Script, mode en interieur van salon tot house

De expositie Script, mode en interieur van salon tot house stond al een poosje op mijn lijstje om te bezoeken en dit weekend moest mijn laatste Kruidvat-treinkaartje gebruikt worden. Dus… op naar het Centraal Museum in Utrecht. Drukte had ik verwacht in de trein, maar wat ik gisteren meemaakte was van de zotte. Iedereen stond hutje mutje tegen elkaar! Ik raad je dan ook aan om nooit op het laatste moment, voor de vervaldatum van een Kruidvat-treinkaartje, op reis te gaan.

Voor de tentoonstelling Script is een opstelling gekozen die jongeren zal aanspreken. Topstukken uit de mode- en interieurgeschiedenis worden in een filmische setting gepresenteerd. 18de- en 19de- Eeuwse japonnen, servieskasten en ander meubilair, maar ook Rietveld-ontwerpen en hedendaagse mode van onder andere Jean Paul Gaultier en Vivienne Westwood zijn opgesteld. Kostuumfilms vormen de inspiratie voor de filmsets waarin de stukken zijn opgesteld. Op deze eerste foto zie je een blouse met ruches van Vivienne Westwood uit 1995-1996.

Jacques Doucet, avondmantel circa 1903, crème ripszijde, machinale kant, passement, fluweel, zijden kralen. De set waar deze avondmantel staat opgesteld is geïnspireerd op de film Gosford Park. De film laat mensen zien die zich op het eerste gezicht keurig gedroegen, maar onderhuids speelden er allemaal vlammende zaken. Een oogopslag of het over elkaar kruisen van benen was vol betekenis.

Dit piqué herenvest, circa 1850, katoen, met mountmellick borduurwerk, vinden we terug in de filmset waar de film Madame Bovary centraal staat. Madame Bovary is de vrouw van een plattelandsdokter en zij verveelt zich behoorlijk op het platteland. Ze zoekt avontuur en gaat geheime relaties aan.Japon circa 1810, witte katoen, getamboereerd. De set met deze jurk is gebaseerd op de film Sense & Sensibility. Het verhaal gaat over de vrouwen van de familie Dashwood. Als vader Dashwood sterft moeten zijn vrouw en dochters het doen met een kleine jaarlijkse toelage. De mensen uit hun omgeving houden zich voornamelijk bezig met het aan de man brengen van de twee zussen.

Japon, circa 1800, crème linnen met getamboereerde druiventrossen in zijde.

Op de set staat een grote kast gevuld met spullen uit de tijd van de film Les liaisons dangereuses: zoals waaiers, schoenen en boekjes met de laatste mode uit die tijd. Op de foto zie je een speldenkussen uit 1786.Tijdschrift: Kabinet van Mode en Smaak, 1790-1794.

De expositie Script, mode en interieur van salon tot house is tot en met 3 augustus 2008 te zien in het Centraal Museum te Utrecht.

26 gedachten over “Script, mode en interieur van salon tot house

 1. Berthi wat mooi allemaal ,alleen al voor dat vestje zou je een gesprek aanknopen met de man die erin zit (hihi).
  hahah leuk van de trein ,ik heb mijn moeder er niet over gehoord,die “moest”er vandaag ook nog 1 opmaken…
  Duim je mee voor Has,die begint vandaag weer aan een loodzware fietstocht in de Dolomieten…
  fijne zondag!!

 2. leuk !!! mooie foto’s !! staat ook nog op mijn lijstje (en zie dat de tentoonstelling eerder is afgelopen dan gepland ….) mijn dochter heeft gelukkig het laatste Kruidvatkaartje kunnen gebruiken !!
  Zonnige zondag gewenst !!

 3. Berthi wat een verwennerij met al die prachtige foto’s in dit log! Prachtig die details!
  Je zult wel erg genoten hebben van al dat moois.
  Een heel goede tip om niet tot het laatst te wachten met het kaartje. Ik moet mijn kaartje van de NS ook nog gebruiken maar heb tot 6 juli de tijd, maar dat is dus ook al heel snel. Meteen plannen vandaag. Een heel fijne zondag Berthi.

 4. Berthi het is je weer gelukt om na zo’n drukke dag met een prachtige log te komen.
  Wat er voor mij uitspringt is het witte herenvest. Ik heb het niet van dichtbij kunen zien maar je noemt het piqué-borduurwerk is dat gelijk aan mountmellick borduurwerk zo ken ik het?
  Nu weten wij waarom het zo druk was in de trein, het Kruitvat.
  Ook Jan Geelen zat in de trein, van Limburg naar de opening van de tentoonstelling Kant-Hoofdzaak in het koetshuis van de Borg Verhildersum te Leens. Lia Baumeister en Christa van Schagen waren met de auto uit Amsterdam gekomen. Jan en Lia als grote kantkenners zaten na de lunch bij ons in de kamer een aantal nieuwe aanwinsten van hun beiden te bestuderen. Maar het werd tijd om naar de opening te gaan. De hoedenontwerster Mirjan Nuver verrichte de opening.
  Een erg mooie tentoonstelling met veel oude kanten uit de Jan Geelen stichting.
  Heel oude kantboeken en een schitterende ingelijste Barbe van Paula van Astenrode.
  De oude mutsen uit de textiel collectie van het museum.
  Een schilderij uit Koninklijk bezit van koningin Emma, die altijd kant droeg. Drie maal per dag wisselde zij van japon en werden er weer andere kanten gebruikt.
  De hoofdzaak van deze tentoonstelling waren de gekloste hoeden van de dames van de vereniging kantdocenten Nederland. In de mooiste kleuren en modellen.
  Ook was ons jongetje er, Maurits.
  Dat verhaal vertel ik later, nu eerst op bezoek bij de kinderen.
  Elma

 5. Gelukkig maar dat ik mijn laatste Kruidvat-kaartje al enkele weken geleden heb gebruikt (Weverijmuseum Geldrop).
  Nu heb ik weer 5 Ebay-kaartjes liggen (14,95 Euro per stuk), te gebruiken van 30 juni tot en met 31 augustus. Ik weet nu dat ik ze echt niet tot het laatst moet bewaren.
  Mooie expositie! Ik weet niet of ik tijd vind om er heen te gaan. Wat is er toch veel te doen op textielgebied!
  Ik vind het speldenkussentje wel erg apart. De spelden vormen het motief, zo te zien. O wee als je er een paar spelden van gebruikt. Weg mooi motief ;o)

 6. Berthi, ik ga ook helemaal voor het witte herenvestje. Wat prachtig. Maar de witte katoenen japon uit Sense & Sensibility is ook mooi door de eenvoud. Prachtig verslag. Dank je wel.

 7. Wat een mooie Expositie, ik heb genoten bij je. Die witte bloes prachtig en dat spelden kussen enig. Ik heb geen kaartjes van het kruitvak zeker niet in de tussen tijd daar geweest. Of geen erg in gehad. Echt wat voor mij.

 8. Fijn dat je foto’s mocht maken Berthi. Ik vind alles mooi! Maar toch vooral die S&S-jurk. Komt ook door de film 😉
  In het openluchtmuseum heb ik ook eens een bespeld kussentje gezien. Dat was met iets van “welkom lieve kleine” of zoiets. Zulke speldekussentjes zijn voor de sier denk ik, of om te laten zien dat je veel (dure) spelden hebt??
  Fijne zondag iedereen.

 9. Als ik die mooie foto’s zie zeker een aanrader om naar Utrecht te gaan zeker nu ik weer aan mijn oog geholpen ben en gelukkig weer ruim zicht heb. Fijne week Grt Maria.

 10. Wat prachtg allemaal !!
  Oo als ik zo’n trein verhaal hoor ben ik nog blijer met jouw logje !!
  pffff, vorig jaar moest ik regelmatig op ziekenbezoek en elke dag in de spits zo hutje aan mutje. Dat wil ik nooit meer (hoop ik) !!
  Het vest valt mij ook het meest op. En ja het speldenkussentje hé. Doet mij aan mijn kussentje denken.

 11. @Hilly, het voordeel van deze expositie is dat je op de ‘filmset’ mag komen waardoor je de kleding van heel dichtbij kunt zien. Het herenvestje springt eruit. Schitterend borduurwerk en heel sjiek door het wit op wit borduurwerk.
  De japon uit circa 1810, gebaseerd op de film Sense & Sensibility, is schitterend.
  Je mag foto’s maken, maar niet met flits! Daardoor zijn de foto’s ook niet haarscherp. De belichting voor goede foto’s is te slecht.
  Knap van Has om zo’n zware fietstocht aan te durven! Veel succes, en natuurlijk duim ik voor jullie.
  @Mary, geniet van een zonnige dag!
  Ik wist niet dat Script eerder afgelopen is dan oorspronkelijk gepland stond.
  Het was wel jammer dat de afdeling van oude kunst dicht was, want daardoor kon ik het poppenhuis van Petronella de la Court niet kon zien.
  http://www.inghist.nl/Onderzoek/Projecten/DVN/lemmata/data/Court
  @Corrie, voordat je het weet is het 6 juli. Ik wens je alvast een fijne dag.
  Het kan nooit zo druk in de trein worden als gisteren! Iedereen was wel heel goed gehumeurd, althans in dat gedeelte waar ik stond.
  @Elma, je hebt gelijk. Het staat niet zo goed omschreven. Het is een piqué herenvest met wit op wit borduurwerk, mountmellick borduurwerk. Ik ga het veranderen.
  http://www.handwerkenzondergrenzen.nl/shop/layout/grotefoto.php?foto=../afbeeldingen/548G.jpg
  Super dat het een geslaagde opening was op borg Verhildersum. Eigenlijk had ik niet anders verwacht. Morgen komt er een log over deze kanttentoonstelling. Afgelopen week heb ik mooie foto’s ontvangen van Aaf.
  Wij wachten met spanning op het verhaal over Maurits… Misschien morgen…
  @Saskia, ik hoorde Matthijs ook al iets zeggen over treinkaartjes van 14,95 euro per stuk. Niet duur als je een lange rit maakt.
  Ik kan ook niet overal naar toegaan. We zitten op dit moment in een luxe positie. Heel veel keus is er. Laten we hopen dat het nog lang zo zal blijven.
  @Willy, vaak is kleding mooi door de eenvoud. Zoals je hierboven leest sluit ik me aan bij jou keuze!
  @José, je kunt je inschrijven voor de nieuwsbrief van het Kruidvat, dan zie je vanzelf dit soort acties.
  @ine, klopt! Het zijn echt heel mooie sierkussentjes!

 12. Hoi Marian’ne m, fijn dat jij zo snel de logs hebt gevonden! Het is een mooie aanvulling op dit log!
  De speldenkussens zijn zo vertederend!

 13. Wat een prachtige antieke kostuums, dat herenvest, schitterend. De jurken (die engelse kostuumfilms verslind ik), ik zou soms willen dat ik in die tijd leefde en die jurken kon dragen! Goed dat je dit hebt laten zien, ik hoop er nog naar toe te kunnen.

 14. Toen ik in de nachtelijke uurtjes hier al even was , waren mijn gedachten , zo laat nog heeft Berthi hier maar weer heel wat werk verzet met zo,n prachtige uitgebreide reportage plus nog de mooie foto,s .
  En nu valt het op dat iedereen weg is van het prachtig geborduurde herenvest .
  Met mijn slaperige ogen had ik niet eens opgemekt dat het een herenvest was . Meestal zie ik dat wel meteen aan de sluiting . Maar wat is er mis mee om zoiets voor ene dame te maken . Met enige aanpassing van coup en de sluiting des dames maken , kan het toch heel goed .
  De halslijn vind ik zo mooi , het staande kraagje en heel iets van een rever .
  Toch is het borduurwerk goed zichtbaar zonder te flitsen .
  En wat moet ik van al de andere modellen zeggen , het is echt allemaal zo prachtig .
  De avondmantel zou ik wel even aan willen , alleen maar even passen en ik denk dat mijn wat al te uitbundige pondjes niet eens zo zullen opvallen . Het valt mooi ruim en wat een schat aan prachtige kant . Mooie gloedvolle fluweel , het geeft je toch een rijk gevoel .
  De andere chique japonnen en het prachtige speldenkussen , in goudkleurige zijde .
  Ik vraag me af zo,n speldenkussen al zo oud , zijn dan de spelden er niet in vastgeroest . Zilveren spelden ?
  Een blik in het mode boek , het is allemaal zo mooi .
  Berthi je kijkt altijd met dubbele ogen , speciaal voor de thuisblijvers . Je extra ogen zijn de lens van je foto-apparaat .
  Ik wil je danken voor het goed gebruik van je extra ogen !

 15. @Betty, zo druk als het gisteren in de trein was, zo rustig was het in het museum. Heerlijk om dan op je gemak alles te bekijken en rustig te fotograferen.
  @Gerrie, het was gisteren een lang dagje, maar wel heel geslaagd, en dan is het nog leuk om laat op de avond foto’s te plaatsen op het weblog.
  Grappig, dat iedereen voor het herenvest valt. Ik heb zelf een dergelijk vestje in de kast hangen, en heel lang niet meer gedragen. Misschien nu een reden om het vestje tevoorschijn te halen.
  Volgens mij zijn het speciale spelden die ze gebruikt hebben voor de speldenkusssentjes. Ze zien er namelijk nog erg mooi uit. Of de spelden uit die tijd waren van een een zeer goede kwaliteit. Dit speldenkussen zal zeker uit een gegoede familie komen. Wie kon zich nu zoveel spelden permiteren? Ze waren immers erg duur.
  Haha, extra ogen… ik zet mijn bril af, om alles beter te kunnen zien van dichtbij!:-))))

 16. Over de speldjes in het speldenkussen heb ik wel een idee, misschien waren ze van koper die roesten niet.
  Elma

 17. Wat ik ook zo bijzonder vind is dat dit speldekussentje initialen heeft. Heb ik nog niet eerder gezien.
  Marian’ne dank je wel voor je opzoekwerk. Leuk om terug te lezen.
  Ik vind dat herenvest ook schitterend, maar die jurk kleed (mij) beter af ;-))

 18. @ine, ik herinner me ineens dat jaren geleden dit model jurk in de mode was. Ik heb een koude maandag op naailes gezeten en zo’n soort jurk voor mezelf gemaakt.
  Misschien komt het weer in de mode?:-))) Alhoewel ik me dan niet in zo’n jurk zie lopen!:-))))

 19. wat een prachtige voorbeelden weer! ikke weer helemaal blij, bedankt voor het plaatsen! :)))

 20. Ach was ik maar een Dashwood-meisje. Heerlijk romantische mode maar Pride and Prejudice met het hoofddeksel/sjaaltje van Lady Catherine de Bourgh heeft mijn hart voor altijd gestolen
  “Upon my word,” said her ladyship, “you give your opinion very decidedly for so young a person. Pray, what is your age?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *