Fashion in Venlo

Femmetje de Wind, hoofdredacteur van Jackie, schrijft regelmatig een column voor De Pers. Vorige maand schreef zij de column Fashion in Venlo:

Ik ga een paar daagjes naar Parijs, lekker shoppen’, zei onze fashion director. ‘Wat ga jij ’t weekend doen?’
‘Ik?’ zei ik zo nonchalant mogelijk, ‘oh ik ga naar Venlo.’
Het was stil.
‘Mijn vriend is waarnemend arts en hij moet daar werken’, legde ik uit. ‘Venlo is trouwens heel leuk.’ Ik hoorde mezelf praten. ‘Echt te gekke winkels en goeie restaurantjes hoor. En het is de eerste stad in Nederland die volledig voor duurzaamheid gaat.’ Ze keek me vragend aan. ‘Nou ja veel plezier dan.’
Op zaterdag struinde ik de winkelstraten van Venlo af, op zoek naar leuke winkeltjes. Ik moest en zou met iets terugkomen. Overal waar ik binnenliep, werd ik begroet in het Duits of in een onverstaanbaar Nederlands dialect. En de collecties die ik in de rekken zag, had ik vier jaar geleden al aangeschaft in Parijs, het meeste was alweer meegegeven aan mijn werkster. Bijna had ik het opgegeven, toen ik een klein boetiekje ontwaarde met supercoole indianenlaarsjes in de etalage. Mooi, dacht ik, ik zal ze maandag op de redactie eens wat laten zien. Ik liep naar binnen en vroeg de verkoopster om mijn maat.
‘Ze zijn helemaal volgens de laatste mode hoor’, waarschuwde de verkoopster, ‘ik heb ze zelf ook.’ Ik weet niet of dit een aanbeveling was. Ze haalde de doos met de enkellaarsjes in mijn maat tevoorschijn. Ik trok mijn rechterschoen uit, paste het laarsje en keek glimlachend naar mijn spiegelbeeld. ‘Wacht’, zei ze, ze kwam met een map knipsels aanzetten. Ik herkende de Jackie pagina’s. ‘Volgens het modetijdschrift Jackie zijn ze hip en trendy. Kijk’, en ze wees op een fotootje van Kate Moss, gespot door paparazzi terwijl ze een boodschap doet, ‘zij heeft ze ook. Kent u haar? Kate Moss is een topmodel.’ ‘Ja,’ zei ik, ‘volgens mij ken ik haar wel.’ Daarna vervolgde ze op zachte samenzweerderige toon; ‘zal ik u nog wat vertellen?’ ‘Nou?’ zei ik.
‘In Amsterdam lopen ze er allemaal op en de hoofdredacteur van Jackie heeft ze zelf ook.’ ‘Meent u dat nou?’ zei ik ‘doet u ze dan maar.’ Nadat ik afgerekend had, vroeg ik; ‘U bent erg goed op de hoogte, mag ik vragen hoe u dat allemaal weet?’ ‘Ach’ zei ze, ‘je hoort wel eens wat.’

Poeh, poeh, wat een zee van tijd kost het shoppen! Bof ik dat het mijn hobby niet is, nu hou ik een zee van tijd over…

28 gedachten over “Fashion in Venlo

 1. Wat een heerlijk verhaal, als Femmetje de idianenlaarsjes draagt zal ze altijd aan de winkel in Venlo denken.
  Toen Elma als jong meisje bij tante in Rotterdam ging logeren, wilde ze ook graag nieuwe kleren kopen, een suede jasje, trui, rok en ze wilde nog graag een paar nieuwe schoenen. Tante met haar bijna alle schoenenwinkels van Rotterdam bezocht en eindelijk werd een beslisssing genomen. Een paar zwarte schoenen met erg hoge hakken van een mooi gekreukt leer, ze was er erg blij mee.
  Weer thuisgekomen ging ze naar het zangkoor (de nieuwe schoenen aan) In het zangkoor zat Corrie ook met nieuwe schoenen en je raad het al, dezelfde schoenen gekocht bij de schoenmaker in het dorp.
  Elma

 2. Vroeger ging je winkelen en nu heet dat “shoppen”.
  Ik doe er niet aan mee, kost inderdaad heel veel tijd (en geld !?). Wij gingen vroeger vanuit Friesland met de bus een dagje naar Groningen om nieuwe kleren te kopen, dat was een uitje. Nu gaan de mensen naar Friesland om kleren te kopen omdat daar geen parkeerproblemen zijn. Ik mag geen reclame maken, maar het is wel grappig, want in het dorp waar ik geboren ben is nu een heel mooie modezaak. Maar naar Parijs of New York om kleren en schoenen te kopen ? Ik moet er niet aan denken. Kan mijn tijd beter besteden aan nuttige handwerken, is trouwens een beetje een verslaving aan het worden. Want een mooie handwerkzaak zal ik niet overslaan, in Roden is zo’n winkel. Trouwens Elma heeft ook hele mooie spullen te koop. Nu maak ik toch een beetje reclame. Zal me nog even op het kantklossen storten, want vanmiddag ga ik weer naar les.
  Groetjes Margriet

 3. Het is een grappig verhaal maar met een ondertoon die bij mij toch enige wrevel opwekt omdat ik eigenlijk niet kan geloven dat Venlo of welke stad in Nederland dan ook zo ver achter zou lopen wat mode betreft en dat Venlo voor volledige duurzaamheid gaat vind ik een fantastisch initiatief en ik heb genoten van de tv-uitzending daarover en dus voel ik ook enige wrevel bij de reactie die daarop gegeven wordt. Sorry maar als ik deze tweespraak lees is dat voor mij toch een voorbeeld van de reden waarom ik me altijd doodverveel met dit soort tijdschriften ook al moet ik daarbij opmerken dat ik “Jackie” nog nooit heb ingekeken.
  Maar de column en de plot ervan vind ik wel erg leuk! Zo ook het verhaal van Elma.

 4. Wat een heerlijk verhaal Berthi. Ik heb zitten lachen.
  Ik lees deze bladen graag, krijg ze altijd van een vriendin.Zo blijf ik op de hoogte……
  Zij koopt ze hoef ik niet te doen. Van mij leest zij weer andere dingen.Zo hebben wij allebei weer wat.

 5. @Corrie, ik ben het met je eens. Ook ik vind het een verhaal met een ondertoon. Femmetje was veel liever in Parijs gaan winkelen. Dat klinkt toch heel anders dan naar het provinciestadje Venlo gaan. Een botte reactie van mij lag al klaar om te plaatsen onder deze column. Uiteindelijk niet gedaan en een neutrale reactie geschreven, afwachtend hoe de reacties op deze column zouden zijn.
  De column had ik vorige maand uit De Pers gehaald met de gedachte om hem te plaatsen. Ik heb er een maand over gedacht en gisteren besloten om hem dan toch te plaatsen.
  …En de collecties die ik in de rekken zag, had ik vier jaar geleden al aangeschaft in Parijs, het meeste was alweer meegegeven aan mijn werkster…
  Deze alinea staat me totaal niet aan. Haar afgedankte kleding is goed genoeg voor de werkster. Wie zou het anders willen dragen? In deze alinea laat Femmetje duidelijk zien dat zij ver boven haar ‘werkster’ staat. Zij heeft geld om continue te gaan shoppen en het nieuwste van het nieuwste aan te schaffen. Ik hou hier totaal niet van!!!
  Het zal waarschijnlijk wel bij haar werk horen, maar dan nog!!! Het blad Jackie heb ik nooit ingekeken, maar ik weet zeker dat ik niet bij haar doelgroep hoor en wil horen.
  …Overal waar ik binnenliep, werd ik begroet in het Duits of in een onverstaanbaar Nederlands dialect…
  In veel gevallen klopt dit en dat stoort mij ook wel eens. Het is belangrijk om als verkoopster duidelijk Nederlands te spreken.
  Het einde van het verhaal geeft aan hoeveel mensen gevoelig zijn voor de laatste mode. Voldoende jongeren zullen het blad Jackie inkijken.
  Elma, een grappig verhaal van je! De schoenmaker uit het dorp gaat met de mode mee!

 6. had ik toch uit de auto moeten stappen gisteren 😉 Tot mijn verbazing houdt de grote weg gewoon op als je uit Duitsland Venlo binnen rijdt 🙂 ik heb nog naar je gezwaaid want volgens mij kwam ik vrij dicht langs je straat? 😉

 7. Margriet je maakt geen reclame als je zegt dat er in Gorredijk een prachtige kledingzaak is waar de dames uit Groningen en Friesland met plezier gaan winkelen.
  Elma

 8. @marcella, het hangt ervan af waar je Venlo binnenkomt! Ik heb een vermoeden waar je hebt gereden en daar houdt inderdaad de ‘grote weg’ op. Bij een andere grensovergang is dit niet het geval. Er zijn dus meerdere mogelijkheden!:-)

 9. @Elma,… en ze maakt allemaal geen reclame als ze zegt dat jij prachtige handwerkspullen te koop hebt!

 10. Voor Elma wil ik heel veel reclame maken. Vorige week had ze het nog over een eigen weblog en dat daar heel veel tijd in zou gaan zitten. Toen flapte ik er meteen uit dat ze dan geen tijd meer voor ons over zou houden. Elma steekt heel veel tijd in haar lessen, al die voorbereidingen en dan het geduld bij het kantklossen !
  Margriet

 11. O ik vind het wel iets hebben: dat zangerige accent. Vakantiegevoel in eigen land. Ga bijna mee “kallen” heb tenslotte ook Limburgse wortels. Maar het moet idd. wel verstaanbaar blijven. Ja ik denk ook dat de schrijfster liever in Parijs ging winkelen, en daarom die opmerking plaatste.
  Vind het wel vreemd om te zien dat bijna elke BNer intussen een eigen blad uitgeeft. Hehehe ’t wordt alleen interessant voor mij als ze over handwerken schrijven 😉

 12. Ik zie een tikfout in mijn reactie…
  allemaal moet natuurlijk zijn: al helemaal
  @margriet, ik weet dat Elma heel veel tijd stopt in haar lessen en dat komt ten goede aan haar cursisten. Elma heeft heel veel liefde voor het handwerken. Lessen voorbereiden, lessen geven en dit in combinatie met een weblog? Elma is een duizendpoot, maar een weblog slokt heel veel tijd op. Maar misschien vindt Elma het wel ontzettend leuk om een eigen weblog bij te houden?

 13. De ondertoon van dit stukje is er eentje die je vaak aantreft bij Randstedelingen. Alles in Nederland buiten de Randstad is platteland en hopeloos ouderwets. “Limburgers wonen in vakwerkhuizsjes en in het Noorden op de boerderij” Alleen in de Randstad “is het te doen”!
  Overigens qua taal mogen ze ook naar zichzelf kijken. Alsof zij zo verstaanbaar Nederlands spreken …
  Ken je het lied “Sjtómme Limburger” van Gé Reinders? Dat gaat over het gevoel van schaamte om je moederstaal te spreken. Terwijl je er eigenlijk trots op zou willen zijn. Zó diep zit dat miderwaardigheidsgevoel!

 14. @Saskia, dit lied ken ik niet van hem, terwijl ik Gé Reinders nog wel heb geïnterviewd voor HzG, maar dat ging natuurlijk over handwerken en zijn moeder Grada. Over zijn moeder schreef hij het lied:
  Mien moder in ’45
  In HzG nummer 130, april-mei 2005, staat deze tekst in het dialect en… in het Nederlands.
  Even googelen en de tekst van het lied Sjtómme Limburger komt razend snel bovendrijven:
  In Amerika ging iech zeile op unne rieke boot met rieke luuj
  V’r hadde radar, v’r hadde cocktails v’r hadde cashew neutjes, v’r hadde
  ’t good
  Iech zaot gezellig te aajhore in ’t Ingels met die luuj
  V’r vore veur ’t landj van de vrieheijd in det landj begint idderein
  opnuuj
  Opins vertelde de gastvrow det ze in Nederland waor gebaore
  In de oorlog waor ze blieve steke en noe woonde ze daor al sinds die jaore
  Ze ging plots Hollands kalle en werd e n’n Haarlemse kakmevrow
  Iech veulde us allebeij ter plekke veranjere
  Iech hob drie zinne Nederlands gekald en zach
  If you don’t mind I’d rather talk English now
  Want iech werde opins unne sjtomme Limburger met mien zachte G
  Iech werde zonne sjlappe zuiderling, sjlap wie kleffe kaaje thee
  Iech vinj ut geveul neet good maar ut zit deep, heel deep in mien blood
  Iech ging wied weg studere en iech had fietstasse van de Nieuwe Limburger
  zoe hooj toen de krantj
  Miene pap verfde dae naam weg, iech vroog pa waoromme, hea zag, ao niks
  aon de handj
  Miene vreundj vertrok naor Groninge hae deej daor Frans
  Wie d’r truuk kwaom toen kalde ‘r opins Amsterdams
  Allemoal sjtom Limburgers bang veur zachte G
  Van die sjlappe zuiderlinge sjlap wie kleffe kaaje thee
  Iech vinj ut geveul neet good maar ut zit deep, heel deep in os blood
  Iech heurde Felix Meurders op de radio Mesjtreechs kalle en iech kreeg
  traone in mien aoge
  Es of det moch, es of det good waas, es of veur koste daoge
  Limburgers, met de zachte G, gewone zuiderlingen, is niks mis mee
  Det geveul deej miech good, deep heel deep in mien blood
  Dit moet toch te lezen en te begrijpen zijn voor de niet Limburger?

 15. Het stuk van Femmeke nog eens goed doorgelezen en ik denk dat wij het te serieus nemen. Misschien heeft ze helemaal geen werkster of is de werkster een lekkere dikke moeke die goed kan poetsen en boenen en echt niet in de kleren van Femmeke past.
  Moet zo’n verhaal helemaal op de waarheid berusten of zitten er wat schrijvers vrijheden in. Het is waar dat door westerlingen nog al eens grapjes worden gemaakt over een dialect. Zelf woon ik nu 42 jaar in Groningen, maar heb nog steeds de half zachte G uit Gelderland en dat wil ik ook zo houden.
  Elma

 16. O, dit vergeet ik nog te zeggen. Elma wil geen eigen web-log. Vaart lekker meen op het schuitje van Berthi en zo lang zij mij niet overboord gooit blijf ik meevaren.
  Margriet zegt het al, dan heeft ze geen tijd meer voor ons.
  Margriet heeft vanmiddag weer kantklosles gehad en het gaat steeds beter. Ze wil erg graag stukjes kant klossen om in haar pronkrol te zetten. Vanmiddag was ze alleen en dan heb je het zwaar als cursist, Elma ziet elke draai of kruis.
  Elma

 17. Ja Elma, ik heb het zwaar gehad want nu heb ik hoofdpijn van al het draaien en kruisen.
  Margriet

 18. Hallootjes allemaal ,
  ik kom hier wel wat laat , maar je weet hoe het soms gaat .
  Ik ging een beetje shoppen zonder ergens te stoppen .
  O ja nog een bezoekje aan de kapper , en jawel zo ben ik weer een tiksie knapper .
  En kwam ik moe terug in huis , toen was het in de portemonnaie niet pluis .
  Wat lichter in gewicht , want ik ben toch weer gezwicht en kocht om het huis nog wat meer te vullen , een tijdschrift om van te smullen !
  Zo voel ik mij weer op m,n best en straks de koffie doet de rest .
  Een mooie avond met in de verte wat voetbal vlagen en wat heb ik dan nog te klagen .
  Je kunt het wel of niet geloven , maar opeens kwamen deze rijmregels naar boven .
  Zo Femmetje het heeft beschreven , och och ik ben toch maar eenvoudig gebleven .
  Want hou niet van zo greuts en ben eerlijk gezegd wel een beetje preuts .
  greuts = trots , ben met m,n taal gedachten nog steeds bij de klederdrachten en af en toe komt er dan een ander woord , ik hoop dat niemand er zich aan stoord .
  Ik groet jullie allen en hoop dat de avond je mag welgevallen !

 19. Wat een verrassing van Gerrie die haar reactie in dichtvorm geeft, komt dat door de permanent of door het fijne shoppen.
  In gedachten hoor ik ook het mooie Overijsselse dialect, waar ik tot mijn 8e jaar gewoond heb en nog altijd contacten heb in Lemelerveld.
  Elma

 20. Hallo Elma , je kijkt ook niet naar de voetbal ?
  Lemelerveld , daar gingen we wel heen op de fiets , vanaf Raalte .
  Ik woon nu al langer in het westen dan dat ik in m,n geboortedorp gewoond heb . En zoals ik altijd tegen mijn man zei , ik blijf dat Sallandse meisje en jij die Indische jongen . Maar eigenlijk waren we wel een beetje gemengd geworden , als je begrijpt wat ik bedoel . Ik heb een goed Indisch gevoel gekregen .
  Nog even iets anders . Waar ik mij soms over erger , dat ze hier in het westen soms niet het verschil weten tussen dialect en met een accent spreken .

 21. @Elma, misschien heb je wel gelijk, en heeft Femmetje geen hulp en geeft ze bij wijze van spreken haar overbodige kleding aan haar werkster. Schrijversvrijheid zoals je dit kan noemen! Je wilt tenslotte ook een leuke column schrijven!
  Ik jou overboord gooien… hoe kom je erbij!!! De gedachte alleen al!!! Ik gooi niemand overboord, ik geniet van alle mensen die hier meelezen en een reactie plaatsen!
  @Margriet, dat wordt vanavond uitrusten tijdens de voetbalwedstrijd!:-) Je hebt wel veel geleerd vanmiddag op de les bij Elma!Wie krijgt er nu privéles??? Een luxe is dat!
  @Gerrie, prachtig, prachtig, prachtig!!! En dit ook nog eens in dichtvorm!!! Zo toepasselijk geschreven!
  Hierbij een oranje lintje voor jou!!!
  Je haar zit mooi en vanavond zit jij heerlijk te genieten van het mooie tijdschrift, dat zal absoluut niet Jackie zijn!:-))))

 22. Berthi, vandaag kwam ik ook nog even terug om te zien of mijn reactie op dit logje niet te fel was geweest, maar ik zie dat jij en ook anderen er ook zo over denken.
  In mijn hoofd zaten er namelijk nog veel fellere teksten en daarom was ik een beetje beducht voor wat ikzelf geschreven had. Maar zeker ook het stukje over de kleding die naar de werkster ging vond ik va arrogantie getuigen en ik ben blij dat jij het er nog bij schreef. Ook al is het een column in humoristische stijl, ik vind het nog steeds tamelijk stuitend en nu hou ik erover op en ben gerustgesteld dat ik jou niet in verlegenheid hebt gebracht.

 23. @Corrie, ik heb al vaak gezegd/geschreven dat ik heel graag wil dat iedereen haar eigen mening geeft op mijn weblog. Ik sta hier voor open. Toch nam ik zelf in eerste instantie een afwachtende houding aan om mijn botte reactie niet direct te plaatsen, maar sprong ik direct in op jouw reactie, waar ik helemaal achter sta.
  Ik hou niet van mensen die ver boven een ander denken te staan.
  Je hebt mij helemaal niet in verlegenheid gebracht, maar ik ben je dankbaar om je eerlijke mening!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *