar rekening mee gehouden bij de beoordeling.
  Elma

 27. Elma, ik bedoelde het patroon van de strook en niet van het kleed. Hoe mooi ik dat ook vind, ik heb er geen tijd en geen emplooi voor!

 28. Elma, wat schitterend heb je dat gemaakt. Ik heb alles aandachtig bekeken en gelezen.
  Wat een schoonheid!
  Leuk dat je ook de werkwijze van het boekje beschreven hebt.
  Edith

 29. Lieve Elma,
  Wat een tijd was dat toen, hè. Druk, druk. Eerst alles tekenen, dan prikken en klossen. De strook rond een closetrol ingepakt aan de rol van het kussen hangend. Maar ja, uiteindelijk is hij af en wat heb je er dan nog een plezier van bij het lesgeven.
  Wat goed, dat je ook de sluiting af hebt gemaakt. Dat is er bij mij na al die jaren nog steeds niet van gekomen. Misschien ooit nog eens.
  Groetjes
  Gon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *