DMC-Ladekastje

Naar aanleiding van het knopenwerk van Anton Veenstra heb ik mijn knopendoos tevoorschijn gehaald.

Jaren geleden kocht ik in Eindhoven op de verzamelaarsbeurs dit DMC-ladekastje. De Fransman, die de verkoper was, had het ladekastje opgedoken bij een oudere dame in de Elzas. Zij was eigenaar geweest van een handwerkwinkel. Het ladekastje stond veilig opgeborgen in de kelder. Slechts één keer meer zag ik een identiek exemplaar. Dat was bij De Vlijt in Utrecht, die er helaas niet meer is. Toen ik het DMC-ladekastje kocht, zaten de laatjes vol met DMC-doosjes, niet gevuld met borduurgaren, maar met allerlei verschillende knopen.

Kijk eens goed naar het motief boven op het ladekastje. Hetzelfde motief zie je terug in de vroege uitgaven van Encyclopédie des Ouvrages De Dames par Thérèse de Dillmont.

De afmeting van het ladekastje is: 43,5 x 30 cm, en hoog 14 cm.

37 gedachten over “DMC-Ladekastje

 1. Goeie morge , ik ben er weer .
  Heb geen knopen meer kunnen zien , er uit geslapen . En jawel hoor , alweer knoopje , knoopje ! Maar nog wel in een echt lief DMC kastje . Zoiets had ik ook op m,n werk , en waar het toen vandaan kwam . Zeker ooit eens afgeleverd bij een zending DMC .
  Want we hadden een voorrraden .
  De bovenkant was meen ik wel even anders , maar de knopjes aan de laatjes hetzelfde . Of hoe noem je nu die iets bredere aanpakkertje of grijpertjes , het zijn eigenlijk geen knopjes .
  Een super mooie aankoop zo,n kastje , en dan nog de leuke inhoud .
  Vroeger mocht ik mamma,s naaidoos vaak opruimen , wat een gezellig werkje .
  Ik denk dat toen de knopenliefde is ontstaan . Zo,n doos of kistje een goede opruimbeurt geven is nog wel een klusje voor kleine kinderhandjes .
  Alle loshangende draadjes van de klosjes vastzetten en wat zeg je van zoveel spelden onder uit het kistje opvissen ?
  De knoopjes werden allemaal goed bekeken voor ze weer een plaatsje in het kistje kregen . Maar eerst de knoopjes in een of ander leeg doosje natuurlijk anders was het zo weer een zootje .
  Gebruik ik toch het woord zooitje .
  Het is toch geen vis .
  Dat woord hoorde ik de Indonesische ambassadeur zeggen op TV in het programma van het Buitenhof . Moet je nagaan ik heb er wel erg om moeten lachen , zo,n eerbiedwaardige man in zo,n politiek programma heeft het over een zootje .
  En hij zei het zeker wel een keer of drie !
  Het ging er om dat de regering in Jakarta zou zorgen dat er geen relletjes zouden komen anders word het zo een zooitje .
  De man sprak perfect Nederlands en studeerde hier vroeger .
  Van het knopenkastje naar een uitzending van het Binnenhof .
  Waar gaan we vandaag nog meer naar toe met de knopen . . .?

 2. Oh Berthi, wat een mooie aankoop! Ga je nog wat met die knopen doen? Schilderijtje maken bijvoorbeeld? ;o)

 3. @Gerrie: Mijn moeder was een chaoot eerste klas en ik ben juist het tegengestelde, nogal gestructureerd. Dus ik mocht ook vaak de knopendos (en haar sieradenkistje en de bestekla en de rommella en …) opruimen. Vond ik helemaal niet erg! ;o)

 4. Wat een lief doosje. En de naaidoos opruimen en alles sorteren was ook een van mijn favoriete bezigheden ( vroeger dan ) Nu gun ik me daar de tijd niet meer voor.

 5. Ja hoor, doe je best maar weer met mij verleiden. Gisteren een knopenlink en nu nog zo’n geweldig kastje ook !!!
  Wat leuk dat je deze hebt, ik zal eens in mijn Dillmont boek(en) kijken naar het motief, leuk !!!

 6. Wat een heerlijk kastje, in huize Smidt zal er nooit een knoopje ontbreken. Er zit altijd wel een knoopje in het laatje. ( en dan nog aannaaien)
  Gerrie is benieuwd wat er vandaag nog met de knopen gebeurt.
  We beginnen maar met het zootje en de vis.
  Waarschijnlijk bedoel je WATERZOOI= een typisch Gents recept gemaakt van vis, groenten, room en aardappelen. Het wordt opgediend als een soort soep samen met brood. Een ideale restverwerking.
  Nu de laatjes waar de knopen inzitten.
  Met het zoeken naar het kwartetspel van het quitersgilde heb ik het zoeken na 35 laatjes gestaakt en schrok van alle rommel in al die laden. Begonnen met opruimen en wat je dan allemaal vind. Dat wil ik jullie sparen, heeft Berthi zo haar harde schijf vol.
  Elma

 7. Af en toe zie ik zulke prachtige DMC of garenkastjes bij Janet, die heeft er ook al een aantal kunnen bemachtigen, maar zo een als deze heb ik nog nooit gezien, die moet al heel oud zijn en wat een schoonheid is het. Tja, zucht en dan weer met allerlei supermooie knopen erin. Berthi je moet je toch helemaal de koning te rijk hebben gevoeld dat je dit kon kopen. Erg leuk dat we het mochten bekijken.

 8. Berthi@ Zien wij ineens Thymen in de krant staan van 23 augustus 2005 bezig met zijn geliefde schaakspel.
  Heb jij ook te maken met de verspreiding van de krant in Hegelo?
  Elma

 9. Elma , ik bedoel een zootje vis eigenlijk een onbepaalde hoeveelheid .
  Och geef maar een zootje .
  Berthi , vandaag worden je knopen weer overal rondgestrooid !
  Sinds enige tijd ben ik aangesloten bij een telefooncirkel van het Rode Kruis .
  Ik ben de laatste van de cirkel waar ik bij hoor . Soms heb ik met de dames als de tijd het toelaat wel een kort praatje .
  En als iemand op een dag afwezig is dan is er natuurlijk weer een andere stem . Ik natuurlijk nog vol van de knopen , wat wil je , je deelde eeen flinke doses uit .
  Begin ik over de knopen te vertellen en ja hoor alweer een verliefde knopen dame .
  De kleine meisjes van vroeger hadden toch maar wat een plezier om moeders knopendoos of kistje op te ruimen . Maar zo kregen ze ook al heel vroeg een aardig naald en draad gevoel .

 10. Wat leuk! Eén van mijn speciale hobbies is knoopjes, dit is wel een heel speciaal bezit zo. en dat prachtige kastje. Moet inderdaad een wat ouder model zijn. Ik zou de hele tijd de laadjes (voorzichtig) open en dicht doen :>))

 11. @Gerrie, zo vroeg alweer bij de knopen! Jij had een korte nachtrust! Ach, ik begrijp het al, je kon de knopen niet loslaten??:-))))
  Ik ook niet hoor!!!!
  Jaren geleden kocht ik dit kastje en het staat nog steeds op dezelfde plaats met dezelfde hoeveelheid knopen erin. Mooie en minder mooie exemplaren. Tot nu toe heb ik geen behoefte gehad om er iets mee te doen. Misschien komt dat nog??
  Vroeger was iedereen heel zuinig op haar knopen. Mijn moeder haalde van versleten kleding de knopen eraf om ze vervolgens in de naaidoos te bewaren. Misschien kwamen ze nog eens van pas en zeker als het witte knoopjes waren.
  Ik haal nooit knopen van kleding voordat ik de kleren in de speciale textielcontainer gooi. Wat heeft een ander er dan nog aan, vraag ik me af.
  Leuk om via knopen terecht te komen bij het Buitenhof!
  @Saskia, voorlopig niet!:-)
  @martine, ik gun mezelf daar ook de tijd niet voor. Bij mij is het dus een zooitje!:-)
  @marian’ne m, gelukkig zijn de knoopjes slecht te zien!:-))
  @Elma,… of het dan het juiste knoopje is, is de vraag?:-)
  @Corrie, ik vermoed dat dit misschien wel het eerste ladenkastje van DMC is.
  @Elma, hahaha, ook nog zorgen voor de verspreiding van de krant!:-))))
  Tsja, als je gefrusteerd bent, probeer je alles!
  @Gerrie, laat de knopen heerlijk rondzwerven, als ze aan het einde van de dag maar weer mooi in de laatjes springen!:-)))
  … het is bijna een overdosis!:-)))
  Je hebt wel direct een mooi gespreksonderwerp!:-))
  @Anne, af en toe gebeurt dat ook!:-)

 12. Er zijn nog veel meer knopen. Net terug van Fysiotherapie, deze week heb ik mij voortgesleept vanwege lage rugpijn. Er viel een patient uit en ik kon vandaag meteen geholpen worden. Heerlijk liggend op de bank begon de behandeling, wat vond zij in de rug een paar KNOPEN en om die los te krijgen is het even de kiezen op elkaar.
  goed mijn oefeningen doen en in beweging blijven. Maandag weer komen voor de volgende behandeling.
  Elma

 13. @Elma, dat zijn zeer pijnlijke en lastige knopen! Veel sterkte en ik hoop dat de knopen snel verdwenen zijn!

 14. Dat is een veel mooiere knopendoos dat ik heb. Mijn doos bestaat uit een saaie kartonnen doos (zo een doos waarin vroeger boeken werden verzonden) met ongesorteerde knopen. Alles zit door elkaar, maar geeft niks want ik vind het juist enorm leuk om als ik een paar knoopjes zoek te gaan uitzoeken en stapeltjes te maken.
  De doos was vroeger van mijn moeder en ik heb er wat mee speeld. Als zij zat te naaien keerde ik de knopendoos om en zat alle knoopjes op maat en kleur te sorteren.
  Ik haal alleen knopen van oude niet meer draagbare kleding en doe die dan natuurlijk niet meer in de speciale textielbak. Die ontknoopte kleding gaat in de grijze bak of worden poetslappen.

 15. Wat een schitterende knopendoos!!! Heerlijk om daar tussen te neuzen. Bij mij gaat kleding ook vaak als een peotsdoek de schuur in en eerst alle knopen eraf!!

 16. wat een begeerlijk mooi ladenkastje …
  ik bewaar mijn vele, vele knopen zelf ook in een mooi ladenkastje maar dat van jou is wel super!

 17. Elma jij hebt helemaal verkeerde knopen , ik ken ze .
  Ik hoop dat het gauw wat beter mag gaan .

 18. Schattig doosje Berthi!
  Man en dochter gaan morgen richting Friesland,morgenmiddag het proefvaren en een heuse zwemproef voor de schippers…haha!Zondag de proloog en maandag begint de wedstrijd..Halverwege maandag wisselen dochter en ik elkaar af,want er moet iemand op alle beestjes passen.Woensdag gaat DH varen,ik zal hem flink aanmoedigen!Daarna gaan we weer naar huis,de wedstrijd duurt tot en met zaterdag..

 19. Wat prachtig Berthi , Heel mooi deze aankoop. SUPER!!!!!!!!!!!

 20. Vanwege het hooien begin van de week, weinig tijd om op alles te reageren. Nu even bijlezen. Prachtig allemaal! Ook ik bewaar de knopen van alles wat tot poetslap wordt gepromoveerd. Maar dit verhaal doet me ook nog aan iets anders denken:
  vorig jaar zussendag naar Den Haag kwam ik leuke koelkastmagneten tegen. Ik heb o.a. deze nu op mijn tegeltjes geplakt
  “moeders zijn als knopen, ze houden de boel bij elkaar” :-))

 21. @ine, dat is hard werken voor jullie! Gelukkig is het niet te warm. Ik dacht trouwens dat juli de hooimaand is…?
  Deze spreuk ga ik onthouden en opschrijven. Prachtig is ie!!!

 22. Dit vond ik op de weblog van orangutan:
  Vrouw wordt hysterisch van knopen
  De 22-jarige Gillian Linkins uit de Engelse stad Waterlooville lijdt aan een van ‘s werelds meest vreemde fobie, zij is bang van knopen! Het is zo erg, dat zij niet eens in een vertrek kan zijn met vrienden of familieleden die kleren aanhebben die voorzien zijn van knopen. Voor het eerst kwam ze achter haar angst voor knopen toen ze zeven jaar oud was, toen ze weigerde een blouse van een schooluniform aan te trekken. Alleen al het zien van knopen veroorzaakt bij Gillian een paniekreactie en haar 23-jarige vriend Nate Dorrington draagt daarom alleen maar kleren met een ritssluiting! Hoewel het een vreemde fobie is, staat Gillian daar niet alleen in, meer dan 75.000 mensen hebben deze fobie, die officieel Koumpounophobia (angst voor knopen) heet. Een woordvoerder van de Engelse nationale fobie society verklaarde dat fobieën vaak kinderen beïnvloeden en dat de problemen die daarmee gepaard gaan ook tijdens hun volwassenheid voortduren. Men stelt hier voor om mensen met een soort fobie als die van Gillian een gedragstherapie te laten volgen om zich zodoende van de fobie te kunnen afkeren.
  Dus pas maar op allemaal met die knopendozen. Ik ga de mijne meteen op een geheime plaats verstoppen (of gewoon op zolder zetten, verdwijnt-ie vanzelf;>))

 23. Hoi berthi, beetje laat, door de atelier verhuizing, lees en zie ik nu pas je prachtige DMC doos, wat een plaatje!!! Zelf had ik (bijna)ooit een houten DMC ladenkastje gekocht van een winkel die dicht ging. Ik dacht dat het rond was, bleek iemand anders meer geboden te hebben, jammer!!!

 24. Berthi wat heerlijk zo’n prachtig kastje van DMC en dan nog wel zo’n hele mooie. Veel plezier hier van. Als knopen kastje ook super…….

 25. @Anne, wat vertel je me een bijzonder verhaal. Knopenfobie… ja, natuurlijk bestaat dat, nu je het zo vertelt. Gelukkig heb ik geen knopenfobie, wel een fobie voor vrachtauto’s. Maar goed, dat is een totaal ander verhaal. We blijven bij de knopen.
  Wees zuinig op je knopen, want er komt een moment waarop ze zeker van pas komen!
  @Betty, je bent weer in het land?? En druk met de verhuizing van je atelier? Ik hoop voor je dat er uiteindelijk een goede oplossing voor je is gevonden!
  @marian’ne m, wat knopen al niet teweeg kunnen brengen. Erg leuk!

 26. Gerrie, heerlijk met je muis rondkijken en af en toe wat leuks bestellen. Zo geniet je nog met volle teugen van het leven en blijf je met alles waar je belangstelling in hebt op de hoogte.
  Elma

 27. Elma , als ik een echte muis zou zien , dan zou ik gillen . maar deze muis die heb ik lief , zoo lief . . .
  Die brengt me overal en speurt maar rond .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *