Klaproos

Het lijkt wel of ik dit jaar veel meer klaprozen zie dan andere jaren. Of heb ik er meer oog voor? In ieder geval geniet ik volop van deze schoonheid. Tijdens mijn fietstochtje van afgelopen donderdag zag ik een erg mooie klaproos in de wegberm. Ik stopte, pakte mijn fototoestel uit de tas en nam de tijd om de schone klaproos vast te leggen. Er stond een behoorlijk windje waardoor het niet zo eenvoudig was om de klaproos stil voor de lens te krijgen. Een beetje geduld wordt soms beloond! Wist je dat de klaproos een symbool is geworden van het slagveld van de Eerste Wereldoorlog?

Elisabeth schreef 15 juni een mooie log over de klaproos. Zij komt ze net als ik overal tegen, ook in haar eigen tuin. Ze plantte zelfs een gebreide klaproos in haar tuin! Het patroon haalde Elisabeth van de site Knitted Embellishments.

Terwijl ik mijn aandacht richtte op de klaproos, hoorde ik plotsklaps een boe geluid. Ik keek op en zag de koeien in het weiland staan. Ik had de koeien niet gezien en dus niet begroet. Begrijpelijk dat er een nors geloei naar mijn kant kwam.

33 gedachten over “Klaproos

 1. Prachtige klaproos !
  Het was mij ook al opgevallen dat er meer klaprozen te zien zijn . Een hele tijd dat je ze bijna niet zag en ook geen korenbloemen .
  Zo,n veldboeket is ook zo mooi . Jouw klaproos doet me weer aan m,n jeugd denken , dat ik met een vriendinnetje ging wandelen en natuurlijk bloemen plukken soms ook in een weiland .
  Wij hadden vroeger een Oom en Tante die op een boerderij woonden , daar ging ik met mijn ouders meestal op de fiets naar toe . Oom en Tante kwamen bij ons altijd te voet , en ze waren toen al niet zo jong meer . Dan bracht tante altijd een zakje met heerlijke koekjes mee van de bakker .
  Als wij naar hen toe gingen konden we soms een kortere weg nemen door een hek te openen en zo langs de koeien richting boerderij . Dat vond ik best wel een beetje eng , het zijn toch grote beesten als ze dichtbij komen .
  En wat is toen vaak het verhaal verteld dat er wel eens een stadse nicht op bezoek kwam , maar als ze door het weiland moest dat vond ze zo griezelig .
  Dan liep ze te kirren , oh ik ben zo bang voor die mannetjeskoebeesten !!
  Dat gebeuren van vroeger kwam onmiddelijk bij mij boven toen je de koeien hoorde .
  De klaproos zie je in Engeland veel gedragen in de dagen dat ze de gevallenen herdenken .
  In de Royal Albert Hall in Londen is de avond voor de herdenkingsdag een grote bijeenkomst met veel plechtigheid en aan het eind dwarrelen er klaproosblaadjes naar beneden .

 2. Denk nog even verder :
  Klaproos . . Papaver
  opium . . morfine
  klaproosdag is op 11 November , herdenking van de beide wereld-oorlogen .

 3. zag hem ook net bij Juul en zelf had ik hem vandaag op het “programma” staan: hier is een heel veld vol ……… zijn hele mooie bloemen !!!!! fijne zondag iedereen !!

 4. Hier in de Westhoek zeer zeker gekend als de poppys,Op de kerkhoven in de streek van Ieper zul je ze zeker altijd terugvinden.een beetje als symbool van wereldoorlog 1

 5. Berthi heeft oog voor alles en legt het op haar camera vast, alleen het boe geluid ontbreekt nog.
  Wat hebben wij het vanmorgen weer druk met dit logje, wat een prachtige grote klaproos en wat een kleur. Ook dit jaar staan er bij ons een grote groep klaprozen ( slaapbol ) die spontaan zijn gaan groeien op een bergje grond wat er nog ligt van de renovatie van de vijver. De slaapbol is een roze-lila achtige bloem die heel dik is en lijkt op een pioenroos,als de bloem uitgebloeid is verschijnt er een erg grote zaaddoos die ik zo lang mogelijk in de tuin laat staan. De vogels pikken er dan de zaadjes uit.
  Van de breipatronen van Elisabeth zijn er weer een aantal toegevoegd aan de map met breipatronen.
  Coats had een aantal jaren geleden haakpatronen van klaprozen, korenbloemen, margrieten enz. Er werden plastic stelen bijverkocht, de hartjes met meeldraden pasten bij de bloem. In menig huis stond een vaas met gehaakte bloemen. Ook de fa. Gründl in Ingolstadt (D) had een enorme colletcie gehaakte bloemen, ballen en eieren met erg mooi bijpassend haakgaren genaamd Flora.
  Nu een vraag aan Gerrie@ hoe is het met het stadse nichtje afgelopen, is zij nog altijd bang voor mannetjesbeesten.
  Wat heb je tegenwoordig toch veel soorten koeien in de wei. Als ik het goed heb gezien zijn die witte koeien van het ras Piemontese, een vleeskoe.
  Elma

 6. MAANZAADBROODJE: broodje gebakken met blauwmaanzaad, zaad uit de slaapbol. Er wordt een ras voor genomen met een laag gehalte aan opiaten. Anders zouden wij nog verslaafd kunnen raken aan de opium, door het eten van een heerlijk bolletje.
  Elma

 7. Een prachtige foto van een prachtige bloem!
  Bij mij komen ook jeugdherinneringen boven bij het zien van deze foto, leuk!

 8. Bij mij komt een jeugdherinnering van mijn moeder boven. Zij vertelde dat ze als kind eens met haar zusjes ging wandelen en langs een veld met uitgebloeide klaprozen kwam. Nieuwsgierig hebben ze van de zaadjes gegeten en die middag heeeel goed geslapen. Zal wel een ras zijn geweest met een hoog gehalte aan opiaten.
  Mooie foto, Berthi!

 9. Ja, zie ook veel klaprozen de laatste tijd. Buiten en op de blogs.
  Ze spreken iedereen aan en het heeft voor bijna allemaal een fijne jeugdherinnering, leuk !!!
  Prachtige foto’s !!
  Ik zou ze ook graag haken met mooi garen :-))

 10. Claude Monet de kunstschilder heeft een schitterend schilderij met op de voorgrond klaprozen en erachter een groot meer. Het is nu als borduurpatroon te koop.
  Elma

 11. Nog een ander berichtje , dat ik bijna zou vergeten .
  Voor wie dat wil , wel een latertje .
  De IKON zend vanavond het programma tegenlicht uit – Nederland 2 om 23.35 – 0.28
  PORTRET VAN EEN GELOOF
  Emil van Rouveroy van Nieuwaal toont in een portret van STAPHORST de spanning tussen geloof en de praktijk van alle dag .

 12. Elma , het is van mij natuurlijk weer een oud verhaal en het stadse nichtje is niet meer .
  De oom en tante en later hun zoon die toen op de boerderij woonde zijn allemaal al overleden . De boerderij is verkocht , er was geen belangstelling van de kleindochters om er te gaan wonen .
  En of er echt mannetjes koebeesten toen in wei waren is maar de vraag .
  Misschien was ze doodsbenauwd en zag ze in elke koe een stier .

 13. Prachtige klaproos Berthi een heel mooie foto. Daar heb je het juiste moment voor genomen. Ik ben er dol op, bij mij hangt een schilderrij met klaprozen.

 14. Die eenvoudige schoonheid van de klaproos …. Ze stonden er opeens ….. gedragen door de wind streken ze neer op mijn veldje ……. ik maai er altijd maar omheen ……. en als dank komen er steeds meer.
  @ Gerrie; heerlijk – mannetjeskoebeesten.
  Wat een leuk woord.

 15. @Gerrie, wat een foto of een korte tekst toch leuke herinneringen kan oproepen!
  De klaproosblaadjes naar beneden zien dwarrelen… om kippenvel van te krijgen!
  @Mary, ik ben dus niet de enie die het opvalt dat er jaar veel meer klaprozen te bewonderen zijn.
  @Katrien, Ieper is dé plaats bij uitstek voor de klaprozen.
  @Elma, http://nl.wikipedia.org/wiki/Slaapbol
  Er zijn ontzettend veel mooie soorten papavers. En als je ze in de tuin hebt, laat je ze mooi staan om zo lang mogelijk te genieten van deze prachtige bloem.
  Haha, ik herken geen enkele koesoort!:-)))
  Als Ine na het hooien tijd heeft, komt ze ons vast meer vertellen over de koeien.
  Ik heb bewust de koeien vaag op de achtergrond gezet en het gras scherp op de voorgrond. Eens wat anders!:-))))
  Hier een afbeelding van een Piemontese koe:
  http://www.piemontese.org.uk/images/Piemontese_curve.jpg
  Vanaf nu smaakt het maanzaadbroodje anders en doet het me telkens denken aan deze log en de reactie van Elma!
  @MaRia, leuk, leuk om te horen!
  @Saskia, enig verhaal!!
  Het rechterblaadje van de klaproos is omgekrult door de wind. Klaprozen zijn sterke bloemen. Ze bewegen heel flexibel met de wind mee zodat er geen enkel bloemblaadje eraf gaat. Op de onderste foto kan je een beetje een indruk krijgen van de wind die er afgelopen donderdagochtend stond!
  @marian’ne m, met z’n allen zijn we goede waarnemers!
  Misschien heeft iemand wel een haakpatroon van de klaproos?
  @Elma, schitterend schilderij.
  Elisabeth heeft een afbeelding op haar blog staan.
  http://www.tadine.ca/peinture/monet/coquelicots_argenteuil-06.jpg
  @Gerrie, dank je voor de tip!!! Ik ga kijken!
  @marianne D, jaren geleden heb ik enkele stokrozen in mijn tuin gehad. Prachtig!! Ik heb het vermoeden dat ze niet zo goed gedijen op kleigrond!
  @José, ik kan me niet voorstellen dat er iemand is die niet op de klaproos valt.
  Vroeger als kind stond ik met verbazing naar een veld met klaprozen te kijken. Zo mooi die kleuren en dan ook nog eens de sierlijke bewegingen van de klaproos.

 16. Hier ben ik!! Nét thuis van het feestje van mijn nichtje Femke, ze is dinsdag 4 jaar geworden, en dat werd dus vandaag gevierd.
  Klaprozen, wij hebben die paarse in de tuin. Enkele jaren geleden kreeg ik zaad van een mooie roze dubbele. Nou die werd dus vriendje van paars, en nu heb diverse variaties in kleur. Maar het zijn er wel minder geworden. Ik zaai altijd op ongebruikte plekjes, bij de maiskuil en graskuil. Altijd een verrassing of ze opkomen. Mar moet toch weer eens nieuw zaaien.
  Elma goed gezien, ik zou ook zeggen piemontese. Maar met dat zwarte erbij kan het ook belgisch witblauw zijn. Gisteren bij ons nog een kalfje geboren.( dat is dan wel kruising dus, half bwb en half roodbont)
  Fijne zondag iedereen, ik ga vanmiddag op stap!

 17. wat een mooie foto! je kan alles wat de klaproos zo bijzonder maakt haarfijn zien: de dieprode tere blaadjes, de zwarte meeldraden (maanzaad!) en de prachtige vruchtdoos.
  grappig hoeveel mensen in vervoering raken van de klaproos – ook zonder dat er opium aan te pas komt 😉

 18. Wat een feestelijke foto Berthi en ik zie je in gedachten helemaal gaan en van je fiets stappen en dan ineens je hoofd opheffen om die koe te zien.
  WAt een enige klaproos breide Elisabeth en ik vind het leuk dat ik haar naam nu ken, ik heb helaas op haar site een “z” gebruikt, zet ik straks even recht. In onze woonwijk zijn heel veel bermen ingezaaid door de gemeente en het is een feest van iknderdaad véél klaprozen en ook korenbloemen. Ook is er in onze omgeving een heel druk kruispunt met een berm die compleet rood zag van de klaprozen, dus ze bloeien beslist veel uitbundiger dan andere jaren.

 19. @Ine, gefeliciteerd! Dubbelfeest, de verjaardag van Femke en de geboorte van een kalfje! Gebak en beschuit met muisjes!!
  Een fijne middag!
  @Corrie, zoals jij het ziet, is het ongeveer gegaan! Vreemd eigenlijk, want die koeien stonden niet zover van me vandaan. Mijn hoofd zat vol van de klaproos!

 20. Oh klaproos , oh klaproos . Wat haalde je veel uit onze geheugendoos.
  Het platteland is goed op gang
  De koeienbeesten maken mij niet meer bang .
  Mooie verhalen zijn er hier te horen . Er is zelfs al een kalfje geboren !
  In Oostenrijk kennen ze ook nog MOHN-gebak
  Ja echt het is geen koeienkwak .
  De manenzaadjes zijn er boven op gebakken .
  Wel wat veel en zit je zaadjes te smakken .
  Voor wie het zelf wil gaan proberen .
  Een Wienerkoffie huis voor Dames en Heren
  In den Haag op de Plaats zat ik daar , jaartjes geleden voor het laatst .
  Vlak naast het beeld van Jan de Wit is het een heel gezellige zit .
  En raak vooral niet gestoord , want het is ook dicht bij de Gevangen Poort .

 21. De creativiteit houdt niet op vandaag .
  Alles stond hier nog open en ik keek naar het Senioren-journaal vanuit den Haag .
  Het is wel wat amateuristisch , maar soms wel leuk .
  En wat stond er op het programma , een bezoekje aan de crea-beurs in Rijswijk .
  Het is maar een half uur uitzending . Kon ik eens zien hoe het daar was . Ik zou er altijd nog eens naar toe , maar het is te druk met veel te veel hobby technieken bij elkaar . Loop je te zoeken waar je moet zijn voor je eigen interesse . Vroeger ging ik heel vaak naar een hobby-beurs in de Jaarbeurs , ook zo druk .
  Nog maar net was de uitzending afgelopen , krijg ik een telefoontje uit Australie , van een goeie vriendin .
  En waar over spraken zij ?
  Het ging weer over onze hobby,s
  Zij haar breiwerk en kunstig eieren versieren met Fabergé technieken .
  En dan is ze ook nog altijd bezig met de lekkerste Indische snacks te maken , haar pasteitjes , lempers en loempia,s zijn om te smullen . Soms maakt ze grote hoeveelheden , die op een Fair verkocht worden voor een goed doel .
  Zit je naar die verhalen te luisteren loopt het water je in de mond .
  Maar wat fijn toch dat we ons echt niet hoeven te vervelen .
  En ik zit ook nooit verlegen om een praatje . Er is altijd wel een onderwerp .
  En . . opeens bedenk ik , dat er nog een bapau in de koelkast ligt . Dus zal ik heel snel rennen richting koekast .

 22. Meneer GOOGLE is vandaag niks aardig , stuurt hij een berichtje NOT FOUND !
  Zou hij dat boeketje nou zelf in een vaas hebben gezet ?

 23. Goed gelukt die klaproos aondanks de wind!! Prachtige bloemen zijn dat. Nu is het echt zomer. Ik hoop dat iedereen die nog vakantie te goed heeft mooi weer erbij heeft. Ook de thuis blijvers natuurlijk mooi weer gewenst. In de tuin of op balkon met een handwerkje of boek is een heerlijk tijd verdrijf.

 24. @Gerrie, vreemd… ik zie een prachtig groot veldboeket!!!
  @Marijna, de schoolvakanties beginnen langzaam zijn intrede te doen. De uittochten zullen binnen niet al te lange tijd van start gaan. Gelukkig zijn er ook veel thuisblijvers die van ons eigen landje genieten.

 25. Wat is het weer lachen hier!!
  Berthi, koeien zijn erg nieuwsgierig. Ze hebben je vast zien fotograferen en wilden er het fijne van weten.
  Met gemiddeld elke week een kalfje smeren we daar geen beschuiten meer voor 😉
  Er is één nadeel aan klaprozen: ze zijn snel uitgebloeid. Vanmorgen 2 rode gezien (idd bij de maiskuil) n.a.v. jouw logje snel een foto maken vanmiddag >> nog maar een, en vanavond was die ook al weer verdwenen. Ook hier waait het hard.
  Vandaag nog wel iets anders gezien: 2 mangeldoeken!! Ik was naar de Locht geweest. Met als extraatje een expositie van quilts. ( alleen deze week)

 26. @ine, haha, dat was het uitstapje van vanmiddag!!!:-) Uiteraard een uitstekende keuze van je!:-)
  De Locht is een geliefd streekmuseum. Volgens mij kent iedereen het uit de omgeving. Vroeger gingen wij er heel vaak met de kinderen naar toe. Het is zo knap dat ze elke zondag een activiteit hebben en nu zelfs een expositie van quilts erbij!! Ze hebben zeer veel active vrijwilligers.
  Ja, jammer dat de klaproos snel weg is. Deze klaproos is inmiddels ook verdwenen. Gelukkig hebben we de foto!:-)
  Tsjee, zijn koeien nieuwsgierig?? Ik had een praatje met ze moeten maken!:-) Zou ik dat gedurfd hebben?:-)
  Elke week een kalfje? Jullie gezin wordt wel erg groot!:-)))

 27. @Berthi, hier in Almere hebben ze gelukkig gedacht aan veldjes met bloemen tussen de drukke wegen; in het voorjaar velden met tulpen en later klaprozen of andere bloemen. Helaas waren er weinig rode bloembladeren meer, maar ik heb wel een heleboel andere bloemetjes kunnen fotograveren ………

 28. Ik heb een veldje klaprozen op een braakliggend stuk moestuin. ’s ochtends vroeg is het helemaal rood en ’s avonds zijn alle mooie rode en roze blaadjes afgevallen.De tere blaadjes zijn net crepepapier als ze pas uitkomen, het lijkt wel of ze nog even gestreken moeten worden.
  In de log van Elisabeth las ik het begin van het gedicht; In Flander fields the poppies blow, between the crosses row on row… Dat heb ik ooit heel lang geleden uit het hoofd geleerd en moeten declameren op mijn mulo-examen. Ik heb wel eens een klaproos van vilt gemaakt. Er zijn heel wat mogelijkheden om klaprozen te maken, maar de echte zijn toch wel de mooiste. Inderdaad een mooie foto Berthi, ik zal er morgen ook eens een paar maken, als het maar niet zo hard meer waait.
  Groet, Margriet

 29. @Margriet, ook jij hebt mooie herinneringen aan de klaproos.
  En ken je het gedicht nog steeds uit je hoofd?
  Veel succes met het fotograferen morgen. Ik hoop dat je de klaprozen mooi kunt vastleggen.
  @Mary, ik zag op je blog een mooie bloemencollage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *