Bayeux in Leiden

Gisteren vond in Museum Het Leids Wevershuis de start plaats van de expositie Bayeux in Leiden, een reis naar 1066 in 12 borduurwerken. Delen van het beroemdste en zeker grootste borduurwerk uit de middeleeuwen zijn door de in Leiden geboren Marloes Keereweer op ware grootte en met grote nauwgezetheid gereconstrueerd. Zij spint en kleurt zelf haar borduurgaren en past dezelfde borduurtechnieken toe als koningin Matilda en haar hofdames bijna 1000 jaar geleden gebruikten. Zij brachten op een linnen lap van 50 cm hoog en 70 meter lang de voorbereidingen, de zeetocht en de veldslag van Willem de Veroveraar in beeld, graaf van Normandië, tegen de Engelse koning Harold II. Hoewel de Engelsen in de slag bij Hastings in 1066 vernietigend verslagen werden en Harold II gedood werd, vertellen zij nog steeds met gepaste trots dat het wel de laatste keer was dat een buitenlandse mogendheid het land veroverde, ondanks pogingen van Spanjaarden, Fransen en Duitsers.

Het tapijt, of liever borduurwerk, heeft Franse revolutionairen, Napoleon en zelfs Heinrich Himmler overleefd en is nu veilig opgeborgen achter glas in Bayeux. Het mooie van de expositie van Marloes Keereweer is, dat je er in het Wevershuis met je neus bovenop kunt staan, het werk kan aanraken en genieten van de zeer levendige en realistische taferelen en details. Het is wel het eerste stripverhaal uit de geschiedenis genoemd. Een zevenvoudige fotografische verkleining, nog altijd bijna 11 meter lang, laat het hele verhaal met ondertiteling in de gang van het Wevershuis zien. Daarnaast zijn er reconstructies van afgebeelde wapens en voorwerpen tentoongesteld. Kinderen kunnen, geïnspireerd door het spannende verhaal, zelf borduren, weven en kleuren.

De expositie is tot en met 14 september 2008 te zien in Museum Het Leids Wevershuis. In deze log kun je een prachtig animatiefilmpje van het beroemde borduurwerk zien.

26 gedachten over “Bayeux in Leiden

 1. wat een monnikenwerk om dit na te maken, ook al is het “maar” in delen. Lijkt me een bijzonder werk. ik hoop dat ik tijd heb om er een keer heen te gaan

 2. Hoeveel uren, dagen, weken, maanden, jaren is Marloes Keereweer bezig geweest? Ik hoop haar werk in het echt te kunnen bezoeken.
  Mooie foto’s overigens!

 3. GEWELDIG !!!!
  Ik kan haast niet geloven dat je zoiets kan.
  En dan zelf garen spinnen verven, té gek.
  Wat een mooi ‘K’unstwerk is dit geworden, echt knap gedaan !!!

 4. Mijn zomer is tekort, er is zoveel moois te zien en bedankt voor het filmpje ik had het nog niet gezien, groet Elly

 5. Wat een knap werk….Ja leuk dat de kinderen kunnen borduren, weven en kleuren. Dat vinden ze leuk, dit is genieten. Prachtige foto’s Berthi.

 6. wat leuk dat ze dit gedaan heeft , maar ik heb t “echte” gezien natuurljk ,daarhom denk ik dat dit ook zeker de moeite waard is om te gaan bekijken…erg bijzonder!!

 7. Wauw, wat PRACHTIG…. Als ik in de buurt ben ga ik zeker kijken! Dank weer voor de info en het filmpje…… FANTATISCH

 8. Jeetje, het moet natuurlijk FANTASTISCH zijn hahaha groetjes

 9. Dag Berthi, wat ziet dit er mooi uit, wat een prachtige kleuren, en een aparte borduurtechniek. Marloes zal hier zeker heel lang mee bezig zijn geweest. Hoelang zouden Matilde en de hofdames over het doek van 70 meter hebben gedaan?

 10. De afdgelopen week stond er een dagje Leiden op de agenda met een bezoek aan de poppendokter. Dat dagje uit ging niet door en daar ben ik nu heel blij om, want als ik dat nu ga doen kan ik het combineren met een bezoek aan deze expositie. Ik sta versteld van de doelgerichtheid en creativiteit van deze vrouw. Ik heb op google gezocht op haar naam, maar ze doet nog veel meer bijzondee dingen begrijp ik uit een paar snelle hits. Dit werk, met zelfgesponnen en -gekleurd garen is een fantastisch project en ik vind de kleuren schitterend. Ik verheug me er heel erg op om dit te gaan zien.

 11. Als je even vergeet waarom dit lange borduurwerk is gemaakt is het schitterend. Dat na zo veel eeuwen het nog zoveel mensen inspiratie geeft tot een borduurwerk.
  Ook de manier om er een animatie film van te maken is van deze tijd.
  Deze log geeft weer veel reactie en informatie.
  In het kader van het OIDFA congres in Groningen heb ik ook nog een opmerking.
  Als dank voor onze gastvrijheid kregen wij een paar kantklosjes met namen en jaartal erop, verpakt in een zakje met daarop de woorden geschreven
  Vrienschap, de mooiste KANT van het leven.
  Elma

 12. Nou dat is ook weer “”toevallig””” Ik had een smal lang werpig boekje in mn bezit over Bayeux en omdat de Zeeuwse merklap daar nu tentoongesteld is dacht ik het weer eens in te kijken…maar nergens te vinden !!!! loop ik zaterdagmorgen even in het Snuffelpand zie ik een boek liggen met in Goud een Ridder op de kaft “The age of Chivalry”” en wat denk je in het midden 16 uitvouwbare pagina’s met….Epic TALE IN TAPESTRY (The Battle of Hastings)
  ed. 1969 National Geographic Society
  Dat kon ik natuurlijk niet laten liggen ..want als ik het andere boekje niet meer terug vind heb ik nu een veel mooier exemplaar.
  En nu lees ik in je website ook weer over de tentoonstelling in Leiden….of het Zo moet zijn !!! ik probeer er heen te gaan. Lies

 13. Gisteren schreef ik aan mijn beste correspondentie vriendin , zij is ook familie en oudklasgenote uit mijn middelbare schooljaren , een bedank-kaart voor de ontvangst van haar prachtig 10 delig kaarten boekje over het tapijt van Bayeux . Het was een vakantie groet en dan denken ze aan mij wanneer ze het prachtige tapijt bewonderen . En of ik dit borduurwerk ken .
  Ben er nooit zelf geweest , maar er is bij mijn verzameling een boek over het tapijt .
  We schrijven ook graag op mooi postpapier . De bijgevoegde brief is op postpapier , met klein stukje afbeelding van het tapijt geschreven , alles in stijl .
  We hebben beiden onze computer , maar het schrijven en de brief posten is toch een heel andere bewerking en beleving dan een E-mail .
  Alleen al de envelop openen is zo verwachtingsvol en vaak met een verrassing .
  Dan vertel ik dat het tapijt mij ook weer voert naar de jaren 50 toen ik mijn loopbaan begon in de psychiaterie .
  Op een creatieve afdeling was een prachtig handwerk gemaakt , een deel van het tapisserie de Bayeux . De leidster/therapeute van de afdeling had het zelf getekend nadat ze het echte tapijt kort tevoren had bewonderd . Ze was een goed kunstschilder en actief lid van de kunst-kring Pulchrie Studio in den Haag .
  De handwerken werden meestal verkocht op de jaarlijkse verkoopdagen en tevens een verkoop in de Koosterkerk in den Haag .
  Dit bijzondere borduurwerk zou een plaatsje krijgen in de grote vergaderzaal , waar meerdere kunstwerken hingen .
  Een prachtige zaal gelegen vlak boven de hoofdingang van het hoofdgebouw met uitzicht over het park .
  Heel mooi ingericht met gedeeltelijk een houtbetimmering en wandbekleding .
  Het werd alleen gebruikt voor bijzondere gebeurtenissen o.a. vergaderingen van het hoofdbestuur en belangrijke ontvangsten . Soms hadden wij er rapportage / besprekingen met de geneesheer directeur .
  Aan weerszijden van de zaal een nis met zitjes .
  Daar was ik weer even stil in de grote zaal en het geborduurde deel tapisserie de B ayeux , o.a. met de schepen .
  Een uitgebreid verslag van de vakantie in Frankrijk zal ik nog ontvangen van mijn correspondentie vriendin , of pen-friend zoals haar kleindochter zegt .
  En waar ik haar over zal vertellen , natuurlijk over het prachtige log hier vandaag door Berthi weer gebracht en hulde aan al de werksters van het kunstwerk nu te zien in Leiden .
  En of er nog meerdere copieen zijn gemaakt in de loop der jaren , dat is maar de vraag .
  Ik ga op onderzoek uit of de grote zaal nog in dezelfde staat is met de kunstwerken .

 14. Bijna was ik gezwicht voor Leiden. Maar toch vastgehouden aan mijn eerste plan dus ik ging vandaag naar den Bosch. De chatelaines in het Stedelijk en Muziek in het NoordBrabants Museum.
  Leiden moet nog even wachten. Maar ik kan toch genieten want ook ik heb een boekje over Bayeux in m’n kast staan. Dat filmpje is trouwens geweldig!
  Knap werk van Marloes Keereweer.

 15. Enig om jullie reacties zo laat op de avond te lezen. Vandaag was ik er niet, morgen een log hierover, vandaar deze late reactie. Net als jullie wil ik graag het borduurwerk van Marloes Keereweer gaan bewonderen in Leiden.
  Fijn dat we voldoende tijd hiervoor hebben.
  @Elma, prachtige spreuk!!!
  @gerrie, ik kan me voorstellen dat jij met veel belangstelling uitkijkt naar de post!

 16. Wat ziet het er prachtig uit!!! Dat iemand dit bedenkt om na te maken!! Geweldig!!! Ik heb 2 jaar geleden de echte gezien in Bayeux. Heel imposant als je zo’n lang borduurwerk ziet. Volgens mij zijn er mensen in Swifterbant bezig om op deze wijze de geschiedenis van Swifterbant te borduren. Grappig waar iedereen de inspiratie vandaan haalt. Over 2 weken ga ik de kant tentoonstelling in Zwolle bekijken. En ook die dracht tentoonstelling. Wat is er toch veel in het land te zien hé?

 17. @Marijna, het is volop genieten deze zomer! We hebben geen tijd om naar het buitenland te gaan! Alvast een fijne dag in Zwolle!

 18. I love also the “tapisserie de Bayeux” .
  Dommage qu’il y ait la barrière e la langue car je trouve ton blog magnifique.

 19. Als bibliothecaris wil ik jullie attenderen op het boek ´het wandtapijt´ van Kylie Fitzpatrick. Deze roman gaat over het ontstaan van het tapijt van Bayeux. Heerlijk om te lezen in de vakantie

 20. In een Dorcas winkel kocht ik een lap beige linnen met borduurwerk inmagno navigio, ruiter te paard en boot met verschillende figuren er in. Het is grauwig van kleur, ik denk zelf geverfd garen, bruin, groenig, paarsachtig . De lap is ongeveer 60 bij 85 en ziet er nog goed uit. Ik heb de geschiedenis erover inmiddels gevonden op deze site en andere, maar heeft deze lap ook nog betekenis voor iets of iemand? Graag zou ik een reactie willen horen. Ben benieuwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *