Wereldkantcongres 2008 in Groningen

Sally Johanson (1915-1984) stond aan de wieg van de OIDFA, samen met Eva B.
Sally Johanson schreef het boek ‘Knyppling’ dat Eva B. vertaald heeft in het Nederlands. Zij was diegene die de ‘Vadstenaknyppling’ nieuw leven in geblazen heeft, lang geleden.
Sally was de motor achter dat, wat de OIDFA is geworden. Eva B. heeft veel met haar samengewerkt en trad voor Sally op als tolk.

Om de twee jaar wordt door de OIDFA (Organisation Internationale de la Dentelle du Fuseaux et à l’Aiguille) een wereldkantcongres georganiseerd. In 2006 vond dit evenement plaats in Athene. Dit jaar is Groningen de uitverkoren stad waar het 13de kantcongres plaats vindt. In 2010 gaat het congres naar Japan.
Veel landen presenteren zich tijdens het congres op 4, 5 en 6 juli 2008 met een kleine expositie van kant uit hun eigen land, in het Cultuur Centrum Oosterpoort te Groningen. Aansluitend worden tentoonstellingen, cursussen, workshops, lezingen en bustochten georganiseerd in en om Groningen.
Op de diverse tentoonstellingen tijdens het congres is zowel oude als nieuwe kantkunst te bewonderen.

In de tweede helft van de vorige eeuw heeft het maken van kant een ware metamorfose ondergaan. Vooral vanuit Tsjechië kwamen nieuwe ideeën. De ontwerpen werden gemaakt met dikkere garens en glansgarens in vele kleuren, soms met toevoeging van kralen en ander versierend materiaal.
Andere landen volgden deze vernieuwing en momenteel wordt op veel plaatsen in de wereld eigentijds kantwerk geklost. Omdat veel kantkunst ontwerpen 3-dimensionaal zijn, wordt gebruikgemaakt van een versteviging zoals: metaaldraden, plexiglas, acrylaat en ander ondersteunend materiaal.

Om alle tentoonstellingen en activiteiten, die georganiseerd worden in het kader van het kantcongres, op te noemen zou te veel worden. Veel informatie is te vinden op deze website. Ik wil één expositie toelichten uit het grote aanbod: Kant – Hoofdzaak op Borg Verhildersum te Leens. Geëxposeerd worden moderne hoeden en tassen van kant, antieke kanten barbes en mantilla’s, en kanten mutsen uit de zeer uitgebreide collectie van Verhildersum. De hoeden en tassen zijn ontworpen en gerealiseerd door de leden van de Vereniging Kant Docenten Nederland. De barbes en mantilla’s komen uit de collectie die beheerd wordt door de Jan Geelen Stichting.

De expositie Kant – Hoofdzaak is tot en met 28 september 2008 op Borg Verhildersum.

Al deze hoeden zijn te zien op Borg Verhildersum.

Foto 1: Annie Bouwhuis
Foto 2: Ina Zijp-Kool
Foto 3: Ineke de Vries Videohoedje
Foto 4: Ineke de Vries
Foto 5: Ineke de Vrie Avalanche

22 gedachten over “Wereldkantcongres 2008 in Groningen

 1. Prachtige hoeden !
  Mag ik even passen ?
  Ik vind ze eigenlijk allemaal wel mooi en dan met zo,n heerlijke open rand aan de hoed krijgt je gezicht een betoverend uiterlijk . Probeer het uit en je zult zien dat het iets heeft , je veranderd er wel door . De laatste hoed lijkt mij iets minder met al die bungelende tierelantijnen
  En die daar voor , heel mooi die kleur en het model .
  Tegen prinsjesdag zijn we dan onder de pannen , mochten we van Majesteit een uitnodiging krijgen .

 2. Kant blijft toch maar mooi .Vroeger zag je veel kanten kragen en ja er zijn natuurlijk nog zoveel mogelijkheden meer .
  En al de kleedjes van vroeger .
  Zo bijzonder dat er heel veelkanttechnieken bestaan .
  Ook weer een onderwerp waar je niet over uitgepraat raakt .

 3. Berthi wat weer een schitternd log met erg veel informatie.
  Er zijn vele kantsoorten, toch bestaat de basis uit twee slagen: draaien en kruisen.
  Als je dat beheerst kun je elke kantsoort maken.Om deze tentoonstelling in Verhildersum te bezoeken is zeker de moeite waard.
  Elma

 4. Oh, wat een prachtige, schitterende hoeden. Dan krijg je er gewoon zin in (waarin? nou, in hoeden dragen…:-) Ik ben helemaal weg van hoedje 3, net een bonbonnetje! euhm, zijn ze te koop? ik heb nog een trouw outfit nodig? Heb je nog meer suggesties?

 5. Ik heb lang, lang geleden wel gekantklost en wil het graag weer eens proberen. Over het algemeen vind ik oude kant mooier dan nieuwe kant maar deze ontwerpen zijn schitterend. een reden om naar het Hoge Noorden te reizen …

 6. Jammer dat mijn moeder zaliger dit niet meer mag meemaken. Zij was in haar jonge jaren hoedenmaakster.
  Ach, lag Groningen maar wat minder ver van Limburg … dan zou ik er beslist gaan kijken.
  Zo te zien heet het videohoedje niet voor niets zo. De body lijkt me gehaakt van videoband. Mmmm, zou ik dit ook kunnen gebruiken voor een tas? Vast wel! Ik heb nog wat banden liggen.

 7. Berthi was verwen je ons weer met prachtige foto’s en zoveel informatie. Ik heb nog nooit een hoed gedragen en zal dat waarschijnlijk ook nooit doen, voel me er vreselijk ongemgemakkelijk bij, zelfs een zonnehoed vond ik niet prettig op mijn hoofd.
  Toch kan ik enorm genieten van deze ontwerpen en er zijn prachtige exemplaren bij. De blauwgroene vind ik prachtig en het bobonnetje ook, de laatste vind ik heel erg mooi en geeft het idee van een sluier.
  Heel leuk om te lezen dat Eva zo vaak heeft smaengewerkt met Sally Johanson en ook haar boek heeft vertaald.
  Eva, wat mooi om te weten dat bepaalde delen van je werk en leven blijven voortbestaan.

 8. Nu begrijp ik dat de Eva die heeft samengewerkt met Sally Johanson onze EVA is
  (mag ik het zo noemen) Ik heb nog een uitgaven uit 1964 in het Zweeds (geruild voor een Nederlandse uitgave) Ik heb het boek erg veel gebruikt, het was één van mijn eerste kantklosboeken. Vooral de strakke ontwerpen spraken mij erg aan.
  Elma

 9. @Gerrie, kant vind ik zo’n moeilijk onderwerp. Er zijn zoveel verschillende soorten kant zodat ik me er nooit echt in ben gaan verdiepen. Ik geniet van de schoonheid, maar diepgraven in de techniek doe ik niet. Je kunt tenslotte niet alles doen!:-)
  @yvonnep, het hoedje heb je al… de rest van je outfit sluit je aan bij dit hoedje???
  Suggesties??? Mmmmmmmm, misschien Google raadplegen!:-))))
  @Saskia, in deze log is een tapetas e vinden:
  http://berthi.web-log.nl/berthi/2007/11/lijsje_lorresno.html
  @Corrie, toch denk ik dat jou een hoed erg mooi staat. Ik ben te klein om een hoedje te dragen. Je ziet de hoed, en mij niet!:-)))
  Toch vind ik hoeden erg mooi en de laatste jaren staan ze weer volop in de belangstelling. Terecht, want de mooiste exemplaren worden er gemaakt.
  Eva heeft veel boeken vertaald en gecorrigeerd!

 10. Berthi, al weer zo’n mooie tentoonstelling. De hoeden zijn prachtig, het is echt Kunst.
  Ik wist niet dat het kantklossen oorspronkelijk uit Vadstena Zweden komt. Zou eerder gedacht hebben aan België.
  Corrie wordt het niet tijd dat jij je kantkloskussen te voorschijn haalt? Deze hoeden werken toch wel inspirerend.

 11. Willy, het kantklossen komt zeker niet oorspronkelijk uit Zweden. In de zestiende eeuw was daar een grote bloei aan de gang op dit gebied. Begin twintigste eeuw weer. In allerlei provincies zijn er verschillende soorten kantkussens. In Dalarna bijvoorbeeld is het een rol die in een mand of kistje ligt en de klosjes hangen recht naar beneden. Terwijl voor de Vadstenakant een kussen met rol wordt gebruikt. En zo zou ik nog wel even door kunnen gaan…

 12. Wat een schattige hoeden!!!! Prachtig gewoon ook al begrijp ik nauwelijks hoe dat werkt: kantklossen! Mooie foto’s Berthi!

 13. Bedankt voor je aanvullende informatie, je mag gerust doorgaan hoor. Ik had het op internet verkeerd gelezen. In Zweden heeft het kantklossen zijn oorsprong in Vadstena. Ik zal het in Zweden van de zomer ook vast wel tegenkomen en er goed opletten.

 14. Willy, stuur mij even een mail, wel zo makkelijk zodat niet alles op deze log terechtkomt en voor jou bedoeld is. Gr. eva b

 15. @willy, dat gaat een heerlijke vakantie worden!
  @eva b, willy kan je geen email sturen omdat ze je emailadres niet heeft.
  Willy kan eerst via het mailformulier (links boven) een email naar mij sturen zodat ze dan via mij jouw emailadres krijgt.

 16. Net terug van een weekendje Groningen. Verhildersum bezocht en de tentoonstelling Kant. Helemaal onder de indruk. Wat een mooi handwerk. De hoeden, maar ook de tassen en dan de schilderijen en de kantklosuitleg. Alsmede de matilla`s. Prachtig. Maar ook heel mooi hoe de tentoonstelling gemaakt is. Kleurgebruik, belichting. Literatuur en historisch overzicht. Chapeau!!
  Fineke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *