Qipao en de kunst van de Chinese knoop II

Vandaag het vervolg op de log van gisteren, en wel foto’s van verschillende knopen. Hoe je deze knopen kunt maken is te zien op deze website, die Gerrie gisteren op de vroege ochtend vond. De foto’s komen van Sylvie Van Sompel.Patronen uit 1955; de Westerse interpretatie van de qipao
Boeddhistische knoop van het oneindige leven
De oneindige knoop
Fleur de lys
Bloemen met parels
Vlinders
Setje om knopen te leren maken

23 gedachten over “Qipao en de kunst van de Chinese knoop II

 1. Ware kunststukjes, die knopen. Een vriendin van mij heeft in Amerika het setje van Clover gekocht en het werkt. Je krijgt er een prachtige knoop mee.

 2. Nu allemaal aan de slag voor eigen gemaakte kunstknopen .
  Het zijn echte kunst stukjes .
  Toch blijf ik nieuwsgierig naar de vele overeenkomsten met het schiemannen . Ja de Keltischen knoop is al genoemd .
  Ik moet nog een boek over symbolen en tekens hebben , het is een bekende Dover uitgave , in het Engels .
  Berthi , de knopen die je vandaag laat zien , wat zijn ze prachtig .
  En de mooie kleuren , de glans geeft nog eens een extra pracht .

 3. Er zijn ook overeenkomsten met Macramé’.
  Daar hoor je op het ogenblik weinig of niets over .
  Jaren geleden waren hier in één van de warenhuizen , ik dacht V&D , macramé demonstraties en aanbiedingen van prachtig koord op grote cones , in allerlei kleuren . Dat garen was afkomsig van een Amerikaanse firma .
  Ik heb er wat van gekocht en hoewel ik een enkele keer bezig ben geweest met macramé is er toch nooit zoveel van gekomen .
  Het koord heb ik later wel gebruikt voor een trekkoordje in buideltjes .
  Misschien nog eens een idee om een knoopje te knopen . . . ?

 4. Berthi geweldig leuk, ik ga er een keer een paar proberen.
  Gerrie ook bedankt voor het zoeken !!!!!!!!!!

 5. Leuk al die knopen, en de fleur de lys zou ik wel eens willen proberen 🙂
  Vraag mij af hoe zo’n apparaatje werkt.
  Ik zag ook degene bij de vriendin van Annelies 🙂
  Zij had er een soort sleutelhanger van gemaakt met leuke kraal eraan.

 6. Van zulke plaatjes word ik altijd heel erg vrolijk, het ziet er erg ingewikkeld uit maar toch ook alsof je het zelf kunt doen en dat is dus ook zo. Ik blijf me verwonderen over alle mogelijkheden die er zijn met garens en stoffen en de wereld is zo groot, er is nog zoveel meer te ontdekken. Prachtige foto’s Berthi, heerlijk om naar te kijken.

 7. Smul smul smul.
  Als ik in een fourniturenwinkel zo’n knoop tegenkom, kan ik het niet nalaten om hem te kopen. Gewoon om af en toe naar te kijken. Boeiend om hier zoveel verschillende te zien!

 8. @Annelies, goed om te horen dat zo’n setje geen overbodige aankoop is.
  @Gerrie, ik verwacht dat er zeker enige overeenkomsten zijn. Het ligt zo dicht bij elkaar. Best interessant om dit ooit eens uit te zoeken.
  Net als ieder ander heb ik de bekende macramé plantenhanger gemaakt. Ik gebruikte erg stug touw waardoor ik mijn vingers aardig voelde na een poosje gemacrameed te hebben. later volgde nog een wandkleed en dat was tevens het laatste. Ik wilde mijn kamer niet helemaal vol hangen met macramé!:-)
  @José, veel succes! We krijgen ze vast op je blog te zien!?
  @marian’ne m, ik val voor de oneindige knoop. Je komt die overal tegen, zelfs op mangeldoeken!
  @Corrie, het is overweldigend wat je met een simpele draad en naald en een lapje stof kunt doen. Het blijft me verbazen.

 9. Zit al te denken hoe je zelf zoiets kunt maken zonder al te ingewikkelde hulpmiddelen .
  Een eenvoudig plankje niet met spijkers , maar een soort boogjes in patroon aangebracht , waar de lussen makkelijk van af te glijden zijn . Je ziet die boogjes wel op punnik klosjes .
  Een ander idee is misschien proberen op een kantkloskussen , dat moet kunnen .
  We beginnen zeer eenvoudig natuurlijk .
  Zou het zo wel even willen proberen .
  Maar ik leg dit plan voorlopig nog even op het plannenstapeltje .
  Wie heeft er nog een beter plan ?

 10. Wat een intrgerend onderwerp, het laat maar weer eens zien hoe oneindig veel leuke dingen er te zien zijn en te doen. Dat apparaatje lijkt me erg leuk en de link met schiemanswerk is er vast. Ik meen een aantal knopen te herkennen, maar kan niet meteen mijn knopenboekjes raadplegen want ik ben op vakantie. Zit heerlijk onder de boom aan de Tarn, maar kan toch je weblog lezen. Wat heerlijk toch die laptop. (mijn naaimachientje is ook mee). Maar ook tijd om al die mooie handwerktijdschriften te lezen. De HZG over kant vond ik erg mooi!

 11. @Marianne P, ik wilde weten waar je nu precies zit te genieten en Google bood zoals altijd uitkomst.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Tarn_(departement)
  Het is niet naast de deur, maar voor een prachtige omgeving (anders dan in Nederland) moet je wat over hebben. Ik zie je al zeer relaxed aan de Tarn zitten, en alleen maar lezen met af en toe een handwerkje erbij. Ik wens je nog een mooie, zonnige tijd in Zuid-Frankrijk.
  Fijn om te horen dat je de special van HzG over kant mooi vindt!!!
  Leuk dat je zelfs tijdens je vakantie mijn weblog blijft volgen!!!

 12. Berthi, ik begrijp uit de tekst op de clover-site, dat ze alleen binnen de USA leveren. Dus helaas … voor ons niet te koop via deze site.

 13. @Saskia, o jee, zover had ik nog niet gekeken. Maar ik zie het nu rechts staan. Dat is jammer. Er zijn volgens mij wel handwerkzaken die Clover producten verkopen.
  Dat wordt een speurtocht of toch zelf iets bedenken!

 14. Ik heb op beurzen wel eens Clover producten gekocht zoals het bias-tape-makertje. Ik neem aan dat die bedrijven de knoopmaaksetjes zouden kunnen bestellen.
  Mijn zoektocht heeft me trouwens ook gebracht bij de Nederlandse site van Robin-Eva, die heel wat van die Chinese knopen verkopen:
  http://www.robineva.nl/?menu=category&categoryID=193086
  Zij verkopen ook Clover Yoyo-setjes en zo, dus misschien dat zij iets kunnen bestellen?
  In Amerika vond ik nog een site
  http://webstore.quiltropolis.net/stores_app/Browse_dept_items.asp?Shopper_id=9052425357549052&Store_id=398&page_id=17&Sub_Department_ID=258&categ_id=258&parent_ids=0&page_no=3&sNode=&Exp=Y&Search_Dept=&Search_Text=
  die de malletjes los verkoopt (à $4,50) maar ook in een setje van 4 verschillende(met korting voor $14,45). De verzendkosten voor een internationale zending zijn $14,95. Dat lijkt veel, maar door de dollarkoers is dat ongeveer 10 Euro.
  We zouden ze ook gezamenlijk kunnen bestellen. Iemand interesse?

 15. In het Engels noemen de Chinese knopen “frog buttons”; onder die naam zijn er op het internet patroontjes te vinden en ook sites die de knopen en de malletjes te koop aanbieden. Ook op ebay kan je de knopen rechtstreeks in China kopen. Groetjes, Sylvie

 16. Ohhh wat mooi die knopen. Leuk Gerrie die pagina waar je knopen kunt leren maken. Ik heb nog van dat japanse draad hier liggen. Kan ik het uit proberen.

 17. @Saskia, wat heb jij ontzettend goed gezocht!
  De malletjes kunnen besteld worden voor diegene die interesse hebben.
  Ik vind het erg leuk, maar voorlopig kom ik niet aan knopen maken toe. Misschien iemand anders!?

 18. intrigerend en inspirerend. ik wil toch ook eens proberen de knopen zelf te maken. en gekochte knopen kunnen iets eenvoudigs aardig oppeppen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *