Zuid-Bevelandse schone aan de haven


Dit Zeeuwse meisje geniet duidelijk van het sokken breien aan de haven. De tevredenheid straalt van haar gezicht.

Ik kan je vertellen dat deze Zuid-Bevelandse schone aan de haven van Jacobus van Rossum (1856-1917) te koop is bij Het Middelburgs Veilinghuis. Richtprijs: 500-1000 euro. De veiling is op 7 en 8 juli aanstaande in de Grote Kerk te Veere.

46 gedachten over “Zuid-Bevelandse schone aan de haven

 1. Wat een beeldschoon schilderij, met twee handwerktechnieken. Het sokken breien en het gekloste kantje aan de muts.
  Vanaf zondag 29 juni is er in de Borg Verhildersum te Leens een tentoonstelling KANT-HOOFDZAAK moderne en historische toegepaste kantkunst.
  Elma

 2. Een heel mooie schildering .
  Ik kijk naar de kap , zal zeker van lang geleden zijn . In de loop der jaren veranderde er nog wel eens iets .
  Deze is toch uit Zuid-Beveland ?
  Daar zijn duidelijke verschillen in katholiek en Protestantse kappen .
  Dat is hier niet zo goed te zien .
  Ik dacht dat de spiegels ook lager zaten .
  De katholiek kap is wat hoekiger en de protestantse de mooie wijde ronde vorm .
  Nu ik dit hier zo schrijf dan denk ik , dat godsdienst nog een rol speelde in de klederdracht .
  Er is ook verschil in de hals ketting .
  Van goede afkomst zijn was in de klederdracht altijd erg goed duidelijk .
  Graag een pronkgedrag met al je goud en kant . En in de kerk een eigen plaats hebben . De armen moesten maar wachten ergens een plekje te vinden .
  Ik weet nog dat ze konden wachten tot er een groen lichtje aanging en daarna waren de plaatsen vrij . Och och dat was ook die goeie tijd van vroeger . . .
  Wanneer je graag mooie antieke spullen wilt bewonderen en of kopen , kun je het best sites opzoeken van veilinghuizen .
  Daar kan ik mij uren mee vermaken , alleen maar kijken dan .
  Vroeger waren de koekblikken met reprodukties afgebeeld van oude schilderingen ook enorm in trek . En de prenten aan de muur . Is ook pronkgedrag een beetje imitatie , maar toch iets kunstigs in huis .
  De prenten hadden ook vaak vredige huiselijke tafrelen .
  En ondertussen breit de Zuid-Bevelandse maar rustig voort .

 3. Een ‘zuinige’ reaktie van mij.
  Maar dacht aan hetzelfde wat Gerrie aankaart !!
  Door gisteren, dus sssst :-))))
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 4. @Gerrie, een groen lichtje… nooit eerder gehoord, ook bizar.
  Och och dat was ook die goeie tijd van vroeger . . . >>>> Helaas waren er ook veel nare dingen aan die goeie oude tijd!
  Vroeger was niet alles koek en ei, en nu ook niet. Laten we maar proberen om zoveel mogelijk het positieve naar boven te halen.

 5. Mooie prent! Straalt rust uit.
  Ik zou hem zó aan de muur willen hangen. Maar 500 – 1000 Euro vind ik wel veel geld.

 6. Bedankt voor je reactie op het logje van Corrie. Gelukkig heb ik mijn beer nog. Hoe raakt soms iets kwijt? Je weet het niet. Jouw geadopteerde beer ziet er ook lief uit. Je hebt een mooi web-log. Ook één van de eerste als ik het zo zie.Zelfs de gebreide onderbroek en borstrok komen voorbij. In het voorjaar als de temperatuur zo rond de 15 á 16 graden was dan wilde ik een rok met blote benen.Dat mocht dan wel, maar alleen met gebreide kniekousen en een gebreide onderbroek aan. Want eigenlijk was het nog een beetje te fris buiten.

 7. Een mooi schilderij. Ik vind de kleuren ook zo mooi. Dat verhaal van Gerrie…. met katholieke en protestante mutsen!! Ik herinner me dat we vroeger in de kerk bankenpacht hadden. Je pachtte een plaats voor een jaar, en alleen jij of je familie mocht er gaan zitten. Nu heb je kerkbijdrage.
  De dingen van vroeger, ik kan er enorm van genieten. Maar ik ben toch blij nu te leven :-))

 8. Net keek ik weer even, maar Zeeuwsmeisje kan onderhand wel aan de hak beginnen.
  Elma

 9. Ben benieuwd wat dit gaat opbrengen. Vast meer dan wat ze vragen…..
  Voor mij is het vaak helemaal genieten de oude verhalen van “vroeger”. Met mijn 41 jaar en jong de ouders verloren, heb ik veel niet meegkregen van “vroeger”en kan dan ook ademloos luisteren naar de verhalen. Bij de thuiszorg had je vaak weinig tijd maar maakte tijd om naar dit soort verhalen te luisteren terwijl je bezig was……

 10. Foutje , even herstellen .
  http://www.ons-boeregoed.nl/zbkatholiek.htm
  Om nog meer mooie Zeeuwse dracht te bewonderen even naar beneden schrollen en als je tijd hebt bekijk ze allemaal .
  Axel is ook heel mooi om te zien .
  Vroeger was Prinses Juliana eens in een Axels costuum gekleed .

 11. Nog een waardevole kijk-tip
  Klik links eens op kieker .
  Van alles wat . Koenkelpotten maken , ooit van gehoord ?
  Dat noemen wij in Overijssel foeke-potten .
  Foeke potterij , foeke-potterij geef mie een cent en dan gaa,k voorbij .
  Aan het einde van de carnaval .

 12. Er wordt ook gesproken over een schort van Merino wol , ik denk dat die stof bij ons luster werd genoemd .Er lag wat glans over .

 13. @Gerrie, Google wijst ons de weg, en geeft een heleboel informatie. Gelukkig hoef ik het niet allemaal te onthouden… als we de informatie maar kunnen vinden!:-)
  Ik zie wel op een afbeelding dat de katholieke Zuid-Bevelandse de spiegeltjes hoog heeft zitten. Dit schilderij is in ieder geval van vóór 1917. Ik vind het zelf prachtig om te zien.
  Ik waag een poging voor je laatste link:
  http://www.stzk.nl/index.htm En klik vervolgens op Nederlandse folklore en dan op klederdrachten.
  Foekepotterij ken ik ook. Volgens mij wordt het vast nog wel op verschillende plaatsen gedaan. Zoniet, dan komt er vast weer iemand die opstaat om dit een nieuw leven in te blazen.

 14. @Willy, leuk dat je hier een reactie plaatst!
  Het is vaak een raadsel hoe men iets kwijt raakt. Dat geldt zowel voor mijn beer als poesie-album, die mij beiden zeer dierbaar waren. Maar goed, daar is niets aan te doen, en er zijn ergere dingen in het leven, denk ik dan maar altijd.
  @Ine, we zijn van ongeveer dezelfde leeftijd, maar ik kan me niet herinneren dat er bij ons in het kleine Brabantse dorpje een plaats werd gepacht in de kerk. Ook dit zal per dorp anders geweest zijn.
  Vandaag de dag hebben we het goed, en daarom vind ik het zo jammer als er te veel gezeurd en geklaagd wordt door de mensen. Natuurlijk gebeuren er dingen waarover je mag klagen, maar de balans moet in evenwicht blijven!:-)

 15. Volgens mij ging het foekepotliedje zo:
  Foeke-potterij , foeke-potterij
  geef me ’n cent, dan ga ‘k voorbij,
  geef me ’n appel of een peer,
  kom ik ’t hele jaar niet meer.

 16. De appel en de peer dat ken ik niet , maar ik heb geen geld om brood te kopen . .
  En er zullen wel meer varianten bestaan .
  De laatste Site gaf zo enorm veel informatie over de Zeeuwse dracht , nou ja we weten al genoeg zo .
  Toch weer een teken dat er belangstelling is voor de klederdrachten overal .
  Het verbaasd me wel dat er zoveel verschillen zijn in één provincie .
  En nu nog naar de veiling van de breiende Zeeuwse !
  Wie biedt . . ?

 17. Staande breien! Laatst vertelde een oude dame me over de arbeidersvrouwen die hier (Z-Hollandse Waarden) in een dijkwoning woonden en staande in de deurpost een sokje breiden. Op mijn vraag, waarom ze er niet bij gingen zitten, antwoordde ze, dat daar geen plaats voor was (de rijweg liep pal langs de voordeur). Een vrouw, die inmiddels opgenomen was in een verzorgingshuis had de gewoonte om leunend tegen de post in de deuropening te staan nog steeds niet opgegeven. In het tehuis zette ze de deur van haar kamer open, ging in de bekende houding tegen de deurpost staan en volgde zo wat er zich zoal afspeelde op de gang. Breien deed ze niet meer….

 18. Staande breien, in de tijd dat je bij het koken nog vaak een jasschort aan had heeft er vaak een breiwerkje in mijn zak gezeten.
  Die mij kennen van de tijd dat onze dochters nog zwemles hadden weten zich nog heel goed te herinneren dat ik altijd aan het haken was. Langs de kant van dat zwembad heb ik jaren gelopen, het liep niet zo voorspoedig en dan zakten ze ook nog voor hun diploma, een jaar later er weer heen.
  Uit het boek MOTIEVEN UIT PERU van Margit Reij uit de serie van de ARIADNE handwerk bibliotheek op blz. 14 staat een weefsel waarvan ik het motief heb gebruikt om gordijnen te haken voor het bovenste gedeelte van mijn ramen 6x 90cm x 130 cm. In de loop der jaren waren ze helemaal versleten en heb ik nieuwe gehaakt dus al 12x het gordijn gehaakt. Nu worden ze eenmaal per jaar voorzichtig gewassen, zin om ooit nog nieuwe te haken heb ik niet. Toen had ik nog meer tijd, er waren nog geen computers voor in huis.
  Elma

 19. Mooie prent is dit. Zal best het geld wel waard zijn, maar ik zie het liever in een museum hangen. Mooi verhaal van Elma!!

 20. @Gerrie, het is verbazingwekkend hoeveel verschillen er zijn in een klein gebied. Ik heb net het klederdrachtenboek van Cas Oorthuys erbij gepakt, en het is een Katholieke Zuid-Bevelandse schone. De spiegeltjes zaten inderdaad zo hoog.
  Bieden? Mijn muren zijn allemaal al bezet!:-)
  @Neeltje, dit soort verhalen mogen niet verloren gaan en zijn o zo belangrijk.
  Stel dat er iemand na tig jaren een foto ziet met een afbeelding van een breiende vrouw in een deuropening. Grote kans dat het gissen wordt naar de reden waarom deze dame staande een sok breit.
  Jouw verhaal moet opgeschreven worden. Maak een foto en schrijf je tekst erbij. Als ik dit hoor zou ik direct een nieuw onderwerp weten voor een boekje, maar ja… eerst mijn merklappenboekje!
  @Elma, prachtig verhaal van je!! Ook dit schets een bepaalde tijd, en jouw gegevens moeten bewaard blijven.
  Toen hadden we nog tijd om aldoor bezig te zijn met handwerken, nu maken we er uiteraard ook tijd voor en komen de mooiste ontwerpen naar voren, maar internet plukt veel tijd van ons!:-)
  Van de andere kant brengt internet zeer veel positieve elementen met zich mee.
  De communicatie gaat razend snel, informatie komt snel naar ons toe, eindeloos veel gratis patronen, en vergeet de inspiratie niet.
  @Marijna, ik denk toch dat het uiteindelijk bij iemand thuis komt te hangen.

 21. Kom ik nog even voor dat de klok twaalf uur slaat . Heb nog meer ( persoonlijk) folklore nieuws .
  Maar over dat staand breien , daar zou ik ook over beginnen , ik was al zoveel aan het woord geweest . Je komt dat vaker tegen op oude afbeeldingen dat er staand gebreid werd .
  Zoeven een aardig gevulde groot formaat envelop , in mijn brievenbus . Welkomst brief en twee nummers : Historisch Overijssel . Ben nu lid van de IJSSELACADEMIE .
  En dat dank zij jouw web-log !
  Je ging naar Zwolle en had het nieuwste boek over klederdrachtten uit Overijssel besproken in handwerken zonder grenzen .
  Er is nu een uitgebreide boekenlijst bijgevoegd en kan ik boeken met korting aanschaffen .
  Bedankt Berthi voor al je aanwijzingen !
  Er zijn al heel wat abonnementen hier in huis , maar ik ben er zo blij mee en geniet er van .
  Zo tussen de bedrijven door ook nog in een quilt-web-winkel rond gekeken en het een en ander besteld . Ik voel me echt een rijk mens . Komt er weer een feestje in de brievenbus .
  Ik betaal natuurlijk wel verzendkosten , maar heb geen reiskosten er naar toe en ergens onder weg koffie drinken , dat doe ik gewoon thuis .
  Toch geweldig dat dit allemaal zo mogelijk is . Wat zou ik nog zijn zonder internet .
  Het kost wel wat tijd , maar brengt ook heel veel inspiratie .

 22. @Gerrie, geweldig om dit te lezen!!! Uiteindelijk ben je zo goedkoper uit! Dat wordt een zomer lang genieten!!!
  Gerrie, jij vertelt ons zoveel, waar wij je ontzettend dankbaar voor zijn. En het fijne is, dat alle informatie teruggezocht kan worden. Heerlijk is dat toch! Ja, het kost inderaad veel tijd, maar we krijgen er met z’n allen veel voor terug!

 23. Gerrie, wat heb je ons vandaag weer veel interessante dingen aangeboden, dank je wel! Elma en Neeltje, ook van harte bedankt! Ik ben heel blij met internet, vooral met de weblogs, ze verrijken mijn leven zeer.

 24. Zag net bij het voorwoord van het boekje “Breihandboek voor coole meiden” een mooie prent van een staande breiende vrouw.
  Aan haar arm en om haar middel 2 mandjes om de wol in mee te dragen. Charles Dickens wilde ons doen geloven dat de vrouwen tijdens het vallen van de Quillotine (franse revolutie) stonden te breien.
  Er staat ook geschreven dat de de Franse boeren (die veel schapen hielden) op stelten liepen om grotere passen te kunnen nemen en ondertussen breiden. De wol droegen ze in wolgordels .
  Doe ze dat maar eens na !!

 25. @marian’ne m, te vergelijken met het rode kruisje dat op een merklap werd geborduurd.
  Stelten lopen, grote passen nemen, en dan nog breien… dat zou ik graag eens zien!:-)

 26. Eindelijk is de pc weer vrij 😉
  Vanmiddag nadat ik je log las, boodschappen gedaan. Bij het kruidvat kom ik…. een pakje breigaren tegen!! 4 bolletjes mét 2 kleine breinaalden. Dit alles voor 0,99 cent. Breien is weer helemaal van deze tijd staat in de folder. Vraag me wel af wat je kunt breien van 4 zulke kleine bolletjes. Iets voor het poppenhuis Marian’ne??
  Prachtige verhalen weer vandaag. En mooie links van Gerrie. Het foekepotlied ken ik ook, en idd in een andere versie.

 27. Ja Berthi moest ik ook aan denken !!
  Het bleek een heel moerassig gebied te zijn en dit verhaal is wél waar !!!
  En ik denk dat de eerste ook wel eens waar kan zijn.
  Ine, ik had het in de folder gezien. Ik denk dat het errug dik is voor het poppenhuis, wel snel klaar. 2 steken of zo ;-))
  Maar de naaldjes lijken mij wel grappig, ik ga toch even kijken morgen !!

 28. Het voordeel van een logje later lezen is dat ik nu alle reacties en links mee kan nemen en wat is er ongelofelijk veel te zien en te lezen. Het schilderij komt vast bij een liefhebber terecht en ook ik kan erg genieten van alles wat er op veilignhuizen-sites te bekijken valt. Ook op Googel images type ik wel eens een handwerkterm in en wat je dan allemaal te zien krijgt…heerlijk voor een avondje relaxen en genieten.

 29. Folders krijgen we hier in het buitengebied niet altijd. Nam deze vanuit de winkel mee.
  Maar een vraagje, wat bedoel je met:
  “te vergelijken met het rode kruisje op een merklap”??
  Heb proberen op te zoeken rode kruisjes op merklappen maar kom er niet uit.

 30. Ine,
  Allereerst ik heb zo’n breisetje gekocht, leuk !!
  De kleine houten naaldjes breien lekker.
  en de dikke wol in leuke kleurtjes is altijd leuk voor het één of ander.
  Over het rode kruisje/steekje !!
  Ine,
  heb allereerst zo’n breisetje gekocht, leuk !!
  De kleine houten naaldjes breien lekker.
  en de dikke wol in leuke kleurtjes is altijd leuk voor het één of ander.
  Over het rode kruisje/steekje heb ik in een logje geschreven !!
  Berthi heeft eens in de nieuwsbrief van Merkwaardig geschreven over een historisch gegeven.
  Dat in de middeleeuwen wanneer er een executie plaatsvond de dames op hun borduurwerk een rood steekje borduurden op de plek waar zij op dat moment aan het borduren waren.
  Waarschijnlijk konden ze door klokgelui horen wanneer er een exucutie plaatsvond.
  Ik vond dit een bijzonder gegeven.
  En heb dit op mijn merklappen toegepast.
  Toen de Twinn towers instortten was ik ook aan het borduren en heb toen een rood kruisje geborduurd.
  Ook toen de eerste soldaat was gesneuveld in de Irak oorlog.
  Dit uit respect voor de doden en om het gebeuren te memoriseren.
  En om mijn ontdane gevoel vorm te geven.

 31. @marian’ne m, ik lees nu pas de vraag van Ine. Heel fijn dat jij al een antwoord hebt gegeven en ik vind het weer heel ontroerend om te lezen dat jij enkele rode kruisjes heb geborduurd. Zijn je kinderen van het verhaal op de hoogte? Of maak jij telkens een logboek als je een bijzonder handwerk af hebt?
  Leuk dat je het breisetje hebt gekocht, en goed om van een deskundige te horen dat het ook nog eens een goed breisetje is. En dat voor een prikkie!

 32. Dank je wel voor je antwoord Marian’ne. Nu herinner ik het me ook. Dat verhaal in de nieuwsbrief van Merkwaardig.
  Enne…dat breisetje ga ik ook nog halen 🙂

 33. @ine, morgenvroeg als eerste bij de deur staan… want je weet hoe snel het gaat bij deze ‘drogist’!:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *